Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Απεσταλμένος του ΟΗΕ επιτίθεται στις πολιτικές λιτότητας & Ανθρ. Δικαιωμάτων. 10% των Ελλήνων σε ακραία φτώχεια, σχεδόν μόνο 10% των ανέργων παίρνει επίδομα.

O Cephas Lumina, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους στα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων και επέκρινε τις "υπερβολικά άκαμπτες" απαιτήσεις του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα.

Επίσης στηλίτευσε το γεγονός ότι από 1.3 εκατομμύρια ανέργους, μόνο 160.000 παίρνουν επίδομα ανεργίας, ενώ προέτρεψε τις αρχές και τους πιστωτές της Ελλάδας να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αποκατάσταση του κράτους πρόνοιας στην χώρα.








10% of Greeks live in extreme poverty: UN expert

Fri Apr 26, 2013


http://www.presstv.ir/detail/2013/04/26/300414/10-of-greeks-live-in-extreme-poverty/




A protester holds a Greek flag outside the ministry of administrative reform in Athens on April 26, 2013.



Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ: 10% των Ελλήνων ζεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας


Ένας ανώτερος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι περικοπές παροχών έχουν κάνει έναν αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων χωρίς ασφάλιση υγείας και περίπου το 10% του πληθυσμού να ζει σε "ακραίας φτώχειας".


Νωρίτερα την Παρασκευή, ο ανώτερος εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών Cephas Lumina επέκρινε έντονα τις "υπερβολικά άκαμπτες" απαιτήσεις του προγράμματος διάσωσης, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων , ενώ το ένα δέκατο του πληθυσμού της ζει σε "ακραία φτώχεια".


"Ο φαινομενικός στόχος των μέτρων είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η μείωση του κόστους εργασίας που θα καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική", δήλωσε ο Lumina.


"Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα υπερβολικά άκαμπτα μέτρα οδήγησαν σε συρρίκνωση της οικονομίας και σημαντικό κοινωνικό κόστος για τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ανεργίας, αστέγων, φτώχειας και ανισότητας".


Σύμφωνα με τον Lumina, ο ΟΗΕ ανησυχεί για τη γρήγορη αύξηση του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι χάνουν την παροχή υγείας τους μετά από ένα χρόνο, όταν οι παροχές τους περικόπτονται.


Προέτρεψε την τρόικα των διεθνών δανειστών, οι οποίες περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση του δικτύου ασφαλείας στην Ελλάδα, αλλά και να δημιουργήσουν ένα σημαντικό πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης για τους 20.000 άστεγους της χώρας.


Αυτή η εξέλιξη έρχεται καθώς ενας τεράστιος αριθμός Ελλήνων, διαμαρτύρονται κατά επερχόμενης ψηφοφορίας που ζητάει η κυβέρνηση για πρόσθετες περικοπές


Στην πορεία στην Αθήνα, την Παρασκευή, πήραν μέρος δημοτικοί υπάλληλοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που αντιτίθενται στις νέες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που συμφώνησε με την τρόικα των διεθνών πιστωτών, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία την Κυριακή.


Η Αθήνα έχει συμφωνήσει σε πρόσθετες περικοπές στον προϋπολογισμό της σε αντάλλαγμα για μια άλλη μια δόση των δανείων, αξίας 8,8 δις ευρώ.


Οι νέες περικοπές περιλαμβάνουν ότι επιπλέον 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν μέχρι το 2014, συμπεριλαμβανομένων 4.000 μέσα στο τρέχον έτος.



Το ποσοστό ανεργίας της χώρας ανέρχεται πάνω από 27% και ειδικοί κατηγορούν για το υψηλό ποσοστό, τις σκληρές μεταρρυθμίσεις και τις αυξήσεις φόρων.


Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το επόμενο έτος, ωστόσο, τα συνδικάτα προβλέπουν ότι η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι το 2015 ή το 2016.









Apr 26

UN: Crisis in Greece weakening human rights action

By DEREK GATOPOULOS
Associated Press



ATHENS, Greece (AP) -- Greece is falling behind on its human rights obligations, a senior U.N. investigator warned Friday, and he strongly criticized the "excessively rigid" demands of the crisis-hit country's bailout program.


U.N. independent expert Cephas Lumina said a surge in unemployment and axed benefits had left a growing number of Greeks without health insurance and about 10 percent of the population living in "extreme poverty."








ΟΗΕ: Η κρίση στην Ελλάδα αποδυναμώνει τις δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα



Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σχετικά με τις υποχρεώσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποίησε την Παρασκευή ένας ανώτερος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, και επέκρινε τις "υπερβολικά άκαμπτες" απαιτήσεις του προγράμματος διάσωσης της κρίσης που πλήτει έπληξε την χώρα.


Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Cephas Lumina δήλωσε ότι το κύμα της ανεργίας και οι περικοπές παροχών έχουν αφήσει έναν αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων χωρίς ασφάλιση υγείας και περίπου 10% του πληθυσμού να ζεί σε «ακραία φτώχεια».


Δήλωσε ότι περίπου 470.000 μετανάστες χωρίς κατάλληλες άδειες παραμονής βρίσκονται  μεταξύ των πιο ευάλωτων για εκμετάλλευση εργασίας και άλλες παραβιάσεις.
Προέτρεψε τους δανειστές της Ελλάδας – τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - να συμπεριλάβουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στα προγράμματα λιτότητας στην Ελλάδα.


"Τα ανθρώπινα δικαιώματα ... απειλούνται ή υπονομεύεται από σκληρές προ-κυκλικές πολιτικές – εργασιακές  μεταρρυθμίσεις λιτότητας, απελευθερώσεων και ιδιωτικοποιήσεων -  τις οποίες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εφαρμόζει από τον Μάιο του 2010," δήλωσε ο Lumina σε δημοσιογράφους στην Αθήνα.


 Ο Lumina έκανε δηλώσεις στο τέλος της τετραήμερης επίσκεψης του στην Αθήνα που περιελάμβανε συναντήσεις με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ανθρωπιστικές οργανώσεις και εκπροσώπους των πιστωτών έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας.


Η Ελλάδα στηρίζεται στα διεθνή δάνεια τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα τα μέτρα λιτότητας να πιέζουν την ανεργία σε ποσοστό εώς και άνω του 27%, με περισσότερους από 1.2 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά.


"Ο φαινομενικός στόχος των μέτρων είναι να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμα, να μειώσει το κόστος εργασίας και να καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική», δήλωσε ο Lumina. "Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα υπερβολικά άκαμπτα μέτρα οδήγησαν σε συρρίκνωση της οικονομίας και σημαντικό κοινωνικό κόστος για τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης υψηλής ανεργίας, αστέγων, φτώχειας και ανισότητας."


Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο γύρο περικοπών, που αναμένεται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο την Κυριακή που θα επεκτείνει έναν έκτακτο φόρο περιουσίας και θα της καταστήσει ευκολότερο να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους.


Οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος του ΟΗΕ, δήλωσε ο Lumina, είναι το  κύμα ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών και ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός των μακροχρόνια ανέργων που έχασαν την ασφάλιση υγείας τους, καθώς  τα επιδόματα ανεργίας κόβονται μετά από έναν χρόνο.


«Λόγω της αύξησης της μακροχρόνιας ανεργίας, μόνο περίπου 160.000 άτομα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας», δήλωσε.


Προέτρεψε τις αρχές και τους πιστωτές στην Ελλάδα να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αποκατάσταση του κράτους πρόνοιας στην χώρα και να ξεκινήσουν ένα σημαντικό πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης, αφού η κρίση αύξησε τον αριθμό των αστέγων κατά περίπου 25%, σε 20.000 άτομα.


Η Ελλάδα έχει ένα σχεδόν ανύπαρκτο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, σε σύγκριση με τους ρυθμούς που περνούν το 20% σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Βρετανία και η Ολλανδία, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

 
Μια πλήρης έκθεση του ΟΗΕ για την επίδραση του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αναμένεται μέχρι το Μάρτιο του 2014, ενώ το πρόγραμμα διάσωσης έχει παραταθεί για ακόμη δύο έτη μέχρι το τέλος του 2016.


Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανανέωσε την υπόσχεση του  αυτή την εβδομάδα, να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη το επόμενο έτος. Αλλά τα συνδικάτα λένε ότι η ύφεση είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι το 2015 ή το 2016.



Μετάφραση: LEFTeria-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.