Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων παρέχουν πλήρη στήριξη στους Έλληνες δημοσιογράφους σχετικά με την Χρυσή Αυγή



Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ)και η Ευρωπαϊκή Ομπσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) καταδικάζουν τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, οι οποίοι καλύπτουν τις τελευταίες αποκαλύψεις σχετικά με την Χρυσή Αυγη και παρέχουν την πλήρη υποστήριξή τους στους Έλληνες δημοσιογράφους



Δεν είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις ασχολούνται με την Ελλάδα.


Τον Ιανούάριο του 2013, η Διεθνής & Ευρωπαική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καταδίκαζε την αστυνομική αυθαιρεσία, στα δικαστήρια για την"Βίλα Αμαλίας" ενώ με το κλείσιμο της ΕΡΤ, η IFJ έστειλε επείγουσα επιστολή στον Σαμαρά και.καλούσε σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης έξω από τις Ελληνικές πρεσβείες.



Ακόμη η Ευρωπαική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έφγαλε ανακοίνωση επισημαινοντας ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ στην Ελλάδα είναι «Πλήγμα για την Δημοκρατία» και τελικά η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων με το σύνθημα «Η ΕΡΤ ανήκει στον Ελληνικό λαό» διοργάνωσε διαμαρτυρία αλληλεγγύης στην Ελλ.Πρεσβεία στις Βρυξέλλες, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου. 



Για το θέμα της Χρυσής Αυγής, η Οργάνωση “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα” ανέφεραν σε Έκθεσή τους τον Ιούνιο 2013, ότι .η ΧΑ αποτελεί απειλή για την ενημέρωση, ενώ οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα υφίστανται διώξεις.




Τέλος η χώρα μας, υποβαθμίστηκε σε «Μερικώς Ελεύθερη» από Οργάνωση για την Ελευθερία Τύπου σε εκδήλωση στον ΟΗΕ, ενώ δημοσιεύθηκε και σχετική τρισέλιδηΈκθεση.





IFJ/EFJ Give Full Support to Greek Journalists Covering ‘Golden Dawn’ Case

04 October 2013

Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων παρέχουν πλήρη στήριξη στους Έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν την υπόθεση «Χρυσή Αυγή»


Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) έχουν καταδικάσει τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, οι οποίοι καλύπτουν τις αποκαλύψεις σχετικά με την «Χρυσή Αυγή» και παρέχουν την πλήρη υποστήριξή τους στους Έλληνες συναδέλφους, που συνεχίζουν να καλύπτουν δημοσιογραφικά την υπόθεση, παρά την απειλή βίας.


Σύμφωνα με την συνεργαζόμενη με τις ΔΟΔ / ΕΟΔ,   Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), οι Έλληνες δημοσιογράφοι που καλύπτουν την υπόθεση δολοφονίας που εμπλέκεται η  Χρυσή Αυγή, έχουν δεχθεί απειλές και επιθέσεις από βουλευτές και μέλη του ελληνικού ακροδεξιού κόμματος..


Η υπόθεση έχει επικεντρωθεί σχετικά με τη δολοφονία του νεαρού Έλληνα καλλιτέχνη χιπ χοπ από ένα μέλος του κόμματος της Χρυσής Αυγής στις 18 Σεπτεμβρίου. Ως αποτέλεσμα, ο ηγέτης του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, και μέλη του κόμματος συνελήφθησαν. Ο Μιχαλολιάκος τέθηκε υπό κράτηση με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.


«Καταδικάζουμε έντονα αυτές τις προσπάθειες απειλών και εκφοβισμού των Ελλήνων δημοσιογράφων που καλύπτουν τις εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα. "Αυτές είναι εξόφθαλμες απόπειρες να χρησιμοποιήσουν παρενόχληση και φόβο, για να φιμώσουν τα μέσα ενημέρωσης και δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές..


"Καλούμε τις αρχές στην Ελλάδα να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και την προστασία της ασφάλειας όλων των δημοσιογράφων που εργάζονται στη χώρα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν την εργασία τους."



Η ΕΣΗΕΑ λέει ότι οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων έχουν επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών με αναφορές ότι ένας εικονολήπτης σε μία περίπτωση χτυπήθηκε, ενώ ένας από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που έμεινε ελεύθερος με εγγύηση, φέρεται να επιτέθηκε σε δημοσιογράφο κατά την έξοδο του από το δικαστικό μέγαρο στην Αθήνα .


Στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ιουνίου, η IFJ εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο σημειώνεται με ανησυχία η "εκστρατεία εκφοβισμού κατά δημοσιογράφων και οργανισμών μέσων μαζικής ενημέρωσης" επειδή εξέθεσαν τις "νεοναζιστικές και νεοφασιστικές απόψεις, πρακτικές και δραστηριοτήτες» του κόμματος και «την υποβολή  ρεπορτάζ και την αποκάλυψη εγκληματικών ενεργειών και δράσεων της μελών του ελληνικού κοινοβουλίου από την Χρυσή Αυγή που παρακινεί το μίσος μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της κοινωνίας ... "




Το ψήφισμα καλεί την εισερχόμενη Εκτελεστική Επιτροπή της IFJ να ξεκινήσει ένα "Διεθνές Παρατηρητήριο Ενάντια Στην Διάδοση Του Ρατσιστικού Μίσους" (IWASRH), προκειμένου να καταγράψει, να καταγγείλει και να κάνει καμπάνια ενάντια σε νεοναζιστικές και νεοφασιστικές ενέργειες που στοχεύουν την δημοσιογραφία, τους δημοσιογράφους, τους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα μέλη της IFJ και άλλων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών καθώς και δραστηριότητες.  


Πρότεινε επίσης στην IFJ, σε συνεργασία με τις ελληνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, να διοργανώνουν την πρώτη συνάντηση IWASRH για να προωθήθούν οι στόχοι αυτοί.



«Είναι πολύ ανησυχητικό να ακούμε αυτές τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων που είναι θύμα εκφοβισμού και παρενόχλησηςεπειδή ανέδειξαν ιστορίες που είναι προς το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Mogens Blicher-Bjerregaard.



 "Είμαστε αλληλέγγυοι με τους συναδέλφους μας, οι οποίοι στέκονται για την ελευθερία του Τύπου και αρνούνται να υποκύψουν σε τέτοιες άνανδρες πράξεις εκφοβισμού. Ωστόσο, καλούμε επίσης τους συναδέλφους μας να παραμείνουν σε εγρήγορση και να εξασφαλίσουν ότι προστατεύουν τη δική τους ασφάλεια ανά πάσα στιγμή."




Μετάφραση: LEFTeria-news





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ



Η επείγουσα επιστολή που έστειλε στον Σαμαρά η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ). Καλεί σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης έξω από τις Ελληνικές πρεσβείες.





ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ Tο κλείσιμο της ΕΡΤ στην Ελλάδα είναι «Πλήγμα για την Δημοκρατία»






«Η ΕΡΤ ανήκει στον Ελληνικό λαό». Διαμαρτυρία Αλληλεγγύης στην Ελλ.Πρεσβεία στις Βρυξέλλες από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ)







Η Διεθνής & Ευρωπαική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καταδικάζουν την αστυνομική αυθαιρεσία,στα δικαστήρια για την "Βίλα Αμαλίας"







Η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), έστειλε επιστολές σε Σαμαρά & Μουσουρούλη, σχετικά με την επιστράτευση των ναυτεργατών.






Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC) καταδικάζει την τελευταία επίθεση στα Δικαιώματα των Ελλήνων Εργαζομένων







Επιστολή στον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά,απέστειλε η Βρετανική ΓΣΕ (TUC)





Η Παγκόσμια & η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές επικαλούνται νεα στοιχεία & ζητούν να ξανανοίξει ο φάκελος της τραγωδίας της Helios Airways.





ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ. Η απαγόρευση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών στην απεργία, σαφώς μη αναγκαία, δυσανάλογη και παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας






Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου.«Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ξεκάθαρο βήμα ενάντια στην δημοκρατία και την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα»







Freedom House: Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι η πιο ανησυχητική εξέλιξη για την ελευθερία του τύπου. «Αρνητική η επίδραση στη βαθμολόγηση της Ελλάδας του χρόνου».





Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.Η Χρυσή Αυγή,απειλή για την ενημέρωση, ενώ οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα υφίστανται διώξεις.





Tο Βρετανικό Index on Censorship δημοσίευσε τις περιπτώσεις λογοκρισίας & καταστολής της κυβέρνησης Σαμαρά.






Telegraph Η ελευθερία του Tύπου απειλείται στην Ελλάδα και η ΕΕ δεν φαίνεται να νοιάζεται





ΕΓΓΡΑΦΟ.Οργάνωση για την Ελευθερία Τύπου, υπο την αιγίδα του ΟΗΕ, υποβαθμίζει την Ελλάδα σε «Μερικώς Ελεύθερη». Όλοι οι λόγοι σε τρισέλιδη Έκθεση.









The International Federation of Journalists (IFJ) and the European Federation of Journalists (EFJ) have condemned the intimidation of journalists in Greece covering the ‘Golden Dawn' revelations and given their full support to Greek colleagues who are continuing to cover the case despite the threat of violence.

According to IFJ/EFJ affiliate, the Journalists Union of the Athens Daily Newspapers (JUADN), Greek journalists covering the Golden Dawn murder case have been threatened and attacked by MPs and members of the far-right Greek party.
The case is focused on the murder of a young Greek hip hop artist by a member of the Golden Dawn party on 18 September. As a result, the party's leader, Nikos Mihaloliakos, and party members were arrested. Miholiakos was today remanded in custody on charges of organising a criminal group.

"We strongly condemn these attempts to threaten and intimidate Greek journalists covering developments in the Golden Dawn case," said IFJ President Jim Boumelha. "These are blatant attempts to use harassment and fear to silence the media and cannot be tolerated.

"We call on the authorities in Greece to step up their efforts to fight impunity and protect the safety of all journalists working in the country so they can continue to carry out their jobs."


The JUADN says the attacks on journalists have worsened over the last few days, with reports that a cameraman was punched on one occasion, while one of the Golden Dawn MPs released on bail yesterday is alleged to have attacked a journalist when leaving the court house in Athens.

At its World Congress in June, the IFJ adopted a resolution which noted with alarm Golden Dawn's "terror campaign against journalists and media organisations" for exposing the party's  "Neo-Nazi and Neo-Fascist views, practices and activities" and "reporting and revealing the criminal dealings and actions of Golden Dawn members of the Greek parliament who initiate hatred among the different sections of society..."



The resolution called on the incoming IFJ Executive Committee to initiate an "International Watch Against Spreading Racist Hate" (IWASRH), in order to record, denounce and campaign against Neo-Nazi and Neo-Fascist actions which targets journalism, journalists, media organisations, IFJ members and other civil society organisations and activities. It also proposed the IFJ, in collaboration with Greek unions, organise the first IWASRH meeting to purse these objectives.




"It is very worrying to hear of these attacks against journalists who are being bullied and harassed for reporting stories that are in the public interest," said EFJ President Mogens Blicher-Bjerregåard. "We stand in solidarity with our colleagues who are standing up for press freedom and refuse to bow to such cowardly acts of intimidation. However, we also urge our colleagues to remain vigilant and to ensure they protect their own safety at all times."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.