Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

Θελουν συγχώνευση του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ» με το νοσοκομείο «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

Το Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» αποτελεί ένα από τα παλαιότερα Νοσοκομεία της Ελλάδας. Αποτέλεσε το πρώτο λαϊκό φθισιατρείο της χώρας, που αναμορφώθηκε περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄30 σε υπερσύγχρονο Σανατόριο, παρά τις επικρατούσες τότε αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Κατά τα τελευταία χρόνια, τα νεότερα υγειονομικά δεδομένα επέβαλαν τη μετεξέλιξή του σε Γενικό Νοσοκομείο με επίκεντρο τα Νοσήματα του Θώρακα. Είναι το δεύτερο σε αριθμό κλινών Νοσοκομείο στη Ελλάδα και λειτουργεί πάντα με πληρότητα 80-90%.
Το Νοσοκομείο εξακολουθεί και σήμερα να πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της φυματίωσης. Στο Ειδικό Αντιφυματικό Ιατρείο απευθύνονται για έλεγχο και θεραπεία περί τις 15.000 άτομα κατ΄ έτος.

Από την κυβέρνηση έχει ανακοινωθεί και  προωθείται η συγχώνευση του ΣΩΤΗΡΙΑ με το Νοσοκομείο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Είναι η μοναδική περίπτωση συγχώνευσης δυο τόσο μεγάλων Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός δυσλειτουργικού τέρατος 1400 κλινών.
Η απώλεια της αυτοτέλειας του Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ» αναμένεται να οδηγήσει στην  υποβάθμιση του και στη απώλεια – κατά κύριο λόγο – Πνευμονολογικών κλινών από το Νοσοκομείο. Το αντικείμενο της Πνευμονολογίας περιλαμβάνει νοσήματα της σύγχρονης εποχής όπως άσθμα, ΧΑΠ, καρκίνος πνεύμονα, που αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και προβλέπεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον (στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Τα νοσήματα αυτά απαιτούν εξειδικευμένη Πνευμονολογική αντιμετώπιση σε σύγχρονα, οργανωμένα και πλήρως εξοπλισμένα ειδικά κέντρα, όπως είναι το Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.