Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ (Ενδιαφερον)

Στήριξη ή ανοχή από βουλευτές και όχι κόμματα θα ζητήσει ο Τσίπρας, αν βγει πρώτος στις 17 Ιουνίου
Σχέδιο συγκρότησης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέσω πρόσκλησης και σε βουλευτές αλλά και κόμματα να στηρίξουν ή να επιδείξουν ανοχή με την ψήφο τους στο πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζει η Κουμουνδούρου, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου.



Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συζητηθεί, κατ΄ αρχήν υιοθετηθεί και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εξειδικευθεί πρόταση - εφόσον είναι πρώτο κόμμα την 17η Ιουνίου - ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει πρόσκληση σε βουλευτές άλλων κομμάτων ζητώντας ψήφο στήριξης ή και ανοχής πάνω στο δικό του πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Η συζήτηση αυτή έχει βασιστεί σε παραδοχές αλλά και στόχους:

Πρώτη παραδοχή είναι η επικρατούσα άποψη στα κόμματα αλλά και μέσα στην Κουμουνδούρου ότι καμία πολιτική δύναμη, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αναλάβει το κόστος μίας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης ως αποτέλεσμα νέου αδιεξόδου και άκαρπων συνεννοήσεων, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. 

Δεύτερη παραδοχή ότι ίσως το πλέον σαφές μήνυμα της κάλπης της 6η Μαίου (που δεν αμφισβητείται από κόμματα και πολίτες) είναι η εντολή για ριζική αλλαγή του μνημονίου και συμφωνία με την ΕΕ σε ένα άλλο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και ανάπτυξης.

Για να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το πεδίο να ευοδωθεί η πρότασή του προς κόμματα αλλά κυρίως προς βουλευτές να στηρίξουν - στη Βουλή πλέον - ή να επιδείξουν ψήφο ανοχής στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δοθεί ήδη η εντολή οι προγραμματικές δεσμεύσεις να «στρογγυλέψουν» ώστε βουλευτές από άλλα κόμματα να σκεφθούν σοβαρά - και κυρίως μπροστά στο ενδεχόμενο τρίτων εκλογών που κανείς δεν επιθυμεί και κυρίως οι πολίτες - να στηρίξουν ή να τηρήσουν στάση ανοχής στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη, η περίφημη «καταγγελία της δανειακής σύμβασης» έχει ήδη μετατραπεί σε «ακύρωση του μνημονίου», με εντολή Τσίπρα. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίως αλλά και σε πιο οξείς τόνους πίσω από τις κλειστές πόρτες των συσκέψεων έχει ζητήσει να σταματήσουν οι «θολές» δηλώσεις (όπως των Στρατούλη, Μηλιού, Γλέζου κ.α.) που πέραν των επικοινωνιακών επιδιώξεων των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά δημιούργησαν σύγχυση στο εκλογικό σώμα. 

«Πρέπει πλέον να είμαστε πιο προσεκτικοί, πιο ανήσυχοικαι πιο σαφείς, να εξηγήσουμε καλύτερα τις θέσεις μας» είπε προχθές - απολύτως ενδεικτικά - μιλώντας στη ΝΕΤ και τον Στ Κούλογλου.

Η εντολή είναι ο προεκλογικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί περισσότερο ρεαλιστικός ώστε να γίνει και αποδεκτός από βουλευτές ή και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, ώστε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στη θέση του πρώτου κόμματος να προτείνει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που δύσκολα θα αποτελέσει άλλοθι για αρνήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, προκρίνει τη συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά (αν και το κλίμα μεταξύ τους είναι ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένο και το ΚΚΕ, ενώ έχει πλέον χαλάσει το κλίμα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. 

Έχοντας όμως ως βασικό στόχο να αποκτήσει το ρόλο του οδηγού στην ανασύνταξη και τις μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, επεξεργάζεται ήδη σχέδιο β. 

Το σχέδιο αυτό προβλέπει πρόταση σε ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας (αυτό εννοεί ο κ. Τσίπρας όταν μιλά για κυβέρνηση της Αριστεράς) και από εκεί και πέρα πρόσκληση σε βουλευτές του ΚΚΕ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και του ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν το πρόγραμμά του ώστε να καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η σκέψη δεν είναι καινούρια. Στις 24/ 4 ο κ. Τσίπρας είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο όταν είχε δηλώσει ότι «επειδή είναι ιστορικές οι στιγμές εάν χρειαστούμε πέντε ψήφους του κ. Καμμένου και έρθει να μας τις δώσει ως ανοχή ή ως στήριξη δε θα τον πετάξουμε, δε θα του πούμε δεν τις θέλουμε». 

Τι έχει αλλάξει από τότε; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον ως αφετηρία τη δεύτερη θέση και το 16,8%, στοχεύει - αν εκλεγεί πρώτο κόμμα - στο bonus των 50 εδρών του πρώτου κόμματος και βεβαίως έχει ως πολιτικό κεφάλαιο την στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο πεδίο των διερευνητικών επαφών να του προσφέρουν στήριξη ή ανοχή προκειμένου να φτιάξει μία κυβέρνηση όπως τη θέλει. 

Μόλις προχθές, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Θέλουμε να ενώσουμε, όχι να διχάσουμε. Έχει έρθει η ώρα της ενότητας της Αριστεράς με το λαό». 

Η πρότασή του για ψήφο στήριξης ή ανοχής θα απευθυνθεί σε βουλευτές του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων ακόμα και βουλευτές της ΝΔ, ενώ πρόταση συνεργασίας σε κόμμα αναμένεται να κάνει μόνο στη Δημοκρατική Αριστερά. 

Οι εμπνευστές της ιδέας - επισημαίνοντας τον κίνδυνο της ακυβερνησίας - εκτιμούν ότι υπάρχουν ευήκοα ώτα για μία τέτοια πρόταση σε αυτά τα κόμματα, ενώ ελπίζουν ότι θα προκαλέσουν ισχυρές αναταράξεις στις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες (και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, όπως λένε) που μπορούν να αποδειχθούν καταλύτης άμεσων αλλαγών στην Κεντροαριστερά και γενικότερα στο πολιτικό σύστημα.
teras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.