Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Νέα Στοιχεία. Βρετανικός Τύπος, Αστυνομία, Ιατροδικαστής, επιτίθενται στην ΕΛΑΣ για την υπόθεση Hiles & κακοποίηση τουριστών-μαρτύρων.



Κόλαφος για την ΕΛΑΣ η συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας  στο Κάρντιφ, σχετικά με τον θανάσιμο τραυματισμό νεαρού Βρετανού Jonathan Hiles, στον Λαγανά της Ζακύνθου το 2009.


Χθές ανεβάσαμε στο LEFTeria-news την μαρτυρική κατάθεση τουρίστα - μάρτυρα οτι κακοποιήθηκε μέσα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, για να αλλάξει κατάθεση.


Τα νέα στοιχεία, όπως τα αναφέρει το BBC, ο Guardian, η Daily Mail και ένα μεγάλο ακόμη μέρος του Βρετανικού Τύπος έχουν ως εξής:


Στην συνέχεια της ανάκρισης, ενας ντετέκτιβ της Ουαλικής αστυνομίας επιτέθηκε στις Ελληνικές αρχές, λέγοντας οτι δεν συνεργάζονται με τις Βρετανικές αρχές, δεν απαντούν στις εκκλησεις τους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οτι η έρευνα που έγινε σε Ζάκυνθο και Αθήνα ήταν τουλάχιστον ελλιπής.


Ενας αξιωματούχος του Βρετανικού Γραφείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας δήλωσε ότι αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα για την ΕΛΑΣ (!), ενώ πιο επιθετική ήταν η ιατροδικαστής που δήλωσε οτι οι έρευνες των Ελληνικών αρχών έγιναν ουσιαστικά "στο πόδι", ενω πιστοποίησε τις κατηγορίες οχι ενός τελικά, αλλα δύο τουριστών - μαρτύρων, ότι κακοποιήθηκαν ΅στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, για να αλλάξουν κατάθεση.


Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της ότι "Οι αναφορές που συνταχθηκαν από την Ελληνική αστυνομία, ηταν μια εντελώς άστοχη προσπάθεια για την επίλυση του εγκλήματος, δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένες".


Επίσης η αστυνομία της Νότιας Ουαλίας προσέφερε τεχνογνωσία στην Ελληνική αστυνομία μετά το θάνατό του Hiles, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Οι αστυνομικοί της Ουαλίας άνοιξαν για πρώτη φορά την υπόθεση του θανάτου του νεαρού, στις 27 Ιουλίου 2007, αφοτου ο σώμα του Hiles γύρισε σπίτι για καύση.
Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική αστυνομία είχε ξεκινήσει μια  ποινική έρευνα για το θάνατο, οι ντετέκτιβ στο Κάρντιφ ξεκίνησαν και αυτοί μια συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων εκ μέρους του ιατροδικαστή.


Όμως, παρότι προσέφεραν την εμπειρια τους στην αστυνομική δύναμη της Ζακύνθου, δήλωσε ο Αστυνόμος Noel Harris, η προσφορά απορρίφθηκε.
Αλλά καθώς ο χρόνος περνούσε, ο Harris εξέφρασε στην ακρόαση την απογοήτευση της ομάδας του για την κακή επικοινωνία της αστυνομίας στην Ελλάδα.

"Η ανταπόκριση τους δεν ήταν και η πιο γρήγορη", δήλωσε η ιατροδικαστής του Κάρντιφ, Mary Hassell.
"Υπήρχαν συνεχείς αιτήσεις παροχής πληροφοριών και δεν υπήρχε απάντηση Ήταν πολύ απογοητευτικό. Αργότερα ένας αξιωματούχος του Γραφείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας δήλωσε ότι αυτό για την ΕΛΑΣ δεν ήταν κάτι το μοναδικό."


Η ΕΛΑΣ παρέβλεψε ενδεχομένως ένα σημαντικό κομμάτι των αποδεικτικών στοιχείων, καθως προέβει σε μη σωστή διεξαγωγή εγκληματολογικών τεστ στον ρουχισμό του Hiles, που φορούσε τη νύχτα που πέθανε.
Τον ρουχισμό τον έφεραν πίσω στο Κάρντιφ οι φίλοι του θύματος και τα παρέδωσαν στην αστυνομία της Νότιας Ουαλίας.


"Έστειλα πολλα μάιηλ  (στην Ελλάδα), αλλά κανείς δεν απάντησε" δήλωσε ο Αστυνόμος Harris.
Στο τέλος, ο Harris έχασε την υπομονή του και διέταξε ιατροδικαστική δικές του ιατροδικαστκές έρευνες - περίπου πέντε μήνες μετά το θάνατο του Hiles.


Είχε την ελπίδα ότι ζωτικής σημασίας DNA θα μπορούσε να αποκαλυφθεί από τα ρούχα, ιδιαίτερα υπό το φως των μαρτύρων που έλεγαν ότι είχε δει έναν θαμώνα να ουρεί τον νεαρό πριν του επιτεθεί.
Αλλά αυτή τη φορά, ο Harris δήλωσε οτι, "τα αποτελέσματα βγήκαν αρνητικά".


Η ιατροδικαστής Hassell ξεκίνησε μια επίθεση για τον τρόπο που η Ελληνική αστυνομία διεξήγαγε την έρευνα περιγράφοντας την ως ένα «συνοθύλευμα πληροφοριών που εξετάστηκαν στον σωρό".



Και για την αναφορά, ότι αστυνομικοί της Ζακύνθου επιτέθηκαν σε δύο από τους φίλους του φερόμενου ως ύποπτου, Συμεού, η ιατροδικαστής δήλωσε: "Θεωρώ τα στοιχεία τους εντελώς αληθή και ακριβή.


Δεν ήταν απλά χτυπημένοι ή  μελανιασμένοι - ήταν άσχημα χτυπημένοι. Οι αναφορές που συνταχθηκαν από την Ελληνική αστυνομία, ηταν μια εντελώς άστοχη προσπάθεια για την επίλυση του εγκλήματος, δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένες".


Μετάφραση-Απόδοση: LEFTeria-news




Το ρεπορτάζ του BBC
http://www.bbc.co.uk/news/uk-wales-22033871


Το ρεπορτάζ του Guardian
http://www.guardian.co.uk/world/2013/apr/04/teenager-killed-greek-island


Το ρεπορτάζ της Daily Mail
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2304063/Father-student-killed-single-punch-Greek-nightclub-brands-man-cleared-manslaughter-liar-come-face-face-inquest.html


Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του BBC News





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

BBC VIDEO. Η ΕΛΑΣ κατηγορείται οτι χτύπησε τουρίστα, μάρτυρα σε θανάσιμο τραυματισμό στην Ζάκυνθο, για να αλλάξει κατάθεση


BBC. Οι τουρίστες που κρατήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία,ως παράνομοι μετανάστεςhttp://lefteria-news.blogspot.gr/2013/01/bbc.html


Οι τουρίστες ανησυχούν για την Χρυσή Αυγή και τον ρατσισμό.
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/01/blog-post_26.html


New Zealand Herald.Νεοζηλανδός δηλώνει ότι απήχθη & έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από την ελληνική αστυνομία.
http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/11/new-zealand-herald.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.