Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Neue Zürcher Zeitung (Ελβετία) «Ο Σαμαράς επιδεικνύει αυταρχικά χαρακτηριστικά»


 www.dw.de


Η αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση συνασπισμού, στα συμφραζόμενα των εξελίξεων στην ΕΡΤ, σχολιάζεται από πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.



«Η Ελλάδα θα κυβερνάται και πάλι μόνο από δύο κόμματα, τα οποία στο παρελθόν συσσώρευσαν εναλλάξ το βουνό των χρεών για τα οποία υποφέρει η χώρα», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και εξηγεί: «Αυτό που υπολογιζόταν ως επίδειξη ισχύος, έριξε την κυβέρνηση στην βαρύτερη μέχρι τώρα κρίση της. (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να θριαμβολογεί. Θα προσεταιριστεί ένα μέρος του πρώην κυβερνητικού εταίρου ΔΗΜΑΡ και έτσι θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω. Του λείπουν μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες για να φτάσει τα ποσοστά του κόμματος Σαμαρά.



 Με τη μοναχική του πορεία και με το κλείσιμο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΕΡΤ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ένα πραγματικό αυτογκόλ…», αποφαίνεται το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας.




«Ο Σαμαράς επιδεικνύει αυταρχικά χαρακτηριστικά»


  Οι περισσότερες εφημερίδες θεωρούν το κλείσιμο της ΕΡΤ εσφαλμένη κίνηση
 
Απουσία μιας κουλτούρας της συναίνεσης διαπιστώνει στην Ελλάδα με αφορμή τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις η ελβετική Neue Zürcher Zeitung που παρατηρεί: «Αυτό που προκάλεσε αγανάκτηση στην Αθήνα ήταν ο αυθαίρετος τρόπος του πρωθυπουργού. Ενήργησε χωρίς προηγουμένως να έχει συμφωνήσει με τους κυβερνητικούς του εταίρους. Πράγματι, ο Σαμαράς επιδεικνύει αυταρχικά χαρακτηριστικά. Λείπει μια κουλτούρα της πολιτικής ισορροπίας. Κανείς δεν θέλει νέες εκλογές. Ούτε η Δημοκρατική Αριστερά. Ωστόσο, εάν ο Σαμαράς δεν προσεγγίσει τους αριστερούς κυβερνητικούς του εταίρους, η κυβέρνηση του δεν θα επιβιώσει για πολύ», αναφέρει η ελβετική εφημερίδα.



«Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χωρίς λόγο και απερίσκεπτα, οδήγησε σε αδιέξοδο τον τρικομματικό του κυβερνητικό συνασπισμό», παρατηρεί η αυστριακή Der Standard. «… Ο Σαμαράς θεωρείται εκκεντρικός ξεροκέφαλος, ωστόσο, δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιος άλλος που θα βγάλει από την κρίση την Ελλάδα...», εκτιμά η Der Standard.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.