Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ο Μόντι σχεδιάζει να κόψει τις διακοπές των Ιταλών κατά 7 ημέρες

Στέλεχος της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι πρότεινε σήμερα να μειωθούν κατά μία εβδομάδα οι διακοπές των Ιταλών προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομία της χώρας, που ήδη βρίσκεται βυθισμένη στην ύφεση, κάνοντας έξαλλο ένα μεγάλο μέρος της ιταλικής αριστεράς.

«Εάν απαρνιόμασταν μία εβδομάδα από τις διακοπές μας, θα είχαμε ένα άμεσο αντίκτυπο περίπου μία μονάδας στο ΑΕΠ μας», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Τζανφράνκο Πολίλο, στο περιθώριο συνεδρίου στη Ρώμη.

«Εργαζόμαστε κατά μέσον όρο εννέα μήνες τον χρόνο και πιστεύω πως αυτό το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό», τόνισε ο Πολίλο, προσθέτοντας πως μία ελάττωση των διακοπών θα επέτρεπε την αύξηση της παραγωγής «χωρίς να υπάρξουν διαφορές στα κόστη».

«Ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας, διότι έχουμε ένα έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών στον ισολογισμό πληρωμών μας που φθάνει το 3% του ΑΕΠ, ένα έξοδο που συχνά το υποβαθμίζουμε. Όπερ σημαίνει πως σε ετήσια βάση προκειμένου να στηρίξουμε τις εσωτερικές μας δαπάνες έχουμε ανάγκη από εξωτερικό δανεισμό που τα τελευταία χρόνια έφθασε τα 50 δισ. ευρώ. Συνεπώς εάν δεν καλύψουμε αυτό το χάσμα δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε άλλα εξωτερικά δάνεια για να στηρίξουμε τις δικές μας δαπάνες», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «το χάσμα τούτο γεφυρώνεται με δύο τρόπους: είτε μειώνοντας την εσωτερική ζήτηση και αυτό θα ήταν απαράδεκτο εάν δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τη χώρα, είτε αυξάνοντας την παραγωγική δυναμική της χώρας».

Κατά τον ίδιο, οι εργατικές ενώσεις «δεν θα ήταν αντίθετες σε μία τέτοια υπόθεση», τουλάχιστον όσον αφορά τα «καλύτερα πληροφορημένα» και «μεταρρυθμιστικά» τμήματά τους. Οι ιταλοί εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα για διακοπές τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων.

Οι δηλώσεις αυτές ξεσήκωσαν μεγάλο σάλο στους κόλπους της αριστεράς.

Αντιδρώντας στις αιτιάσεις του Πολίλο πως οι Ιταλοί εργάζονται το πολύ εννέα μήνες τον χρόνο, ο Γερουσιαστής με το κόμμα της Ιταλίας των Αξιών (IdV) Έλιο Λανούτι απάντησε πως «προφανώς ο κος Πολίλο αναφέρεται στον ίδιον προσωπικά και στους γραφειοκράτες του και όχι σε εκείνους που ούτε καν μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους να φύγουν για διακοπές».
Ο Ακίλε Πασόνι, Γερουσιαστής με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) κάλεσε με τη σειρά του τον υφυπουργό «να μην επιμείνει με την ιστορία του γύρω από την εβδομάδα των διακοπών που θα έπρεπε να κοπεί από τους Ιταλούς. Ας φύγει μόνος του. Ο Μόντι και οι Ιταλοί θα έβγαιναν κερδισμένοι από αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.