Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Επίθεση από τα διεθνή ΜΜΕ για τις ευθύνες του Λιμενικού και τις παράνομες ελληνικές επαναπροωθήσεις.




Σε αντίθεση με τα ελληνικά Μέσα, διεθνή ΜΜΕ και Οργανώσεις επιρρίπτουν ευθύνες στο Λιμενικό και ζητούν διαλεύκανση της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι, κάνοντας λόγο για παράνομες επαναπροωθήσεις της Ελλάδας.






Αναρτούμε στο LEFTeria-news μια σύνοψη απο τις ανταποκρίσεις και τα άρθρα του BBC, Euronews, Associated Press, ενώ τα πλήρη άρθρα μπορείτε να τα διαβάσετε πατώντας επάνω στα σχετικά links.




ΒΒC

Ζητήται διερεύνηση καθώς μετανάστες πεθαίνουν υπό ρυμούλκηση στην Ελλάδα.

Ο ΟΗΕ ζήτησε διεξαγωγή έρευνας αφότου σκάφος που μετέφερε μετανάστες ανατράπηκε ενώ βρισκόταν υπό ρυμούλκηση από ελληνικό σκάφος του Λιμενικού , αφήνοντας δώδεκα νεκρούς .


Το Λιμενικό δήλωσε ότι κρίθηκε ασφαλέστερο να κρατήσει τους μετανάστες στο δικό τους σκάφος , παρά να τους ανεβάσει επάνω στο σκάφος του Λιμενικού.

Δύο Οργανώσεις, κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι προσπαθούν με  παράνομα μέσα να εμποδίσουν μετανάστες και πρόσφυγες.

" Είναι πολύ πιθανό ότι αυτή η ενέργεια της ελληνικής ακτοφυλακής ήταν παράνομη επιχείρηση επαναπροώθησης και όχι μια διάσωση στη θάλασσα ", δήλωσε ο Karl Kopp , διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Pro Asyl.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους, (ECRE), δήλωσε: “Οι επιζώντες λένε ότι φώναζαν για βοήθεια , δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών και μωρών βρίσκονταν μέσα στο σκάφος".

Σε δήλωσή της την Τρίτη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR) δήλωσε ότι ήταν «συγκλονισμένη» από τα γεγονότα από το Φαρμακονήσι.

Αναφέρει ότι οι επιζώντες στο νησί της Λέρου, έλεγαν ότι η ελληνική ακτοφυλακή προσπαθούσε  να ρυμουλκήσει το πλοίο προς τα παράλια της Τουρκίας με υψηλή ταχύτητα, όταν αυτό ανατράπηκε.

«Η Ύπατη Αρμοστεία προτρέπει τις αρχές να ερευνήσει το περιστατικό και πώς ζωές χάθηκαν σε μια βάρκα που ήταν υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Laurens Jolles, περιφερειακού αντιπροσώπου της Νότιας Ευρώπης.

Το ρεπορτάζ του BBC τελειώνει με την έκκληση των Pro Asyl και του ECRE για μια «ανεξάρτητη και αποτελεσματική διερεύνηση των συνθηκών που προκάλεσε αυτές τις απώλειες ζωών».

"Οι ΜΚΟ επαναλαμβάνουν ότι οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων και πρέπει να σταματήσουν αμέσως", δήλωσαν σε δελτίο τύπου.





EURONEWS. Δυο νεκροί και 10 αγνοούμενοι από φερόμενη επιχείρηση επαναπροώθησης από ελληνικό νησί.


Το Euronews αναφέρει ότι κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνει την Ελλάδα και κάνει επίσης λόγο στην δήλωση της Ύπατης Αρμοστείας στην οποία επιζώντες , στο νησί της Λέρου , είπαν στην Υ.Α. ότι είχαν ρυμουλκηθεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας κατά τη στιγμή του δυστυχήματος .

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους ( ECRE ) ανέφερε ότι οι πρόσφυγες που προσπαθούν να διασχίσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία συστηματικά επαναπροωθούνται από τα ελληνικά χωρικά ύδατα , τα ελληνικά νησιά και από τα χερσαία σύνορα .



Μια άλλη ΜΚΟ , η Pro Asyl , εξέδωσε μια έκθεση τον περασμένο Νοέμβριο περιγράφοντας συγκεκριμένα τις παραβιάσεις που σημειώθηκαν σε μικρή απόσταση από το Φαρμακονήσι .

"Είναι πολύ πιθανό ότι η ενέργεια αυτή της ελληνικής ακτοφυλακής να ήταν μια παράνομη επιχείρηση επαναπροώθησης και όχι μια θαλάσσια διάσωση", δήλωσε ο Karl Kopp , Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Pro Asyl .



Ο ΟΗΕ ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας . «Η Ύπατη Αρμοστεία προτρέπει τις αρχές να διερευνήσουν το περιστατικό και πώς χάθηκαν ζωές σε μια βάρκα που ήταν υπό ρυμούλκηση », δήλωσε ο Laurens Jolles , Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Νότια Ευρώπη.









ASSOCIATED PRESS μέσω του μεγαλύτερου Καναδικού Δικτύου, CTV 


Οι επιζώντες υποστήριξαν ότι σκάφος του Λιμενικού τους οδηγούσε με ταχύτητα να τους εγκαταλείψει σε κοντινά τουρκικά ύδατα. Δήλωσαν ότι το πλήρωμα του Λιμενικού αγνόησε τις εκκλήσεις τους για να πάρουν τις γυναίκες και τα παιδιά στο σκάφος τους πριν από το δυστύχημα, και, στη συνέχεια, απλά στέκονταν, ενώ οι επιβάτες της βάρκας πάλευαν στην θαλασσοταραχή.


Το AP φιλοξενεί τις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη και του Λιμενικού ενώ παραθέτει την δήλωση του Nils Muižnieks , Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , ότι το περιστατικό " φαίνεται να είναι μια περίπτωση αποτυχημένης συλλογικής απέλασης ".


Ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα, δήλωσε ότι επιζώντες είπαν σε αξιωματούχο του UNHCR ότι μερικοί από το πλήρωμα του Λιμενικού Σώματος τους έλεγαν "πίσω στην Τουρκία" και τους έβριζαν στα αγγλικά.


"Είπαν ότι όταν το σκάφος ανατράπηκε δεν είχαν ρίξει σχοινιά ή σωσίβια, αλλά έπρεπε να κολυμπήσουν μέχρι το σκάφος περιπολίας, και κάποιοι είπαν ότι όταν προσπαθούσαν να ανέβουν, παρεμποδιστηκαν", δήλωσε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος.


"Είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές καταθέσεις, το οποίο είναι ο λόγος που ζητάμε για μια έρευνα σε βάθος", είπε. "Δεν ξέρω πού βρίσκεται η αλήθεια, αλλά αυτό που (οι επιζώντες) έλεγαν είναι πολύ σοβαρό."

Οι 16 επιζώντες περιθάλπονται στην Αθήνα από ΜΚΟ και δημοτικούς υπαλλήλους.


"Το κύριο αίτημά τους είναι τώρα να πάρουν τους σωρούς των παιδιών τους", δήλωσε ο Τσαρμπόπουλος. "Φαίνεται ότι έχουν παγιδευτεί στο εσωτερικό της ψαρόβαρκας".








Στο Video της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που περιείχε ορισμένες σκληρές εικόνες, γινόταν λόγος και για τις επαναπροωθήσεις με ρυμούλκηση από το Λιμενικό. 




Μετάφραση - Απόδοση: LEFTeria-news




ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ


VIDEO ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΟΗΕ.Λέσβος: Συγκλονισμένοι πρόσφυγες, επιζώντες ναυαγίου και μέλη Συριακής οικογένειας που χάθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.