Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

REUTERS. "Εγκαταλείποντας τον πόλεμο, οι Σύριοι αντιμετωπίζουν νέα δυστυχία στην Ελλάδα"


Fleeing war, Syrians face new misery in Greece

ATHENS | Sun Mar 10, 2013

ATHENS (Reuters) - Syrian shopkeeper Osama fled the fighting in Aleppo convinced he would be welcomed in Europe. Five months later, he is stuck in near-bankrupt Greece, where money and sympathy are scarce.





Εγκαταλείποντας τον πόλεμο, οι Σύριοι αντιμετωπίζουν νέα δυστυχία στην Ελλάδα


 Ο Σύριος καταστηματάρχης Οσάμα διέφυγε από τις μάχες στο Χαλέπι πεπεισμένος ότι θα ήταν ευπρόσδεκτος στην Ευρώπη. Πέντε μήνες αργότερα, ο ίδιος, έχει κολλήσει στην σχεδόν πτωχευμένη Ελλάδα, όπου το χρήμα και η συμπάθεια είναι ελάχιστα.


Ενώ οι δουλέμποροι τους έδειραν και τους λήστεψαν όταν έφτασαν στην Αθήνα, ο Οσάμα, η σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά συνελήφθησαν ως παράνομοι μετανάστες και ρίχτηκαν στα κρατητήρια, οπου αφηγήθηκαν τις δοκιμασίες τους στην Ελληνική Αστυνομία.


Διατάχθηκε να φύγει από την Ελλάδα, αλλά χωρίς να υπάρχει ένα μέρος να πάει, μετανιώνει την μέρα που πάτησε το πόδι του στη χώρα.


"Όλη η ελπίδα μας είναι τώρα στο Θεό. Υπάρχει πόλεμος στη Συρία και η χώρα έχει καταστραφεί", είπε ο 35χρονος, καθώς καθόταν σε ένα βρώμικο υπόγειο διαμέρισμα Αθήνα με τη σημαία της Συρίας στον τοίχο.

"Στην Ελλάδα, είχαμε τις πιο πικρές εμπειρίες και δεν μπορούμε να πάμε σε άλλη χώρα. Δεν έχουμε χρήματα, δεν έχουμε ταυτότητες ή διαβατήρια για να ταξιδέψουμε. Είμαστε παγιδευμένοι εδώ".

Οι Ελληνικές αρχές λένε ότι η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να συλλάμβάνει τα άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Η οικογένεια του Οσάμα είναι μόνο μια από τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που φθάνουν από την Συρία στην Ευρώπη με την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα, μόνο και μόνο για να βρεθεί παγιδευμένη στο πιο οικονομικά ρημαγμένο έθνος, όπου η κρίση έχει τροφοδοτήσει μίσος για τους μετανάστες.

Πέρυσι, στην Ελλάδα - την κύρια πύλη εισόδου στην ΕΕ για τους μετανάστες - συνελήφθησαν περισσότεροι από 8.000 Σύριοι για παράνομη είσοδο στη χώρα, καθώς η εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ μαινόταν. Οι περισσότεροι ήλπιζαν να συνεχίσουν το δρόμο τους προς τη βόρεια Ευρώπη.


Οργανισμοί ανθρωπίνων διακιωμάτων έχουν επικρίνει την αντιμετώπιση των Σύρων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι υπόκεινται σε σύλληψη, κράτηση, άρνηση ασύλου, ακόμα και απέλασης – απέχοντας  κατά πολύ από την υποδοχή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Σουηδία και η Γερμανία, τα οποία προσφέρουν κάποια μορφή αυτόματης προστασίας στους Σύριους.

"Η κατάσταση για τους Σύριους αιτούντες άσυλο, όπως και για τους άλλους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, είναι πολύ κακή", δήλωσε η Eva Cosse, η οποίος επιτηρεί την Ελλάδα για την Human Rights Watch.


ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΑΝ

Η ιστορία του Οσάμα υπογραμμίζει τη δύσκολη θέση των Σύριων προσφύγων, οι οποίοι βρίσκουν ελάχιστη συμπάθεια στην Ελλάδα και ελάχιστες προοπτικές εύρεσης ασύλου ή μιας θέσης εργασίας. Απελπισμένοι να φύγουν, καταλήγουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από δουλέμπορους.

Μετά από μια βόμβα που χτύπησε το σπίτι του στο Χαλέπι το περασμένο έτος, ο Οσάμα κατέβαλε € 7.000 ($ 9.000) σε δουλέμπορους για να περάσουν την οικογένειά του με πλοίο από την Τουρκία στο ελληνικό νησί της Σάμου.
Μόλις έφτασαν στην Αθήνα, οι δουλέμποροι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη και τους παρέσυραν σε ένα διαμέρισμα όπου τους έδεσαν τα μάτια, τους έδειραν και έκλεψαν τα έγγραφά τους και € 12.500 που είχαν αποταμιεύσει.


Σοκαρίστικαν καθώς η αστυνομία ανταποκρίθηκε συλλαμβάνοντας όλη την οικογένεια - συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών τους, ηλικίας 3 και 5 - και τους έβαλε σε ένα υπερφορτωμένο κέντρο κράτησης για παράνομους μετανάστες.

"Είχαμε πέσει θύματα ληστείας, που κατέστρεψε σχεδόν τις ψυχές μας, και μας φυλάκισαν  παρόλο που υπήρξαμε θύματα", δήλωσε ο Οσάμα, ο οποίος έδωσε μόνο το όνομα του, φοβούμενος  για την ασφάλεια των συγγενών του στη Συρία.

Εβδομάδες μετά την αρχική κράτηση τους, λέει ο Οσάμα, επέστρεψε στο αστυνομικό τμήμα για να δώσει συνέχεια στο θέμα της ληστεία τους, μόνο και μόνο για να συλληφθεί ξανά και να κρατηθεί για άλλες 10 ημέρες, καθώς είχε μείνει περισσότερο από το χρονικό όριο που επιτρεπόταν βάσει της διαταγής απέλασης τους.

Με το ενδεχόμενο επιστροφής στην Συρία να έχει αποκλειστεί και την μετακίνηση κάπου αλλού στην Ευρώπη αδύνατη χωρίς χρήματα ή διαβατήρια, η οικογένεια του Οσάμα τώρα σπάνια βγαίνει έξω από το σπίτι τους στην Αθήνα, καθώς φοβούνται σύλληψη από την αστυνομία και επιθέσεις από ακροδεξιές συμμορίες.
Σχεδόν άποροι, βασίζονται σε συμπατριώτες Σύρους για να επιβιώσουν.






ΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ανάλογα με το πού φτάνουν, οι Σύριοι αντιμετωπίζουν ένα " λαχείο προστασίας" κατά την είσοδό τους στην ΕΕ, δηλώνει η Human Rights Watch και από κάθε άποψη, η Ελλάδα είναι μία από τις χειρότερες επιλογές.

Από την αρχή του 2012, τουλάχιστον 55 Σύριοι έχουν απελαθεί από την Ελλάδα, αναφέρει ο οργανισμός, επικαλούμενος στοιχεία της αστυνομίας.

Η Ελλάδα αρνείται ότι απέλασε Σύριους, λέγοντας ότι οι 58 επαναπατρισμοί πέρυσι έγιναν από εκείνους που ήθελαν να επιστρέψουν - αν και το αμφισβητεί η HRW, δεδομένου ότι οι εκούσιες επιστροφές αναφέρονται χωριστά από τις απελάσεις και ο οργανισμός FRONTEX της ΕΕ ανέφερε επίσης μια απότομη αύξηση των "ακούσιων επιστροφών"  Σύρων από την Ελλάδα.


Η Ελλάδα απέρριψε επίσης 150 αιτήσεις ασύλου από Σύριους πέρυσι και ενέκρινε μόνο δύο, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όταν χιλιάδες έφυγαν από μια σύγκρουση που έχει στοιχίσει 70.000 ζωές.

"Αναρωτιόμαστε πώς στην ευχή, οι αρμόδιες αρχές  μπορόρεσαν να αξιολογήσουν οποιοδήποτε αίτημα ασύλου Σύριου, που τέθηκε κατά τη διάρκεια του 2012, ως αβάσιμο;" δήλωσε  ο Πέτρος Μάστακας, αναπληρωτής υπεύθυνος προστασίας στη Ύπατη Αρμοστεία του Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

"Δεν έχουμε καμία απάντηση από την αστυνομία για αυτό".






Η Ελλάδα – στην οποία ακόμη και να αιτηθείς για άσυλο απαιτεί να κατασκηνώσεις για μέρες έξω από ένα γραφείο στην Αθήνα - είναι γνωστή για τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά χορήγησης ασύλου στους αιτούντες άσυλο και το 2011 εγκρίθηκε μόνο το 0,5% των περιπτώσεων προσφύγων, δήλωσε η Cosse.

Τέτοια είναι η φήμη της Ελλάδας που οι περισσότεροι Σύριοι αρνούνται να ζητήσουν άσυλο εδώ, λέει η UNHCR.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει προτείνει επιλογές για να επιτρέψει στους Σύρους να διαμείνουν νόμιμα στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν θέλουν να ζητήσουν άσυλο, αλλά είχαν μικρή ανταπόκριση από τις αρχές, είπε.
Αντ 'αυτού, η ελληνική αστυνομία καταλήγει να συλλαμβάνει και να απελευθερώνει τους Σύριους, με εντολές να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών, ακόμη και αν οι περισσότεροι έχουν λίγες πρακτικές επιλογές για να το πράξουν - αφήνοντάς τους στον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου σύλληψης και κράτησης, λένε οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Σε ένα ακατάστατα απλωμένο κυβερνητικό κτιριακό συγκρότημα, σε ένα προάστιο της Αθήνας, κορυφαίος αξιωματούχος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την μετανάστευση στην Ελλάδα, αρνείται ότι η χώρα αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες από την Συρία, άδικα.

"Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τους αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο - για αρχή, να τους απελευθερώσουμε από τα κέντρα κράτησης", δήλωσε ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θέλει να δώσει στους Σύριους ειδικό καθεστώς, αλλά δεν έχει ακόμη βρεθεί μια νομική φόρμουλα για να το πράξει.
Αρνείται επίσης ότι η Ελλάδα έχει απορρίψει αιτήματα ασύλου Σύριων, λέγοντας ότι μια καθυστέρηση στην διαδικασία 3-5 χρόνων σημαίνει ότι εκείνοι που αιτήθηκαν πέρυσι δεν θα μπορούσε να ακροαστεί το αίτηυμα τους ακόμα.

Υπερασπίστηκε την κράτηση των Σύριων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συλλάβουν όσους εισήλθαν παράνομα και ότι είναι νόμιμο να τους κρατήσει μέχρι και 18 μήνες.






Η βαθιά οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει επιδεινώσει τον πολύχρονο αγώνα της για να διαχειριστεί την εισροή μεταναστών από την Ασία και την Αφρική και η αυξανόμενη εχθρότητα προς τους μετανάστες προκάλεσε ένα κύμα επιθέσεων εναντίον τους και βοήθησε την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή να μπεί στο κοινοβούλιο πέρυσι, για πρώτη φορά.


Ο αριθμός των Σύρων που εισέρχονται στην Ελλάδα μέχρι τώρα αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του ενός εκατομμυρίου προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία καθώς η κρίση ξέσπασε το 2011, αλλά η κυβέρνηση ανησυχεί ότι μια ξαφνική εισροή θα μπορούσε να φέρει την χώρα πέρα από τα όριά της.
"Έλεγα σε έναν ομόλογό ότι κάθε πρωί, έχω τους μετανάστες από τη Συρία στο μυαλό μου," δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα. «Και αυτη δεν είναι η δουλειά μου."


Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι Σύριοι που έρχονται στην Ελλάδα συγκλονίζονται από το βάθος του αντι-μεταναστευτικού κλίματος εδώ και από την μεταχείριση τους στα χέρια της αστυνομίας, λέει ο Aref Alobeid, ένας Συρίας καθηγητής πολιτικών επιστημών που έχει ζήσει στην Ελλάδα για πάνω από δύο δεκαετίες.

"Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν σε μια χώρα της ΕΕ», είπε. "Γι 'αυτό και οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν να φύγουν μετά από μερικές ημέρες και να πάνε σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα".


ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ


Ανάμεσά τους είναι ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας της Συρίας που έγινε επαναστάτης, ο οποίος δεν έδωσε το όνομά του από φόβο για την τύχη της οικογένειάς του.




Πίστεψε τους δουλέμπορους που του είπαν ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφότου εισέρθει στην Ελλάδα από την Τουρκία. Αντι για αυτό, πήρε μια τρίμηνη παραμονή σε ένα στενό κελί κράτησης με άλλους 50, σε μια ελληνική πόλη στα σύνορα.

Αρνείται να ζητήσει άσυλο εδώ, λέγοντας ότι ήταν συγκλονισμένος καθώς έβλεπε την αστυνομία να χτυπάει τους συγκρατούμενούς του. Αργότερα, στην Αθήνα, είδε επιθέσεις κατά μεταναστών από ακροδεξιές συμμορίες.

"Μπορείς να αιτηθείς, σου δίνουν ένα κομμάτι χαρτί, δεν σου επιτρέπεται να πάς σε μια άλλη χώρα, δεν σου δίνεται καμία βοήθεια", δήλωσε ο 26χρονος, δείχνοντας τα τραύματα από θραύσματα που υπέστη στην Συρία. "Ποιο είναι το νόημα; Δεν υπάρχει καμία ελπίδα".

Μετάφραση: LEFTeria-news 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

VIDEO.HRW."Μην επαναπροωθήτε ασυνόδευτα παιδιά & αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, δεν έχουν καμία τύχη".
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/01/videohrw.html


DW.Εκκρεμεί η πολιτική ασύλου.Η Γερμανία αντιδρά σε αναθεώρηση του "Δουβλίνο ΙΙ"
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/01/dw.html






Beaten up and robbed by traffickers when they arrived in Athens, Osama, his wife and two children were arrested as illegal immigrants and thrown into detention when they recounted their ordeal to Greek police. Ordered out of Greece but without any place to go, he rues the day he set foot in the country.
By Deepa Babington and Lefteris Papadimas

(Additional reporting by Renee Maltezou; Editing by Giles Elgood)


"All our hope is now in God. There is a war in Syria and the country has been destroyed," said the 35-year-old as he sat in a dingy Athens basement apartment with a Syrian flag on the wall.
"In Greece, we have had the most bitter experiences and we cannot go to another country. We have no money, no IDs or passports to travel. We are trapped here."
Greek authorities say police are obliged to arrest people who enter the country illegally.


Osama's family is just one of a growing number of Syrian refugees arriving in Europe in the hope of a fresh start, only to find themselves trapped in its most financially ravaged nation, where the crisis has fuelled hatred for migrants.
Last year, Greece - the main gateway into the EU for migrants - arrested more than 8,000 Syrians for entering illegally as the uprising against President Bashar al-Assad raged on. Most had hoped to make their way to northern Europe.
Rights groups have criticised the treatment of Syrians in Greece, saying they are subject to arrest, detention, refusal of asylum and even deportation - a far cry from their reception in other EU nations like Sweden and Germany, which offer some form of automatic protection to Syrians.
"The situation for Syrian asylum seekers, like other asylum seekers in Greece, is pretty bad," said Eva Cosse, who monitors Greece for rights group Human Rights Watch.
ROBBED AND JAILED

Osama's story highlights the predicament of Syrian refugees, who find scant sympathy in Greece and little prospect of finding asylum or getting a job. Desperate to leave, they end up being exploited by traffickers.
After a bomb hit his home in Aleppo last year, Osama paid 7,000 euros ($9,000) to traffickers who smuggled his family by boat from Turkey to the Greek island of Samos.
Once in Athens, smugglers promising to take them onward in Europe lured them to an apartment where they were blindfolded, beaten, and their documents and 12,500 euros in savings stolen.


To their shock, police responded by arresting the entire family - including their children aged 3 and 5 - and putting them in an overcrowded detention centre for illegal immigrants.
"We had been robbed, they nearly destroyed our souls, and we were jailed even though we were victims," said Osama, who only gave his first name for fear of his relatives' safety in Syria.
Weeks after their initial detention, Osama says he returned to the police station to follow up on their robbery, only to be arrested again and held for 10 days since he had stayed over the time limit allowed under their deportation order.
With a return to Syria ruled out and moving elsewhere in Europe impossible without money or passports, Osama's family now rarely ventures out of their home in Athens, fearful of arrest by police and attacks by far-right vigilantes.
Nearly destitute, they rely on fellow Syrians to survive.
UNFAIR SYSTEM
Depending on where they arrive, Syrians face a "protection lottery" when they enter the EU, Human Rights Watch says, and by all accounts, Greece is one of the worst choices.
Since the start of 2012, at least 55 Syrians have been deported by Greece, the agency says, citing police figures.
Greece denies deporting Syrians, saying 58 repatriations last year were of those who wanted to go back - though HRW disputes that since voluntary returns are listed separately from deportations, and the EU's Frontex agency has also reported a sharp increase in "forced returns" of Syrians by Greece.

Greece also rejected 150 asylum applications from Syrians last year and approved only two, the UN refugee agency says, when thousands fled a conflict that has claimed 70,000 lives.
"We wonder how on earth the examining authorities could consider any Syrian claim that was put in the course of 2012 as unfounded?" said Petros Mastakas, an associate protection officer at the United Nation High Commissioner for Refugees.
"We have no answer from the police on this."
Greece - where even putting in a request for asylum requires camping for days outside an Athens office - is known for extremely low recognition rates for asylum seekers and in 2011 approved only 0.5 percent of refugee cases, Cosse said.
Such is Greece's reputation that most Syrians refuse to request asylum here, the UNHCR says.
The UNHCR has suggested options to allow Syrians to stay legally in Greece even if they don't want to seek asylum, but has had little response from the authorities, he said.
Instead, Greek police end up arresting and releasing Syrians with orders to leave the country within 30 days even though most have few practical options to do so - leaving them at risk of a vicious circle of arrest and detention, rights groups say.


DETENTION CENTRES
In a sprawling government complex in an Athens suburb, Greece's top immigration official at the public order ministry denies that the country treats Syrian refugees unfairly.


"What we are trying to do is to treat them differently - to begin with, to release them from detention centres," said Patroklos Georgiadis, adding that Greece wants to give Syrians special status but has yet to find a legal formula to do so.
He also denies that Greece has rejected Syrian asylum requests, saying that a 3-5 year backlog meant those who applied last year could not have had their case heard yet.
He defended Greece's detention of Syrians, saying it had no choice but to arrest anyone who entered illegally and that it was legal to hold them for up to 18 months.
Greece's deep financial crisis has exacerbated its long-running struggle to handle the influx of migrants from Asia and Africa, and rising hostility towards migrants has prompted a surge in attacks against them and helped usher the far-right Golden Dawn party to parliament last year for the first time.
The numbers of Syrians entering Greece so far represent a tiny fraction of the one million refugees who have fled Syria since the crisis erupted in 2011, but the government is worried that a sudden influx could stretch the nation beyond its limits.
"I told a counterpart that every morning, I have migrants from Syria on my mind," Prime Minister Antonis Samaras said in a speech this week. "And this isn't my job."

Still, most Syrians who come to Greece are shocked at the depths of anti-immigrant sentiment here and their treatment at the hands of the police, says Aref Alobeid, a Syrian political science professor who has lived in Greece for over two decades.
"They cannot believe that such things happen in an EU country," he said. "That's why most of them want to leave after a few days and go to another European country."
ONLY SIN


Among them is a former Syrian police officer turned rebel, who did not give his name for fear of his family's fate.
He believed traffickers who told him he would be able to move on to other European countries after entering Greece from Turkey. What he got instead was a three-month stay in a cramped detention cell with 50 others in a Greek border town.
He refuses to seek asylum here, saying he was shocked to see police beating fellow detainees. Later in Athens he witnessed attacks against migrants by far-right vigilantes.
"You make a request, you are given a piece of paper, you are not allowed to go to another country, you are not given any help," the 26-year-old said, showing off shrapnel wounds he sustained in Syria. "What's the point? There is no hope."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.