Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

NY TIMES : Κρίνοντας την Ελληνική κρίση μέσα απο στοιχεία & διαγράμματα, η Μεγάλη Ύφεση του ΄30 φαίνεται καλή

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην Αμερικανικη Υφεση του 30 , η οικονομια είχε συρικνωθει 20% σε 5 χρόνια και τον πέμπτο ξεκινούσε η ανάκαμψη. Στην Ελλαδα απο το 2007 εχει ηδη συρρικνωθει 20.1% και τα νούμερα του πέμπτου χρόνου, είναι χειρότερα απο ποτέ. Ατμομηχανή τότε οι κρατικές δαπάνες.




ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
16.3.2013


NY TIMES : Κρίνοντας την Ελληνική κρίση μέσα απο διαγράμματα, η Μεγάλη Ύφεση του ΄30 φαίνεται καλή

"Οι Έλληνες θα εύχονταν να ήταν τόσο καλά".




 Σύμφωνα με τον Floyd Norris, επικεφαλής οικονομικό ανταποκριτή των New York Times, "στα ΠΕΝΤΕ χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης, ένας στους πέντε εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν άνεργος. Η οικονομία ήταν σχεδόν 20% μικρότερη το 1934 από ό, τι ήταν το 1929. Οι Έλληνες θα εύχονταν να ήταν τόσο καλά".



Ο Norris παρουσιάζει μια σειρά διαγράμματα για να υποστηρίξει οτι αν συγκρίνουμε τα πέντε χρόνια της Αμερικάνικης Ύφεσης με την τελευταία πενταετία της Ελληνικής κρίσης, οι αριθμοί είναι εναντίον μας.



Επισημαίνει την μεγάλη σημασία της κρατικών δαπανών για την ενίσχυση της υφεσιακής Αμερικάνικης οικονομίας και στο σχετικό διάγραμμα, βλέπουμε καθαρά την αντίθετη πορεία των δεικτών, που δείχνει και την διαφορετική φιλοσοφία αντιμετώπισης των δυο κρίσεων.



"Η ελληνική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησε την εκτίμηση της οικονομικής παραγωγής για το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, καθώς επίσης δημοσίευσε και έκθεσή για την ανεργία.
Για το έτος ως σύνολο, η ελληνική οικονομία, μειώθηκε κατά € 168,5 δισεκατομμύρια, κατά 6,4% από το προηγούμενο έτος. Αυτό ήταν λίγο καλύτερη επίδοση από την πτώση 7,1% το 2011. Η τελευταία φορά που η ελληνική οικονομία ήταν μικρότερη από ό, τι το 2012 ήταν το 2001. Η σωρευτική μείωση από το 2007 είναι 20,1%.



Τον Δεκέμβριο, το ποσοστό ανεργίας ήταν 26,4% και ο αριθμός αυτός ηταν ενθαρρυντικός γιατί ήταν χαμηλότερος από το 26,6% του Νοεμβρίου. Από τον Μάιο του 2008, όταν ο ρυθμός ανεργίας έπεσε μισή ποσοστιαία μονάδα στο 7,3% , δεν υπήρξε ένας μήνας, που το ποσοστό ανεργίας να έχει κάπως πέσει.



Τα συνοδευτικά διαγράμματα συγκρίνουν τις αλλαγές στο ΑΕΠ και την ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια των πέντε ετών μετά το 1929 με τις αλλαγές στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των πέντε ετών μετά το 2007.
Δεν υπάρχει λόγος να ψιλοκοσκινίσουμε όλα αυτά τα νούμερα. Τα Αμερικάνικα στοιχεία εκτιμήθηκαν, από τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση για το ΑΕΠ και από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών για την ανεργία. Για το ΑΕΠ, μόνο οι ετήσιες μεταβολές υπολογίστηκαν.



Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, έχει μια ιστορία εξαπάτησης - η χώρα είπε ψέματα για να μπει στη ζώνη του ευρώ - και τώρα δεν μπορεί να κάνει εποχιακές εκτιμήσεις τριμηνιαίου ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία που εμφανίζονται στα διαγράμματα υπολογίζονται με πρόσθεση των τεσσάρων τριμήνων του κάθε έτους. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τώρα εγγυώνται για την ποιότητα των ελληνικών στοιχείων.



Ίσως η πιο αποκαλυπτική διαφορά ανάμεσα στην πορεία των δύο οικονομιών βρίσκεται στις κρατικές δαπάνες,  - βασικά οι δαπάνες αυτές που δεν είναι για επενδύσεις, όπως κατασκευή δρόμων ή βομβαρδιστικών.



Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτές οι δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο απο τον πρόεδρο Χέρμπερτ Χούβερ και συνέβαλαν στην άμβλυνση  της πτώσης της οικονομίας. Η Ελλάδα όμως, όπως απαιτείται από την Ευρώπη, ακολουθεί μια πορεία σκληρής λιτότητας, καθώς οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν ραγδαία, ακόμη και αν δεν μειώθηκαν τόσο γρήγορα όσο μερικοί Ευρωπαίοι θα ήθελαν.



Κατά το πέμπτο έτος της Υφεσης, οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο έτος, το περασμένο δηλαδή, έπεσαν 9,1%, περισσότερο από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη χρονιά της ύφεσης.



Η Ελλάδα δημοσιεύει μηνιαία στοιχεία για την ανεργία συνολικά, αλλά παρέχει λεπτομερή στοιχεία μόνο σε τριμηνιαία βάση. Τα διαγράμματα δείχνουν τις τάσεις της ανεργίας κατά φύλο και ηλικιακή ομάδα για το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους,τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα. Οι γυναίκες είναι μάλλον οι πιο άνεργες σε κάθε ηλικιακή ομάδα ενώ οι εργαζομένοι μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολύ λιγότερο πιθανό να γίνουν άνεργοι από ότι οι νεότεροι. Ακόμα και οι ομάδες που δείχνουν καλά συγκρινόμενες μεταξύ τους, έχουν πολύ φτωχές επιδόσεις συνολικά. Μεταξύ των ανδρών ηλικίας 45 έως 64 ετών, σχεδόν ένας στους έξι είναι εκτός εργασίας. Μεταξύ των ανδρών 30 - 44, το αντίστοιχο ποσοστό είναι ένας στους πέντε.



Τα ποσοστά για τους εφήβους και τους ανθρώπους άνω των 65 ετών δεν εμφανίζονται, δεδομένου ότι σχετικά λίγοι από αυτές τις ομάδες, βρίσκονται στο εργατικό δυναμικό. Η εικόνα είναι απαισιόδοξη για εκείνους τους εφήβους που θέλουν να εργαστούν. Το ποσοστό ανεργίας των ανδρών είναι 52% και το ποσοστό για τις γυναίκες είναι 81,5%. Οι περισσότεροι από όσους είναι άνω των 65 ετών και δηλώνουν ότι θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν, ήδη εργάζονται, αλλά το ποσοστό αυτών των ανθρώπων στο εργατικό δυναμικό έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια".



Τα πλήρη διαγράμματα μπορείτε να τα δείτε εδώ: After Five Years
Το διάγραμμα για τις κρατικές δαπάνες στην ανάρτηση είναι απο την ιστοσελίδα Νewmoney.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.