Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

GUARDIAN Οι Έλληνες τοξικομανείς στρέφονται στην θανατηφόρα shisha καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει. VICE (US) Ντοκιμαντέρ για τα ναρκωτικά στην Αθήνα

Η Guardian δημοσίευσε μια ανταπόκριση από την Αθήνα σχετικά με την shisha, το ναρκωτικό που θερίζει στα στέκια της Αθηνας. Η ρεπόρτερ Helena Smith, μας δίνει μια εικόνα των καταστρεπτικών πολιτικών της λιτότητας για το πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά και για την πλήρη διάλυση του κοινωνικού ιστου.


Στην ανάρτηση της Guardian έχει ανέβει και το πρώτο μέρος του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ του Αμερικάνικου Vice, σχετικά με τα ναρκωτικά στην Αθήνα, το οποίο μπορείτε να το παρακολουθήσετε ολόκληρο, πατώντας στο link στο τέλος της ανάρτησης του LEFTeria-news.


Να θυμίσουμε ότι έχουν προηγηθεί φέτος δυο παρόμοια δημοσιεύματα, πρώτα από το Bloomberg Businessweek, σχετικά με τον κίνδυνο οι περικοπές να κλείσουν τον ΟΚΑΝΑ και σχετικά με την εξάπλωση του HIV και έπειτα μια δημοσιογραφική έρευνα δυο ετών στα στέκια των ναρκωτικών, με στοχεία για την χρήση αλλά και την εμπορία, που δημοσίευσε η Huffington Post.


Δανειστήκαμε τις φωτογραφίες από το Vice.Com








Greek addicts turn to deadly shisha drug as economic crisis deepens

Growing popularity of 'cocaine of the poor' in Athens has overwhelmed public health authorities already under strain


Helena Smith in Athens
The Guardian, Thursday 16 May 2013






Οι Έλληνες τοξικομανείς στρέφονται στο θανατηφόρο ναρκωτικό shisha καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει.



Η αυξανόμενη δημοτικότητα της «κοκαΐνης των φτωχών» στην Αθήνα, διαλύει τις ήδη πιεσμένες αρχές δημόσιας υγείας.


Κανείς δεν ξέρει ποιό ήρθε πρώτο: η οικονομική κρίση που διέλυσε την  Ελλάδα,  ή η shisha, το ναρκωτικό που σήμερα είναι γνωστό ως η «κοκαΐνη των φτωχών». Αυτό που ο καθένας παραδέχεται είναι ότι η shisha είναι ένας δολοφόνος. Και στα € 2 ή λιγότερο η δόση, αυτό είναι κάτι που έχει έρθει να απειλήσει ύπουλα την Ελλάδα, μια χώρα καιρό στην πρώτη γραμμή της οικονομικής κατάρρευσης της Ευρώπης.


«Σαν ναρκωτικό, είναι το χειρότερο. Καίει τα σωθικά σου, σε κάνει να είσαι επιθετικός και σου εξασφαλίζει ότι θα γίνεις εντελώς τρελός», δήλωσε η Μαρία, πρώην εξαρτημένη από την ηρωίνη. "Αλλά είναι φθηνή και είναι εύκολο να την πάρεις, και αυτό κάνει ο καθένας"
Η κρίση των ναρκωτικών, που έφερε στο φως ένα νέο φίλμ του Vice.com, έχει θέσει τις ήδη κλονισμένες από τις δρακόντειες περικοπές, αρχές δημόσιας υγείας της Αθήνας, σε περαιτέρω πίεση.


Το ναρκωτικό που προτιμούν χιλιάδες άστεγοι Έλληνες, που αναγκάζονται να ζούν στους δρόμους από τη φτώχεια και την απελπισία, η shisha, περιγράφεται ταυτόχρονα, από τοξικομανείς και αξιωματούχους, ως μια παραλλαγή της κρυσταλικής μέθης που μπορεί να στείλει τους χρήστες σε μια κατάσταση τυφλής βίας, ενώ στηρίζεται σε ουσίες με τις οποίες αναμιγνύουν συχνά τα συνθετικά ναρκωτικά: οξύ μπαταρίας, λάδι κινητήρα, ακόμη και σαμπουάν.


Ακόμη χειρότερα, δεν είναι μόνο εύκολα διαθέσιμο, αλλά είναι εύκολο και να παρασκευαστεί - ειδικά σχεδιασμένη, στα μέτρα μιας κοινωνία που παρά τις επίσημες προγνώσεις της αισιοδοξίας και της δημοσιονομικής πρόοδου,  βλέπει λίγο φως στο τέλος του τούνελ.


«Είναι ένας δολοφόνος, αλλά σας κάνει επίσης να θέλετε να σκοτώσετε», είπε στο VICE ο Κωνσταντίνος. «Μπορεί να σκοτώσετε χωρίς να καταλάβετε ότι το έχετε κάνει ... Και εξαπλώνεται πιο γρήγορα από το θάνατο. Πολλοί χρήστες έχουν πεθάνει».








Για τον Χαράλαμπο Πουλόπουλο, τον επικεφαλής του ΚΕΘΕΑ, της κατ 'εξοχήν υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στην Ελλάδα, η shisha συμβολίζει τη λεηλασία μιας κρίσης που έχει γεννήσει τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ της ανέχειας και της ανεργίας. Είναι, είπε, ένα «ναρκωτικό της λιτότητας» - η καλύτερη απάντηση των εμπόρων που έχουν γίνει όλο και πιο έμπειροι στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών, έχει σχεδιαστεί για εκείνους που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά πιο ακριβά ‘φτιαξίματα’ από ναρκωτικά όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη.


«Η κρίση έχει δώσει εμπόρους τη δυνατότητα να προωθήσουν ένα νέο, φθηνό ναρκωτικό, μία κοκαΐνη για τους φτωχούς», δήλωσε ο Πουλόπουλος σε ένα κέντρο που λειτουργεί για τους εξαρτημένους στα Εξάρχεια, το ορμητήριο των αναρχικών στην Αθήνα. "Την shisha μπορείς να την σνιφάρεις ή να την πάρεις ενέσιμα και μπορεί να παρασκευαστεί σε σπίτια-εργαστήρια -. Δεν χρειάζεται καμία εξειδικευμένη γνώση Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο"


Σε όλη την Ελλάδα, τα υποπροϊόντα των έξι συνεχόμενων χρόνων ύφεσης είναι βάναυσα και σκληρά. Η κατάθλιψη, μαζί με την κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, έχουν αυξηθεί δραματικά. Η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα έχουν εκτοξευθεί καθώς ο κοινωνικός ιστός στην Ελλάδα έχει κατέρρευσει κάτω από το βάρος των μέτρων λιτότητας που έχουν μειώσει το εισόδημα των απλών Ελλήνων κατά 40%. Η πορνεία - ο ευκολότερος τρόπος χρηματοδότησης των ναρκωτικών  - ομοίως έχει εκτιναχθεί στα ύψη.



«Η απόγνωση είναι τέτοια που πολλές γυναίκες συμφωνούν να προβούν σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα βγάλουν περισσότερα χρήματα», είπε η Ελένη Mαρίνη, μια ψυχολόγος του ΚΕΘΕΑ, εκπαιδευμένη στην Βρετανία. "Η shisha έχει συνδεθεί με μια πολύ έντονη σεξουαλική ορμή, αλλά προσβάλλει την ικανότητά σου να σκεφτείς σωστά και βλέπουμε πολλές περισσότερες εγκυμοσύνες στις τοξικομανείς που ασχολούνται με την πορνεία." Πέρυσι, δύο εργαζόμενες στην βιομηχανία του σεξ γέννησαν στους δρόμους της Αθήνας.


Σε ένα κλίμα διάχυτης αβεβαιότητας, όπου οι αυτοκτονίες έχουν επίσης εκτοξευθεί και η εξάπλωση των μολύνσεων από τον HIV έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας – οι τοξικομανείς (ένας πληθυσμός που πιστεύεται ότι είναι περίπου 25.000 άτομα), έχουν γίνει όλο και αυτοκαταστροφικοί. Και, οι ειδικοί λένε, ότι οι νέοι Έλληνες περιθωριοποιούνται και το ποσοστά ανεργίας σε ύψος ρεκόρ  (με 64% η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων στην ΕΕ), δείχνει τον δρόμο.

«Η κρίση έχει δημιουργήσει ένα ευρέως διαδεδομένο αίσθημα απαισιοδοξίας», δήλωσε ο Πουλόπουλος. "Για εκείνους που μπορεί να έχουν κόψει το τα ναρκωτικά δεν υπάρχει πλέον κανένα κίνητρο. Αντιθέτως, υπάρχει μια ατμόσφαιρα μιζέριας, όπου οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν θα βρουν δουλειά και γίνονται πολύ πιο αυτοκαταστροφικοί. Στην Αθήνα, όπου η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει σκληρότερα, η shisha είναι μέρος της ".








Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα, όπου κυριαρχούν οι Συντηρητικοί έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, οδηγώντας τους  χρήστες ναρκωτικών και άλλους άστεγους έξω από το κέντρο της πόλης - μια σειρά από αμφιλεγόμενες ενέργειες της αστυνομίας, που έχει σάρωσει τους κεντρικούς δρόμους,  «εκκαθαρίζοντας» πολυσύχναστες εισόδους σπιτιών και εμπορικά κέντρα.


"Αλλά με τέτοιες ενέργειες, οι αρχές απλά κρύβουν πρόβλημα κάτω από το χαλί", δήλωσε ο Πουλόπουλος, ένας εκπαιδευμένος στην Βρετανία κοινωνικός λειτουργός, υπο την εποπτεία του οποίου, το ΚΕΘΕΑ έχει κερδίσει επαίνους διεθνώς. "Αυτό που, στην πραγματικότητα κάνουν, είναι να περιθωριοποιούν αυτούς τους ανθρώπους ακόμη περισσότερο, σπρώχνωντάς τους στα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών που τους προσφέρουν προστασία."



Ακριβώς τη στιγμή που η ζήτηση για βοήθεια δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη, οι χρηματοδοτούμενοι από το κράτος οργανισμοί όπως το  ΚΕΘΕΑ έχουν δει τους προϋπολογισμούς τους να μειώνονται κατά ένα τρίτο, μετά απο αίτημα της "τρόικας"  - της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ – κρατώντας την χτυπημένη από το χρέος Ελληνική οικονομία στην ζωή.
Από το ξέσπασμα της κρίσης, το 2009, το ΚΕΘΕΑ έχει χάσει 70 από τους 500 υπαλλήλους του.


Οι μειώσεις γίνονται παρά τις μελέτες που δείχνουν ότι για κάθε ευρώ που επενδύεται σε προγράμματα όπως το ΚΕΘΕΑ, το κράτος εξοικονομεί περίπου 6 €  στο κόστος της ποινικής δικαιοσύνης και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. «Οι περικοπές που έχουμε δει είναι μια λάθος οικονομία, ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε ο Πουλόπουλος.


Στους δρόμους της Αθήνας, το γόνιμο έδαφος του shisha, υπάρχει ένας αυξανόμενος φόβος ότι η λιτότητα όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά και σκοτώνει.




Μετάφραση: LEFTeria-news


Για να παρακολουθήσετε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ του VICE πατήστε ΕΔΩ






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ


BLOOMBERG BUSINESSWEEK. Η Κρίση στην Ελλάδα κλείνει τον ΟΚΑΝΑ.Πρώτη η χώρα σε θετικούς HIV χρήστες στην ΕΕ



HUFFINGTON POST.Θάνατος στους δρόμους της Αθήνας. Δημοσιογραφική έρευνα 2 ετών.




Για να παρακολουθήσετε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ του VICE, πατήστε ΕΔΩ




http://www.guardian.co.uk/world/2013/may/16/greek-addicts-sisha-drug-crisis



Nobody knows which came first: the economic crisis tearing Greece apart or shisha, the drug now known as the "cocaine of the poor". What everyone does accept is that shisha is a killer. And at €2 or less a hit, it is one that has come to stalk Greece, the country long on the frontline of Europe's financial meltdown.
"As drugs go, it is the worst. It burns your insides, it makes you aggressive and ensures that you go totally mad," said Maria, a former heroin addict. "But it is cheap and it is easy to get, and it is what everyone is doing."

The drug crisis, brought to light in a new film by Vice.com, has put Athens's health authorities, already overwhelmed by draconian cuts, under further strain.
The drug of preference for thousands of homeless Greeks forced on to the streets by poverty and despair, shisha is described by both addicts and officials as a variant of crystal meth whose potential to send users into a state of mindless violence is underpinned by the substances with which the synthetic drug is frequently mixed: battery acid, engine oil and even shampoo.
Worse still, it is not only readily available, but easy to make – tailor-made for a society that despite official prognostications of optimism, and fiscal progress, on the ground, at least, sees little light at the end of the tunnel.
"It is a killer but it also makes you want to kill," Konstantinos, a drug addict, told Vice. "You can kill without understanding that you have done it … And it is spreading faster than death. A lot of users have died."


For Charalampos Poulopoulos, the head of Kethea, Greece's pre-eminent anti-drug centre, shisha symbolises the depredations of a crisis that has spawned record levels of destitution and unemployment. It is, he said, an "austerity drug" – the best response yet of dealers who have become ever more adept at producing synthetic drugs designed for those who can no longer afford more expensive highs from such drugs as heroin and cocaine.

"The crisis has given dealers the possibility to promote a new, cheap drug, a cocaine for the poor," said Poulopoulos at a centre run for addicts in Exarcheia, the anarchist stronghold in Athens. "Shisha can be sniffed or injected and it can be made in home laboratories – you don't need any specialised knowledge. It is extremely dangerous."
Across Greece, the byproducts of six straight years of recession have been brutal and cruel. Depression, along with drug and alcohol abuse, has risen dramatically. Delinquency and crime have soared as Greece's social fabric has unravelled under the weight of austerity measures that have cut the income of ordinary Greeks by 40%. Prostitution – the easiest way of financing drug addition – has similarly skyrocketed.

"Desperation is such that many women agree to engage in unprotected sex because that way they'll make more money," said Eleni Marini, a British-trained psychologist with Kethea. "Shisha has been linked to a very intense sexual drive but it attacks your ability to think straight and we're seeing a lot more pregnancies among drug addicts who engage in prostitution." Last year, two sex workers gave birth on the streets of Athens.
In a climate of pervasive uncertainty –where suicides have also shot up and the spread of HIV infections has assumed epidemic proportions – drug addicts (a population believed to be around 25,000 strong), have become increasingly self-destructive. And, experts say, young Greeks marginalised by record rates of unemployment - at 64% Greece has the highest youth unemployment in the EU – are leading the way.

"The crisis has created a widespread sense of pessimism," said Poulopoulos. "For those who might have quit drugs there is now no incentive. Instead, there's an atmosphere of misery where people knowing they won't find work are becoming a lot more self-destructive. In Athens, where the economic crisis has hit hardest, shisha is part of that."
Greece's conservative-dominated coalition has tried to deal with the problem by driving drug users and other homeless people out of the city centre – a series of controversial police operations has swept central streets, clearing crowded doorways and malls.

"But with such actions, authorities are only sweeping the problem under the carpet," said Poulopoulos, a UK-trained social worker whose oversight of Kethea has won plaudits internationally. "What, in reality, they are really doing is marginalising these people even more by pushing them into the arms of drug dealers who offer them protection."
Just when the demand for help has never been greater, state-funded organisations such as Kethea have had their budgets slashed by a third at the request of the "troika" of — the EU, ECB and IMF — keeping the debt-stricken Greek economy afloat.

Since the outbreak of the crisis in 2009, Kethea has lost 70 of its 500 staff.
The cuts come despite studies showing that for every euro invested in programmes such as Kethea, the state saves about €6 in costs to the criminal justice and healthcare systems. "The cuts we have witnessed are a false economy, a huge mistake," said Poulopoulos.
On the streets of Athens, the breeding ground of shisha, there is rising fear that austerity not only doesn't work, it kills.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.