Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

LE MONDE. Το κλείσιμο της ΕΡΤ : ποτέ δεν ξαναείδαμε κάτι τέτοιο, "ακόμη και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Θυμίζει Ρουμανία του Τσαουσέσκου"





Fermeture d'ERT : du jamais-vu, "même pendant la dictature"


Le Monde.fr avec AFP | 12.06.2013


"C'est la junte qui revient". Constantin Zambounis, ténor dans le Chœur de ERT, est sous le choc. Comme les 2 655 autres salariés du groupe audiovisuel public grec, il a appris mardi soir la fermeture brutale des antennes, décrétée sans préavis et aussitôt mise en application par le gouvernement grec.
 
Α 22 h 11, les trois chaînes d'ERT ont cessé d'émettre. | AFP/LOUISA GOULIAMAKI



Το κλείσιμο της ΕΡΤ : ποτέ δεν ξαναείδαμε κάτι τέτοιο, "ακόμη και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας"


"Η χούντα επανέρχεται."  Ο Κωνσταντίνος Ζαμπούνης, τενόρος στην Χορωδία της ΕΡΤ, είναι σε κατάσταση σοκ. Όπως και οι  άλλοι 2.655 μισθωτοί του ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Δημοσίου, έμαθε την Τρίτη το βράδυ το ξαφνικό κλείσιμο των κεραιών, που θεσπίστηκε χωρίς προειδοποίηση και  ετέθη αμέσως σε εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση.



Έτσι στις 22.11, οι οθόνες των τριών σταθμών έπαυσαν να εκπέμπουν κατόπιν μίας σύντομης δήλωσης του εκπροσώπου της κυβέρνησης που ανακοίνωσε το άμεσο κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης η οποία κατηγορείται για σκανδαλώδη κακή διαχείριση. "Όλα σταμάτησαν, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, η Χορωδία επίσης και σε όλη την Ελλάδα, τα πάντα θα σταματήσουν" εκφράζει έντονα ο Κωνσταντίνος  Ζαμπούνης, που φθάνοντας στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο βόρειο προάστιο της Αθήνα. "Για μένα, αυτό δεν είναι δημοκρατία. Αυτό είναι σαν τη χούντα (επέβαλαν δικτατορία στην Ελλάδα 1967 - 1974), είναι το αντίθετο της δημοκρατίας, δεν ενημερωθήκαμε για τίποτα", δήλωσε.


Γύρω του, οι άνθρωποι συρρέουν, δημοσιογράφοι, φοιτητές, πολιτικοί αγωνιστές, ή απλά γείτονες ζαλισμένοι, με το άκουσμα της είδησης. Νωρίς το απόγευμα, όλοι νόμιζαν ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα οργανώσουν την αντίσταση, να κρατήσουν την κεραία και τον έλεγχο της κατάστασης, παρά το προεδρικό διάταγμα που ενέκρινε το απόγευμα το κλείσιμο της οντότητας. Αλλά είναι ο κύριος πομπός, τοποθετημένος στον Υμηττό στα ανατολικά της Αθήνας, ο οποίος εξουδετερώθηκε, μη επιτρέποντας ξαφνικά στην ΕΡΤ οποιοδήποτε μέσο μετάδοσης.


"Θυμίζει Ρουμανία του Τσαουσέσκου"


Des Grecs se sont mobilisés, mardi et mercredi contre la fermeture des chaînes de radio-télévision publiques du pays. Ici une manifestante dans le hall du siège d'ERT. | REUTERS/YORGOS KARAHALIS


Κανείς δεν περίμενε ένα lockout να διεξαχθεί τόσο γρήγορα, σε έναν  ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, που γνωρίζει, φυσικά, τα βάρη της δημόσιας υπηρεσίας και τα πολύ χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης, λιγότερο από το 10%, αλλά έχει μεγάλο σεβασμό στον κόσμο του πολιτισμού. Στους διαδρόμους, επικρατεί κατάπληξη. Οι παρουσιαστές με το μακιγιάζ να στάζει ή να διαλύεται ,  με ματιές καταβεβλημένες. Οι βοηθοί καταρρέουν. Η αναταραχή έχει εξαπλωθεί μέχρι το διάδρομο που οδηγεί στο γραφείο του προέδρου του μεγαλύτερου σωματείου., του Παναγιώτη Καλφαγιάννη, όπου απόηχοι ομηρικών καβγάδων κάνουν να σείονται τα λεπτά τοιχώματα. Ενα από τα μέλη,  τον κατηγορεί για την αποτυχία του να προστατεύσει τους πομπούς στον Υμηττό.


"Η κυβέρνηση  παράνομα και καταχρηστικά  σταμάτησε το σήμα στις κεραίες της ελληνικής τηλεπικοινωνίας, ενώ δεν έχει ούτε τη συνταγματική ούτε την έγκριση μέσω του διοικητικού συμβουλίου του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού", εξηγεί. «Έχουμε μια κυβέρνηση που θυμίζει περισσότερο την Ρουμανία του Τσαουσέσκου, παρά μια κυβέρνηση που εξελέγη με την ψήφο του λαού»,  ισχυρίζεται.



Έξω από την πόρτα, ακούγονται τραγούδια με τόνους επαναστατικούς, μερικά από τον Έλληνα συνθέτη Μάνο Χατζηδάκη, ο ίδιος υπάλληλος της ΕΡΤ, ο οποίος ίδρυσε τη χορωδία. Οι μουσικοί βγάλανε τα όργανα και μία αυτοσχέδια ορχήστρα  δημιουργήθηκε στα σκαλιά της εισόδου. Κατά τον Γιάννη Δαρρέα, παρουσιαστή του τηλεοπτικού περιοδικού και ενός προγράμματος κατά της κρίσης, ειδικευμένο στις καλές ειδήσεις στο ραδιόφωνο, "τα καλά νέα, τελειώσανε" «Κλείνουν την ΕΡΤ επειδή θέλουν να κάνουν κατανομή συχνοτήτων στην ιδιωτική τηλεόραση»,  δείχνει να γνωρίζει.



Πιο πέρα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Γενικός Διευθυντής του ραδιοφώνου στην ΕΡΤ, η οποία καλύπτει 19 περιφερειακούς σταθμούς,  επτά εθνικούς  και έναν ραδιοφωνικό σταθμό που  εκπέμπει σε όλον τον κόσμο στα ελληνικά και απευθύνεται κυρίως στην μεγάλη διασπορά στα τέσσερα σημεία του κόσμου, " δεν περίμενε κάτι τέτοιο." "Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ, ούτε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Λένε ότι θα ανοίξει εκ νέου το Σεπτέμβριο, αλλά τίποτα δεν είναι πιο μόνιμο από το προσωρινό στην Ελλάδα», λέει ο άνθρωπος, ο οποίος είναι επίσης ένας γνωστός συνθέτης στην Ελλάδα.



Δεν θέλει να πει ποια θα είναι η αντίδρασή του μέσα στις επόμενες μέρες. "Είναι αλήθεια, έχουμε πάρα πολλούς ανθρώπους σε ορισμένους τομείς, αλλά αυτό οφείλεται μόνο επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τοποθετήσει τους προστατευόμενους τους, κηπουρούς που δεν χρειάζονται, αυτό όμως δεν έχει σε τίποτα να κάνει με εμάς "." Η αντίδραση της κυβέρνησης είναι αντίδραση πανικού, τίποτε δεν τους υποχρέωνε να το κάνουνε αυτό, έχουμε ήδη δει την αποχώρηση περίπου 1.000 ατόμων από την έναρξη της κρίσης, οι μισθοί μας περικοπήκανε κατά 45% κατά μέσο όρο, καμία ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να κάνει ό, τι κάνουμε κάθε μέρα", μας λέει, πριν εξηγήσει το ενστικτώδες δέσιμό του με αυτό το μέρος. «Γεννήθηκα στην Αίγυπτο, και η πρώτη φορά που άκουσα τα ελληνικά, ήτανε στο ραδιόφωνο».



Μετάφραση-Απόδοση: LEFTeria-news



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ Tο κλείσιμο της ΕΡΤ στην Ελλάδα είναι «Πλήγμα για την Δημοκρατία»
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/06/t.html




ΕΓΓΡΑΦΟ.Οργάνωση για την Ελευθερία Τύπου, υπο την αιγίδα του ΟΗΕ, υποβαθμίζει την Ελλάδα σε «Μερικώς Ελεύθερη». Όλοι οι λόγοι σε τρισέλιδη Έκθεση.




Tο Βρετανικό Index on Censorship δημοσίευσε τις περιπτώσεις λογοκρισίας & καταστολής της κυβέρνησης Σαμαρά.



Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.Η Χρυσή Αυγή,απειλή για την ενημέρωση, ενώ οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα υφίστανται διώξεις.



ReINFORM.nl (Netherlands). Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα (μια ιδιόμορφη χούντα)


GUARDIAN.Ανοιχτή Επιστολή - Διεθνής Πρωτοβουλία για την Δημοκρατία στην Ελλάδα.
Telegraph Η ελευθερία του Tύπου απειλείται στην Ελλάδα και η ΕΕ δεν φαίνεται να νοιάζεται
ROAR (US)."Greece, the real criminals live in other Villas — not the one of Amalias".



Συνέλαβαν 35χρονο επειδή ανέβασε φωτογραφίες επεισοδίων με κατηγορία την ανατροπή του πολιτεύματος



Η λογοκρισία συνεχίζεται.Ο Λιάτσος έκοψε την εκπομπή του Αρβανίτη απο την ΕΡΤ



ΔΗΜΑΡ Ρεσιτάλ λογοκρισίας σε ΕΡΤ και 9.84




ΗΧΟΣ.RADIO NPR (USA).Παλιά ελληνική νομοθεσία περί βλασφημίας,αναστατώνει το Σύγχρονο Θέατρο & το Facebook




INFOSHOP."Έκλεισαν το Athens Indymedia - Καταστολή στην Ελλάδα"



DAILY MAIL.O νέος μεσαίωνας της Ευρώπης & της Ελλάδας.



Guardian/Observer.Η Ελλάδα φλερτάρει με την τυραννία και η Ευρώπη κοιτάζει μακριά.



ΑΡΧΕΙΟ.VIDEO.BBC.Κινδυνεύει η Ελλάδα να μην πληροί τα κριτήρια της Κοπενχάγης και να μην είναι μια Δημοκρατια



GUARDIAN.Editorial.Λιτότητα στην Ελλάδα: Η δημοκρατία δοκιμάζεται στην καταστροφή.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.