Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

NEW YORK TIMES Το επιθετικό φοροκυνήγι στην Ελλάδα φέρνει πιο πολύ θυμό από λεφτά. 22 φορολογικοί νόμοι σε 2 χρόνια.

¨Αρθρο των New York Times για το φορολογικό χάος των νεοφιλελεύθερων μαθητευόμενων μάγων.

Στο τέλος της ανάρτησης, πλήρες Αρχείο Φορολογικών Κατορθωμάτων.


Greece’s Aggressive Pursuit of Tax Evaders Appears to Collect More Anger Than Money




Ο Νικολής Γενειατάκης, στο εστιατόριο του στις Αρχάνες, Ελλάδα. Όπως και πολλοί άλλοι, διερωτάται για τους νέους φορολογικούς νόμους. "Γιατί δεν πάνε να κυνηγήσουν τα μεγάλα ψάρια;" ρώτησε.





To επιθετικό κυνήγι των φοροφυγάδων στην Ελλάδα, φαίνεται να μαζεύει πιο πολύ  θυμό, παρά χρήματα

Της Suzanne Daley
28 Οκτωβρίου 2013



Αρχάνες, Ελλάδα - Οι φορολογικοί ελεγκτές σάρωσαν αυτό το γραφικό χωριό της Κρήτης κατά τη διάρκεια της ημέρας του εορτασμού του τοπικού αγίου πρόσφατα, κινούμενοι από εστιατόριο σε εστιατόριο απαιτώντας αποδείξεις και οικονομικά στοιχεία. Σύντομα, οι πελάτες ενοχλημένοι από την ενόχληση των διακοπών τους, σηκώθηκαν να τους αντιμετωπίσουν. Σπρωξίματα και θυμωμένα λόγια ακολούθησαν, και τελικά οι τρομαγμένοι επιθεωρητές αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή.



"Οι άνθρωποι είναι τόσο θυμωμένοι και τόσο φτωχοί", δήλωσε ο Νικολής Γενειατάκης, ο οποίος διευθύνει το εστιατόριο του εδώ στην κεντρική πλατεία τα τελευταία 34 χρόνια και ο οποίος παρακολουθούσε την αντιπαράθεση από την απέναντι πλευρά του δρόμου. "Τι κάνουν οι φορολογικοί ελεγκτές εδώ; Γιατί δεν πάνε να κυνηγήσουν τα μεγάλα ψάρια; "


Εάν η Ελλάδα θα ήθελε ποτέ να βάλει τα δημόσια οικονομικά της σε τάξη και να ξεφύγει από την επαχθή λιτότητα του προϋπολογισμού , θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά στην είσπραξη των φόρων . Για χρόνια , οι οικονομολόγοι έχουν επισημάνει την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας , που στερεί από την κυβέρνηση χρημάτα που χρειάζεται πολύ.


Αλλά καθώς η αντιπαράθεση στις Αρχάνες έδειξε , η προσπάθεια για τη συλλογή των φόρων δεν πάει καλά. Το να φεύγουν οι επιθεωρητές τρέχοντας από την πόλη, είναι δύσκολα, μια απόδειξη ότι το κράτος δικαίου έχει ριζώσει στην ελληνική οικονομία . Αντί να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα δικαιοσύνης , το πιο επιθετικό πρόγραμμα είσπραξης φόρων κατά κάποιο τρόπο φαίνεται να έχει επιδεινώσει το πρόβλημα . Ειδικότερα , επιχειρεί να ρίξει ένα πιο ευρύ δίχτυ, έχοντας τροφοδοτήσει μόνο δημόσια οργή για ​​τους πλούσιους , οι οποίοι συχνά θεωρούνται ως οι κύριοι ένοχοι .


Κατά τις πρώτες ημέρες της οικονομικής κρίσης εδώ , οι Έλληνες αξιωματούχοι αισιόδοξα προέβλεπαν ότι η είσπραξη των φόρων θα βελτιωθεί σύντομα . Υπερηφανεύοταν για τη χρήση αεροφωτογραφιών, που έπιαναν τους φοροφυγάδες που παρέλειπαν να δηλώσουν τις πισίνες τους στις φορολογικές δηλώσεις , όπως απαιτείται . Είχαν βάλει στο στόχαστρο τους γιατρούς που δήλωναν χαμηλά εισοδήματα , αλλά πλήρωναν σχετικά υψηλά ενοίκια σε εύπορες συνοικίες .



Όμως, παρά τις προβεβλημένες προσπάθειες και έναν εκπληκτικό αριθμό νέων φορολογικών νόμων (22 στα τελευταία δύο χρόνια), ορισμένοι διερωτώνται κατά πόσο οι αρχές κάνουν πραγματικά πρόοδο. Στο τέλος του 2011, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρων ανήλθαν σε € 45 δισεκατομμύρια, ή περίπου 62.1 δις δολάρια. Στο τέλος του 2012, ήταν  € 56 δισ.


Στο τέλος του Ιουλίου, με την πιο ενεργό φορολογική περίοδο για να έρχεται, οι καθυστερούμενες οφειλές είχαν ανέλθει σε € 60 δισεκατομμύρια, ή σχεδόν 83 δισ δολάρια, που ισοδυναμεί με περίπου το ένα πέμπτο του δημόσιου χρέους της κυβέρνησης.


Οι ειδικοί λένε ότι πολλά από τα φορολογικά μέτρα είσπραξης δεν είναι αποτελεσματικά, ιδίως εκείνων που σκοπεύουν στους πλούσιους. Η φορολόγηση των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής, για παράδειγμα, απλά τους ενθάρρυνε να αράζουν τα σκάφη τους αλλού, αδειάζοντας ελληνικές μαρίνες.



Οι προσπάθειες για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, πολλοί λογιστές λένε, έχουν δημιουργήσει ένα τέτοια συνονθύλευμα νόμων σε πλήρη σύγχυση που θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, για να τους καταλάβουν. Η εδραίωση και η αναδιοργάνωση των εφοριών, οι οποίες προορίζονται να εξοικονομούν  χρήματα σε μακροπρόθεσμη βάση, έχει δημιουργήσει ένα διοικητικό εφιάλτη σε βραχυχρόνια περίοδο, με τα αρχεία να φθάνουν μήνες μετά από μία μεταφορα, αν όχι καθόλου, λένε οι συνδικαλιστές.


Αλλά επίσης ενοχλητική, ορισμένοι ειδικοί λένε, είναι η αυξανόμενη λαϊκή οργή ​​που οδήγησε τους πελάτες να στραφούν εναντίον των τεσσάρων φορολογικών ελεγκτών πρόσφατα στις Αρχάνες. Οι φοροεισπράκτορες απειλούνται ή κυνηγιούνται από πολλές πόλεις, λένε οι συνδικαλιστές, αν και σε μόνο λίγες περιπτώσεις, όπως αυτή εδώ, στρέφεται προσοχή.


Για τον κ. Γενειατάκη, η άφιξη των φορολογικών ελεγκτών ήταν το είδος της επιδεικτικής κίνησης της κυβέρνησης που πονάει τον απλό άνθρωπο, αλλά δεν ωφελεί και σε τίποτα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ο ίδιος και οι άλλοι ιδιοκτήτες εστιατορίων είχαν συγκεντρώσεΙ € 1,000 ο καθένας, περίπου $ 1.380, για μουσική και διακόσμηση, μόνο και μόνο για να δουν την επένδυσή τους να εξαφανίζεται μαζί με τον κόσμο, όταν η συμπλοκή ξεκίνησε.

"Θα μας τρελάνουν, αλλά τι γίνεται με τη λίστα Lagarde;", είπε, αναφερόμενος σε περίπου 2.000 υπόπτους φοροδιαφυγής με ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων τα ονόματα παραδόθηκαν σε Έλληνες αξιωματούχους το 2010.

Όταν ένας δημοσιογράφος, ο Κώστας Βαξεβάνης, δημοσίευσε την λίστα το προηγούμενο έτος, κατηγορήθηκε για  παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, αλλά αθωώθηκε και τώρα η δίκη θα επαναληφθεί. Μέχρι στιγμής, κανείς από τη λίστα Lagarde δεν αντιμετωπίζει νομική δράση, αν και οι αξιωματούχοι, απαντώντας σε ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσαν ότι  150 έλεγχοι βρίσκονταν σε εξέλιξη. Αλλά παρέμεινε ασαφές πόσο επιθετική ήταν η έρευνα.


Ένα άρθρο στην Ελευθεροτυπία ανέφερε πρόσφατα ότι οι έρευνες για την λίστα Lagarde και άλλες υψηλού προφίλ περιπτώσεις επρόκειτο να μετακινηθούν από μια ελίτ μονάδα ελέγχου στις τοπικές εφορίες .
Μια τέτοια κίνηση , σύμφωνα με την εφημερίδα , θα τελείωνε ουσιαστικά τις περαιτέρω έρευνες , διότι οι εφορίες δεν έχουν την ικανότητα να τις χειριστούν γρήγορα. Το έγγραφο που επικαλούνταν  ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών , έλεγε πως είχαν σπαταλήσει πάρα πολύ χρόνο στη διερεύνηση περασμένων παρανομιών και ότι η έμφαση πρέπει τώρα να δοθεί στα νέα κρούσματα .


Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε μια σύντομη δήλωση ότι αρνείται την ιστορία . Την επόμενη μέρα , ζήτησε από το Κοινοβούλιο να παρατείνει την προθεσμία παραγραφής για φοροδιαφυγή κατά δύο χρόνια.
Όμως, η έλλειψη ορατής δράσης είναι ένας από τους λόγους που πολλοί Έλληνες αναφέρονται με περιφρόνησή για τις προσπάθειες φορο-συλλογής . Οι λογιστές λένε ότι οι προσπάθειες για την αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα , επίσης, έχουν αποτύχει . « Ο στόχος ήταν ένα απλοποιημένο σύστημα », δήλωσε ο κ. Αντώνης Μουζάκης , ένας εξέχων λογιστής στην Αθήνα . " Αλλά αυτό που έχουμε τώρα δεν είναι απλουστευμένο . Είναι ένα χάος . "



Η Άννα Αποστόλου, μια λογίστρια που εργάζεται κυρίως με ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, είπε ότι πολλοί από τους πελάτες της απλά αρνούνται να πληρώσουν ή θα απευθυνθούν στα Δικαστήρια, γνωρίζοντας ότι θα κολλήσει η πληρωμή για χρόνια.

"Είναι τόσο έξαλλοι με αυτό που βλέπουν", είπε. "Έχουν απλά αποφασίσει ότι δεν θα πληρώσουν. Σε περίπτωση που τους επιβληθεί πρόστιμο δεν θα πληρώσουν. "
Στο παρελθόν, οι ελληνικές αρχές χλεύαζαν τους εφοριακούς της χώρας ως τεμπέληδες και διεφθαρμένους, κατηγορώντας τους για πολλά από τα προβλήματα του συστήματος.

Όμως, τους τελευταίους μήνες, το σωματείο έχει αρχίσει να αντεπιτίθεται, μιλώντας για μια σειρά από ζητήματα και ξεκίνησε μια εκστρατεία με αφίσες, λέγοντας στους πολίτες ότι οι εφοριακοί  δεν είναι οι υπαίτιοι.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο αντιπρόεδρος της  Ένωσης Εφοριακών, είπε ότι αναρωτιέται αν τα αφεντικά του, θέλουν ή όχι, το σύστημα να βελτιωθεί. Ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει μόνο 0,87 εφοριακούς για κάθε 1.000 πολίτες, σε σύγκριση με το ποσοστό της Γερμανίας 1.36 και 2.67 του Βελγίου.


Μέχρι πρόσφατα, μόνο εννέα ελεγκτές είχαν ανατεθεί για έναν κατάλογο 54.000 υποθέσεων που αφορούν χρήματα που αποστέλλονται στο εξωτερικό, ακόμα και αφότου οι 24.000 από αυτές τις περιπτώσεις κρίθηκαν πιθανό να περιλαμβάνουν  φοροδιαφυγάδες, είπε. Αφότου διαμαρτυρήθηκαν το Σεπτέμβριο, ο αριθμός των ελεγκτών αυξήθηκε σε 50. Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο ότι από εκεί, 2 έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.


Στο τέλος, ο κ. Αλεξιάδης είπε, ότι ο απλός άνθρωπος χτυπιέται σκληρά απλά και μόνο επειδή είναι ο ευκολότερος στόχος. «Δεν είναι μια συνωμοσία κατά των απλών ανθρώπων», είπε. "Είναι απλά ότι δεν έχουν τους κατάλληλους δικηγόρους ή φίλους για να τηλεφωνωνήσουν στους πολιτικούς τους."
Να είστε σίγουροι, υπήρξαν κάποιες υψηλού προφίλ συλλήψεις κατά το τελευταίο έτος. Αλλά πολλοί Έλληνες έχουν ελάχιστη εμπιστοσύνη ότι κάποιες από αυτές θα αποφέρει κάτι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πλούσιοι έχουν περάσει μόνο μια ημέρα ή δύο στη φυλακή πριν αφεθούν ελεύθεροι.



Ο Χάρης Θεοχάρης, γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων,  συμφώνησε με ορισμένα από τα επιχειρήματα του σωματείου, συμπεριλαμβανομένου οτι υπάρχουν πολύ λίγοι ελεγκτές. Αλλά είπε ότι αντιμετώπιζε επίσης μια ανθεκτική γραφειοκρατία. Οι ελεγκτές επιμένουν σε πλήρη έλεγχο, είπε, ενώ ένας διακανονισμός για τα βασικά και προχωράμε,  χωρίς αμφιβολία θα αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.



Το επόμενο έτος, οι Έλληνες αξιωματούχοι θα πρέπει επίσης να εγκαταλείψουν ένα σύστημα είσπραξης των φόρων που έχει λειτουργήσει καλά μέχρι στιγμής: επισυνάπτοντας τον φόρο ακίνητης περιουσίας στους λογαριασμούς ηλεκτρικού. Τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι η απειλή της απώλειας της ηλεκτρικής ενέργειας είναι παράνομη.





Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news









 Αρχείο Φορολογικών Κατορθωμάτων.






ΑΡΧΕΙΟ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.Παπακωνσταντινου 2011 "'Οποιος φοροδιαφεύγει & έχει βγάλει τα λεφτά του έξω, θα τον στέλνω φυλακή"









TELEGRAPH.H ελληνική φοροδιαφυγή συμβολίζει την κουλτούρα οικονομικής ανεντιμότητας κυβερνησης & επιχειρησεων




Μύκονος.Δικαστικη έρευνα για 11 ξενοδόχους και Αυτοδιοίκηση για τεράστια φοροδιαφυγή & ψευδείς βεβαιώσεις.




ΧΑΟΣ.Ο ΄Ομιλος Δασκαλαντωνάκη χρωστά μισο δις & το Υπ.Οικ.δεν γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις έχει ο Όμιλος στην Ελλάδα!




ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 2011.1 στούς 3 βιομήχανους δήλωσε κάτω απο 5000 ευρώ,απο πρόστιμα 1.5 δις εισπράχθησαν 29 εκ.! Όλο το Στατιστικό Δελτίο.




ASSOCIATED PRESS Έλληνας μεγιστάνας εφοπλιστής δηλώνει ένοχος για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ και κρατείται.




Το 2012, από σύνολο 16580 οφσόρ , βεβαιώθηκε φόρος 345 χιλιάδες! Συγκεντρωτικός Πίνακας 10ετίας & ο ταξικός χαρακτήρας της φορολογίας.




Δώσανε παράταση στην «εθελοντική συνεισφορά» των εφοπλιστών καθώς δεν «υπήρξε ανταπόκριση».16 εκ.φόρο οι εφοπλιστές, 57 εκ.οι ναυτικοί!




Εφοπλιστής έλαβε επιστροφή φόρου 5.752,49 ευρώ!




Εφοπλιστές."Φορολογήθηκαν" με 1400 ευρώ μηνιαία,ανά πλοίο, το 2011 & το 2012!




SPIEGEL.Απαίσιοι Πολίτες.Η ζωή του πλούσιου 1% στην Ελλάδα Ολοκληρο το αρθρο.



Ο υπουργός Ναυτιλίας Μουσουρούλης, απείλησε με παραίτηση αν φορολογούσαν το εισαγόμενο συνάλλαγμα των εφοπλιστών;





LLOYD'S LIST.Αδωνις Γεωργιάδης. Οι απλοί Έλληνες δεν κατανοούν ότι οι εφοπλιστές αγαπάνε την Ελλάδα.Όχι άλλοι φόροι για τους εφοπλιστες.



Το Ελληνικό ΟΧΙ στην Τρόικα. Φορολόγηση των εφοπλιστών: Η Τρόικα ήταν θετική. Η κυβέρνηση είπε ΟΧΙ!




The New York Times ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΑΤΟΥΣ
http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/05/new-york-times_25.html





GUARDIAN ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ αρθρο για την φορολογικη ασυλια των εφοπλιστων!  http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/06/guardian_15.html





Andrew Hilton H ανωμαλη θεση των ελληνων εφοπλιστων να μην πληρωνουν φορους!
http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/05/andrew-hilton-h.html




«Παραθυράκια» για εύκολη φοροδιαφυγή των εφοπλιστών



Διευκρινίσεις για την φορολόγηση των εφοπλιστών ζητά από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή




Δώστε λύση.Χρησιμοποιήστε το αφορολόγητο ναυτιλιακό πετρέλαιο (0.40 ευρώ/λίτρο) για την κοινωνία, η' φορολογήστε το.





2011.Οι εφοπλιστές με επιστολή στον Βενιζέλο απαιτούν εξαίρεση απο την φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία.




Guardian Οι ελληνες παρκαρουν τα λεφτα τους στην Βρετανια. Ελληνας Εφοπλιστης κραταει το ρεκορ αγορας με πανω απο 10 εκατ.στερλινες σε μια αγορα!





Telegraph Υπαρχει προβλημα με τους φορους των πλουσιων Ελληνων





LE MATIN 13 ελληνικές οικογένειες πολυεκατομμυριούχων,πληρώνουν γελοίους φόρους.





Αρθρο της Deutsche Welle σχετικα με την φοροαπαλλαγη των πλουσιων στην Ελλαδα.





Telegraph H ελληνική ελίτ παραμένει ατιμώρητη για φοροδιαφυγή





European Tribune.Ο ταξικός πόλεμος στην Ελλάδα,μέσα απο την φορολογία. Εκτενή ανάλυση & για την υπόθεση Μειμαράκη





BILD/DerStandard.Αν δεν πληρώσουν οι πλούσιοι ¨Ελληνες,το SPD δεν συναινει σε νεο πακέτο.





Εφοπλιστής χρωστούσε επί 6 χρονια,6 εκατ. φόρους ακινήτου.Καμία κύρωση η΄πρόστιμο αλλά 1 εκ.έκπτωση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.