Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Οικονομικοί Πίνακες: Ας κοιτάξουμε πέρα από την Κύπρο. Η χρηματοπιστωτική βόμβα Λουξεμβούργου & Ευρωπ.Τραπεζών



27.3.2013


Μέσα από πίνακες: Ας κοιτάξουμε πέρα από την Κύπρο. Από τον Νίκο Μιχαλόπουλο

Πώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά από λοταρία εξελίσσεται σε βόμβα


Έχοντας βομβαρδιστεί επί μια τουλάχιστον εβδομάδα με το τραπεζικό πρόβλημα της Κύπρου, ίσως είναι καλό να στρέψουμε το βλέμμα μας και αλλού, όπου μπορούμε να βγάλουμε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.


Η Κύπρος είναι μια χώρα που εξαρτάται οικονομικά από τον μεγάλο τραπεζικό της τομέα . Για την ακρίβεια είναι άλλη μια χώρα που ο τραπεζικός τομέας της είναι πολύ μεγαλύτερος από την οικονομία της. Εκτιμάται ότι το σύνολο του ενεργητικού των τραπεζών στο νησί είναι πάνω από 8 φορές το ΑΕΠ του.


Παρακάτω βλέπουμε ένα διάγραμμα περιουσιακών στοιχείων Τραπεζών / ΑΕΠ σε ένα δείγμα από ευρωπαϊκές χώρες. (Πηγη: Παγκόσμια Τράπεζα)


Magnify Image


Βλέπουμε οτι χώρες όπως η Ιρλανδία (550%), το Λουξεμβούργο (2100%), η Ελβετία (680%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (600%) έχουν πολύ μεγαλύτερο τραπεζικό τομέο από οσο θα έπρεπε να αντιστοιχεί στο ΑΕΠ τους, όμως ο κ. Σόιμπλε και το λοιπό Eurogroup κατηγόρησε αποκλειστικά την Κύπρο.


Παράλληλα με το Κυπριακό θρίλερ, πέρασε στα ψιλά (ή δεν πέρασε καθόλου) ότι τρεις τράπεζες στο Λουξεμβούργο ζητόυν ήδη οικονομική βοήθεια ύψους € 1 δις.


Ας πάρουμε λοιπόν το Λουξεμβούργο και την Ελβετία, δυο χώρες με τους υψηλότερους δείκτες στον πίνακα.


Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τις 10 κορυφαίες τράπεζες με συνολικό ενεργητικό στο Λουξεμβούργο (Παγκόσμια Τράπεζα)


Magnify Image



Magnify Image


Το παρακάτω είναι η σύνθεση των τραπεζών με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία που συνθέτουν το ελβετικό τραπεζικό τομέα. Ο ακόλουθος πίνακας παρουσιάζει τα περιουσιακά στοιχεία των 10 πρώτων ελβετικών τραπεζών (Bloomberg ). Τα περιουσιακά στοιχεία  μόνο της UBS (€ 1259 δισεκατομμύρια), είναι περισσότερα από το διπλάσιο ΑΕΠ της Ελβετίας (€ 593 δισεκατομμύρια). Εκτιμάται ότι στην Ελβετία λειτουργουν γύρω στα 3.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.


Magnify Image



Magnify Image



Τα νούμερα στους πίνακες είναι αστρονομικά για τα δεδομένα της Κύπρου, η οποία έχει ΑΕΠ γύρω στα 20 δίς.
Ισως τελικά δεν έχει σημασία πόσες τράπεζες έχεις, αλλά τίνος τις τράπεζες έχεις.


Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τον συνολικό αριθμό των τραπεζών στο Λουξεμβούργο (ανέρχονται σε 150, ενώ η Ελλάδα παρεπιπτόντως έχει 60).


Magnify Image



Πώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά από λοταρία εξελίσσεται σε βόμβα


Οι πίνακες όμως βγάζουν και ένα άλλο συμπέρασμα . Τα περιουσιακά στοιχεία των κορυφαίων 4 τραπεζών και στις δυο χώρες αντιπροσώπευαν σχεδόν το ΑΕΠ τους Χ 5. Αυτό σημαίνει ότι ο πλούτος (αλλά και ο κίνδυνος) του συνόλου του τραπεζικού συστήματος μιας χώρας, πέφτει στα χέρια λίγων τραπεζιτών, οι οποίοι κατ΄επέκτασιν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το τραπεζικό σύστημα των χωρών της Ευρώπης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται


Έχοντας κατά νού και την παραπάνω παρατήρηση, πρέπει να δούμε ότι η πολιτική που έχει ακολουθηθεί, δηλαδή η διάσωση των ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τεχνητά δημόσια μέσα, μάλλον διαλύει το σύστημα παρά το διασώζει. Όταν αποτυχημένες και μη ανταγωνιστικές ιδιωτικές επιχειρήσεις διασώζονται με χρήματα των φορολογουμένων, σε παγκόσμια κλίμακα, έχουμε ως αποτέλεσμα να μετατρέπουμε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά από λοταρία σε βόμβα.


Ας μην ξεχνάμε ότι όλα ξεκίνησαν στην Ευρώπη το 2008, με την κατάρρευση των Ισλανδικών τραπεζών. Μία από τις κύριες αιτίες της κατάρρευσης της Ισλανδίας οφειλόταν επίσης στην ταχεία αύξηση των ισολογισμών και των περιουσιακών στοιχείων των τριών μεγάλων της τραπεζών και συγκεκριμένα των Glitnir, Landsbanki και Kaupthing.


Η Ισλανδία όμως φέρθηκε στις τράπεζες όπως σε κάθε άλλη ιδιωτική προβληματική εταιρεία και μέχρι στιγμής η χώρα διασώθηκε.


Στην Μεγάλη Βρετανία επίσης, το 2008, η κυβέρνηση εθνικοποίησε άμεσα την τράπεζα Northern Rock, λειτουργώντας ως ασπίδα για το Βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Σήμερα το Παγκόσμιο ΑΕΠ αποτιμάται στα 70 τρισεκατομμύρια δολάρια και με το σύνολο των παραγώγων που παίζονται σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι μπορεί να είναι μεταξύ $800 και $1.500 τρισεκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των στοιχημάτων στα παράγωγα είχαν φθάσει σε μόχλευση να είναι πάνω από 10 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ. Αν αυτή η βόμβα σκάσει, θα σκάσει επι δικαίων και αδίκων.



Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Λουξεμβούργο και τις Ευρωπαικές τράπεζες, μπορείτε να βρείτε εδώ.

http://www.pwc.lu/en/banking/docs/pwc-banking-luxembourg.pdf
http://www.europebanks.info/luxembourg.php




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


NY TIMES : Κρίνοντας την Ελληνική κρίση μέσα απο στοιχεία & διαγράμματα, η Μεγάλη Ύφεση του ΄30 φαίνεται καλή
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/03/ny-times-30.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.