Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΈΚΘΕΣΗ RWF “Ελλάδα: Συγκλονιστική πτώση για την παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου στην Ελευθερία του Τύπου”. 16 θέσεις κάτω από τα Κατεχόμενα!

Το 2013 βλέποντας την Ελλάδα να φιγουράρει στην 84η θέση στον Ετήσιο Δείκτη για την Ελευθερία του Τύπου, της οργάνωσης "Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα", ανάμεσα σε Αφρικανικές χώρες και δικτατορίες, σκεφτόμασταν ότι πιάσαμε πάτο.

                                                          Press Freedom Index 2013
Όταν πλέον η χώρα μας υποβιβάστηκε σε "Μερικώς Ελεύθερη", και αιτιολογήθηκε σε Έκθεση τριών ολόκληρων σελίδων, σε εκδήλωση του ΟΗΕ, είμασταν σίγουροι ότι πιάσαμε πάτο.
Αλλά όχι. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μας χαρίζει άλλη μια ντροπή, στέλνοντας την εικόνα της χώρας στα τάρταρα. 

Στον Δείκτη για την Ελευθερία του Τύπου για το 2014,  η Ελλάδα κατρακύλησε στην 99η θέση, ενώ περιοχές όπως το Κόσοβο βρίσκονται στην 80η θέση και τα Κατεχόμενα της Κύπρου στην 83η!


Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση "είναι μία συγκλονιστική πτώση για την παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου”. 

Κατάπτωση...

Όχι πως δεν μας είχαν προειδοποιήσει.Και οι "Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα" για την Χρυσή Αυγήαστυνομική καταστολή και τις διώξεις δημοσιογράφων.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη Έκθεση, πατήστε ΕΔΩ


Η περίληψη της Έκθεσης για την Ελλάδα, έχει ως εξής: 

* “Ενώ η ελευθερία της πληροφόρησης περιστασιακά παραβιάζεται σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε άλλες καταπατάται επανειλημμένα και κατάφωρα. Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, η οποία έχει βυθιστεί περισσότερο από 50 θέσεις στο δείκτη ελευθερίας του Τύπου σε διάστημα μόλις πέντε ετών. Αυτή είναι μια συγκλονιστική πτώση για την παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου”.* Η Έκθεση αναφέρει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ενημέρωση στη Ελλάδα και συνεχίζει αναφέροντας ότι “εκτός από τις οικονομικές δυσκολίες, τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν μια κακή φήμη ότι είναι το αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων πολλών ετών”.* “Δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις συχνές διαδηλώσεις έχουν πέσει θύματα βίας και από την αστυνομία και από διαδηλωτές που τους κατηγορούν για συνεργασία με την κυβέρνηση”.* “H κατάσταση γύρω από την ασφάλεια των δημοσιογράφων έχει επιδεινωθεί με την άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Τα ηγετικά στελέχη της και οι υποστηρικτές της στοχοποιούν ανοικτά δημοσιογράφους, οι σωματικές επιθέσεις γίνονται συστηματικά και αυξάνονται οι απειλές δολοφονίας”.* “Σε έναν αγώνα για περικοπές δαπανών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μία απόφαση άνευ προηγουμένου για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Υπό την πίεση της τρόικας, έκλεισε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, που είχε τέσσερα κανάλια και πέντε ραδιοσταθμούς”* “Λίγες ώρες αφού ενημερώθηκε η ΕΡΤ για την απόφαση, το μαύρο με την ένδειξη "Χωρίς Σήμα" άφησε άναυδη την Ευρώπη και τον κόσμο. Υπό την διεθνή πίεση, η κυβέρνηση εν τέλει ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου κρατικού φορέα με την ονομασία ΝΕΡΙΤ”.

Μετάφραση - Απόδοση : LEFTeria-news
ΔΙΑΒΑΣΤΕ – ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ


Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Βρετανικό Index on Censorship δημοσίευσε τις περιπτώσεις λογοκρισίας, καταστολής & ανθρ. δικαιωμάτων της κυβέρνησης Σαμαρά. (Αγγλικό κείμενο)Στη ΓΑΔΑ δημοσιογράφος για δημοσίευση ΦΕΚ. Κατηγορείται για διαρροή μυστικών εγγράφων. Αντιδράσεις Σωματείων Τύπου & Τεχνικών
Tο Βρετανικό Index on Censorship δημοσίευσε τις περιπτώσεις λογοκρισίας & καταστολής της κυβέρνησης Σαμαρά.ΕΓΓΡΑΦΟ.Οργάνωση για την Ελευθερία Τύπου, υπο την αιγίδα του ΟΗΕ, υποβαθμίζει την Ελλάδα σε «Μερικώς Ελεύθερη». Όλοι οι λόγοι σε τρισέλιδη Έκθεση.
Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου.Να εξηγήσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τη συμπεριφορά αστυνομικών κατά τη διάρκεια ξυλοδαρμού δημοσιογράφου από την Χρυσή Αυγή.Η Διεθνής & η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζουν έντονα την βίαιη επιδρομή της αστυνομίας στην ΕΡΤ


Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου.«Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ξεκάθαρο βήμα ενάντια στην δημοκρατία και την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα»


Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων παρέχουν πλήρη στήριξη στους Έλληνες δημοσιογράφους σχετικά με την Χρυσή Αυγή


Η επείγουσα επιστολή που έστειλε στον Σαμαρά η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ). Καλεί σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης έξω από τις Ελληνικές πρεσβείες.


ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ Tο κλείσιμο της ΕΡΤ στην Ελλάδα είναι «Πλήγμα για την Δημοκρατία»


«Η ΕΡΤ ανήκει στον Ελληνικό λαό». Διαμαρτυρία Αλληλεγγύης στην Ελλ.Πρεσβεία στις Βρυξέλλες από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ)


ΑΡΧΕΙΟ.NEW EUROPE (Βρυξέλλες). Οι δύο νόμοι που παραβίασε η ελληνική κυβέρνηση με το κλείσιμο της ΕΡΤ


Η Διεθνής & Ευρωπαική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καταδικάζουν την αστυνομική αυθαιρεσία,στα δικαστήρια για την "Βίλα Αμαλίας"


Freedom House: Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι η πιο ανησυχητική εξέλιξη για την ελευθερία του τύπου. «Αρνητική η επίδραση στη βαθμολόγηση της Ελλάδας του χρόνου».Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.Η Χρυσή Αυγή,απειλή για την ενημέρωση, ενώ οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα υφίστανται διώξεις.Telegraph Η ελευθερία του Tύπου απειλείται στην Ελλάδα και η ΕΕ δεν φαίνεται να νοιάζεταιΚαταγγελία Ρωσίδας δημοσιογράφου απο το RT. Δημοσιογράφοι δέχθηκαν δακρυγόνα, ενώ βολή δακρυγόνου πέρασε 10 εκατοστά απ΄το κεφάλι της!


BUSINESS INSIDER Έλληνας δημοσιογράφος αναρτά τον ξυλοδαρμό του απο την Χρυσή Αυγή


ReINFORM.nl (Netherlands). Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα (μια ιδιόμορφη χούντα)
GUARDIAN.Ανοιχτή Επιστολή - Διεθνής Πρωτοβουλία για την Δημοκρατία στην Ελλάδα.


Telegraph Η ελευθερία του Tύπου απειλείται στην Ελλάδα και η ΕΕ δεν φαίνεται να νοιάζεται


ROAR (US)."Greece, the real criminals live in other Villas — not the one of Amalias".


Συνέλαβαν 35χρονο επειδή ανέβασε φωτογραφίες επεισοδίων με κατηγορία την ανατροπή του πολιτεύματος


Η λογοκρισία συνεχίζεται.Ο Λιάτσος έκοψε την εκπομπή του Αρβανίτη απο την ΕΡΤ


ΔΗΜΑΡ Ρεσιτάλ λογοκρισίας σε ΕΡΤ και 9.84


ΗΧΟΣ.RADIO NPR (USA).Παλιά ελληνική νομοθεσία περί βλασφημίας,αναστατώνει το Σύγχρονο Θέατρο & το Facebook


INFOSHOP."Έκλεισαν το Athens Indymedia - Καταστολή στην Ελλάδα"


DAILY MAIL.O νέος μεσαίωνας της Ευρώπης & της Ελλάδας.


Guardian/Observer.Η Ελλάδα φλερτάρει με την τυραννία και η Ευρώπη κοιτάζει μακριά.


ΑΡΧΕΙΟ.VIDEO.BBC.Κινδυνεύει η Ελλάδα να μην πληροί τα κριτήρια της Κοπενχάγης και να μην είναι μια Δημοκρατια


GUARDIAN.Editorial.Λιτότητα στην Ελλάδα: Η δημοκρατία δοκιμάζεται στην καταστροφή.


ΕΓΓΡΑΦΟ. Επιστολή στον Ομπάμα από Οργανισμό Δικαιωμάτων να θέσει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακροδεξιάς, στον Σαμαρα!


Χρυσή Αυγή. Αρχείο Αναρτήσεων & Αρχείο Ξένου Τύπου 2012-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.