Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

500% πάνω οι φόροι για το 2012!

Κρυφή μετεκλογική φορολογική ατζέντα έχουν τα κόμματα του Μνημονίου, ενώ οι φόροι που θα πληρώσουν ως το τέλους του έτους τα φυσικά πρόσωπα θα εκτιναχτούν στα 5 δισ. ευρώ, ποσό πενταπλάσιο (1,1 δισ. ευρώ) του 2011!


Κρυφή μετεκλογική φορολογική ατζέντα έχουν έτοιμη τα Κόμματα του Μνημονίου, ενώ παράλληλα οι φόροι εισοδήματος που θα πληρώσουν ώς το τέλος του έτους τα φυσικά πρόσωπα θα εκτιναχθούν στα... 5 δισ. ευρώ, ποσό πενταπλάσιο από το 1,1 δισ. ευρώ πέρυσι! Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς με το επιτελείο του και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Γ. Μηλιό, Τρ. Αλεξιάδη, Γ. Κουτσούκο, Τ. Λαζαρίδη που επισκέφθηκε το υπουργείο προκειμένου να ενημερωθεί για τις τρέχουσες εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Ειδικότερα, η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την πορεία των εσόδων, την εξέλιξη των δαπανών και την κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη χθεσινή συνάντηση προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

* "Κρυφή ατζέντα" για τα φορολογικά φαίνεται να υποκρύπτεται πίσω από την άρνηση του υπουργείου να παρουσιάσει τις εισηγήσεις των αρμοδίων διευθυντών για τα φορολογικά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα και τα οποία με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα.

* Ώς το μέσον Ιουλίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

* Υστέρηση 3% παρουσίασαν τα έσοδα τον Μάιο σε σχέση με τον στόχο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

* Οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, αν και ερωτήθηκαν σχετικά από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έδωσαν κάποια πειστική απάντηση για τις απανωτές παρατάσεις των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σημειώνεται ότι αφενός η παράταση αυτή εξυπηρετεί ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. καθώς οι ψηφοφόροι της 17ης Ιουνίου θα προσέλθουν στην κάλπη χωρίς να έχουν παραλάβει τα εκκαθαριστικά της εφορίας, τα οποία θα προκαλούν απόγνωση στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, αφετέρου πιέζει ασφυκτικά τη γενικότερη δημοσιονομική διαχείριση.

* Οι κρατικές δαπάνες έχουν ξεφύγει, εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής (λ.χ. ανάγκη στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων, επιδόματα ανέργων κ.λπ.).
Στο μεταξύ, προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2012 δείχνουν ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 10,88 δισ. ευρώ (από 10,42 δισ. ευρώ και έναντι ετήσιου στόχου για 14,14 δισ. ευρώ) και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 2,36 δισ. ευρώ (από 4,57 δισ. ευρώ πέρυσι) πάνω από τον στόχο των 1,09 δισ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18.168 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 666 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (18.834 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012, λόγω υστέρησης των εισπράξεων φόρου εισοδήματος (κατά 251 εκατ. ευρώ) από παράταση στα νομικά πρόσωπα ώς τις 8 Ιουνίου και που αναμένεται να εισπραχθούν τον τρέχοντα μήνα. Μειωμένες επίσης ήταν οι εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 503 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του μνημονιογενούς περιορισμού της εγχώριας ζήτησης, ενώ υπήρχε υστέρηση και ορισμένων μη φορολογικών εσόδων ειδικού χαρακτήρα. Τμήμα της ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους πενταμήνου καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων.
Συνολικά, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19.661 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου (20.592 εκατ. Ευρώ) κατά 931 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πεντάμηνο ανήλθαν στα 30.543 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.945 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (33.488 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012, αλλά αυξημένες από πέρυσι (29.448 εκατ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.