Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΑΡΧΕΙΟ.2012 Πόσο κοντά είναι η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης? Οι τότε επαφές Αναστασιάδη με ΕΕ & Τράπεζα Κύπρου

LEFTeria


http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/05/blog-post_5014.html

 

Σάββατο, 26 Μαΐου 2012


Ποσο κοντα ειναι η Κυπρος στον Μηχανισμο Στηριξης?


Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής άφησε ο κεντρικός τραπεζίτης Π. Δημητριάδης. Αιτία τα οξυμένα προβλήματα που προκάλεσε η Λαϊκή Τράπεζα, η οποία χρειάζεται κρατική χρηματοδότηση ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να μπει και η Κύπρος στο «κλαμπ» των χωρών που εντάχθηκαν στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ. Αιτία τα οξυμένα προβλήματα που προκάλεσε η Λαϊκή Τράπεζα, όταν, επί διοικήσεως Ανδρέα Βγενόπουλου, προχώρησε σε αγορές ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα να χρειάζεται την κρατική χρηματοδότηση ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης άφησε χθες ανοιχτή ο κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί».
Την ίδια στιγμή, αιχμές κατά του κ. Βγενόπουλου, χωρίς να τον κατονομάσει, άφησε και ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας ήταν αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεων του τραπεζικού συστήματος».


Για το θέμα αυτό παρενέβη και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε ότι το έχει συζητήσει με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο τελευταίος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο.

Να σημειωθεί ότι η ανάγκη για κεφαλαιακή στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας ανέρχεται στο ποσό του 1,8 δισ. ευρώ, που είναι υπερβολικά μεγάλο για το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας. Αντίθετα, η Τράπεζα Κύπρου δεν αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα και τα όποια κεφάλαια απαιτούνταν έχουν ήδη καλυφθεί από τους μετόχους της. Ο κ. Δημητριάδης χθες, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αναστασιάδη, απαντώντας σε ερώτηση εάν η Κύπρος οδηγείται στον EFSF για τη στήριξη των κυπριακών τραπεζών, τόνισε ότι «δεν πρέπει να αποκλείουμε οτιδήποτε όταν γίνεται με σωστούς όρους».

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι βρήκε θετική ανταπόκριση στο αίτημά του για απευθείας στήριξη των τραπεζών από τον Μηχανισμό και από τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Χθες το πρωί στο θέμα είχε αναφερθεί και ο κ. Χριστόφιας. Την παρούσα κατάσταση την απέδωσε σε λάθη και παραλείψεις των τραπεζών, σημειώνοντας ότι επηρεάζει ευρύτερα την οικονομία του τόπου.

Εκθεση

Επίσης σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν από την υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Μεγαλόνησο, το όλο θέμα θα ξεκαθαρίσει άμεσα, αφού εξετάζονται και άλλες εναλλακτικές λύσεις πέραν του Μηχανισμού. Μία από αυτές είναι η δυνατότητα δανεισμού από χώρες εκτός ΕΕ και η άλλη, η έκδοση ομολόγων έναντι των μετοχών που θα λάβει με την έκδοση της Λαϊκής.

Φούσκωσαν έλλειμμα και χρέος


Διογκώθηκαν έλλειμμα και χρέος στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat).
Το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,11 δισ. ευρώ ή το 6,3% του κυπριακού ΑΕΠ από 920 εκατ. ευρώ ή 5,3%του ΑΕΠ στο τέλος του 2010.
Το δημόσιο χρέος έφτασε τα 12,72 δισ. ευρώ από 10,65 δισ. ευρώ το 2010. Σε ποσοστό επί του ΑΕΠ ανήλθε στο 71,6%, έναντι 61,5% ένα χρόνο πριν.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα λάβει όσα μέτρα απαιτηθούν, για επιτύχει τον στόχο που έχει τεθεί για μείωση του ελλείμματος μεταξύ του 2,5% και 2,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012.


Ο στόχος

Για το 2013 ο στόχος είναι να περιοριστεί περαιτέρω το έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ και το 2014 να ισοσκελιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Αναφορικά με τα δημόσια έσοδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εurostat, το 2011 μειώθηκαν ελαφρώς στο 41,0% του ΑΕΠ από 41,1% το 2010. Αυξημένες ήταν οι δημόσιες δαπάνες, οι οποίες έφτασαν το 47,3% του ΑΕΠ, ενώ το 2010 είχαν κλείσει στο 46,4% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2011 το ποσό των δανείων που διέθεσε η Κύπρος στο πλαίσιο της στήριξης χωρών που βρίσκονται σε καθεστώς Μνημονίου (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) ανήλθε σε 144 εκατ. ευρώ.
Το ΑΕΠ της Κύπρου το 2011 ήταν 17,76 δισ. ευρώ.


ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Επένδυση 2 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα

Κρατική ενίσχυση ύψους 1,8 δισ. ευρώ χρειάζεται η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου για να μην καταρρεύσει, εξαιτίας της επένδυσης ύψους 2 δισ. ευρώ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, που πραγματοποίησε η προηγούμενη διοίκησή της υπό τον Ανδρέα Βγενόπουλο.
Με αποτέλεσμα το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου να αντιμετωπίζει σήμερα οξύ πρόβλημα, λόγω αυτής της ενέργειας της Λαϊκής Τράπεζας (πρώην Marfin Popular Bank). Μάλιστα χθες και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι «το πρόβλημα στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας ήταν αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεων του τραπεζικού συστήματος», «φωτογραφίζοντας» τον κ. Βγενόπουλο.

Σημειώνουμε ότι οι επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας κ. Μιχάλης Σαρρής και Χρ. Στυλιανίδης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα) κατήγγειλαν προχθές σε συνέντευξη Τύπου ότι τα 2 δισ. ευρώ επενδύθηκαν σε ελληνικά κρατικά ομόλογα χωρίς να υπάρχει -όπως απαιτείται- έγκριση από το ΔΣ της τράπεζας.

Τόνισαν επίσης ότι το ΔΣ δεν είχε ενημερωθεί ούτε για την επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η οποία υπογράμμιζε ότι υπήρχαν αυξημένοι κίνδυνοι από την έκθεση σε ελληνικά ομόλογα. Διευκρίνισαν ακόμα ότι η ενημέρωση «για την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα πραγματοποιήθηκε εκ των υστέρων», τονίζοντας ότι οι μηχανισμοί της τράπεζας «δεν δούλεψαν με τον τρόπο που έπρεπε ώστε να μετριαστεί ο κίνδυνος».

Οι κ. Σαρρής και Στυλιανίδης σημείωσαν ότι για τις αποφάσεις θα έπρεπε να ενημερωθούν και να δώσουν έγκριση η ειδική επιτροπή και το συμβούλιο της τράπεζας.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Ευθύμιος Μπουλούτας με ανακοίνωσή του απάντησε ότι οι θέσεις της τράπεζας σε ομόλογα αναλύονται λεπτομερώς στις οικονομικές καταστάσεις που εγκρίνονται κάθε τρίμηνο από το ΔΣ της τράπεζας.

Απο δημοσιεύματα του Ελληνικού Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.