Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ. Η Αγκόλα κατηγορεί ελληνικό τάνκερ ότι προσποιήθηκε πειρατεία. Ούτε ένας Έλληνας ναυτικός στο πλήρωμα.
Άλλη μια περίεργη ιστορία με πρωταγωνιστές Έλληνες εφοπλιστές.


Αυτή την φορά, ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου από την Αγκόλα, αναφέρει ότι οι αρχές της χώρας κατηγορούν ελληνόκτητο τάνκερ, της πλοιοκτήτριας εταιρείας Dynacom, συμφερόντων Γ. Προκοπίου, ότι ενώ φόρτωσε ντίζελ, έπειτα δήλωσε “ψεύτικη πειρατεία”.


Η ανταπόκριση αναφέρει ότι η Dynacom Tankers, είχε δηλώσει ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι "πειρατές είχαν πάρει τον έλεγχοτου σκάφους.


Πάντως, σημειολογικά, το πλήρωμα του ελληνόκτητου τάνκερ, απαρτιζόταν αποκλειστικά από Ινδούς και Φιλλιπινέζους.Δεν είναι η πρώτη περίεργη είδηση τελευταία με πρωταγωνιστές Έλληνες εφοπλιστές.


Στις 5 Μαρτίου, το Πρακτορείο REUTERS είχε αποκαλύψει ότι Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, μεταφέρουν πετρέλαιο στην Συρία, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ.


Επίσης ακριβώς την ίδια πρακτική, είχε ακολουθήσει και στον εμφύλιο της Λιβύης το 2011.


Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Bloomberg, επρόκειτο τότε για το πλοίο «Equator», ιδιοκτησίας της ελληνικής εταιρείας «Dynacom Tankers Management, Ltd.», όπου ανήκει στον ίδιο όμιλο με την  εταιρεία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου.


Τον Οκτώβριο, το REUTERS ανέφερε ότι ελληνική ναυτιλιακή, βρίσκεται πίσω από το λήζινγκ δεξαμενοπλοίων που κάνει η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, ενώ η ίδια δηλώνει ότι το σκάφος που παρέλαβε, ήρθε κατευθείαν από το Κορεάτικο ναυπηγείο. 


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πλοίο άλλαξε ταξινόμηση και σημαία, αφότου καταχωρήθηκε στα Νησιά Μάρσαλ!Επίσης τον Μάρτιο, το REUTERS, είχε κατονομάσει η Ελληνική εφοπλιστική εταιρεία, με έδρα την Βούλα Αττικής, ότι στέλνει πετρέλαιο στην Συρία αξίας τουλάχιστον 55 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα.Ακόμη, έχει κατηγορηθεί ο Έλληνας εφοπλιστής Καμπής, για παράνομη διακίνηση πετρελαίου υπέρ της Ιρανικής κυβέρνησης, καθως και για χρηματοδότηση, ενώ οι Αμερικανοί έχουν κατηγορήσει τον Βίκτωρα Ρέστη ότι μέσω της ναυτιλιακής του εταιρείας αλλά και μέσω της τράπεζάς του FBB, χρησιμεύε ως βιτρίνα  για το Ιρανικό Υπουργείο Πετρελαίου στην Ελλάδα.


Μάλιστα ο εφοπλιστής έχει δεχθεί σχετική Επιστολή από Αμερικάνο Πρέσβη της Οργάνωσης UANI, με τον Ρέστη στην συνέχεια να μηνύει τον συντάκτη της επιστολής.


Επίσης πρόσφατα απασχόλησε τα ξένα ΜΜΕ η απίστευτη υπόθεση φοροδιαφυγής, Έλληνα εφοπλιστή, που μαζί με την σύζυγό του αγόραζαν αυτοκίνητα και ακίνητα στην Ελλάδα, μέσω ποσών από τις ναυτιλιακές τους εταιρείες.

Angola says Greek oil tanker 'faked' hijacking


By AFP

Sunday, January 26, 2014
Η Αγκόλα, λέει ότι ελληνικό πετρελαιοφόρο προσποιήθηκε” πειρατεία.

LUANDA,

Ένα ελληνικό πετρελαιοφόρο που εξαφανίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Αγκόλας την περασμένη εβδομάδα έκανε ψεύτικη πειρατεία και βρέθηκε σε ύδατα της Νιγηρίας, δήλωσε την Κυριακή το ναυτικό της Αγκόλας

Το πετρελαιοφόρο ΜΤ Kerala με Λιβεριανή σημαία είχε μόλις φορτώσει ένα φορτίο ντίζελ που ανήκει στη θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Αγκόλας Sonangol, όταν χάθηκε από το ραντάρ στις 18 Ιανουαρίου.

Οι ιδιοκτήτες του, η Dynacom Tankers, που εδρεύει στην Αθήνα δήλωσε νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι "πειρατές είχαν πάρει τον έλεγχο"  του σκάφους, το οποίο έχει πλήρωμα 27 Ινδούς και Φιλιππινέζους.ΕΠΙΝΟΗΣΑΝ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ


Ωστόσο ο Augusto Alfredo, εκπρόσωπος του ναυτικού της Αγκόλας, είπε στο AFP την Κυριακή ότι "δεν υπήρξε καμιά πειρατεία του σκάφους, αλλά μια ψεύτικη πειρατεία."


Ο Alfredo είπε ότι το δεξαμενόπλοιο ήταν στην είσοδο του κόλπου Λουάντα το περασμένο Σάββατο, όταν προσεγγίστηκε από ένα ρυμουλκό.


"Στη συνέχεια έκοψε το σύστημα επικοινωνίας του και ακολούθησε το ρυμουλκό στη Νιγηρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος.


Sonangol και το Δημόσιο της Αγκόλας θα κινηθούν προς την κατεύθυνση πλέον να ανακτήσουν το φορτίο και να καθορίσουν ακριβώς τι συνέβη."


Η Sonangol έχει ναυλώσει το MT Kerala από το 2009 και η σύμβασή του έληγε στις 12 Φεβρουαρίου.
Εμπειρογνώμονες της Αγκόλας, όπως το πρακτορείο θαλάσσιας ασφάλειας Dryad Maritime, φοβόταν πειρατεία και εφόσον επιβεβαιωθεί, θα σημάνει την εξάπλωση της πειρατείας από τον Κόλπο της Γουινέας.


Παρότι έρχεται από από έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο το 2002, η Αγκόλα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, χάρη στούς πετρελαϊκούς της πόρους.


Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική μετά τη Νιγηρία, όπου η κλοπή αργού πετρελαίου είναι ένα πρόβλημα, αλλά μέχρι στιγμής ο δυτικοαφρικανικός γίγαντας πετρελαίου.έχει γλιτώσει από τα δεινά της πειρατείας.

Ο εκπρόσωπος του ναυτικού της Αγκόλας επέμεινε ότι "δεν υπάρχει πειρατεία στα ύδατα της Αγκόλας".


Μετάφραση - Απόδοση: LEFTeria-news
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ


REUTERS Ελληνική ναυτιλιακή υπάρχει πίσω από τα νεα τάνκερ του κρατικού στόλου της Βενεζουέλας, μέσω Νησιών ΜάρσαλASSOCIATED PRESS Έλληνας μεγιστάνας εφοπλιστής δηλώνει ένοχος για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ και κρατείται.
WASHINGTON TIMES.Έλληνας εφοπλιστής κατηγορείται οτι αγόραζε τάνκερ με χρήματα της Τεχεράνης & διακινούσε Ιρανικό πετρέλαιο
REUTERS Έλληνες εφοπλιστές παραδίδουν πετρέλαιο στην Συρία του εμφυλίου. Ο ρόλος Έλληνα εφοπλιστή στην Λιβύη το 2011Επιστολή Αμερικανού Πρέσβη της UANI, προς τον εφοπλιστή και τραπεζίτη Βίκτωρα Ρέστη. Τον κατηγορεί για "παράνομες επιχειρηματικές σχέσεις" με το Ιράν, αξίας δισεκατομμυρίων.
Το REUTERS κατονομάζει Ελληνική ναυτιλιακή που βγάζει 55 εκ.δολάρια/μήνα στέλνοντας πετρέλαιο στην Λιβύη.
LUANDA,

A Greek oil tanker that disappeared off the coast of Angola last week faked its hijacking and has been located in Nigerian waters, the Angolan navy said Sunday.

The Liberian-flagged oil tanker MT Kerala had just loaded a shipment of diesel belonging to a subsidiary of Angola's state oil company Sonangol, when it went off the radar on January 18.

Its owners Athens-based Dynacom Tankers Management said earlier last week they suspected "pirates had taken control" of the vessel, which was carrying a crew of 27 Indians and Filipinos.


FAKED HIJACKING


However Augusto Alfredo, spokesman for the Angolan navy, told AFP on Sunday "there has not been a hijacking of the vessel, but a faked hijacking."
Alfredo said the tanker been at the entrance to the Luanda bay last Saturday when it was approached by a tugboat.
"It then cut off its communication system and followed the tugboat to Nigeria," said the spokesman.


"Sonangol and the Angolan state will now work to recover the cargo and establish exactly what happened."


Sonangol has chartered MT Kerala since 2009 and its contract was due to end on February 12 .
Angolan experts such as maritime security agency Dryad Maritime, feared the hijacking, if confirmed, would signal a spread of piracy from the Gulf of Guinea.


Despite emerging from a devastating civil war in 2002, Angola is one of the Africa's fastest developing economies, thanks to its oil resources.


It is the second largest oil producer in Africa after Nigeria, where crude oil theft is a problem, but has so far been spared the piracy woes dogging the west African oil giant.

The Angolan navy spokesman insisted "there is no piracy in Angolan waters."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.