Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Μετά τον Τσελέντη και ο Χουλιάρας : Περιμένουμε έναν ισχυρό σεισμό αλλά κανείς δεν ξέρει το πότε και το πού !

Κώδωνα κινδύνου κρούουν σεισμολόγοι για την σεισμική θωράκιση των σπιτιών και κτιρίων της Ελλάδας και με αφορμή το φονικό σεισμό της Ιταλίας.

Ο εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα protothema.gr εξέφρασε την αγωνία του για κάποια ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως «κόκκινα» και «κίτρινα» στο σεισμό της Πάρνηθας το 1999.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του καθηγητή  Άκη Τσελέντη ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα.

«Πρέπει όλοι να δούμε με προσοχή τη σεισμική θωράκιση των κτιρίων μας. Αν γίνει ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ κάποια κτίρια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας θα πέσουν. Κτίρια όπως το παλιό Εφετείο, το κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς, αλλά και άλλα πολλά δημόσια κτίρια πρέπει να ελεγχθούν από τους ειδικούς. Γιατί όταν γίνει ο σεισμός μετά θα τρέχουμε όλοι μας να σώσουμε ότι μπορούμε. Και όλοι ευχόμαστε αν γίνει κάποιος σεισμός να γίνει στη θάλασσα για να μην έχουμε εικόνες όπως στην Ιταλία».

Όσον αφορά το μέλλον των σεισμών ο Γερ. Χουλιάρας ήταν κατηγορηματικός. «Ζούμε σε μια σεισμική χώρα. Αν κρίνουμε από τη στατιστική των σεισμών έχουμε κάθε μήνα έναν σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ και κάθε χρόνο έναν σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ. Ισχυρό σεισμό έχει να κάνει πάρα πολύ καιρό οπότε αν κρίνουμε από τη στατιστική περιμένουμε έναν τέτοιο σεισμό. Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει το πότε και το που .

ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ

Τρεις σεισμικές δονήσεις, 3,2R, 3,4R και 2,8R σημειώθηκαν σε διάστημα 20 λεπτών στη Δυτική  Ελλάδα σήμερα το απόγευμα. Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού (3,2R) που σημειώθηκε στις 17:48 εντοπίζεται στα 28 χλμ. βορειοδυτικά της Πρέβεζας και το εστιακό του βάθος ορίζεται στα 5 χλμ.

Ο δεύτερος σεισμός (3,4R) έγινε στις 18:04 σε περιοχή 31 χλμ. δυτικά της Άρτας και είχε εστιακό βάθος 5 χλμ.

Τέλος, λίγα λεπτά αργότερα, στις 18:08 σημειώθηκε και τρίτη σεισμική δόνηση (2,8R) 23 χλμ. βορειοδυτικά της Άρτας και είχε εστιακό βάθος επίσης 5 χλμ. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.