Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

REUTERS. Απροσδόκητα ελεύθεροι πριν την δίκη οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.



Greece's Golden Dawn lawmakers unexpectedly freed before trial 


Yorgos Karahalis 
Reuters

October 2, 2013



Extreme-right Golden Dawn party lawmaker Lagos is escorted by anti-terrorism police officers outside a courthouse in Athens (YORGOS KARAHALIS, REUTERS / October 2, 2013) 




ATHENS (Reuters) - Three senior lawmakers from Greece's far-right Golden Dawn were freed on Wednesday pending trial on criminal charges, an unexpected setback to the government's efforts to clamp down on a party it has labeled a neo-Nazi criminal gang.

The decision to free the men after a marathon, 18-hour court session raises questions about how strong the state's case against Golden Dawn is after one of its sympathizers stabbed an anti-fascism rapper to death last month.

Party spokesman Ilias Kasidiaris and fellow lawmakers Ilias Panagiotaros and Nikos Michos stormed out of the court to cheers of "bravo" from supporters. They shoved journalists out of the way before hailing a taxi.




Extreme-right Golden Dawn party lawmakers Panagiotaros and Michos yell at media people as they leave a courthouse in Athens 



Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα ελευθερώνονται απροσδόκητα πριν από τη δίκη



ΑΘΗΝΑ (Reuters) - Τρεις βουλευτές από την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα αφέθηκαν ελεύθεροι την Τετάρτη, εν αναμονή της δίκης τους για ποινικές διώξεις, σε ένα απρόσμενο εμπόδιο στις προσπάθειες της κυβέρνησης να πατάξει ένα κόμμα που φέρει τον τίτλο της νεοναζιστικής συμμορίας.

Η απόφαση για την απελευθέρωση τους, που ήρθε μετά από μια μαραθώνια, 18ωρη συνεδρίαση του δικαστηρίου, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο ισχυρή είναι η δικογραφία του κράτους κατά της Χρυσής Αυγής, αφότου ένας από τους υποστηρικτές της, μαχαίρωσε θανάσιμα έναν αντιφασίστα ράπερ τον περασμένο μήνα.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος  Ηλίας Κασιδιάρης και οι συναδέλφοι τους βουλευτές Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος βγήκαν σε παραλήρημα από το δικαστήριο με ζητωκραυγές  «μπράβο» από τους υποστηρικτές τους. Έσπρωχναν τους δημοσιογράφους από το δρόμο τους, παίρνοντας ένα ταξί.


 «Δεν θα υποχωρήσουμε!" φώναξε ο Μίχος "Μόνο με σφαίρες μπορείτε να μας σταματήσετε- Ακόμα και από τον τάφο, θα σηκωθούμε -.! Να το ξέρετε καλά αυτό"

Ένας τέταρτος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός, διατάχθηκε να παραμείνει υπό κράτηση. Και οι τέσσερις αρνήθηκαν τις κατηγορίες εναντίον τους.

Ο Κασιδιάρης αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση € 50.000 ($ 67,600). Αυτός, ο Μίχος και ο Ηλίας Παναγιώταρος πήραν εντολή να μην φύγουν από την Ελλάδα.

"Η Χρυσή Αυγή, τώρα πιο ισχυρή και πιο αποφασισμένη από ποτέ, θα συνεχίσει τη νόμιμη πολιτική πάλη της να απελευθερώσοει τον τόπο και το λαό μας από τους διεθνείς τοκογλύφους και τους υπηρέτες των ξένων", δήλωσε  το κόμμα δήλωσε στην ιστοσελίδα του.

"Χρυσή Αυγή δεν πεθαίνει - Η Ελλάδα θα είναι νικηφόρα!"



Οι τέσσερις βουλευτές συνελήφθησαν το Σάββατο μαζί με τον αρχηγό του κόμματος Νικόλαος Μιχαλολιάκος, ο οποίος επρόκειτο να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή αργότερα την Τετάρτη.

Έχουν κατηγορηθεί σύμφωνα με τους εισαγγελείς με αποδείξεις που συνδέουν το κόμμα με μια σειρά επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένου του μαχαιρώματος στον ράπερ Παύλο Φύσσα στις 17 Σεπτεμβρίου και τη δολοφονία ενός μετανάστη νωρίτερα φέτος. Η ημερομηνία της δίκης δεν έχει οριστεί.

«Πολιτικές διώξεις»

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχει δεσμευτεί να εξαλείψει το κόμμα των "απογόνων των Ναζί". Έχει απομακρυνθεί από την προσπάθεια να απαγορεύσει οριστικά το κόμμα, αλλά διέταξε διώξεις και σχεδιάζει να θεσπίσει νόμους κατά της ρητορικής μίσους και να στερήσει την κρατική χρηματοδότηση για να προσπαθήσει να αποδυναμώσει το κόμμα.


Η κίνηση να παταχθεί ένα εκλεγμένο πολιτικό κόμμα - πρώτη φορά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα το 1967 - έχει συγκλονίσει τους Έλληνες, και η απελευθέρωση των τριών βουλευτών έρχεται ως μια ενίσχυση - έκπληξη για ένα κόμμα που είχε περιέλθει σε αμυντική στάση, από την δολοφονία του ράπερ.

"Η δικαστική έρευνα συνεχίζεται, οι αποδείξεις είναι εκεί, υπάρχουν διώξεις  για εγκληματικές πράξεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε," δήλωσε  ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης στην Ελληνική Τηλεόραση μετά την απόφαση της Τετάρτης.

Απαντώντας στις κατηγορίες εναντίον του, κεκλεισμένων των θυρών, ο Κασιδιάρης αρνήθηκε ενώπιον του ανακριτή ότι το κόμμα είχε παραστρατιωτική εκπαίδευση από τον ίδιο, σαν "τάγματα εφόδου", δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας ένας δικαστικός υπάλληλος

Είπε ότι ήταν θύμα πολιτικής δίωξης.

  

Η Χρυσή Αυγή έχει κερδίσει από την οργή ​​για την κρίση χρέους της χώρας, τις οικονομικές περικοπές, την υψηλή ανεργία και τη διαφθορά και έχει γίνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα στην Ελλάδα.

Έχει συνδεθεί με επιθέσεις σε σκουρόχρωμους μετανάστες από συμμορίες  υποστηρικτών της ΧΑ, ντυμένους στα μαύρα και κρατώντας ρόπαλα του μπέιζμπολ. Εμφανιζόταν απρόσβλητη σε κατηγορίες περί βαρβαρότητας μέχρι την δολοφονία του Φύσσα, η οποία απαντήθηκε με αγανάκτηση και διαδηλώσεις..


Ναζιστικό υλικό, ​​όπως σημαίες, κράνη με σβάστικες και πορτρέτα του Αδόλφου Χίτλερ, έχουν βρεθεί στα σπίτια των συλληφθέντων μελών, αλλά το κόμμα απορρίπτει τη νεοναζιστική ετικέτα.

"Το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ενάντια στο ναζισμό και τους υποστηρικτές του είναι δεδομέν και ενωμένο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Σίμος Κεδίκογλου



Μετάφραση - Απόδοση: LEFTeria-news








ΔΙΑΒΑΣΤΕ – ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ


GUARDIAΝ. Editorial: “Ελλάδα: σκοτάδι την αυγή”



VIDEO.BBC. Οι ανταποκρίσεις και το ρεπορτάζ για τις συλλήψεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής



Χρυσή Αυγή.
Πλήρες Αρχείο Αναρτήσεων & Αρχείο Ξένου Τύπου 2012-2013
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/09/2012-2013.html
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.