Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Η Διεθνής Αμνηστία μαζεύει υπογραφές προς τον Δένδια, για να σταματήσουν οι συλλογικές απελάσεις σε Αιγαίο και Έβρο.




ΕΛΛΑΔΑ: Οχι αλλοι θανατοι στη Μεσογειο! Καλεστε μαζι μας τον Υπουργο Προστασιας του Πολιτη να αναλαβει δραση!


«Είχαμε μείνει στη μέση της θάλασσας, με τίποτα άλλο εκτός από ένα κατεστραμμένο σκάφος», μας είπε ο Β., ένα δεκαεπτάχρονο αγόρι από το Αφγανιστάν, για όσα του συνέβησαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2013, όταν ο ίδιος και η οικογένειά του επιβιβάστηκαν σε μια φουσκωτή βάρκα με 36 άλλους ανθρώπους από τη Συρία, το Σουδάν και το Ιράν. Ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Σμύρνη, στην Τουρκία, διασχίζοντας το Αιγαίο. Προορισμός: Ελλάδα.


Η ιστορία του Β. και οι πολλές άλλες μαρτυρίες που συνέλεξε η Διεθνής Αμνηστία δίνουν μια σκληρή εικόνα για το τι συμβαίνει στους μετανάστες και τους πρόσφυγες κατά μήκος των ελληνικών συνόρων. Μακριά από τη δημόσια θέα, οι ελληνικές αρχές έχουν επιδοθεί σε παράνομες απωθήσεις στο Αιγαίο και κατά μήκος του ποταμού Έβρου. 


Οι απωθήσεις είναι συλλογικές απελάσεις ομάδων ανθρώπων χωρίς να έχουν εκτιμηθεί η κατάσταση του κάθε άτομου χωριστά. Η πρακτική αυτή θέτει σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων, περιλαμβανομένων και παιδιών, και είναι παράνομη. 


Άνθρωποι περιέγραψαν πώς τα φουσκωτά σκάφη τους εμβολίστηκαν ή σκίστηκαν με μαχαίρι, ή πώς σχεδόν ανατράπηκαν ενώ ρυμουλκούνταν από ελληνικά σκάφη του Λιμενικού. Σχεδόν κάθε άτομο που φέρεται να έχει απωθηθεί, δήλωσε ότι είτε έχει υπάρξει μάρτυρας βίας και κακομεταχείρισης, είτε την έχει βιώσει προσωπικά. 



Η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των μαρτυριών που συνέλεξε η Διεθνής Αμνηστία δείχνει πως η πρακτική των απωθήσεων χρησιμοποιείται συχνά από την ελληνική συνοριακή αστυνομία και ακτοφυλακή.


Ο φύλακας της Ευρώπης


Η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί μια μεγάλη ροή μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους επιθυμούν να συνεχίσουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η ευθύνη αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα, καθώς και είναι χώρα που έχει πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των μεταναστών και των προσφύγων. Πρέπει να βρουν νέους τρόπους για συμμερίζονται την ευθύνη αυτή πιο ισότιμα σε όλη την ΕΕ. 


Πράγματι, οι πολιτικές και πρακτικές κατά μήκος των ελληνικών συνόρων δεν είναι ντροπή μόνο για την Ελλάδα. 

Ντροπιάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.


Ανάλαβε δράση!


Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τις ενέργειες μελών της ελληνικής συνοριακής αστυνομίας και της ακτοφυλακής. Οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να σταματήσουν. Πρόσθεσε τη φωνή σου.





Για να υπογράψεις και εσύ, πάτησε ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.