Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

BILD.Δεκέμβριος 2012.Η Μέρκελ προαναγγέλλει κούρεμα. Και ο Στουρνάρας ακολουθεί.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ                                                                                                                                        
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
21.1.2013

Η Μέρκελ προαναγγέλλει κούρεμα.

Και ο Στουρνάρας ακολουθει.

Magnify Image


Πολλοί έμειναν έκπληκτοι ακούγοντας τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, μέσα από την συχνότητα της ΝΕΤ, στις 14 Ιανουαρίου, να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, από τη στιγμή που η Ελλάδα καταφέρει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα

Η Γερμανίδα Καγγελάριος, στις 2 Δεκεμβρίου 2012, επέλεξε ένα δημοφιλές ταμπλόιντ της χώρας της, την εφημερίδα Bild am Sonntag για να κάνει δηλώσεις οι οποίες παραπέμπουν σε ένα μελλοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η κα Μέρκελ, ανέφερε στους τρεις δημοσιογράφους της Bild, ότι "εάν η Ελλάδα μία ημέρα τα καταφέρει και πάλι με τα έσοδά της, χωρίς να παράξει νέο χρέος, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε και να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει πριν από 2014-15, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο".

Ουσιαστικά, αυτό το "μαλάκωμα" της Μέρκελ ήταν ένας πολιτικός ελιγμός, καθώς οι Γερμανοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης την έχουν κατηγορήσει, ότι αντιδρά συνειδητά στην ανάγκη για μια υποτίμηση του ελληνικού χρέους, λόγω των ομοσπονδιακών εκλογών, στις 22 Σεπτεμβρίου 2013.
  
Έτσι ξεκαθάρισε ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κούρεμα (που περιμένουν διακαώς οι αγορές και τα funds), αλλά όχι πρίν τις εκλογές. "Το σημερινό πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα λήγει το 2014. Για την επίτευξη ορισμένων στόχων του προϋπολογισμού, έχουμε δώσει στους Έλληνες δύο χρόνια περισσότερο χρόνο μέχρι το 2016», είπε και ΅δικαιολόγησε΅ ταυτόχρονα, τον χρονικό ορίζοντα που δίνει.

Επίσης στην συνέντευξη στην Bild δήλωσε στους επικριτές του προγράμματος της από τα δεξιά, ότι αναγκάζοντας την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη θα κοστίσει "πολύ περισσότερα χρήματα" από τις ¨διασώσεις¨. "Πρέπει να αποφύγουμε όλη αυτή την αβεβαιότητα." δήλωσε.

Μόλις δυο ημέρες μετά, στις 4 Δεκεμβρίου, στους NY Times διαβάζουμε ότι οι ξένοι πιστωτές ΅αναθάρρησαν από τα σχόλια της  Άνγκελα Μέρκελ, περί πιθανότητας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προσφέρουν στην Ελλάδα ένα νέο κούρεμα χρέους στο μέλλον΅. Έτσι η προοπτική ενός νέου κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, έχει μπεί ήδη στην ατζέντα. Και κάθε νέο κούρεμα έρχεται συνήθως αγκαζέ, με κέρδη για τα Hedge Funds και με ένα νέο μνημόνιο για εμάς.

http://www.lifo.gr/now/economy/21695

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.