Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Εκδόθηκε μελέτη για αναδάσωση καμένου δάσους, υπέρ ιδιώτη, 19 μέρες πριν καεί!

Άλλο ένα πάρτυ με δημόσιο χρήμα υπέρ ιδιώτη. 

4 εκατ. αυτή την φορά. 

Του Μάκη Νοδάρου, απο την Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014


Σταμάτησε η αναδάσωση του... μη καμένου δάσους

Οπως είχε αποκαλυφθεί η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο, που συντάχθηκε στις 31.8.2011, προηγήθηκε (!) της μυστηριώδους πυρκαγιάς που σημειώθηκε στις 19.9.2011 στην εν λόγω περιοχή
Ακυρώθηκε με την ΑΠ:137337/1443 (30/10/ 2013) απόφαση του ειδικού γραμματέα δασών Γ. Αμοργιανιώτη το σκανδαλώδες έργο της αναδάσωσης του ελατοδάσους στις ορεινές περιοχές της Λάμπειας (Δίβρης), Αστρά, Κρυόβρυσης και Τσιπιανών, αντί 4 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε αναλάβει ιδιώτης έπειτα από περίεργες μελέτες και μεθοδεύσεις πρώην παραγόντων του δασαρχείου Πύργου.


Επίσης το δασαρχείο του Πύργου Ηλείας την 1η-11-2013 σύμφωνα με την Αριθμ. Πρωτ. 5038 απόφασή του, διέταξε την οριστική διακοπή των εργασιών και τη διάλυση της σύμβασης με τον ιδιώτη, του έργου «Αναδασώσεις για την αποκατάσταση κατεστραμμένου φυσικού τοπίου στην περιφέρεια του Ελατοδάσους Λαμπείας - Αστρά - Κρυόβρυσης - Τσιπιανά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας».


Το αιτιολογικό


Στο επίσημο αιτιολογικό των δασικών Αρχών αναφέρεται η αδυναμία ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου του έργου και το γεγονός ότι καταγράφονται σοβαρές εμπλοκές στην εκτέλεσή του και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να θεωρηθεί λειτουργικό όπως κανονιστικά απαιτείται. Μάλιστα για τους ανωτέρω λόγους απεντάχθηκε από το μέτρο 226 «Αποκατάσταση Δασοκομικού Δυναμικού και Εισαγωγή Δράσεων Πρόληψης», Δράση 3 «Εργα Αναδάσωσης - Ορεινά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα αποκατάστασης καμένων εκτάσεων» του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-20013».


Οι συγκεκριμένες εξελίξεις επιβεβαιώνουν στο ακέραιο τη δημοσιογραφική έρευνα της «Ε» και της «Κ.Ε.» που τον Μάρτη του 2013 είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το πρωτοφανές σκάνδαλο, ξεσήκωσε τους κατοίκους τεσσάρων ορεινών χωριών της Ηλείας, ενώ έφτασε ως ερώτηση στη Βουλή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος.


Για την πρωτοφανή περίπτωση της αναδάσωσης του μη καμένου δάσους, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας έχει διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα «της απάτης εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου» σε βαθμό κακουργήματος.


Το έργο ήταν συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., με ποσοστό 79,37%, και ποσοστό εθνικής συμμετοχής 20,63% και την Παραμονή των Χριστουγέννων του 2012 (!) το Δασαρχείο του Πύργου είχε υπογράψει την υπ' αριθμ. πρωτ. 5.888 σύμβαση κατασκευής του έργου με τον ιδιώτη εργολάβο.


Οπως είχε αποκαλυφθεί η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο, που συντάχθηκε στις 31.8.2011, προηγήθηκε (!) της μυστηριώδους πυρκαγιάς που σημειώθηκε στις 19.9.2011 στην εν λόγω περιοχή και της απόφασης του γενικού γραμματέα ΑΔΠΔΕΙ περί αναδάσωσης των 1.181 στρεμμάτων που ακολούθησε. Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εκείνη η πυρκαγιά που προκλήθηκε από άγνωστη αιτία (!) αποτέφρωσε μόλις 150 στρέμματα και όχι 1.181 που ήταν για αναδάσωση.


Μάλιστα το Δασαρχείο του Πύργου είχε ορίσει ως επιβλέποντα του έργου έναν δασολόγο, που ελέγχεται από τους επιθεωρητές ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης για την παραβατική συμπεριφορά και την εμπλοκή του σε αποχαρακτηρισμούς καμένων δασικών εκτάσεων.


Οι κάτοικοι των τεσσάρων ορεινών χωριών είχαν καταγγείλει ότι σε μια περιοχή που ποτέ δεν έχει καεί, η Πολιτεία έδινε σε ιδιώτη -μέσω του Δασαρχείου Πύργου- περίπου 4 εκατ. ευρώ για αναδάσωση και αποκατάσταση ενός δάσους που δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα!


Οι δικηγόροι των κατοίκων είχαν επίσης αποκαλύψει με στοιχεία ότι στη μελέτη τής δήθεν αναδάσωσης, οι φωτογραφίες πολλών σημείων που εμπεριέχονταν σε αυτή αφορούσαν άλλη και άσχετη περιοχή του δάσους, που απείχε τουλάχιστον 7-10 χιλιόμετρα από το σημείο.


Τον Απρίλη του 2013 ο γιατρός και πρόεδρος του τοπικού Πνευματικού Κέντρου Δίβρης Σωτήρης Σωτηρόπουλος είχε δεχθεί στο σπίτι του εμπρηστική επίθεση. Ο γιατρός ελάχιστες ημέρες πριν είχε καταθέσει στην Εισαγγελία του Πύργου σημαντικά στοιχεία για το σκάνδαλο της αναδάσωσης των 4 εκατομμυρίων ευρώ, του ελατοδάσους σε Δίβρη, Τσιπιανά, Κρυόβρυση και Αστρά το οποίο ουδέποτε είχε καεί από πυρκαγιά.


Οι άγνωστοι δράστες είχαν εισέλθει στον περίβολο της κατοικίας του και επιχείρησαν να κάψουν το αυτοκίνητό του τοποθετώντας κάτω από αυτό ένα πλαστικό δοχείο με βενζίνη. Ο θόρυβος όμως της έκρηξης από το δοχείο και από το λάστιχο του αυτοκινήτου που έσκασε, ξύπνησε έναν περίοικο, ο οποίος, με κίνδυνο της ζωής του έσβησε τη φωτιά και ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία.Επειτα από αυτές τις εξελίξεις και την ακύρωση της «μαϊμού» αναδάσωσης οι κάτοικοι των τεσσάρων ορεινών χωριών της Ηλείας νιώθουν -όπως λένε στην «Ε»- δικαιωμένοι και ζητούν την παραδειγματική τιμωρία εκείνων που με το πρόσχημα της δήθεν αναδάσωσης επιχείρησαν να δώσουν σε ιδιώτη εργολάβο 4 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε καιρό οικονομικής κρίσης.


Την ώρα που -όπως καταγγέλλουν- στα χωριά τους δεν υπάρχουν οι υποτυπώδεις υποδομές για μια αξιοπρεπή διαβίωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.