Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

GUARDIAN/ OBSERVER To μαχαίρωμα σε μπαρ κάνει την Κρήτη να επανεξετάσει το μοντέλο τουρισμού της.

«Θα έπρεπε να μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε μια πολιτική που δεν θα ήταν αποκλειστικά για την μαζική αγορά»
 

«Πολλοί από εμάς ήταν αγρότες πριν. Δεν είχαμε ιδέα. Οι τουριστικοί πράκτορες ασκούσαν πίεση στους ξενοδόχους να ρίξουν τις τιμές τους, επειδή λένε ότι είναι ο μόνος τρόπος για την προσέλκυση περισσότερων ανθρώπων, και το αποτέλεσμα είναι οι τουρίστες να έρχονται όλο και νεότεροι. Είναι ένας φαύλος κύκλος
 «Είμαι αρκετά μεγάλη για να έχω δεί καλύτερες εποχές», λέει, «όταν οι Αμερικανοί και οι Σουηδοί και οι Δανοί ερχόντουσαν εδώ. Τώρα, η πόλη μας θεωρείται ως ένας παράδεισος της παρανομίας, διότι αυτός είναι ο τρόπος που πωλείται από τα ταξιδιωτικά γραφεία στην Βρετανία . Αν με ρωτήσετε, θα πρέπει να απαλλαγούμε από όλα αυτά τα άσχημα μπαρ και κλαμπ και να ξαναρχίσουμε από την αρχή».
The killing of a 19-year-old has prompted many islanders to ask whether the pursuit of holidaymakers' money has gone too far
  •  Helena Smith in Malia
  • The Observer, Sunday 28 July 2013

Groups of young tourists enjoy themselves in the town of Malia. Photograph: Stefanos Rapanis/EPATo μαχαίρωμα σε μπαρ κάνει την Κρήτη να εξετάζει την απόκρουση της τελευταίας βρετανικής εισβολής


Η δολοφονία ενός 19χρονου έκανε πολλούς νησιώτες να αναρωτηθούν αν το κυνήγι του χρήματος των παραθεριστών, έχει ξεφύγει.


Δεν υπάρχει τίποτα σαν ένα νεκρό, κρύο και ξαπλωμένο σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, για να δημιουργηθεί μια εντύπωση. Σε αυτή τη εποχή του χρόνου, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, ​​ο καθηγητής Μανώλης Μιχαλοδημητράκης, επικεφαλής Ιατροδικαστής της Κρήτης, βλέπει αρκετά τέτοια.O Κρητικός γιατρός εκπαιδεύτηκε στο Ντιτρόιτ το 1980. Όπως όλοι  οι καλοί επαγγελματίες, τον έχει σκληρύνει, εδώ και καιρό, το επάγγελμά του. Και, όμως, όταν φέρνουν έναν νεαρό στο ιατρείο του στο υπόγειο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου, στενοχωριέται πάντα.
«Πάνω από όλα», επέμεινε, «είναι ενάντια στο νόμο, στο νόμος της φύσης,  μια μητέρα να πρέπει να θάψει τον γιο της


Την Πέμπτη, ο Μιχαλοδημητράκης είχε να αντιμετωπίσει τη μητέρα του Tyrell Matthews-Burton, του Βρετανού που  δολοφονήθηκε δύο ημέρες νωρίτερα έξω από ένα μπαρ στα Μάλια, το πρώην αγροτικό χωριό που μετατράπηκε σε  πάρτυ-θέρετρο στην Κρήτη. Τέτοιες στιγμές, λέει, είναι «πάντα ιερές».


Ο Burton γιόρταζε τα 19α γενέθλιά του, όταν φούντωσε μια φιλονικία εν μέσω μέθης με άλλους Βρετανούς και βρέθηκε μαχαιρωμένος στην πλάτη και στο στήθος. Η δύναμη της ώθησης του μαχαιριού  ήταν τέτοια, που τρύπησε όχι μόνο τον πνεύμονα, αλλά και την καρδιά του.

 
«Και επίσης υπήρχε έλλειψη αμυντικών τραυμάτων, η οποία έδειξε ότι είχε σαφώς σκοτωθεί σε στυλ εκτέλεσης», πρόσθεσε ο καθηγητής, μιλώντας απαλά. "Αλλά, όπως είπα και στην μητέρα του, δεν είχε υποφέρει. Είχε καταναλωθεί πολύ αλκοόλ. Σε 15 δευτερόλεπτα θα είχε χάσει τις αισθήσεις του. Μέσα σε τρία λεπτά θα ήταν νεκρός."

 
Χρειάστηκαν δύο ημέρες οι καταστηματάρχες να τρίβουν το πεζοδρόμιο για να καθαρίσει, καθώς ο Matthews-Burton έχασε περισσότερο από το μισό του αίμα, από την επίθεση.

 
«Οι ιδιοκτήτες του μπαρ εργάστηκαν σκληρά για να αφαιρέσουν τους λεκέδες», δήλωσε η Μαρία Βλαστού, ο οποίος διευθύνει ένα κατάστημα με φανταχτερά φορέματα στο τέλος του δρόμου. "Για μια-δυο μέρες υπήρχαν λουλούδια στο σημείο", πρόσθεσε. "Εκεί που πιστεύαμε ότι τα πράγματα είχαν αρχίσει να πηγαίνουν καλύτερα, συνέβη αυτό. Είναι φρικτό, πολύ, πολύ λυπηρό."


Όλη την εβδομάδα, τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν επικεντρωθεί στην δολοφονία. Οι τηλεοπτικές κάμερες έδειχναν σταθερά το δικαστικό μέγαρο του νησιού, όπου οι τρεις Βρετανοί έφηβοι είχαν κατηγορηθεί ως σχετιζόμενοι με το έγκλημα.

Καθώς εικασίες σχετικά με τον ανταγωνισμό των συμμοριών που προκάλεσαν την επίθεση κυριαρχούσαν στα πρωτοσέλιδα, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προστέθηκαν στην ατμόσφαιρα. Για πρώτη φορά στην ιστορία, φρουροί περιπολούσαν όχι μόνο το κτίριο από ψαμμίτη στην καρδιά του Ηρακλείου, την πρωτεύουσα της Κρήτης με τα Ενετικά τείχη, αλλά και τα σκοτεινά δρομάκια του, με έτοιμα τα όπλα, κρατώντας δια της βίας χώρια τους φίλους του θύματος και τους φίλους των φερόμενων δραστών.

Τίποτα από αυτά δεν είναι έκπληξη για τον  Μιχαλοδημητράκη. Τα τελευταία χρόνια, το αλκοόλ  χρησιμοποιείται ως καύσιμο για τις γελοιότητες των Βρετανών επισκεπτών, οι οποίοι συχνά, ότι έχουν τελειώσει το σχολείο και αυτό συνεχώς χειροτέρευε. Οι ντόπιοι κοιτάζουν κατάπληκτοι ενώ οι τουρίστες παρακινούνται από τα ταξιδιωτικά γραφεία ή τους αντιπροσώπους τους εδώ, που ενθαρρύνουν την κακή συμπεριφορά.

Με τις υπόλοιπες Βρετανικές "πρωτεύουσες του πάρτυ" στην Κέρκυρα, στην Ρόδο και στην Ζάκυνθο να συναγωνίζονται σε αυτό, η ακολασία έχει βυθιστεί σε νέα βάθη.
«Ποτέ δεν είναι άλλες εθνικότητες, μόνο οι Βρετανοί, και στην Κρήτη είναι πάντα μόνο στα Μάλια», είπε ο ιατρός.


Οι Κρητικοί υπερηφανεύονται ότι είναι οι πιο σκληροί Έλληνες. Ακριβώς 100 χρόνια αφότου  η ελληνική σημαία υψώθηκε στο νησί, οι ντόπιοι ακόμα μιλούν με λυρισμό σχετικά με την ικανότητα των προγόνων τους που αντιστάθηκαν στον φοβερό Τούρκο. Το Ηράκλειο, τονίζουν, κατακτήθηκε το 1669 μετά από μια αιματηρή πολιορκία που ακολούθησε 20 χρόνια πολέμου μετά την εισβολή των οθωμανικών δυνάμεων.

 
"Ο πολιτισμός μας πάει πίσω 5.000 χρόνια, από τη μινωική εποχή," δήλωσε με ενθουσιασμό ο δήμαρχος Μαλίων, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ενώ κάθεται πίσω από το άψογα τακτοποιημένο γραφείο του. "Έχουμε τον πολιτισμό και την ιστορία και απλά επειδή η χώρα μας βρίσκεται σε οικονομική κρίση δεν θέλω οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι έχουμε ξεπουληθεί και προσελκύουμε μόνο αυτού του είδους τον τουρισμό. Έχουμε όλα τα είδη που έρχονται εδώ."

 
Προς απόδειξη, το δημαρχείο μοιράζει  «τιμητικά βραβεία» σε Βρετανούς τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή για περισσότερο από 20 χρόνια. «Έχουμε μικρές τελετές εδώ στον δεύτερο όροφο», δήλωσε η Ειρήνη Μαστοράκη, που μας δείχνει φωτογραφίες χαμογελαστών ζευγαριών μεγαλύτερης ηλικίας που τους παρέδιναν τα περίτεχνα πιστοποιητικά. "Βλέπετε ότι είναι πολύ ωραίοι, πολύ καλοί άνθρωποι."


Αλλά οι νεοαφιχθέντες προκαλούν σαφώς αγωνία. Περίπου επτά εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να επισκεφθούν την Κρήτη κατά το τρέχον έτος, με τα αεροπλάνα τσάρτερ να πετούν αρκετές φορές την ημέρα.

 
Μετά τα μεσάνυχτα σχεδόν 20.000 νέοι κατηφορίζουν τον κεντρικό δρόμο των Μαλίων, συχνά σε μια κατάσταση μεθυσμένης μανίας Αφού απολαύσουν τα "drink bongs" και τα "fishbowl cocktails" που σερβίρονται σε κάθε μπαρ και κλαμπ. Οι περισσότεροι είναι Βρετανοί που διασκεδάζουν στις πρώτες τους διακοπές χωρίς συνοδούς στο εξωτερικό.

 
«Κάθε βράδυ πλημμυρίζουμε από νεαρούς Άγγλους, κορίτσια και αγόρια που έρχονται στην πόρτα μας», δήλωσε ο Νίκος Κατσαρός, ένας ορθοπεδικός χειρουργός στο ιατρικό κέντρο της πόλης. "Πολλοί έχουν τραυματιστεί από τα παιχνίδια με βάση το αλκοόλ που οργανώνονται από τα μπαρ. Χθες το βράδυ, μου έφεραν ένα κορίτσι που είχε κάψει ολόκληρο τον καβάλο της, κάνοντας άλματα πάνω από κεριά σε ένα μπαρ. Έχουμε προσλάβει μια Αγγλίδα νοσοκόμα για να μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση".


Αντιμέτωποι με την εισβολή, οι αξιωματούχοι φαίνεται να βρίσκονται σε πολεμικούς ρυθμούς, αποστέλλοντας δεκάδες επιπλέον αστυνομικούς να περιπολούν στο θέρετρο όπου οι νέοι, φορώντας σχεδόν τίποτα, τριγυρνούν σε υπερμεγέθη γουρούνες κατά την διάρκεια της ημέρας.

 
Στον απόηχο της δολοφονίας της Τρίτης, ο δήμαρχος Δοξαστάκης ανακοίνωσε ότι οι νεαροί Βρετανοί έχουν μετατρέψει τα Μάλια σε πεδίο μάχης. «Αγαπάμε τους τουρίστες μας, ιδίως τους νέους, αλλά η Ελλάδα δεν είναι μια ελεύθερη για τα πάντα. Δεν μπορούμε απλά να έρχοντα εδώ και να ξεκινούν φασαρίες. Δεν πρόκειται πλέον να το ανεχθούμε»."Ακόμη εξετάζουμε την δημιουργία ειδικών ζωνών, με κλάμπς και πίστες αγώνων, όπου οι νέοι θα μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν, αλλά σε μια περιοχή που θα παρακολουθείται στενά και όχι στη μέση μιας πόλης."
Τα μέτρα αυτά είχαν γίνει επιτακτικά, είπε, γιατί εξοργισμένοι κάτοικοι απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους: "Πέρυσι, ο πατέρας ενός νεαρού αγοριού που χτυπήθηκε από έναν τουρίστα με μια γουρούνα, τον καταδίωξε, τρέχοντας κάτω στον δρόμο . Έχουμε καταφέρει να ξεκαθαρίσουμε τι θα κάνουμε και κλείνουμε  τα μπαρ και τις επιχειρήσεις που παραβαίνουν το νόμο. Αλλά οι άνθρωποι διαμαρτύρονται. θέλουν τα όργανα του κράτους να κάνουν περισσότερα. "


Οι ντόπιοι δεν είναι υπεράνω κριτικής και από τους ίδιους,  για την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των περιοχών τους, που κάποτε ήταν αποκλειστικά αγροτικές. Πολλοί παραπονούνται ότι οι αξιωματούχοι του τουρισμού στην Αθήνα θα έπρεπε να ασχοληθούν νωρίτερα.

 
«Θα έπρεπε να μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε μια πολιτική που δεν θα ήταν αποκλειστικά για την μαζική αγορά», δήλωσε ο Γιάννης Kομαντάκης, ένας βοηθός του δημάρχου.


 «Πολλοί από εμάς ήταν αγρότες πριν. Δεν είχαμε ιδέα. Οι τουριστικοί πράκτορες ασκούσαν πίεση στους ξενοδόχους να ρίξουν τις τιμές τους, επειδή λένε ότι είναι ο μόνος τρόπος για την προσέλκυση περισσότερων ανθρώπων, και το αποτέλεσμα είναι οι τουρίστες να έρχονται όλο και νεότεροι. Είναι ένας φαύλος κύκλος».


Ο Μιχαλοδημητράκης είναι ο πρώτος που συμφωνεί ότι χρειάζονται ριζοσπαστικές δράσεις. Το αλκοόλ ήταν η αιτία μεγάλου μέρους του μακελειού, είπε μεταξύ άλλων και τα θανατηφόρα κοκτέιλ που πωλούνται σε πολλά από τα μπαρ: «τα νοθευμένα οινοπνευματώδη ποτά είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, και αυτό που πιστεύω, και γνωρίζω, είναι ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν γιατί όταν σερβόρουν τέτοια τα ποτά στους νέους, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά », είπε. "Χάνουν απλά το μυαλό τους."

 

Έξω από το κατάστημα της με τα φανταχτερά φορέματα, η 43χρονη Βλαστού πηγαίνει την κουβέντα ακόμη πιο μακρυά. «Είμαι αρκετά μεγάλη για να έχω δεί καλύτερες εποχές», λέει, «όταν οι Αμερικανοί και οι Σουηδοί και οι Δανοί ερχόντουσαν εδώ. Τώρα, η πόλη μας θεωρείται ως ένας παράδεισος της παρανομίας, διότι αυτός είναι ο τρόπος που πωλείται από τα ταξιδιωτικά γραφεία στην Βρετανία . Αν με ρωτήσετε, θα πρέπει να απαλλαγούμε από όλα αυτά τα άσχημα μπαρ και κλαμπ και να ξαναρχίσουμε από την αρχή».Μετάφραση: LEFTeria-news


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ


Αποδιέλυσαν και τον Τουρισμό. Περισσότεροι επισκέπτες, λιγότερη ποιότητα, στάσιμα έσοδα, τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες.ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ. O Τουρισμός ανεβαίνει στην Ελλάδα, αλλά χωρίς τους Έλληνες - Περίπου μισό εκατ.τουριστικές επιχειρήσεις φοροδιέφυγαν το 2012.
EΡΕΥΝΑ.Ακροδεξιά και Τουρισμός στην Ελλάδα. Τι δηλώνουν τουρίστες και επισκέπτες, τι προβάλλεται στον Ξένο Τύπο.
Ποιος κερδίζει από τον τουρισμό;


Ενώ κατέρρεαν τα νοσοκομεία, επιδοτούσαν τα ξενοδοχεία!


Ρόδος.Λίστα με 46 ξενοδοχεία που δεν πληρώνουν τους εργαζομένους,κατατέθηκε στον εισαγγελέα


Μύκονος.Δικαστικη έρευνα για 11 ξενοδόχους και Αυτοδιοίκηση για τεράστια φοροδιαφυγή & ψευδείς βεβαιώσεις.


Πόρτο Καρράς.Κερδοφόρο αλλα με απλήρωτους εργαζόμενους για μήνες & απολύσεις παραμονή Πρωτοχρονιάς!


ΧΑΟΣ.Ο ΄Ομιλος Δασκαλαντωνάκη χρωστά μισο δις & το Υπ.Οικ.δεν γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις έχει ο Όμιλος στην Ελλάδα!ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 2011.1 στούς 3 βιομήχανους δήλωσε κάτω απο 5000 ευρώ,απο πρόστιμα 1.5 δις εισπράχθησαν 29 εκ.! Όλο το Στατιστικό Δελτίο. Οι τουρίστες ανησυχούν για την Χρυσή Αυγή και τον ρατσισμό.BBC. Οι τουρίστες που κρατήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία,ως παράνομοι μετανάστες
New Zealand Herald.Νεοζηλανδός δηλώνει ότι απήχθη & έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από την ελληνική αστυνομία.
http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/11/new-zealand-herald.html
BBC.Συγκλονιστικές ιστορίες της χρεοκωπημένης Αθήνας,πίσω απο τον τουρισμό
Δημοσιεύθηκαν σε Βρετανική ιστοσελίδα οι καταθέσεις των δυο τουριστών-μαρτύρων δικαστικής υπόθεσης, που κατηγορούν την ΕΛΑΣ για κακοποίηση.BBC VIDEO. Η ΕΛΑΣ κατηγορείται οτι χτύπησε τουρίστα, μάρτυρα σε θανάσιμο τραυματισμό στην Ζάκυνθο, για να αλλάξει κατάθεση


 

Νέα Στοιχεία. Βρετανικός Τύπος, Αστυνομία, Ιατροδικαστής, επιτίθενται στην ΕΛΑΣ για την υπόθεση Hiles & κακοποίηση τουριστών-μαρτύρων.
New York Times.Ελλάδα:Ταξιδιωτική Οδηγία.Αύξηση βίαιων επιθέσεων κατά μεταναστών & επισκεπτών,κυρίως από μέλη/υποστηρικτές Χρυσής Αυγής
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΗΠΑ.Το πλήρες και ακριβές κείμενο της οδηγίας ασφαλείας για τους Αμερικανούς στην Ελλάδα«Αίμα και Ανθρωπισμός» Άρθρο Βρετανού πρ.καθηγητή Πανεπιστημίου που ζεί μόνιμα στην Σάμο. Κατηγορεί την Πολιτεία για «Αδυναμία και Συνενοχή» απέναντι στην Χρυσή Αυγή.Ο "Ξένιος Ζεύς", θεατρική παράσταση σε διεθνή Φεστιβάλ.΄Αλλη μια "διαφήμιση" της χώρας, προσφορά Δένδια.
ReINFORM.nl (Netherlands). Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα (μια ιδιόμορφη χούντα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.