Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

NEW STATESMAN. "Η σύγχρονη δουλεία της Ελλάδας: διδάγματα από την Μανωλάδα"





Greece's modern slavery: lessons from Manolada

A shooting in a small agrictultural town in the Peloponese demonstrates the stark dangers of the anti-immigration rhetoric gaining ground in Greece.

By Yiannis Baboulias, 19 April 2013





A migrant worker at Manolada's strawberry fields, photographed in 2008. Photograph: Getty Images


Η σύγχρονη δουλεία της Ελλάδας: διδάγματα από την Μανωλάδα

Ένας πυροβολισμός σε μια μικρή αγροτική πόλη της Πελοποννήσου καταδεικνύει τους έντονους κινδύνους της ρητορικής κατά της μετανάστευσης, η οποία  κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα.


Την Τρίτη 16 Απριλίου, ο Επίτροπος Muižnieks Nils του Συμβουλίου της Ευρώπης, έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Επίτροπος ανησυχεί σοβαρά για την αύξηση των ρατσιστικών  και λοιπών εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα, τα οποία στοχεύουν κυρίως τους μετανάστες και αποτελεί σοβαρή απειλή για το κράτος δικαίου και την δημοκρατία », δήλωσε. "Οι ελληνικές αρχές [πρέπει] να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση όλων των μορφών μίσους και εγκλημάτων μίσους και να τερματιστεί η ατιμωρησία για τα εγκλήματα αυτά", συμπεριλαμβανομένης της επιβολής "αποτελεσματικών κυρώσεων ή απαγορεύσεεων, εάν είναι απαραίτητο" για τις πολιτικές ομάδες που υποστηρίζουν εγκλήματα μίσους », συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων, όπως η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή».


Η Ελληνική κυβέρνηση, απαντώντας με τη συνηθισμένη άρνηση-της-πραγματικότητας της, εξέδωσε μια ανακοίνωση, που θα μπορούσε να συνοψιστεί με σε αυτήν την φράση:
"Οι ρατσιστικές συμπεριφορές παραμένει περιθωριακό φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία ... Ο πολιτισμός της φιλοξενίας και της ανοχής παραμένει ισχυρός και ζωντανός".


Δυστυχώς για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, η πραγματικότητα επιμένει να είναι παντού γύρω μας και αυτό που αποκαλύφθηκε σε μια μικρή αγροτική πόλη της Πελοποννήσου, μόνο δύο ημέρες αργότερα, στέκει ως απόδειξη για αυτό. Η ακόλουθη κατάθεση δόθηκε, σύμφωνα με την ελληνική αντιρατσιστική οργάνωση, ΚΕΕΡΦΑ από τον Liedou, έναν εργαζόμενο από το Μπαγκλαντές στις φυτείες φράουλας της Μανωλάδας στην Πελοπόννησο. Εκεί, τρείς οπλοφόροι σε σύγχρονο στυλ βαμβακοφυτείας, πυροβόλησαν 200 εργαζόμενους μετανάστες με κυνηγετικά όπλα και πιστόλι, όταν απαίτησαν έξι μηνών απλήρωτους μισθούς, δήλωσε ο Liedou στο ΚΕΕΡΦΑ:

«Μας είπαν ότι θα πληρωθούμε στη μία. Στη συνέχεια μας είπαν να πάμε αργότερα, στις πέντε και τελικά μας είπαν να φύγουμε, καθώς άλλοι θα δούλευαν και όχι εμείς. Κατόπιν, τρείς τύποι [ο Liedou έχει ονοματίσει  τους δράστες] άρχισαν να πυροβολούν κατ 'ευθείαν πάνω μας, τραυματίζοντας περίπου 20».


Το συγκλονιστικό βίντεο του αποτελέσματος δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς αυτό που διαδραματίστηκε.

Οι τρεις επιστάτες εγκατέλειψαν το μέρος, αλλά συνελήφθησαν σήμερα το πρωί, ενώ ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος και ένα πέμπτο άτομο που τους παρείχε στέγη για μια νύχτα, συνελήφθησαν χθες.
Η Μανωλάδα ήταν κέντρο διενέξεων και στο παρελθόν. Το 2008, δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, έβγαλαν την ιστορία,  όταν επισκέφθηκαν την περιοχή για να κάνουν ρεπορτάζ για μια απεργία που κύρηξαν οι εργαζόμενοι, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας. Η Ντίνα Δασκαλοπούλου, η οποία διερεύνησε το θέμα μαζί με τον Μάκη Νοδάρο, δήλωσαν στο New Statesman:

«Πήγα εκεί αρχικά για να διερευνήσω τους ισχυρισμούς, σχετικά με τις  απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Όταν επισκέφθηκα τα φραουλοχώραφα και άρχισα να μιλάω με τους μετανάστες εργάτες για το πόσο εργάστηκαν, πόσα χρήματα θα πάρουν κ.λπ. κατάλαβα αυτοί οι άνθρωποι ήταν στην πραγματικότητα θύματα trafficking. Ρωτώντας τους τις στάνταρ ερωτήσεις, που προτείνει η Διεθνής Αμνηστία, πληρούσαν εννέα από τα δέκα κριτήρια που τους ταξινομούσαν ως θύματα trafficking.


Όταν οι ιδιοκτήτες αντελήφθησαν την παρουσία μας και τι κάναμε, μαζεύτηκαν γύρω μας, άρχισαν να μας σπρώχνουν και να μας φωνάζουν. Δεν είχαμε πάει προετοιμασμένοι γι 'αυτό και το πληρώσαμε, καθώς αμέσως μετά άρχισα να δέχομαι απειλητικά τηλεφωνήματα, το αυτοκίνητό μου το ακολουθούσαν και τον συνάδελφου μου, τον απειλούσαν επίσης. Έπρεπε να πάω σε μια κοντινή πόλη και να μιλήσω με τις επαφές μου, προκειμένου να ερευνήσω. Όταν το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε, υπήρξε μεγάλη διαμάχη. Με έλεγαν "άνθέλληνα", «αντίχριστη» και πολλά άλλα.

Η αστυνομία εκεί, παρά την πλήρη γνώση των περιστατικών που είχε, δεν έκανε τίποτα. Κανείς εισαγγελέας δεν ανέλαβε δράση, τίποτα, ακόμα και όταν με έπαιρναν ανώνυμες κλήσεις λέγοντάς μου "€ 2.000 είναι αρκετά για να σε σκοτώσουμε εδώ πέρα" ».

Η Δασκαλοπούλου εξήγησε ότι οι ιδιοκτήτες φυτειών αργότερα, πλήρωσαν τοπικές εφημερίδες να γράψουν άρθρα εναντίον τους, προκειμένου να τους δυσφημήσουν. Μπορούσαν οικονομικά να το κάνουν, καθώς οι φράουλες είναι ένα πολύτιμο και εξαγώγιμο αγαθό, με το 70% της σοδειάς να βγαίνει από την χώρα, για τις αγορές του εξωτερικού. Οι προσπάθειες για  μποϊκοταζ των επιχειρήσεων αυτών, έχει ήδη ξεκινήσει με το όνομα Blood Strawberries  (# bloodstrawberries στο Twitter).



"Η Αρχαία και η Σύγχρονη Ελλάδα έχουν πολλά κοινά. Όπως πχ, οι σκλάβοι",  ήταν ένα χιουμοριστικό tweet , λίγες ώρες αφότου το περιστατικό βγήκε ως είδηση. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα αστείο σε αυτή την ιστορία. Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι η εξόντωση των εργαζομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διακαιολογούνται μέσα από τη ρητορική μίσους της Χρυσής Αυγής και ανώτερων μελών της κυβέρνησης, όπως οι προαναφερθέντες Σαμαράς και Δένδιας, που την εξαπολύουν σε τακτική βάση, όπως και την υπόσχεση μια συνεχώς φευγαλέας "ανάπτυξης".

Ο Δένδιας, του οποίου το υπουργείο δεν έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα παρά το ότι γνώριζε πολύ καλά τι συνέβαινε, μετά τον δημόσιο ξυλοδαρμό ενός Αιγύπτιου μετανάστη στο κέντρο της πόλης,  κυκλοφόρησε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε εκατοντάδες, ή ίσως ακόμη και χιλιάδες ανθρώπων, να τους εκμεταλλέουνται οικονομικά στην δημοκρατία μας, ή να επιτρέπουμε να ζούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Πόσο μάλλον, όταν γίνεται απόπειρα δολοφονίας τους "


 Αλλά όλοι γνωρίζουμε τις υποσχέσεις του είναι κούφιες και ειλικρινά, έρχονται πολύ αργά. Τα μήντια και οι κυβέρνηση, έχουν εξάρει πολλές φορές τους αγρότες της Μανωλάδας, για το επιχειρηματικό τους πνεύμα, έχοντας απολαύσει αυτή την ατιμωρησία για χρόνια. Το ρεπορτάζ του Νοδάρου μιλάει για παράγκες στις οποίες οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζουν και να πληρώνουν ενοίκιο  στα αφεντικά τους, για παράνομα σούπερ μάρκετ μεταξύ τους, τα οποία  πωλούν ληγμένα προϊόντα, δύο και τρεις φορές επάνω στην τιμή τους και μια συγκλονιστική ανοχή από τις αρχές που δεν έχουν κάνει τίποτα για να το σταματήσουν αυτό, παρά τις 150 και βάλε, περιπτώσεις στο αρχείο εναντίον τους. Κάνει καμία διαφορά το ότι το υπουργείο υποσχέθηκε ότι κανένας από τους μετανάστες, οι περισσότεροι από αυτούς, χωρίς πράσινες κάρτες, δεν θα απελαθούν; Ο μηχανισμός που επιτρέπει όλη αυτήν την εκμετάλλευση θα αντικατασταθεί απλώς με άλλα χέρια, σε κάποια άλλη φάρμα, ίσως κάπου αλλού στην Ελλάδα.


Ακόμα κι αν πάρουν νόμιμα χαρτιά, θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χτυπηθούν στους δρόμους, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η Ελληνική αστυνομία δεν θα κάνει τίποτα γι 'αυτούς.
Τα πολιτικά κόμματα, στον απόηχό της, καταδίκασαν την επίθεση. Ακόμη και η Χρυσή Αυγή, αν και με ένα κλικ διαφορετικό: μιλούσαν εναντίον των ιδιοκτητών που προσέλαβαν μετανάστες αντί για Έλληνες. Χωρίς να αναφέρουν βέβαια ότι οι «λαθρομετανάστες», οι «εισβολείς», όπως τους αποκαλούν συχνά, πληρώνονταν  € 5 την ημέρα για την εργασία τους (όταν εν τέλει τους πλήρωναν) για να εξευτελιστούν, βασανιστούν και να πυροβοληθούν. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό,και ίσως να έχουν δίκιο. Όχι άμεσα. Αλλά καθώς το κόμμα ανάβει τις φλόγες του μίσους, καταδιώκει μετανάστες ως δεύτερης κατηγορίας άνθρωπους και το Ελληνικό κράτος το ανέχεται, θα δούμε Mανωλάδες παντού. Θα δούμε το όραμά τους, για τους Έλληνες και τους μετανάστες που θα πληρώνονται ψίχουλα για σκληρή χειρωνακτική εργασία να γίνεται πραγματικότητα. Και σύντομα, δεν θα πυροβολούνται μόνο οι μετανάστες.




Μετάφραση: LEFTeria-news



ALJAZEERA-WASHINGTON POST-ABC News-FOX. "Μετανάστες εργαζόμενοι πυροβολήθηκαν από επιστάτη στην Ελλάδα"


Ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) για το μποϊκοτάζ στην Μανωλάδα, τους πυροβολισμούς & το trafficking.


Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση των πυροβολισμών στους μετανάστες εργάτες.- Επισκόπηση Ξένου Τύπου.
WASHINGTON POST. "Αίμα και φράουλες: Οι δύσκολοι καιροί στην Ελλάδα εντείνουν την πίεση στους μετανάστες εργαζομένους"
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/04/washington-post.html


VIDEO.EURONEWS. Θυμός & Μποϊκοτάζ για τους πυροβολισμούς στις «φράουλες του αίματος»







On Tuesday 16 April, Commissioner Nils Muižnieks of the Council of Europe, made the following announcement: "The commissioner is seriously concerned by the increase in racist and other hate crimes in Greece, which primarily targets migrants and poses a serious threat to the rule of law and democracy", it said. "The Greek authorities [need] to be highly vigilant and use all available means to combat all forms of hate speech and hate crime and to end impunity for these crimes", including imposing "effective penalties or prohibition, if necessary" on political groups advocating hate crimes, "including parties such as the neo-Nazi Golden Dawn".


The Greek government, responding with its usual reality-denial, issued an announcement, that could be summed up with in this phrase:
Racist attitudes remain a marginal phenomenon in Greek society ... Its culture of hospitality and openness remains strong and vivid.




Unfortunately for Prime Minister Antonis Samaras and his minister of citizen protection Nikos Dendias, reality insists on being all around us, and what transpired in a small agrictultural town in the Peloponese only two days later stands testament to that. The following account was given, according to the Greek anti-racism organisation UARFT, by Liedou, a Bangladeshi worker at the strawberry plantations of Manolada in the Peloponnese. There, three modern cotton-plantation-style enforcers, fired upon 200 immigrant workers with shotguns and a pistol, when they demanded six months of unpaid wages. Liedou told UARFT:

We were told we would be paid at one o’clock. Then they told us we should come by later, at five and then finally they told us to go as another group would work and not us. Then three guys [Liedou has named the perpetrators] started shooting straight at us, injuring about 20. 

The shocking video of the aftermath leaves no doubt as to what transpired.
The three foremen fled the scene but were arrested this morning, while the owner of the farm and a fifth person that provided them with shelter for a night were arrested yesterday.

Manolada has been in the center of such controversies before. In 2008, two journalists from the daily newspaper Eleftherotypia broke the story when they visited the area to investigate a strike the workers had staged over inhumane working conditions. Dina Daskalopoulou, who investigated along with Makis Nodaros, told the New Statesman:
I went there initially to investigate allegations of inhumane working conditions. When I visited the strawberry fields, and started talking to the immigrant workers about how much they worked, how much money were they getting etc. I realised these people were in fact victims of trafficking. Asking them the standard questions Amnesty International suggests, they fulfilled nine out of ten criteria that classified them as victims of trafficking.





When the owners picked up on our presence and what we were doing, they ganged up around us, started pushing us and yelling at us. I didn’t go in prepared for that, and we paid for it as immediately after I started receiving menacing phone calls, my car was followed and my colleague was threatened as well. I had to go to a nearby town and meet my contacts there in order to investigate. When the report was published, there was much controversy. I was called “an enemy of the Greeks”, an “anti-Christian” and much more.

The police, despite having full knowledge of the incidents there on, did nothing. No district attorney took action,  nothing, even when I was getting anonymous calls telling me “2000 euros are enough to have you killed around here".
Daskalopoulou explained that the plantation owners later paid local newspapers to run articles against them, in order to defame them. They can afford that, as their strawberries are a valuable and exportable good, with 70 per cent of it leaving the country for markets abroad. Efforts to boycott these operations are already in place, under the name Blood Strawberries (#bloodstrawberries on Twitter).

“Ancient and modern Greece have much in common. Like slaves for instance”, a humorous tweet went a few hours after the incident hit the news. But there is nothing funny about this story. What we are witnessing in Greece is the annihilation of workers and human rights, all finding justification in the hate speech the Golden Dawn and senior members of the government, like the aforementioned Samaras and Dendias, unleash on a regular basis and the promise of ever-elusive "growth".
Dendias, whose ministry has failed to tackle the problem despite knowing full well what is going on after the public beating of an Egyptian immigrant in the middle of the town, released the following statement: "We can’t tolerate hundreds, or even maybe thousands of people, being taken advantage of financially in our democracy, or allow for them to live under inhumane conditions. Even more so, they’re attempted murder."

But we all know his promises are empty, and frankly, they come too late. The farmers of Manolada, praised many a times for their entrepreneurial spirit from government and media alike, have enjoyed this impunity for years. Nodaros’ report speaks of shacks in which the workers are forced to live and pay rent for to their bosses, illegal supermarkets among them selling expired products at two and three times their price, and a shocking tolerance from the authorities who have done nothing to stop this despite the 150 plus cases on file against them. Does it make much difference that the ministry promised that none of the immigrants, most of them without green cards, wouldn't be deported? The mechanism that allows for this exploitation will simply replace them with other hands, in some other farm, maybe somewhere else in Greece.


Even if they get legal papers, they will still face the danger of being beaten in the streets, knowing full well the Greek police won't do anything for them.
Political parties have condemned the attack in its aftermath. Even the Golden Dawn, albeit with a twist: they spoke against the owners who hired immigrants instead of Greeks. Not mentioning of course that those “illegal immigrants”, those “invaders” as they often call them, were paid five euros per day for their work (when they were actually paid) to be exploited, tortured and shot at. Some might say that the Golden Dawn has nothing to do with the incident, and they might be right. Not directly. But as the party fans the flames of hate, casting immigrants as second-rate humans, and the Greek state tolerates it, we will see Manoladas everywhere. We'll get to see their vision of Greeks and immigrants being paid scraps for hard manual labour come true. And soon, not just immigrants being shot at.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.