Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Χρονολόγιο Κοινωνικών και Εργατικών Αγώνων που δεν δικαιώθηκαν 1974-1980 (Ιανουάριος)




Οι αγώνες αυτοί δεν εξαγοράζονται, δεν δικαιώθηκαν.






ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1974-1980

1975

Παραμονή Πρωτοχρονιάς συλλαμβάνονται στο Αλιβέρι από χωροφύλακες οι φοιτητές Ν.Πάντζαλης και Δ.Μαρίνου ως “ύποπτοι αναγραφής συνθημάτων”. Ο Ν.Πάντζαλης βασανίζεται σε φάλλαγα στο τμήμα χωροφυλακής Αλιβερίου. Για τα βασανιστήρια μηνύει τον υπομοίραρχο, διοικητή του τμήματος και έναν χωροφύλακα.


Στις 8 Ιανουαρίου πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας διαδήλωση διαμαρτυρίας με κατεύθυνση την Βουλή, από κατοίκους του Αλιβερίου και φοιτητικούς συλλόγους.


Μέσα Ιανουαρίου διεξάγεται ΕΔΕ και ο Ανώτερος Διοικητής Χωροφυλακής Πειραιώς και Νήσων, προτείνει: “…ουδέν πειθαρχικόν μέτρον ληφθή ως μη συντρεχούσης περιπτώσεως…” κατά του υπομοίραρχου και του χωροφύλακα.


2 Ιανουαρίου. Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας καταγγέλει την αμερικάνικη εταιρία NATIONAL CAN για πράξεις βίας και τρομοκρατίας κατά των εργατών. Καταγγέλεται ότι εκπρόσωπος της εταιρίας επιτέθηκε εναντίον εργάτη που μοίραζε προκυρήξεις του Σωματείου.

Στην απεργία της NATIONAL CAN τον Ιανουάριο αγωνίστηκαν μαζί οι 450 Ελληνες και οι 60 Πακιστανοί εργάτες της εταιρίας




4 Ιανουαρίου. 24ωρη προειδοποιητική απεργία των μεταλλωρύχων του Μαδέμ-Λάκκο.

10 Ιανουαρίου. Διήμερη στάση εργασίας αρχίζουν οι εργαζόμενοι στη ΠΕΣΙΝΕ. Αίτημα τους η αναπροσαρμογή στα μεροκάματα.

* Απολύσεις στη NATIONAL CAN

* 48ωρη απεργία των μεταλλωρύχων του Μποδοσάκη στο Στρατώνι Χαλκιδικής. Οι απεργοί ζητούν αύξηση βασικού ημερομισθίου από τις 195-205 δρχ στις 400δρχ, να υπάρχει γιατρός στις στοές για τα ατυχήματα, αύξηση επιδόματος για κάθε μέτρο εξόρυξης στις εργολαβίες. Διαμηνύουν ότι αν η εργοδοσία αρνηθεί τα αιτήματά τους, η απεργία θα γίνει διαρκείας.

* Κινητοποίηση εργαζομένων στα τμήματα εκδόσεων της ΙΤΤ-Ελλάς, για την αντισυνδικαλιστική δραστηριότητα της εταιρίας. Η εταιρία είχε απαγορεύσει στον πρόεδρο και τον γραμματέα του σωματείου να εργαστούν απο τις 8 Ιανουαρίου, απόφαση που δεν αναίρεσε παρά τη στάση εργασίας την επόμενη ημέρα. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρίας.




Τελικά στις 14 Ιανουαρίου θα επτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ΙΤΤ-Ελλάς και των εργαζομένων με την μεσολάβηση τους Εργατικού Κέντρου Αθήνας.


12 Ιανουαρίου. Οι φοιτητές της Ιατρικής Θεσ/νίκης καταλαμβάνουν τη σχολή τους με αίτημα τον εκδημοκρατισμό-αποχουντοποίηση της σχολής αλλά και ολόκληρης της χώρας. Η κατάληψη πραγματοποιήθηκε για να προλάβει απόφαση της Πρυτανείας να κλείσει τη σχολή για μια εβδομάδα. Αφορμή για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών απετέλεσε η η μη απομάκρυνση του Απριλιανού καθηγητή Χριστοφορίδη. Πάνω από 10000 φοιτητές παίρνουν μέρος σε συγκέντρωση στο χώρο της Σχολής, πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ τίθεται σε λειτουργία ραδιοφωνικός πομπός.

Οι συνελεύσεις Νομικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής Γεωπονοδασολογίας, Φιλοσοφικής, αποφασίζουν αποχές σε ένδειξη συμπαράστασης.

Παράλληλα γίνονται αποχές στις Παιδαγωγικές Ακαδημίες της χώρας με αιτήματα την ανωτατοποίηση των Σχολών  τους και τον εκδημοκρατισμό.


13 Ιανουαρίου. Οι σπουδαστές της Σχολής Κλωστοϋφαντουργών στον Πειραιά καταλάμβανουν τη σχολή τους στην πλατεία Κουμουνδούρου. Γύρω τους συγκεντώνονται εκατοντάδες νεολαίοι. Αστυνομικές δυνάμεις τους επιτίθενται γύρω από τη Σχολή. Παράλληλα πορεία χιλιάδων σπουδαστών και νεολαίων ξεκινούν από το Ακροπόλ και κατευθύνονται στη ΣΒΙΕ από την Πειραιώς. 



Οι δυνάμεις της αστυνομίας με παρουσία δυο εισαγγελέων επιχειρούν να ανακόψουν τους διαδηλωτές στην Πειραιώς πριν μπούν στην Κουμουνδούρου. Ακολουθούν βίαιες συγκρούσεις των αστυνομικών με τους διαδηλωτές. Η αστυνομία χρησιμοποιεί τεθωρακισμένα, κρανοφόρους, πυροσβεστικές αντλίες καιοι διαδηλωτές καρέκλες, πέτρες και ξύλα. Πολλοι διαδηλωτές τραυματίες καθώς και ο αστυνομικός διευθυντής και άλλοι 9 αστυνομικοί.


14 Ιανουαρίου. Συνεχίζονται οι καταλήψεις στην Ιατρική Θες/νίκης και στη ΣΒΙΕ. Τα αιτήματα του εκδημοκρατισμού και της αποχουντοποίησης υιοθετούνται από όλες τις Σχολές της Θες/νίκης και νεκρώνουν.


Στην Αθήνα χιλιάδες σπουδαστές και νέοι διαδηλώνουν στη Βουλή με συνθήματα “Ακόμα χτυπάνε τ΄αδέρφια μας”, “Έξω ο Γκίκας από τη Βουλή”, “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”, “Το Σύνταγμα το κάνει ο Λαός”.


Αποχές και διαδηλώσεις των φοιτητών με αιτήματα την απομάκρυνση επώνυμων χουντικών καθηγητών γίνονται στα Γίαννενα και στην Πάτρα.


16 Ιανουαρίου. Ο Μποδοσάκης αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μεταλλωρύχων και αρχίζει απεργία διαρκείας στο Μαδέμ-Λάκκο.



                             Μεταλλείο ΜΑΥΡΩΝ ΠΕΤΡΩΝ (ΜΑΔΕΜ ΛΑΚΚΟΣ- ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ)


Η εταιρία τότε προσφέρει άυξηση 25 δρχ. Οι απεργοί απορρίπτουν χωρίς συζήτηση τη προκλητική εργοδοτική πρόταση. Μετά από λίγες ημέρες η εταιρία προτείνει βασικό μεροκάματο στις 250 δρχ , που και πάλι απορρίπτεται ομόφωνα από τους εργάτες. Η εργοδοσία τότε κυρήτει λοκ-άουτ σε όλες τις εγκαταστάσεις με σκοπό να στρέψει τους άλλους εργαζόμενους κατά των απεργών μεταλλωρύχων.


19 Ιανουαρίου Στην Κύπρο, βρετανικό τανκ δολοφονεί τον Κύπριο μαθητή Παν.Δημητρίου.

Στην Αθήνα εκατοντάδες Κύπριοι φοιτητές επιτίθενται με μολότοφ, πέτρες αυγά και μπογιές στην βρετανική Πρεσβεία και στο σπίτι του Πρέσβη. Από την σφοδρότητα της επίθεσης πυρπολήθηκε ο πρώτος όροφος της Πρεσβείας, ενώ άλλαξε εντελώς χρώμα η πρόσοψη της από την ρίψη μπογιάς και αυγών.





Από την επέμβαση της αστυνομίας τραυματίστηκαν 4 φοιτητές. Κόσμος συνέχισε να συρρέει και το απόγευμα ο αριθμός των συγκεντρωμένων γύρω από την Πρεσβεία ήταν πολύ μεγάλος, ενώ υπήρχαν πάρα πολλοί μαθητές. Άμεσα έκαναν την εμφάνισή τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα, κρανοφόρους, πυροσβεστικές αντλίες και με την παρουσία δυο εισαγγελέων αναπτύχθηκαν περιμετρικά της Πρεσβείας προσπαθώντας να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους.


1976

Πρωτοχρονιά και απεργία των εργαζομένων στα εργοστάσια του Πετζετάκη στην Καλλιθέα, στου Ρέντη και την Θήβα.


* 450 οικοδόμοι της Ελληνικής Τεχνικής απεργούν εδώ και 12 ημέρες ζητώντας αυξήσεις στα μεροκάματα τους και την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους.


* 1000 εργάτες της Πίτσος απεργούν εδώ και 16 ημέρες ενάντια στο λοκ-άουτ της εργοδοσίας διεκδικώντας κατοχύρωση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων και αυξήσεις 25%.


5 Ιανουαρίου. Συνεχίζεται στην Χαλυβουργεία Βόλου η απεργία διαρκείας. Η εργοδοσία ικανοποίησε το αίτημα για 25% ανθυγιεινό επίδομα και οι απεργοί διεκδικούν τώρα τα μεροκάματα της απεργίας.


* Συγκέντωση των απεργών της Πίτσος στο Εργατικό Κέντρο Πειραια.


7 Ιανουαρίου. Συγκέντρωση των απεργών της Πίτσος στη πλατεία Κουμουνδούρου και πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης . Ο υπουργός έχει φύγει, τους απεργιακή επιτροπή δέχεται ο διευθυντής του Υπουργείου Πατήρης ο οποίος τους επιτίθεται φραστκά αποκαλεώντας τους απεργούς αήθη και κραυγάζων όχλο του πεζοδρομίου. Η επιτροπή αποχωρεί και καταγγέλει τον διευθυντή του υπουργείου.


13 Ιανουαρίου. 4η ημέρες απεργίας στην Πίτσος. Οι απεργοί αναφέρουν σε ανακοίνωση που εκδίδουν ότι επίκειται επιχείρηση εργοδοσίας-αστυνομίας για να βάλουν στο εργοστάσιο απεργοσπάστες. Προειδοποιούν ότι είναι αποφασισμένοι να βάλουν φραγμό σε κάθε τέτοια ενέργεια  με όλα τα μέσα που διαθέτουν.


* Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Πολιτικής Αεροπορίας αποφασίζουν να κατέβουν σε απεργία γιατί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εκπαιδεύει στρατιωτικούς στα δικά τους καθήκοντα. Με τον τρόπο αυτό σκοπεύει να αντιμετωπίσει η ΥΠΑ το ενδεχόμενο απεργίας τους.
Ήδη είχαν εκπαιδευτεί 15 στρατιωτικοί στα καθήκοντα ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας .



14 Ιανουαρίου. Απεργία διαρκείας 8 ημερών ξεκινάει το προσωπικό του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία. Δηλώνουν ότι αν τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν η απεργία θα συνεχιστεί επ΄αόριστο.


Οι απεργοί ζητούν.


Δώρο Χριστουγέννων σύμφωνα με τον νόμο. Ανθυγιεινό Επίδομα στους ξυλουργούς, ελαιοχρωματιστές, χτίστες. Να μην κόβονται τα επιδόματα στις άδειες .Επέκταση του επιδόματος 50000 σε όλο το προσωπικό. Επιδόματα χωρίς διακρίσεις. Να αυξηθούν οι θέσεις παιδικής στέγης για να στεγάζονται τα παιδιά όλων των εργαζομένων.


Το ΔΣ του Νοσοκομείου απάντησε με μια εμπρηστική ανακοίνωση: “Η διοίκηση του σωματείου των απεργών παραβίασε και καταπάτησε βάναυσα όλες τις συμφωνίες και καταφεύγει στο νόμο της ζούγκλας, που όπως είναι γνωστό από πρόσφατες και πικρές εμπειρίες, καταλήγει πάντοτε σε βάρος των εργαζομένων. Παραποιώντας ασύστολα τα γεγονότα παρέσυρε την Γεν. Συνέλευση των μελών του σωματείου σε εξώφθαλμα παράνομες και επικίνδυνα σφαλερές αποφάσεις”.


Τα μέλη του προσωπικού του Αγία Σοφία θα αποτελούν σε λίγο τους πρώτους επιστρατευμένους απεργούς της Μεταπολίτευσης.



Αστυνομικές δυνάμεις με κρανοφόρους, τεθωρακισμένα, δακρυγόνα και πυροσβεστικές αντλίες χτυπούν τους απεργούς της Πίτσος, στην είσοδο του εργοστασίου. Η επίθεση έγινε στις 8.30 το πρωί από 350 αστυνομικούς εναντίον 400 εργατών για να μπορέσουν να μπούν στο εργοστάσιο απεργοσπάστες που κουβάλησε η εργοδοσία απ τον Βόλο. Επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ο αστυνομικός διευθυντής Δημ.Κωτσόπουλος και ο διοικητής Γεν. Ασφαλείας Σ,Τασιόπουλος.


Ο επίσης αστ. Διοικητής Βασιλείου διέταξε τους απεργούς να διαλυθούν, οι απεργοί τον αγνόησαν και οι δύο εντιεισαγγελεις που ήταν παρόντες έδωσαν εντολή για βίαιη διάλυση.


Με δακρυγόνα, παγωμένο νερό και κλόμπς οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στους απεργούς και τους κυνήγησαν με μανία σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.


Ο προσωπάρχης του Πίτσου, απόστρατος αξιωματικός και ο ίδιος, φώναζε στον Αστ. Διευθυντή “Χτύπα, χτύπα”, ενώ προιστάμενος από τμήμα παραγωγής χειροδικούσε κατά των απεργών.




Η τραυματισμένη απεργός Γεωργία Σταθάκη δήλωσε: “Την ώρα του τραυματισμού μου, βρισκόμουν ακριβώς μπροστά στην πόρτα του εργοστασίου. Μετά την δράση των πυροσβεστικών αντλιών, ένα κύμα από κρανοφόρους αστυνομικούς μας επιτέθηκε και άρχισαν να μας χτυπούν για να μας διαλύσουν. Μάταια όμως. Σε κάποια στιγμή άκουσα δίπλα μου μια συνάδελφο να φωνάζει να μην την χτυπήσουν γιατί είναι έγκυος και θα χάσει το παιδί της. Ύστερα δεν θυμάμαι τι έγινε. Βρήκα τις αισθήσεις μου στο νοσοκομείο.

Οι διαλυμένοι απεργοί συγκεντρώνονται στο Γ΄ Νεκροταφειο και συγκροτούν διαδήλωση. Νέα επίθεση των αστυνομικών και οι απεργοί ξαναδιαλύονται. Όταν τελειώνει το ξύλο, αρχίζουν οι συλλήψεις απεργών εργατών.
Α. Κελεμίδης, Α.Κονταξάκης, Ε.Αντυπατής, Δ. Τσαλαλίδης, Δ. Ποταμιάς, Ι.Πλωμαρίτης, Α.Ανδρουτσόπουλος, Γ.Λένης, Θ.Γεωργίου, Α.Γιαναρέλη, Α.Γκρετσέλια, ενώ έφτασαν σε σημείο να καταζητούν απεργό, τον Ι Καμάρα.

Στο Γενικό Κρατικό Πειραιά μεταφέρονται οι τραυματίες απεργοί Κ.Νευράκη, Ε.Ασημανάκη, Γ.Σταθάκη, Λ. Λεντεραίος, Α.Μαρούση, Τ. Παπαστέλιου, Α.Ψύρρου.

Οι απεργοί δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Τυπώνουν προκυρήξεις και τις μοιράζουν στα εργοστάσια. Στους δημοσιογράφους δηλώνουν:
“Είδαμε να τραβούν εργάτη από τα πόδια και να τον πηγαίνουν προς την κλούβα. Ο εργάτης αντιστάθηκε, ξέφυγε για μια στιγμή και ολόρθος φώναξε “Θα Νικήσουμε’.

Τον χτύπησαν με ρόπαλο και τον συνέλαβαν αμέσως”


Την επόμενη ημέρα, οι δύο αντιεισαγγελείς που βρίσκονταν στη διάλυση - μακελειό των απεργών, συντάσσουν Έκθεση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Στεφανάκη, η οποία τελειώνει ως εξής:

 “Επι τούτοις αναφέρομεν ότι η συμπεριφορά των Αστυνομικών - Αξιωματικών και υπαλλήλων – κατά την διάρκειαν της επιχειρηθήσης απομακρύνσεως των απεργών, υπήρξεν άψογος, ενδεδειγμένη και η προσείκουσα, μη σημειωθέντος, καθ΄αντελήφθημεν εκτρόπου τινός”.


Σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς της Πίτσος, έγινε 4ωρη στάση εργασίας στη ΜΕΛ, στάσεις σε AEG, IZOLA, ESKIMO, επίσης από το προσωπικό του δήμου Πειραιά, από το Σωματείο Αμυλοσακχάρου, ενώ έγινε 24ωρη απεργία από τους οικοδόμους.


      "Ησυχία και τάξις" για τον βιομήχανο Πίτσο, μετά την επέμβαση της Αστυνομίας Πόλεων



15 Ιανουαρίου. Απολύονται 500 εργάτες από την Πίτσος. Γίνονται γνωστές λεπτομέρειες από την στρατολόγηση των απεργοσπαστώνστο Βόλο, από ομάδα στρατολογημένων απεργοσπαστών που μόλις είδαν τον σκοπό της εργασίας τους, πήραν την προκαταβολή και έφυγαν.

Οι απεργοσπάστες ήρθαν στην Αθήνα από χωριά του Βόλου όλοι μέσω συγκεκριμένου γραφείου με 470 δρχ μεροκάματο.


16 Ιανουαρίου. Η Απεργιακή Επιτροπή της Πίτσος καταγγέλει κατάληψη του εργοστασίου από αστυνομικούς. Στους χώρους δουλειάς κυκλοφορούν αστυνομικοί “εν στολή”.


Οι απεργοί πραγματοποιούν συγκέντρωση-διαδήλωση στη Βουλή, με κύριο σύνθημα “Τη νίκη τη φέρνει ο αγώνας”. Απειλούνται με βίαιη διάλυση και τους δίνεται προθεσμία 10 λεπτών. παραμένουν μπροστά στη Βουλή μια ώρα και αποχωρούν μόνοι τους μετά.



* Επεισόδια απεργών με απεργοσπάστες στο εργοστάσιο ετοίμων ενδυνάτων Αφοί Καλμπάρη ΑΕ, στην 8η μέρα της απεργίας των εργαζομένων.



19 Ιανουαρίου. Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΑΠΕΡΓΩΝ.ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Επιστρατεύεται το Προσωπικό του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία.

Μετά την 24ωρη απεργία τον Φεβρουάριο του ¨75,  την 48ωρη τον Ιούνιο και την 48ωρη τον Οκτώβριο, επιστρατεύονται μόλις ξεκινούν απεργία διαρκείας τον Ιανουάριο 1976


* Απεργία διαρκείας των 300 εργαζομένων στην υφαντουργία Δουρίδης ΑΕ. Ζητούν να τους χορηγηθεί ολόκληρη η αύξηση 20% που πέτυχαν πρόσφατα με απεργιακές κινητοποιήσεις . Oι απεργοί έχουν εγκατασταθεί παρά το κρύο, έξω από το εργοστάσιο.


* Κατεδαφίσεις  αυθαιρέτων στις δυτικές συνοικίες της Θες/νίκης. Πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Βορ.Ελλάδας.


20 Ιανουαρίου 24ωρη απεργία των οικοδόμων του Πειραιά σε συμπαράσταση στους απεργούς στην Πίτσος.

Στο μεταξύ ο υπουργός Απασχόλησης  έχει προτείνει στους απεργούς του Πίτσου ακύρωση των απολύσεων, 3000 οικονομική ενίσχυση, αύξηση 17.5%, οι απεργοί επιμένουν στην πληρωμή των μεροκάματων του λοκ-άουτ της εργοδοσίας και σε απευθείας διαπραγματεύσεις μαζί της, για αύξηση 35% και πριμ παραγωγικότητας 40%.


* Νέες κατεδαφίσεις στον Εύοσμο, στη Πολίχνη, στη Σταυρούπολη. Στη διάρκεια τους συλλαμβάνονται 7 άτομα. Νέα πορεία διαμαρτυρίας για το γκρέμισμα των σπιτιών στο υπουργείο Βορ. Ελλάδας.



25 Iανουαρίου. Συμφωνία των απεργών της Πίτσος με την εργοδοσία μετά από μεσολάβηση του Γραμματέα της ΓΣΕΕ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει:

Αύξηση 20%, πρίμ παραγωγής 25%, 5000 εφ άπαξ για τις ημέρες της απεργίας, επαναπρόσλυψη των απολυμένων, εγγύηση ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις, εξομοίωση του πρίμ παραγωγής σε άνδρες και γυναίκες.


26 Ιανουαρίου. Απεργία διαρκείας των τεχνικών και υπαλλήλων στο Service της Philips. Ζητούν αυξήσεις 40% και επαναπρόσληψη απολυμένων.


27 Ιανουαρίου. Σε 4.5 μήνες καταδικάζονται οι απεργοί της Πίτσος, Π.Παρασίδης, Γ.Ιωάννου, Θ.Γιαννόπουλος για για επεισόδια με απεργοσπάστες. Κατά το δικαστήριο στα επεισόδια (λιθοβολισμός του πούλμαν με τους απεργοσπάστες), τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί.


Στο δικαστήριο καταθέτει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπασπύρου και δηλώνει: “…συνεργάστηκα πολλές φορές με τον υπουργό Απασχόλησης κ.Λάσκαρη, για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσεως, η οποία να ικανοποιούσε τους απεργούς ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ… Ελευθεροτυπία 28/1/1976”.



1977



21 Ιανουάριου. Δκάζονται στο Εφετείο της Αθήνας οι εργάτες του Σκαλιστήρη.






Την ίδια μέρα , μοιράζεται Ανακοίνωση απο τα Σωματεία Μεταλλωρύχων, Τεχνικού Προσωπικού και Οικοδόμων Μαντουδίου, που κλείνει ως εξής:

“Ο αγώνας μας είναι κοινός. Σήμερα χτυπάνε εμάς, αύριο τους άλλους. 

Το κεφαλαιο είναι ενωμένο και για να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να αντιτάξουμε την πιο γερή ταξική ενότητα και αλληλεγγύη. 

Μόνο έτσι μπορούν να καταλάβουν όλοι οι Σκαλιστήριδες ότι η εργατιά είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω από τα δικαιώματά που έχει καταχτήσει με το αίμα της”.


                                                             Μαντούδι, 21/01/1977



Η περίοδος «Σκαλιστήρη» στο Μαντούδι.

Απόσπασμα σχετικού άρθρου της Κατερίνας Ρόββα,

 ΕΘΝΟΣ 30/6/2008

Το 1971 η νέα μονάδα πυρότουβλων εγκαινιάζεται από πρωτοκλασάτους χουντικούς, στους οποίους προσφέρονται ως αναμνηστικό μέχρι και ολόχρυσα τούβλα, προσομοίωση αυτών που θα παρήγαγε το εργοστάσιο.

Σε αυτή την πραγματικότητα στηρίζεται ο αυταρχισμός της εταιρείας. Όσες ελεύθερες συνειδήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στους κόλπους της απολύονται.

Οι Πρωτομαγιές τιμώνται από το «Σωματείο» σουβλίζοντας αρνιά μαζί με την εργοδοσία. Οι απειλές, οι εκβιασμοί και οι χαφιέδες κυριαρχούν. Όμως οι εργάτες του Μαντουδίου ζητούν σεβασμό στον άνθρωπο.

Το 1976 οι εργάτες, άνθρωποι που δουλεύουν στα μεταλλεία και την πίσσα, πεθαίνοντας από καρκίνο στα 55 ή τα 60 τους χρόνια, απεργούν. Από τους 5. 000 εργάτες δεν απεργούν μόνο οι 20. Επρόκειτο για ένα συγκλονιστικό γεγονός, που αποτέλεσε σταθμό και έδωσε έμπνευση για την κινηματογραφική ταινία «Μαντούδι 76».


Την τρίτη ημέρα της απεργίας, το βράδυ, ξεσπούν άγριες συγκρούσεις. Απεργοί και κάτοικοι γειτονικών χωριών από τη μία και δυνάμεις της Χωροφυλακής από την άλλη. Ο δρόμος που οδηγεί από τη Χαλκίδα στη Λίμνη είναι σχεδόν κατειλημμένος από κλούβες, ματ και αύρες. Πολλοί εργάτες τραυματίζονται και συλλαμβάνονται ενώ στα γειτονικά χωριά συγκεντρώνονται κάτοικοι που κινούνται προς το Μαντούδι για να ενισχύσουν τους απεργούς. Οι συγκρούσεις διαρκούν μερόνυχτα, με τους απεργούς να στήνουν οδοφράγματα με αναμμένες φωτιές και τους κατοίκους του Μαντουδίου να ξενυχτούν στην πλατεία.


Τις επόμενες ημέρες οι εργάτες δεν διστάζουν να ξαπλώσουν στο οδόστρωμα προκειμένου να εμποδίσουν ένα λεωφορείο που φέρνει απεργοσπάστες από μακριά. Όταν τα καταφέρνουν, οι χωροφύλακες χτυπούν με δακρυγόνα και συλλήψεις. Στα επεισόδια τραυματίζεται μεταξύ άλλων μια έγκυος. Έχει τρέξει μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες κοντά στους άνδρες και τα παιδιά τους που απεργούν. Όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, οι συγκεκριμένοι απεργοσπάστες ήταν χωροφύλακες ντυμένοι με πολιτικά, βαλτοί, προκειμένου να βρεθεί αφορμή για την επίθεση των ματ.


Στρατιωτικός νόμος


Συνεργείο του Σκαλιστήρη κινηματογραφεί τα επεισόδια, ενώ στους δρόμους του Μαντουδίου επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος. Περίπολοι με αυτόματα αναγκάζουν το βράδυ τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους. Οι απεργοί είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν μέχρι τέλους τα δικαιώματά τους. Οι συγκρούσεις εξακολουθούν με δεκάδες χτυπημένους και συλληφθέντες, οι οποίοι στη συνέχεια θα οδηγηθούν σε δίκη.

Οι κινητοποιήσεις στα ορυχεία του Σκαλιστήρη συνεχίστηκαν για σχεδόν μία δεκαετία. . .


24 Ιανουαρίου Κρανοφόροι αντιμετωπίζουν με βία συγκέντρωση συνταξιούχων στο θέατρο της Ιπποκράτους. Περαστικοί πολίτες αποδοκιμάζουν τη βαρβαρότητα των ΜΑΤ, απέναντι στους συνταξιούχους και δέχονται και αυτοί επίθεση από τους κρανοφόρους.



27 Ιανουαρίου. Οι εργάτες της ΙΖΟΛΑ αρχίζουν καθημερινές στάσεις εργασίας ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις εργατών από την εργοδοσία.

                                                                 ΙΖΟΛΑ 27/01/1974



Στις 29 Ιανουαρίου 1977, στο λιμάνι του Ρίο ντε Τζανέιρο, το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου M/V AEOLIAN WIND κατέλαβε το πλοίο και το κήρυξε κοινωνική περιουσία των εργαζομένων.  




Το πλοίο κατέπλευσε από τον Πειραιά στον Νοέμβριο του 1976. Από την αρχή οι ναυτικοί του AEOLIAN WIND διαπιστώνουν εγκληματικές ελλείψεις της εφοπλιστικής εταιρίας αλλά και απαράδεκτες συνθήκες ασφαλείας, διαβίωσης και αξιοπρεπούς εργασίας.


Για περισσότερα σχετικά με τον ταξικό αγώνα του πληρώματος του AEOLIAN WIND και του Παναγιώτη Λιβερέτου, καθώς και τον ρόλο εφοπλιστών και κράτους, πατήστε ΕΔΩ



31 Ιανουαρίου. Αρχίζει η απεργία των μεταλλωρύχων του Νέου Κόκκινου.


1978

1 Ιανουαρίου. Συνεχίζεται για 12η μέρα η απεργία των ιπταμένων συνοδών στην Ολυμπιακή Αεροπορία.


2 Ιανουαρίου. Παραπέμπεται σε δίκη η Πενταμελής διοίκηση του αγροτικού συλλόγου Τρικάλων με την κατηγορία της προτροπής των αγροτών της περιοχής, σε απείθεια.


4 Ιανουαρίου. Τετράωρες στάσεις εργασίας αρχίζουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία.


9 Ιανουαρίου. Η 15η μέρα απεργίας των οδηγών και βοηθών της Coca Cola. Η απεργία έχει αρχίσει από το τέλος Δεκεμβρίου μετά την απόλυση δύο εργατών.

Τα αιτήματα των εργατών είναι: A. Επαναπρόσληψη των απολυμένων. Β. Εφαρμογή της περυσινής συλλογικής σύμβασης που προβλέπει αύξηση 15%  Γ.  Ασφάλιση του οδηγού και του φορτίου σε περίπτωση ατυχήματος.  Δ. Εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού.


Παρ¨όλες τις προσπάθειες της εργοδοσίας να διασπάσει την απεργία και να στείλει απεργοσπάστες, μόνο γύρω στα 10 άτομα από τους 150 απεργούς, μπήκαν για δουλειά.


Εκδήλωση-Συναυλία στο Σπόρτινγκ στις 9 Ιανουαρίου 1978





Στις 9 Ιανουαρίου διοργανώθηκε Εκδήλωση-Συναυλία Συμπαράστασης στους φυλακισμένους και σε όλους όσους διώχθηκαν στις τελευταίες πολιτικές εκδηλώσεις, αλλά και ενάντια στην κλιμάκωση των κατσταλτικών μέτρων του Κράτους και την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής..



Στην εκδήλωση μίλησαν η γυναίκα του Χρήστου Κασίμη και ο Μανώλης Γλέζος και διοργανώθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Ατομικών Ελευθεριών, ενώ έλαβαν μέρος πάνω από 4000 άτομα.


Ήταν η πρώτη και ιδιαίτερα μαζική εκδήλωση μετά από 4 μήνες συνεχούς τρομοκρατίας, συλλήψεων, ηθικών αυτουργών, καταδίκων, φυλακίσεων, δολοφονιών.


Δυστυχώς η εκδήλωση διαλύθηκε από προβοκάτορες και η συναυλία δεν έγινε. Βρέθηκαν για άλλη μια φορά λίγοι που την διέλυσαν και πολλαπλάσιοι άλλοι που δεν μπόρεσαν να την προστατέψουν.



10 Ιανουαρίου. Συγκέντρωση σιωπηλής διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές της Ολυμπιακής Η συγκέντρωση λήγει χωρίς επεισόδια.


* Απεργία στη ΞΥΛΟΠΑΝ (εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου) με αιτήματα: Καλύτερες συνθήκες δουλειάς, Συνεχή εξαερισμό του χώρου, πόσιμο νερό στο εργοστάσιο κ.ά.


* Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι σπουδαστες στα ΚΑΤΕΕ Πάτρας για την υποβάθμιση της Σχολής τους.


16 Ιανουαρίου. Σε προειδοποιητική απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της ΕΤΒΑ:


17 Ιανουαρίου. Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας.





22 Ιανουαρίου. Διαδήλωση πραγματοποιείται στα Προπύλαια τους Πανεπιστημίου για τον ερχομό στην Ελλάδα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Σάιρους Βάνς.


23 Ιανουαρίου..250 μαθητές της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Θεσσαλονίκης αποβάλλονται δια παντός και άλλοι 150 τιμωρούνται με βαριές ποινές επειδή απήργησαν.


* 6η ημέρα απεργία στην ΕΣΣΟ-ΠΑΠΠΑΣ με αιτήματα την κατοχύρωση προυπηρεσίας, 5ήμερη εβδομάδα εργασίας, αυξήσεις ημερομισθίων


25 Ιανουαρίου. 24ωρη προειδοποιητική απεργία των σιδηροχυτών με αιτήματα για αυξήσεις, ελάττωση των ωρών δουλειάς για τους φοιτητές κ.ά.


26 Ιανουαρίου. Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν 70 συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αθήνας και πραγματοποιείται συγκέντρωση των απεργών στο θέατρο Γκλόρια, εν όψει της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


27 Ιανουαρίου. Συγκέντρωση έξω από το παράρτημα του πανεπιστημίου Πάτρας πραγματοποιούν όλοι οι φοιτητές μετά από απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει το πανεπιστημιακό παράρτημα. Μετά τη συγκέντρωση γίνεται η πρόταση για κατάληψη των σχολών. Η ΠΣΚ και η ΠΑΣΠ διαχωρίζουν τις θέσεις τους από αυτή τη πρόταση και ζητούν από τους φοιτητές να αποφύγον τις βίαιες εκδηλώσεις.

* Στάσεις εργασίας στο λιθογραφείο Ασπιώτη-ΕΛΚΑ.

* Δικάζονται στο Ηράκλειο, 141 αγρότες για διάφορες πράξεις στην Παναγροτική απεργία.


30 Ιανουαρίου. Αρχίζει απεργία πείνας αναπήρων, με αιτήματα: α. Αναπροσαρμογή συντάξεων. β. πλήρης εξομοίωση ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης με συνταξιούχους του δημοσίου, στρατιωτικούς κλπ.


31 Ιανουαρίου. Κλειστά παραμένουν τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών.


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 1978, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 700 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ, ΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.



1979

5 Ιανουαρίου. 5 νέοι κρατούμενοι προσπαθούν να αυτοκτονήσουν πίνοντας απορρυπαντικό στο Αναμορφωτήριο Κορυδαλλού. Οι νεαροί κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης στο αναμορφωτήριο, αντιμετωπίζοντας όμως της αδιαφορία των αρμοδίων.


15 Ιανουαρίου. 24ωρη απεργία των εργαζομένων της Αθήνας ενάντια στο Συνέδριο του ΕΚΑ.


16 Ιανουαρίου. Γενική απεργία στα Σπάτα ενάντια στην εγκατάσταση του αεροδρομίου.Αύρες και ΜΑΤ καταλαμβάνουν θέσεις μάχης απέναντι στους κατοίκους που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.





Αρχείο LEFTeria-news 

και Έκδοση Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Πολιτών, Αθήνα Νοεμβ. 1983
             



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ιανουάριος 1977. Οι ναυτικοί του AEOLIAN WIND καταλαμβάνουν το πλοίο στην Βραζιλία, λόγω απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης, ασφαλείας και εργασίας από τους εφοπλιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.