Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΗΧΟΣ.RADIO NPR (USA)."Οι Έλληνες αναρωτιούνται: Ποιος είναι O Έλληνας; " Tο ζήτημα απόκτησης Ελληνικής ιθαγένειας.






ΚΟΣΜΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
2.3.2013

Οι Έλληνες αναρωτιούνται: Ποιος είναι O Έλληνας;

O Αμερικάνικος ραδιοφωνικός σταθμός NPR αντιμετωπίζει το ζήτημα της απόκτησης της Ελληνικής ιθαγένειας.


Magnify Image
Ένα νεαρό ζευγάρι πλαισιώνεται από ελληνικές σημαίες ενώ παρακολουθεί τον Αντώνη Σαμαρά, τώρα πρωθυπουργός της χώρας, να μιλά σε προεκλογική συγκέντρωση τον περασμένο Ιούνιο. Ο Σαμαράς θέλει να καταργήσει έναν νόμο που καθιστά ευκολότερο για τους δεύτερης γενιάς Έλληνες να αποκτήσουν ιθαγένεια.


 Όταν πρόκειται για το θέμα της μετανάστευσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: Η χώρα χρειάζεται νέους ανθρώπους, γιατί όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζει υπογεννητικότητα και γήρανση του πληθυσμού.


Ωστόσο, επίσης αντιμετωπίζει και τις σπασμωδικές επιθέσεις εναντίων μεταναστών, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από την Αφρική και τη Νότια Ασία. Αν και η Ελλάδα έχει γίνει το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, η χώρα των 11 εκατομμυρίων είναι επίσης το σπίτι για περίπου 1 εκατομμύριο μετανάστες που διαμένουν νόμιμα και έχουν κάνει οικογένειες εδώ. Τα παιδιά τους που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, θέλουν να γίνουν πολίτες.


Έτσι η Ελλάδα παλεύει με ένα θεμελιώδες ερώτημα: Ποιος είναι Έλληνας;

 Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο στην Ελλάδα πρόσφατα κατέρριψε τον νόμο του  2010  που καθιστούσε ευκολότερο για τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών να υποβάλουν αίτηση για ιθαγένεια. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θέλει να το αντικαταστήσει με νομοθεσία που θα απαιτεί οι μετανάστες να δείξουν ότι έχουν έναν "γνήσιο δεσμό" με την Ελλάδα.


Καθιστώντας δυσκολότερο για τους νόμιμους μετανάστες να γίνουν πολίτες, ο πρωθυπουργός αντλεί πελατεία,μέσω συναισθημάτων άλλων εποχών σχετικά με την προστασία της αρχαίας εθνικής ταυτότητας.


Είναι μια ταυτότητα που η Jackie Abhulimen ακούει όλη της την ζωή.


 Η μικροκαμωμένη, γεμάτη ενέργεια  21 ετών φοιτήτρια, είναι το δεύτερο από τα τρία παιδιά που γεννήθηκαν στην Αθήνα με μητέρα απο Κένυα και πατέρα από την Νιγηρία. Οι γονείς της συναντήθηκαν ως φοιτητές στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1980. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα και μιλάει άπταιστα ελληνικά.



Magnify Image
Η Jackie Abhulimen, 21 ετών, γεννήθηκε στην Αθήνα απο Κενυάτισα μητέρα και Νιγηριανό πατέρα και έχει ζήσει εδώ όλη της τη ζωή. Στα ελληνικά βιβλία ιστορίας, λέει, "ο ξένος θεωρείται πάντα ως κάτι αρνητικό, κάτι απειλητικό".



"Μου αρέσει να βγαίνω έξω, όσο αρέσει και στα άλλα παιδιά στην Ελλάδα", λέει, πίνοντας ένα καπουτσίνο με τους φίλους της σε ένα τζαζ καφέ στην μποέμ γειτονιά των Εξαρχείων, στο κέντρο της Αθήνας. "Ξέρετε, όλο αυτό, να διασκεδάσουμε, να πιούμε, να χορέψουμε, να γελάσουμε. Αυτό μου είναι είναι τόσο ελληνικό και τόσο οικείο."


 Μια σκληρή διαδρομή μέχρι την υπηκοότητα

 Αλλά δεν είναι πολίτης της Ελλάδας. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η γέννηση σε μερικές χώρες της Ευρώπης δεν παρέχει αυτόματα την υπηκοότητα.Η Abhulimen θέλει να γίνει πολίτης έκανε αίτηση για ελληνικό διαβατήριό το 2010.

 Ηταν τότε που ο Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός Εσωτερικών του κεντροαριστερού ΠΑΣΟΚ, πίεσε για να καταστεί ευκολότερο για τους ανθρώπους σαν την Abhulimen να πάρει ιθαγένεια.

"Αν κάποιος θέλει πραγματικά να γίνει Έλληνας πολίτης, κάτι που αποτελεί τιμή για τη χώρα αυτή, τότε πρέπει να δημιουργήσουμε μια αποτελεσματική  διαδικασία, με σεβασμό και διαφάνεια, μέσω της οποίας θα μπορούν να υποβάλει αίτηση " είπε στο κοινοβούλιο το 2010.
Ο Ραγκούσης είπε ότι η διαδικασία υποβολής αίτησης για ιθαγένεια ήταν μέσα στην διαφθορά. Αν δεν είχες να δωροδοκήσεις ή δεν είχες πολιτικές διασυνδέσεις, θα έπρεπε συχνά να περιμένεις τουλάχιστον 10 χρόνια για να εξετάστει η αίτησή σου.


 Έτσι, στήριξε μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία εγκρίθηκε στις αρχές του 2010, που έδινε η ταχύρυθμα ιθαγένεια για τα ελληνικής καταγωγής παιδιά των νόμιμων κατοίκων που είχαν ζήσει στη χώρα για τουλάχιστον πέντε χρόνια.


Αλλά ο Σαμαράς πίεσε για να ανατρέψει το νόμο και νωρίτερα αυτό το μήνα το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας τον έκανε την χάρη. Τώρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σαν την Abhulimen βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

 "Μας αντιμετωπίζουν σαν να μην υπάρχουμε», λέει η μητέρα της, Lucy Kabira.


 «Κατατροπώνοντας» τους Ξένους Για Να Προστατεύσουμε Τον  Ελληνικό Πολιτισμό



Magnify Image
Ο Στέφανος Mwange, ένας Έλληνας πολίτης, γεννημένος στην Ελλάδα με  καταγωγή από την Ουγκάντα, μας λέει ότι η αγάπη του για την ελληνική ιστορία και μυθολογία τον ενέπνευσε να παίξει σε αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, όπως η Εκάβη. Είναι ένας πολύ γνωστός ηθοποιός, αν και η θετική του εμπειρία να πολιτογραφηθεί Έλληνας πολίτης αποτελεί εξαίρεση. Οι περισσότεροι που προέρχονται απο ένα παρόμοιο υπόβαθρο, λένε ότι τους κάνουν να αισθάνονται ξένοι.


Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οποίος ηγήται της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, λέει ότι ο Σαμαράς πιστεύει ότι η ελληνική ιθαγένεια είναι ειδική, προέρχεται από αιώνες ιστορίας, και ότι καθιστόντας ευκολότερο για τους αλλοδαπούς να γίνουν πολίτες, θα καταστραφεί η ίδια η έννοια του ελληνικού έθνους.


"Είναι πεπεισμένος ότι το έθνος βασίζεται στην φυλετική καταγωγή," λέει ο Χριστόπουλος. "Το χρησιμοποιεί αυτό ως εργαλείο επικοινωνίας για την πολιτική του εκστρατεία".

 Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη λίγο πριν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επικρατήσει στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο Σαμαράς υποσχέθηκε να εξαλείψει το νέο νόμο για την ιθαγένεια και να σταματήσει να δίνει "ελεημοσύνες" για τους μετανάστες σε μια εποχή που οι Έλληνες υπέφεραν.

 Μεγαλώνοντας ως μαύρη, η Abhulimen έμελλε να αισθανθεί οτι η Ελλάδα δεν ήταν πραγματικά το σπίτι της.

http://www.lifo.gr/now/world/23523


O ραδιοφωνικός σταθμός NPR λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1971. δημιουργεί και εκπέμπει βραβευμένες ειδήσεις, πληροφορίες και μουσική, μέσα από ένα δίκτυο από 975 ανεξάρτητους σταθμους. Μέσω αυτών, το πρόγραμμα του NPR φτάνει σε 26 εκατομμύρια ακροατές κάθε εβδομάδα.
 

Εκτός απο αυτή την αναδημοσίευση απο το Lifo.gr, στις 4 Iανουαρίου 2013, το LEFTeria-news, τον άκουσε να ασχολείται με την Ελλάδα ξανά και συγκεκριμένα για τον νόμο περί βλασφημίας και την ακροδεξιά.
Παλιά ελληνική νομοθεσία περί βλασφημίας, αναστατώνει το Σύγχρονο Θέατρο.
Πατήστε ΕΔΩ για να ακούσετε το ραδιοφωνικό ρεπορτάζ του NPR
Διαβάστε παρακάτω σχόλια που έκαναν στο Lifo.gr για το άρθρο, παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.



Odini Odini 2.3.2013 | 20:04
Εγώ παλευω 2 χρονια με αυτη την ιστορία, σύντομα τελειώνω το πανεπιστήμιο και θα μείνω ξεκρέμαστος στη χωρα που αγαπάω και μεγάλωσα. Πλέον έχουν παγώσει τα πάντα, στους υπαλλήλους εχει γίνει υπόδειξη να καθυστερούν και να μην δουλεύουν ακόμη και για τις άδειες διαμονής ενός χρόνου λόγο φοίτησης. Πάνω απο 400 ευρώ μονό σε παράβολα έφυγαν τσάμπα και πλέον εγω και χιλιάδες άλλοι δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει..
avatar
elkev 3.3.2013 | 13:03
Είναι σίγουρα εύκολο να λες πράγματα όταν είσαι έξω από το χώρο και σίγουρα είναι παντελώς αδιάφορο στους περισσότερους έλληνες ,ειδικά αυτές τις ημέρες, το γίνετε με εμάς “ τα αλλά παιδιά”.
Βρίσκομαι στην Ελλάδα από το 1990 και έχοντας περάσει από δημοτικό , γυμνάσιο, λύκειο, πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακό και τώρα διδακτορικό ακόμα απορώ τι άλλο πρέπει να έχω για να θεωρήσουν μερικοί ότι έχω “πάρει” την ελληνική παιδία και έχω ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία.
Δεν θέλω να είμαι αχάριστος για όλα αυτά που έχει προσφέρει αυτή η χωρά, την όποια αγαπώ, αλλά τίποτα από αυτά δεν μου προσφέρθηκε χωρίς να μου έχουν βγάλει την πιστή(αναφέρομαι στις συναλλαγές μου με πασάς φύσεως δημοσιά υπηρεσία). Κανένας από εσάς δεν ξέρει τι χαρτουρα και ποσά λεφτά πρέπει να δίνει ένας μετανάστης στην Ελλάδα για να καταφέρει να ανανεώσει μια σκατο-άδεια.
Είναι αδιανόητο να βρίσκεσαι 23 χρόνια νόμιμα και μόνιμα σε μια χώρα και ακόμα να μην ξέρεις αν του χρόνου θα μπορείς να συμπληρώνεις τις προϋποθέσεις οι οποίες κάθε χρόνο αλλάζουν και εσύ δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις . Όντος είναι η γεωπολιτική θέση τις Ελλάδας τέτοια που δεν τα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα στην διαδικασία τις πολιτογράφησης αλλά κάτι πρέπει να κάνουν.
Έχω κάνει αίτηση πολιτογράφησης 3 φορές (κάθε φορά υπήρχαν διαφορετικά κριτήρια )και τις 3 φορές δεν κατάφερα τίποτα διότι κάθε φορά πριν βγει κάποια απόφαση ο νομός είναι αλλάξει. Δεν θέλουν 5 χρόνια νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα ,θέλουν 7 , 8 ,10 , 15 , 20 αλλά ας είναι μια διαδικασία που θα τηρείτε και όχι κάθε φορά άλλαξε ο νομός και άντε πάλι από την αρχή με διαφορετική χαρτουρα και κάθε φορά να σκάσεις 1000 ευρώ παράβολα. Στην τελική ας μας πουν καπουτ δεν θα σας την δώσουμε ποτέ και να το ξέρουμε και να μην παλεύουμε τσάμπα.
Έχω καταλήξει στο ότι το θέμα είναι καθαρά οικονομικό και όχι ότι εμείς “ τα αλλά παιδιά” είμαστε ο κίνδυνος για τον ελληνισμό γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος εμάς τόσα χρόνια στην Ελλάδα που την αγαπάμε , την πονάμε και την θεωρούμε και δική μας πατρίδα την χωρά αυτή θα μπορούσαμε ποτέ να τις κάνουμε κακό . Σίγουρα 1000 ευρώ κάθε χρόνο από καθένα από εμάς τα “ αλλά παιδιά” είναι ένα σίγουρο έσοδο για το ελληνικό κράτος από τον δώσουμε 1000 ευρώ μια φορά και να αποκτήσουμε την ελληνική υπηκοότητα .
avatar Alinaki 3.3.2013 | 16:29
Κι εγώ έχω καταθέσει με τον νόμο του 2010, και λένε θεωρήθηκε αντισυνταγματικό..γιατί; επειδή είμαι 15 χρόνια εδώ μόνιμα; από δημοτικό μέχρι πανεπιστήμιο; είμαι ευγνώμων που σε αυτή τη χώρα μου δόθηκε τουλάχιστον η ευκαιρία να σπουδάσω, αλλά με όλο αυτόν τον γολγοθά που τράβηξα αρχίζω και σκέπτομαι σοβαρά να φύγω.. είναι η συμφοιτήτριά μου με καταγωγή Καρδίτσα..που ακόμα όταν γράφει κάνει ορθρογραφικά πιο Ελληνας από μένα; Τι σόι γνώσεις θα μεταδώσει αυτή στις επόμενες γενιές; Και μιλάμε για πανεπιστημιακό επίπεδο..
Στενοχωριέμαι που αυτή η χώρα που νιώθω πατρίδα μου με απογοητεύει όλο και περισσότερο..αλλά πάλι κατά τη γνώμη το ίδιο το κράτος χάνει γιατί ανγκάζει τη νέα γενιά, σπουδαγμένη, να φύγει έξω κι ας έχει επενδύσει όπως σε μένα πχ 15 χρόνια σπουδές και μόρφωση.. πάλι εις βάρος της ίδιας της κοινωνίας είναι.. εννοείται ότι θα προτιμήσω να ζυνεχίσω τη ζωή μου σε μια πιο οργανωμένη χώρα όταν μου δοθείη ευκαιρία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.