Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Süddeutsche Zeitung. Το σοκ της επόμενης μέρας στην Κύπρο, απο Γερμανική σκοπιά.





Finanzkrise in Europa Zypern im Sturzflug

25. März 2013


Von Christiane Schlötzer, Nikosia


Preying on the weak - (Bertrand Hauger)



Το Μακροβούτι της Κύπρου


ΛΕΥΚΩΣΙΑ - Η γιορτινή ατμόσφαιρα σε αυτό το ηλιόλουστο πρωί στην Λευκωσία δεν ταιριάζει με τα κακά vibes που έρχονται από τις Βρυξέλλες. Η εκκλησία της Φανερωμένης, στην καρδιά της πρωτεύουσας της Κύπρου είναι στολισμένη με γιρλάντες φτιαγμένες από εκατοντάδες γαλανόλευκες Ελληνικές σημαίες και Κυπριακές σημαίες, με τη μορφή του νησιού να απεικονίζεται χρυσό σε λευκό φόντο.

Η 25η Μαρτίου είναι εθνική εορτή στην Ελλάδα και η Κύπρος γιορτάζει παραδοσιακά μαζί με την γείτονά της. Αλλά η αρμονία θα μπορούσε σύντομα να είναι ένα πράγμα του παρελθόντος - και αυτό κυρίως έχει να κάνει με το τι ακριβώς συνέβη στις Βρυξέλλες.



«Είναι ένα σοκ», λέει ο Ζήνωνας Ποφαίδης, καθώς παραγγέλνει ένα φλιτζάνι καφέ μόκα. Ο 62χρονος οικονομολόγος ήταν μέχρι τις 3 το πρωί μπροστά στην τηλεόραση και πάλι στις 6 το πρωί για να παρακολουθήσει κι άλλο. "Δεν ήθελα να χάσω τίποτα", λέει.

Και στο φωτεινό φως του πρωινού της Δευτέρας, το πόσο υψηλό τίμημα θα καταβάλει η Κύπρος για να σωθεί από την χρεοκοπία είχε αρχίσει να διαφαίνεται.  "Για πολλές επιχειρήσεις αυτό θα είναι μια τραγωδία - πώς θα καταβάλλουν στους εργαζομένους τους μισθούς;" διερωτάται ο Ποφαίδης, ο οποίος επίσης εργάζεται ως σύμβουλος. "Περίπου το 70% της επιχειρηματικής ζωής εδώ εξαρτάται από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες" - και αυτές, τουλάχιστον στην παλιά μορφή τους - δεν θα υφίστανται πλέον.


Η μικρότερη από τις δύο, η πολύ αφερέγγυα Laiki Bank, πρέπει να γίνει μια "κακή τράπεζα", ένα δοχείο συλλογής επισφαλών δανείων. Το "καλό" μέρος της Λαϊκής θα το πάρει η Τράπεζα της Κύπρου, όπου όμως, ο καθένας με καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ θα δείτε ένα 30% τουλάχιστον να μετατρέπεται σε μετοχές της τράπεζας. "Πάνω από όλα πληρώνουμε την ελληνική κρίση", λέει ο οικονομολόγος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η  Λαϊκή Τράπεζα, η οποία πήρε € 9.000.000.000 σε έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά στη συνέχεια γύρισε πίσω πάνω από τα δύο τρίτα περίπου , στην προβληματική ελληνική θυγατρική της – που τελικά τότε την πήρε η Ελληνική Τράπεζα Πειραιώς .


Αλλά είναι η Τράπεζα Κύπρου, που πρέπει να ξεπληρώσει την ΕΚΤ. "Είναι μια τεράστια επιβάρυνση," στενάζει ο Ποφαίδης. "Η ανεργία πρόκειται να αυξηθεί, η ύφεση μπορεί να φτάσει το 20% - είναι σαν να δεχόμαστε τις συνέπειες ενός πολέμου."
Παρ 'όλα αυτά: το πακέτο διάσωσης είναι στην βαλίτσα και η Κύπρος φαίνεται να έχει σωθεί. Αλλά όταν οι τράπεζες ανοίξουν και πάλι, χάος θα μπορούσε να δημιουργηθεί – και αυτός είναι ο λόγος που μένουν κλειστές  προς το παρόν. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε επομένως προσωρινούς περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων.


Η κρατική τηλεόραση χρησιμοποιεί πιο στρογγυλεμένη γλώσσα από τον Ποφαίδη για να περιγράψει την κατάσταση. Ένας δημοσιογράφος μίλησε για "νέα εποχή" για την Κύπρο. Αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να μιλήσει για μια νέα εποχή για την Ευρώπη, επειδή ό, τι συμβαίνει στην Κύπρο αυτή την στιγμή, δεν έχει συμβεί σε καμιά άλλη χώρα που έχει πληγεί απο κρίση.

"Πριν από μία εβδομάδα, ξύπνησα και σκέφτηκα,« Ε, τι στο διάολο συμβαίνει εδώ; "  μας λέει μια νεαρή γυναίκα που συστήνεται ως  Έλενα. Η 23χρονη κοπέλα είναι πολύ θυμωμένη. Ως Κύπρια νιώθει "ταπεινωμένη". Δεν βλέπει πολύ μέλλον στον συντηρητικό πρόεδρο της χώρας και πιστεύει ότι η "κυβέρνηση θα έπρεπε να δεχθεί την πρώτη δέσμη μέτρων, τότε θα είχαμε πληρώσει όλοι, θα ήταν καλύτερα".


Πολλοί λένε τώρα ότι το πρώτο πακέτο διάσωσης - κούρεμα σε όλους τους λογαριασμούς σε αντάλλαγμα για 10 δισ. ευρώ από Βρυξέλλες - θα ήταν μια καλύτερη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, το πακέτο αντιμετώπισε διαμαρτυρίες- κυρίως από τα μέλη του ΑΚΕΛ. Εκατοντάδες τραπεζικοί υπάλληλοι διαδήλωσαν για την διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας και υπήρξαν επίσης μικρές αυθόρμητες διαδηλώσεις. Πενήντα νέοι κρατώντας σημαίες της Κύπρου, έκαναν πορεία στην οδό Λήδρας φωνάζοντας : "Μας ξεπούλησαν!"


Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail  έγραψε ότι δέχονται αιτήσεις από ξένους οικονομικούς συμβούλους να διαφημίσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους – συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς χρημάτων στην Ασία. Μια άλλη διαφήμιση στα αγγλικά, ρωσικά και γερμανικά, έγραφε: "Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων σας στη Γερμανία".



Η Cyprus Mail  αρνήθηκε τις συγκεκριμένες διαφημίσεις. «Οι γύπες έχουν κάνουν κύκλους πάνω από την Κύπρο», ήταν το σχόλιό της.

Ο Ποφαίδης είχε “απο καθαρή τύχη" καταθέσει τα χρήματά του στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού, την Ελληνική Τράπεζα, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β 'ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μηνύσει όλους όσους είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή - συμπεριλαμβανομένων των πρώην υπουργών Οικονομικών, την κεντρική τράπεζα, τραπεζίτες και πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης. “Εγώ δεν πρόκειται να αφήσω κανέναν απ΄έξω" , δήλωσε.


Μέρες πριν, είχε συμβουλεύσει την σημερινή κυβέρνηση να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ. Αλλά αυτό δεν θα βοηθούσε την κατάσταση, γιατί τότε ακόμη και η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την Κύπρο, της οποίας ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει τώρα να συρρικνωθεί – μια κίνηση που η  Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει κρίνει ως  αναγκαία, εδώ και λίγο καιρό. για μια στιγμή τώρα. Αναφέρει στην  ιστοσελίδα της ότι έχει αναθέσει πρόσφατα μια μελέτη για το θέμα αυτό.


Την Κυριακή το βράδυ, ένας άνθρωπος - ένας ξένος, αλλά όχι Ρώσος - ο οποίος είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει εισήχθη σε ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Είχε χάσει προφανώς το 90% της περιουσίας του.. "Πολλοί άνθρωποι ήρθαν στην Κύπρος να δραστηριοποιηθούν και να ζήσουν εδώ - δεν είναι παράνομο”, λέει ο Μιχάλης Ατταλίδης, ένας πρώην Κύπριος πρεσβευτής που υπηρέτησε στο Παρίσι, το Λονδίνο και στις Βρυξέλλες, τώρα πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ο ίδιος προβλέπει ότι πολλοί ξένοι θα φύγουν από την Κύπρο και ότι η αναχώρησή τους θα επιδεινώσει περαιτέρω την οικονομία.

Ήδη, κάπου 50.000  είναι άνεργοι  και "έχουν μόνο έξι μήνες ταμείο ανεργίας".  Η κυβέρνηση χρειάζεται επειγόντως να παρατείνει την εξάμηνη χρονική διάρκεια να κάνουν χρήση του ταμείου αλληλεγγύης το οποίο μόλις εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο λέει ο Ατταλίδης προσθέτοντας: "Δεν έχουμε ιδέα τι πρόκειται να μας συμβεί, είναι σαν να βρισκόμαστε μέσα σε μια φούσκα”.





Μετάφραση: LEFTeria-news




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

NEW YORKER."Οι Πειρατές Γύρω από την Κύπρο".Το καλύτερο άρθρο των ημερών για την Ευρώπη, γράφτηκε στην Αμερική
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/03/new-yorker.html


Economist: H Κυπριακή απόρριψη του σχεδίου διάσωσης εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του ευρώ
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/03/economist-h.html


EL PAIS. EDITORIAL."Τιμωρία στην Λευκωσία"
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/03/el-pais-editorial.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.