Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Στη ΓΑΔΑ δημοσιογράφος για δημοσίευση ΦΕΚ. Κατηγορείται για διαρροή μυστικών εγγράφων. Αντιδράσεις Σωματείων Τύπου & Τεχνικών

Ανάρτηση απο το peiratikoreportaz.blogspot.gr, ακολουθεί επόμενη από το newsroom του enet.


Στη ΓΑΔΑ δημοσιογράφος για δημοσίευση... ΦΕΚ

Κατηγορείται για διαρροή στρατιωτικών μυστικών


Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014


Την ώρα που η Ελλάδα κατρακύλησε στη λίστα για την ελευθερία του Τύπου, η δημοσιογράφος Πόπη Χριστοδουλίδου, οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, με την κατηγορία διαρροής μυστικών εγγράφων σε ρεπορτάζ της, το οποίο βασιζόταν σε επίσημο ΦΕΚ.
 Η δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ, Π. Χριστοδουλίδου, οδηγήθηκε στα γραφεία της ασφάλειας λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, έπειτα από εντολή της εισαγγελέως, Παναγιώτας Φάκου με τη κατηγορία διαρροής στρατιωτικών μυστικώνΣτο επίμαχο δημοσίευμα, η κ. Χριστοδουλίδου, κάνει λόγο για τη συμμετοχή βατραχανθρώπων του λιμενικού σώματος, οι οποίοι συμμετέχουν στη φύλαξη ευαίσθητων χώρων μαζί με την αστυνομία παρά το γεγονός ότι ο νόμος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. 


Η δημοσιογράφος, σε δηλώσεις της στον ρ/σ  “Στο κόκκινο”, τόνισε πως το ρεπορτάζ προέκυψε από ερώτημα βατραχανθρώπου και πως οι πληροφορίες που άντλησε προήλθαν από ΦΕΚ της κυβέρνησης. 
Η κ. Χριστοδουλίδου, αφέθηκε ελεύθερη το απόγευμα, με τη σύσταση να κατεβάσει το δημοσίευμα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι αρχές θα προχωρήσουν στη σύλληψή της.


Η ΠΟΕΣΥ, σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "πρωτοφανή παρέμβαση κατά της ελευθερίας του Τύπου", τονίζοντας πως "Η ελευθερία του τύπου και το δικαίωμα πληροφόρησης των Ελλήνων πολιτών, δέχτηκαν ένα ακόμη βαρύτατο πλήγμα, καθώς τέτοιες ενέργειες υπερβαίνουν κατά πολύ το πλαίσιο του συγκεκριμένου περιστατικού και αναπτύσσουν τις εκφοβιστικές – παραλυτικές τους συνέπειες στο σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος". EΣΗΕΑ: Αδιαπραγμάτευτη η ελεύθερη, αντικειμενική, τεκμηριωμένη και αδέσμευτη δημοσιογραφία

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με αφορμή την εντολή της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αντικείμενο τη διαρροή «στρατιωτικών μυστικών» από «δράστες» μη στρατιωτικούς, την οποία ανέλαβε να διενεργήσει η Διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας και αφορά σε δημοσίευμα στην ενημερωτική σελίδα « peiratikoreportaz. blogspot.gr », τονίζει ότι η όποια έρευνα δεν πρέπει να θέτει εν αμφιβόλω το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ασκούν ελεύθερα το δημοσιογραφικό τους καθήκον με αποκαλύψεις κατόπιν τεκμηριωμένης έρευνας.


Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιζόμαστε σταθερά και αδιαπραγμάτευτα το δικαίωμα όλων των συναδέλφων για ελεύθερη και αδέσμευτη δημοσιογραφία που θα πληροφορεί και θα ενημερώνει τον πολίτη".
ΕΤΕΡ: Όχι στις διώξεις των εργατών του Τύπου


          "Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) καταγγέλλει και καταδικάζει την πρωτοφανή παρέμβαση στην ελευθερία εξάσκησης του δημοσιογραφικού της καθήκοντος της συναδέλφου Πόπης Χριστοδουλίδου, μέλους του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), καθώς της ζητήθηκε να «κατεβάσει» από ειδησεογραφικό μπλόγκ είδηση που αφορά την φύλαξη ευαίσθητων στόχων από βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, υπό την απειλή άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον της σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της.


           Θεωρούμε ότι ο χαρακτηρισμός «διαβαθμισμένο απόρρητο έγγραφο», προκειμένου για κείμενο δημοσιευμένο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, απόσπασμα του οποίου ανήρτησε η συνάδελφος, πλήττει την λογική μας αλλά και την προσπάθεια του δημοσιογραφικού κλάδου να κάνει σωστά την εργασία του που είναι η ενημέρωση του Λαού μας, προσπάθεια πιο αναγκαία  σήμερα παρά ποτέ.


           Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕΡ καταδικάζει παρόμοιες πρακτικές που θυμίζουν άλλες αλήστου μνήμης εποχές.


           Συμπαραστεκόμαστε στην συνάδελφο Πόπη Χριστοδουλίδου που έκανε το αυτονόητο για κάθε δημοσιογράφο: χρησιμοποιώντας νομιμότατους τρόπους, αντλώντας εν προκειμένω την πληροφορία από την ίδια την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενημέρωσε την κοινή γνώμη.


           Η πρόσβαση του χειμαζόμενου Λαού μας στην ενημέρωση πρέπει να περιφρουρηθεί και θα περιφρουρηθεί από όλο τον κλάδο. Απαιτούμε την  παύση κάθε δίωξης εναντίον της συναδέλφου μας".ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Δεν αντέχουν την αλήθεια και απειλούν δημοσιογράφους

"H κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν χρησιμοποιεί απλώς πλέον την ακροδεξιά ατζέντα, αλλά κυνηγάει ανοιχτά τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, απειλεί δημοσιογράφους και με πρωτοφανή τρόπο καταργεί την ελευθερία του Τύπου.Η δικομματική χούντα υποχρέωσε την δημοσιογράφο Πόπη Χριστοδουλίδου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, να πάει στην ΓΑΔΑ, οπου της ζητήθηκε να κατεβάσει ανάρτηση είδησης από ιστολόγιο, σχετικά με τη φύλαξη στόχων από βατραχανθρώπους του Λιμενικού. Η Πόπη Χριστοδουλίδου απειλήθηκε ανοιχτά, ότι αν δεν κατεβάσει την είδηση, θα παραπεμφθεί στα ποινικά δικαστήρια. Η ενοχλητική είδηση αφορούσε τη χρήση του Λιμενικού σώματος σε αποστολές φρούρησης πέρα από τις μέχρι τώρα αρμοδιότητές του (φυλακές κλπ.), στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης και ολοκλήρωσης της κρατικής καταστολής.Πόσο φοβούνται πλέον όσους αντιδρούν και αντιστέκονται; Έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν δημοσιογράφο της οποίας οι πηγές είναι η... Εφημερίδα της Κυβέρνησης, λες και πρόκειται για κρατικό μυστικό, ό,τι δημοσιεύεται εκεί.Η δικομματική κυβέρνηση δείχνει όλο και πιο καθαρά το φασιστικό της πρόσωπο. Από τη μια κλείνει την ΕΡΤ και από την άλλη συνεργεί ανοιχτά στη συντήρηση των μεγάλων εκδοτικών συμφερόντων που τη στηρίζουν.Πλέον, δεν απειλούν απλώς τους δημοσιογράφους δια τηλεφώνου και με μηνύσεις οι άμεσοι συνεργάτες της κυβέρνησης. Τώρα, οι δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης καλούν δημοσιογράφους «δια υπόθεσίν τους» στην ασφάλεια
Ομολογούν ανοιχτά πλέον ότι καταλύουν κάθε ελευθερία. Πρέπει να ανατραπούν.-Να σταματήσει άμεσα, κάθε δίωξη και απειλή προς την Πόπη Χριστοδουλίδου".ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


ΈΚΘΕΣΗ RWF “Ελλάδα: Συγκλονιστική πτώση για την παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου στην Ελευθερία του Τύπου”. 16 θέσεις κάτω από τα Κατεχόμενα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.