Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

150 συναυλίες τον χρόνο δίνουν οι ορχήστρες της ΕΡΤ

Οι μουσικοί καταγγέλλουν ως συκοφάντη τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και κατηγορούν τη διοίκηση για κακοδιαχείριση


Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου


getFile (3)


Για έβδομη συνεχόμενη μέρα ο κήπος του Ραδιομέγαρου και η λεωφόρος Μεσογείων γέμισαν κόσμο που έσπευσε να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και να δηλώσει την αντίθεσή του στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η «Εφ.Συν.» μίλησε με τους απλούς εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά και τον κόσμο στο προαύλιο.


Οι μουσικοί της συμφωνικής ορχήστρας μάς είπαν ότι τα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι μεγάλες συκοφαντίες. «Δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναυλίες χωρίς πρόβες. Ενα έμπειρο αυτί το καταλαβαίνει αμέσως. Τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ δίνουν περίπου 150 συναυλίες τον χρόνο στο Μέγαρο Μουσικής και όλη την επαρχία.


"Ετοιμαζόμασταν να πάμε στη Ρόδο αλλά μας πρόλαβαν… Μέσα σ’ αυτό το σχολικό έτος πραγματοποιήσαμε 46 εκπαιδευτικά προγράμματα για 1.700 μαθητές", μας λέει ο Βασίλης που παίζει βιολοντσέλο. «Με 20 χρόνια εδώ παίρνω 1.180 ευρώ καθαρά. Στο Βέλγιο αντίστοιχοι μουσικοί πληρώνονται με 4.000. Οι νεότεροι συνάδελφοι παίρνουν ακόμα λιγότερα χρήματα» συνεχίζει.



Στην πραγματικότητα οι ορχήστρες της ΕΡΤ είχαν ελλείψεις σε προσωπικό μετά τις αποχωρήσεις των συμβασιούχων τον Φεβρουάριο.



Παρόμοια είναι τα όσα μας λένε διοικητικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στο κυλικείο, σκηνοθέτες, οπερατέρ, μακιγέρ και οδηγοί. «Οι μισθοί είναι θέμα της εκάστοτε διοίκησης. Η πολιτεία έχει τρόπους να εφαρμόσει ένα δίκαιο μοντέλο και σίγουρα δεν έπρεπε να το κάνει έτσι», μας λέει η διοικητική υπάλληλος Κάτια Μάντζαρη.



Ο Γιώργος Καλοφωλιάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Σκηνοθετών και Διευθυντών Παραγωγής της ΕΡΤ, τονίζει: «Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ θα κλείνουν όποια ΔΕΚΟ θέλουν με μια υπογραφή. Οσο και να μας κατηγορούσε ο κόσμος, με την ΕΡΤ είχε μεγαλώσει. Η ΕΡΤ έδινε και θα δίνει βήμα στον απλό κόσμο. Πλέον έχουμε ένα λόγο παραπάνω να είμαστε μαζί του. Εχουμε 1.500.000 ανέργους, αυτό δεν αφορά μόνο την ΕΡΤ. Αν αφήναμε το μαύρο να πέσει στην ΕΡΤ, τότε αυτό θα απλωνόταν πάνω απ’ όλη την Ελλάδα».



Δουλεύουν για «ψίχουλα»



Οι οπερατέρ της ΕΡΤ δουλεύουν για 1.000 έως 1.500 ευρώ και, όπως μας λέει ο Νίκος, το φαγοπότι που καταγγέλθηκε δεν αφορά τους υπαλλήλους, αλλά τις διοικήσεις. «Η στήριξη που λάβαμε ήταν πολύ μεγάλη. Ευχαριστούμε όσους ήρθαν εδώ και μακάρι να μπορέσουμε κι εμείς να σταθούμε στο πλευρό τους» συνεχίζει.


Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όμως δείχνουν και οι απλοί πολίτες που βρίσκονται καθημερινά εδώ και δεν έρχονται μόνο για να κάνουν μια βουβή διαμαρτυρία. «Ηρθα εδώ για να δω από κοντά τι γίνεται. Πρόκειται για μια πολύ ωραία κίνηση. Μια αναγέννηση. Ισως πρέπει ο κόσμος να πάρει περισσότερο τον λόγο για να έρθει ακόμα πιο μαζικά εδώ», μας λέει ο Σταύρος που σπουδάζει στο Πολυτεχνείο της Πάτρας.



Η Χρυσάνθη βρέθηκε στο Ραδιομέγαρο για να κάνει αισθητή την παρουσία της και να δηλώσει την αντίθεσή της στις εφαρμοζόμενες πολιτικές: «Πρέπει οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, όσο μπορούν, να βοηθήσουν τον κόσμο να εκφραστεί».


Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Πέτρος, φοιτητής Πολιτικών Επιστημών από την Κύπρο, που προτρέπει την ΕΡΤ να συνεχίσει να λειτουργεί ως απεργιακό κανάλι και να έρθει σε άμεση σύγκρουση με το κατεστημένο.


Οι συναυλίες, τα DJ sets και οι διάφορες εκδηλώσεις συνεχίζονταν και η προσέλευση του κόσμου μεγάλωνε ενόσω υπήρχε τεράστια αγωνία για τις τελικές αποφάσεις. Σίγουρα η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια για κανέναν, αλλά, όπως μας λέει η Χαρά, εργαζόμενη στο μακιγιάζ: «Ελπίζω να μην ξεχαστεί η προσπάθεια που κάναμε εδώ. Πρέπει ο κόσμος να συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα, αλλά και εμείς να κάνουμε την αυτοκριτική μας».



Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, 18/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.