Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

INDEPENDENT. Τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης άφηνουν 1 εκ ανθρώπους χωρίς περίθαλψη, αύξησαν παιδική θνησιμότητα, HIV, αυτοκτονίες. Το υπουργείο απέφυγε να σχολιάσει.


Η φωτογραφία – κόλαφος στον Independent για την μεταρρύθμιση των Αδωνοσαμαράδων. Ασθενής μεγάλης ηλικίας περιπλανιέται σε ένα άδειο ιατρείο ΕΟΠΥΥ.


Στο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, διαβάζουμε ότι «τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση από την οικονομική κρίση προκάλεσαν "συγκλονιστική" βλάβη στην υγεία του πληθυσμού, αφήνοντας περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη».

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Dr David Stuckler, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ότι
"το κόστος της λιτότητας βαραίνει κυρίως τους απλούς Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα της υγείας που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε όλη την Ευρώπη στη σύγχρονη εποχή",


ενώ ο Αλέξανδρος Κεντικελένης, ερευνητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι το ελληνικό κράτος πρόνοιας "απέτυχε να προστατεύσει τους ανθρώπους κατά την εποχή που χρειάζονταν περισσότερο την υποστήριξη αυτή".


Δηλώσεις στον Independent έκανε και ο Martin McKee, καθηγητής ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας στην Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνουμ σχετικά με την επανεμφάνιση στην Ελλάδα της ελονοσίας μετά από 40 χρόνια.


Όχι, ο υπουργός μας της Υγείας συνηθισμένος από τις εμφανίσεις του στο Blue Sky και στο Τηλεάστυ, απέφυγε να δώσει τα φώτα του στον βρετανικό Independent, αν και η εφημερίδα υπέβαλε σχετικό αίτημα.




           A woman walks a closed branch Greek state health fund EOPYY in an Athens suburb


Τα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα αφήνουν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, οδηγούν σε ραγδαία αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, του HIV και των αυτοκτονιών.

Charlie Cooper
Ρεπόρτερ Υγείας 


Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014



Τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση από την οικονομική κρίση προκάλεσαν "συγκλονιστική" βλάβη στην υγεία του πληθυσμού, αφήνοντας περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, δήλωσαν οι ειδικοί.


Σε μια καταδικαστική έκθεση σχετικά με το αντίκτυπο των περικοπών των δαπανών στο ελληνικό σύστημα υγείας, ακαδημαϊκοί, βρήκαν στοιχεία για άνοδο του ποσοστού βρεφικής θνησιμότητας, άνοδο των επιπέδων μόλυνσης από τον ιό HIV μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών, επιστροφή της ελονοσίας, και μια μεγάλη άνοδο στην καταμέτρηση των αυτοκτονιών.



Ο προϋπολογισμός για τα Δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 25% μεταξύ 2009 και 2011 και οι δημόσιες δαπάνες για τα φαρμακευτικά προϊόντα έπεσαν κάτω του μισού, καθιστώντας μερικά φάρμακα, αδύνατον να χορηγηθούν, δήλωσαν οι ειδικοί από την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ, καθώς και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.


Η αύξηση της ανεργίας σε μια χώρα όπου η ασφάλιση υγείας συνδέεται με την εργασιακή κατάσταση έχει οδηγήσει περίπου 800.000 άτομα να στερούνται είτε κρατική πρόνοια είτε πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και σε ορισμένες περιοχές, διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου έχουν παρέμβει για να παράσχουν υγειονομική περίθαλψη και φάρμακα σε ευάλωτα άτομα.


Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα (η οποία απαίτησε δραστικές περικοπές ως προϋπόθεση για το bailout της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους μεταξύ του 2010 και 2012), ότι βρίσκονται «σε κατάσταση άρνησης», για το μέγεθος της κακουχίας που προκλήθηκε στον ελληνικό λαό.





"Το κόστος της λιτότητας βαραίνει κυρίως τους απλούς Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα της υγείας που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε όλη την Ευρώπη στη σύγχρονη εποχή», δήλωσε ο κύριος συντάκτης της έκθεσης Dr David Stuckler, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να οργανώσει μια απάντηση, της οποίας η ανάγκη είναι επείγουσα, σε αυτή την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση».


Η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει τεράστιες περικοπές για να πληρεί τους όρους των δίδυμων πακέτων  bailout, ύψους € 240 δισεκατομμυρίων, που προσφέρονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είναι γνωστές ως η Τρόικα. Οι δαπάνες για την υγεία προσαρμοσμόστηκαν στο 6% του ΑΕΠ.



Κρατικά προγράμματα πρόληψης νόσων, έχουν επίσης πάει πίσω, οδηγώντας σε αναβίωση και αναγέννηση κάποιων κάποτε σπάνιων μολυσματικών ασθενειών - όπως η ελονοσία, η οποία έχει επιστρέψει στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.



«Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από μολυσματικές ασθένειες που είχαν κρατηθεί σε απόσταση κατά τα τελευταία 50 ή 60 χρόνια, καθώς δυνάμωναν οι προσπάθειες της δημόσιας υγείας», δήλωσε στον Independent ο Martin McKee, καθηγητής ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας στην Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Αν χαλαρώσετε την επιφυλακή σας, όπως το ελληνικό παράδειγμα μας δείχνει, μπορούν πολύ εύκολα (οι ασθένειες αυτές) να εκμεταλλευτούν αυτές τις αλλαγές».



«Η εμπειρία της Ελλάδα καταδεικνύει την αναγκαιότητα της εκτίμησης των επιπτώσεων στην υγεία όλων των πολιτικών που πραγματοποιούνται από τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση».





Προγράμματα πρόληψης και θεραπείας για χρήστες ναρκωτικών αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλες περικοπές, με το ένα τρίτο των προγραμμάτων εργασίας στον δρόμο, να έχει σταματήσει από το 2009-10, το πρώτο έτος της λιτότητας.



Οι μειώσεις του αριθμού των συρίγγων και των προφυλακτικών που χορηγούσαν σε χρήστες ναρκωτικών, οδήγησε άμεσα σε μια απότομη αύξηση του ποσοστού των μολύνσεων από τον HIV σε αυτή την κοινότητα, ανέφερε η έκθεση - από μόλις 15 που ήταν το 2009 σε 484 το 2012.



Μολονότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία του ευρύτερου πληθυσμού, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να βγούν, η ελληνική Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ανέφερε μια αύξηση 21% σε θνησιγενείς γεννήσεις μεταξύ 2008 και 2011, η οποία αποδόθηκε σε μειωμένη πρόσβαση σε προγεννητικές υπηρεσίες, και η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε επίσης κατά 43% μεταξύ 2008 και 2010.



Ο ρυθμός αυτοκτονιών έχει αυξηθεί από περίπου 400 το 2008 σε σχεδόν 500 το 2011.


Ο Αλέξανδρος Κεντικελένης, ερευνητής στην κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε ότι το ελληνικό κράτος πρόνοιας "απέτυχε να προστατεύσει τους ανθρώπους κατά την εποχή που χρειάζονταν περισσότερο την υποστήριξη αυτή".


"Αυτό που συμβαίνει σε ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα είναι αρκετά σοκαριστικό", δήλωσε στον Independent. "Είναι αρκετά εύκολο να μετρήσεις τι έχει συμβεί, είναι πολύ πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία σε μακροχρόνια άνεργους και ανασφάλιστους ... Αφήνοντας τα προβλήματα υγείας να ξεφύγουν, καταλήγει να κοστίζει μια τέτοια κατάσταση πολύ περισσότερο, μακροπρόθεσμα. "


Το ελληνικό Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για σχολιασμό.



Μετάφραση - Απόδοση: LEFTeria-news


Tough austerity measures in Greece leave nearly a million people with no access to healthcare, leading to soaring infant mortality, HIV infection and suicide




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΕΓΓΡΑΦΟ LANCET."Τραγωδία η ελληνική δημόσια υγεία" 6σέλιδη Έρευνα για την καταστροφική πολιτική Υγείας
http://lefteria-news.blogspot.gr/2014/02/lancet-6.html



ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ. Ελλάδα: Υπερδιπλάσιοι οι νεκροί από γρίπη σε μία εβδομάδα, λόγω έλλειψης εμβολιασμών και περικοπών κονδυλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.