Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

GUARDIAN.Ο Βαξεβάνης ξαναδικάζεται και διευρύνεται το κατηγορητήριο Παπακωνσταντίνου - Αρχείο Δημοσιευμάτων



Lagarde list publisher returns to Greek court months after being exonerated


Kostas Vaxevanis will again be tried for breaking privacy laws after publishing names of 2,059 suspected tax dodgers


Helena Smith in Athens



A Greek newspaper editor accused of breaking privacy laws when he published the names of suspected tax dodgers with deposits in Switzerland is to be retried this week in a case that has raised howls of protest over press censorship in the crisis-hit country. 



Lagarde list publisher Kostas Vaxevanis. He told the Guardian: 'It is tragic that instead of going after tax evaders, it is me who is being put on trial.' Photograph: AP




Ο εκδότης που δημοσίευσε την λίστα Lagarde επιστρέφει στα Ελληνικά δικαστήρια, μήνες αφότου έχει απαλλαγεί

Ο Κώστας Βαξεβάνης θα δικαστεί πάλι για παραβίαση νόμων προσωπικών δεδομένων, αφότου δημοσίευσε ονόματα 2.059 υπόπτων φοροδιαφυγής.


Ένας Έλληνας εκδότης εφημερίδας κατηγορείται για παραβίαση νόμων προσωπικών δεδομένων, καθώς δημοσίευσε ονόματα υπόπτων φοροφυγάδων με καταθέσεις στην Ελβετία, πρόκειτα να ξαναδικαστεί αυτή την εβδομάδα, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει κραυγές διαμαρτυρίας για τη λογοκρισία του Τύπου, στην χώρα η οποία πλήττεται από την κρίση.



Επτά μήνες αφότου έχει απαλλαγεί από δικαστήριο της Αθήνας, ο Κώστας Βαξεβάνης θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει τις ίδιες κατηγορίες, την Δευτέρα. «Είναι τραγικό το γεγονός ότι αντί να κυνηγήσουν τους φοροφυγάδες, πηγαίνω εγώ σε δίκη και ενώ  επίσημη έρευνα έχει ήδη αποδείξει ότι η λίστα χειρίστηκε εντελώς λανθασμένα», είπε στην Guardian.
"Τίποτα από αυτά δεν θα είχε βγει αν δεν είχαμε δημοσίευσει τα ονόματα", πρόσθεσε, αναφερόμενος στους 2.059 πλούσιους Έλληνες απο την λεγόμενη λίστα Lagarde.




Η ακρόαση, κατέστη αναγκαία όταν η εισαγγελία στην Αθήνα ακύρωσε την πρώτη ετυμηγορία δηλώνοντας την εσφαλμένη, ενώ μια κοινοβουλευτική έρευνα για το χειρισμό της υπόθεσης, εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση.


Η έρευνα πήρε μια αναπάντεχη τροπή, όταν οι βουλευτές ψήφισαν για να διευρυνθούν οι κατηγορίες εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατηγορήθηκε για παράλειψη καθήκοντος, αφότου ο Βαξεβάνης αποκάλυψε τη λίστα στο διμηνιαίο περιοδικό Hot Doc.


Στον Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ως αποτέλεσμα αυτού άφησε την πολιτική, δόθηκαν τα ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στο υποκατάστημα της HSBC στην Γενεύη, από την τότε Γαλλίδα ομόλογό του, Κριστίν Λαγκάρντ και έχει κατηγορηθεί για παραποίηση της λίστας, αφαιρώντας τρεις από τους συγγενείς του από αυτήν .




Η Lagarde, σήμερα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λέει ότι παρέδωσε στον Παπακωνσταντίνου τα στοιχεία - που αρχικά είχαν κλαπεί από έναν υπάλληλο της HSBC - με την προϋπόθεση ότι θα τα χρησιμοποιήσει για να κυνηγήσει τους φοροφυγάδες.




Greece's former finance minister George Papaconstantinou. Charges against him relating to the Lagarde list have been stepped up. Photograph: Icon/Reuters



Σε μια μυστική ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα, η οποία διεξήχθη με βάση τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής, το κοινοβούλιο ψήφισε για αυστηρότερες κατηγορίες εναντίον του Παπακωνσταντίνου, κατηγορώντας τον για απιστία. Το αδίκημα επισύρει ποινή φυλάκισης.


"Η απόφαση να διευρύνθει η υπόθεση εναντίον του Παπακωνσταντίνου θα σημαίνει ότι η επιτροπή θα πρέπει να εργαστεί περισσότερο", δήλωσε ο Βαξεβάνης. "Καθώς πολλοί από τους δικηγόρους μου παίρνουν μέρος στην έρευνα, θα ζητήσω να αναβληθεί η δίκη."





Υπο αναβολή ή όχι, η ακρόαση συμπίπτει με την ένταση της λαϊκής απίτησης για τιμωρία στους πολιτικούς, οι οποίοι ευρέως θεωρούνται ότι έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πορεία της Ελλάδας μέχρι την οικονομική κατάρρευση.


Η κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου και τα αμείλικτα μέτρα λιτότητας έχουν σκλυρήνει το πολιτικό κλίμα. Σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη απο αγανάκτηση και οργή​​, ο Παπακωνσταντίνου θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας της πρώτης διάσωσης της Ελλάδας - ένα πρόγραμμα διάσωσης, που ακόμη και το ΔΝΤ παραδέχεται ως αποτυχημένο.


Ο πρώην οικονομολόγος με σπουδές στο LSE, δήλωσε στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι είναι αποδιοπομπαίος τράγος από ένα πολιτικό κατεστημένο του οποίου η αξιοπιστία έχει συντριβεί από την κρίση και τα μέτρα που διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν αναγκαστεί να λάβουν.



"Ο στόχος εδώ δεν είναι να αποδωθεί δικαιοσύνη, δυστυχώς, ο στόχος είναι να βρεθεί ένα πολιτικό θύμα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Η αλήθεια είναι ότι, ως υπουργός Οικονομικών, αναγκάστηκα να κάνω περικοπές, έτσι ώστε η χώρα μου να μην καταρρεύσει».


Δραματικές μερικές εβδομάδες βρίσκονται μπροστά μας, καθώς η κοινοβουλευτική επιτροπή προετοιμάζεται να τελειώσει την έρευνά της, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον Παπακωνσταντίνου και τους συγγενείς του. Αν ο Βαξεβάνης δικαστεί και κριθεί ένοχος, θα ενταθούν οι κλυδωνισμοί.
Ο Βαξεβάνης επέμεινε ότι είναι πρόθυμος να πάει στη φυλακή για να τονίσει την λογοκρισία του Τύπου σε μια χώρα όπου οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης συχνά συνεργάζονται με κρατικά συμφέροντα.


"Ο Βαξεβάνης έχει κάνει τίποτα κακό", λέει ο Γιώργος Κύρτσος, ένας εξέχων πολιτικός σχολιαστής και εκδότης της αυτοχρηματοδοτούμενης Free Press στην Αθήνα. "Για άλλη μια φορά, η δίκη αυτή αποδεικνύει ότι αντί να είναι ανεξάρτητο, το δικαστικό σύστημα στη χώρα αυτή είναι πολιτικά ελεγχόμενο από το κράτος".



Μετάφραση: LEFTeria-news





ΔΙΑΒΑΣΤΕ - ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ


ΕΓΓΡΑΦΟ.Οργάνωση για την Ελευθερία Τύπου, υπο την αιγίδα του ΟΗΕ, υποβαθμίζει την Ελλάδα σε «Μερικώς Ελεύθερη». Όλοι οι λόγοι σε τρισέλιδη Έκθεση.




Tο Βρετανικό Index on Censorship δημοσίευσε τις περιπτώσεις λογοκρισίας & καταστολής της κυβέρνησης Σαμαρά.



Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.Η Χρυσή Αυγή,απειλή για την ενημέρωση, ενώ οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα υφίστανται διώξεις.



Άρθρο του Bloomberg κάνει φύλλο και φτερό τον Βενιζέλο για την Λίστα Λανγκάρντ.


VIDEO.EURONEWS.Ελλάδα: πρώην υπουργός Οικονομικών στο στόχαστρο για την «Λίστα Lagarde»



ΑΡΧΕΙΟ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.Παπακωνσταντινου 2011 "'Οποιος φοροδιαφεύγει & έχει βγάλει τα λεφτά του έξω, θα τον στέλνω φυλακή"



VIDEO.EURONEWS.Έρευνα για Παπακωνσταντίνου,μη παραπομπή Βενιζέλου.Δηλώσεις Σαμαρά-Παπαδημούλη.στο Ευρωπαικό Κανάλι.



ECONOMIST.'Αλλες 3 λίστες για την Ελλάδα. Μια εποχής Καραμανλή, yachts στην Ολλανδία & ακίνητα στο Λονδίνο



ReINFORM.nl (Netherlands). Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα (μια ιδιόμορφη χούντα)


GUARDIAN.Ανοιχτή Επιστολή - Διεθνής Πρωτοβουλία για την Δημοκρατία στην Ελλάδα.



TELEGRAPH. Ο Ελληνας δημοσιογράφος Βαξεβάνης με την Λίστα Lagarde ήταν έτοιμος να πάει στη φυλακή


TELEGRAPH.H ελληνική φοροδιαφυγή συμβολίζει την κουλτούρα οικονομικής ανεντιμότητας κυβερνησης & επιχειρησεωνhttp://lefteria-news.blogspot.gr/2012/11/telegraphh.html


Telegraph Η ελευθερία του Tύπου απειλείται στην Ελλάδα και η ΕΕ δεν φαίνεται να νοιάζεται



EDITORIAL INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE.Η Ελλάδα Συλλαμβάνει Τον Αγγελιοφόρο.



IBTimes.Η Ελλάδα αναδείχθηκε το πιο διεφθαρμένο κράτος της Ευρώπης.


ROAR (US)."Greece, the real criminals live in other Villas — not the one of Amalias".



Συνέλαβαν 35χρονο επειδή ανέβασε φωτογραφίες επεισοδίων με κατηγορία την ανατροπή του πολιτεύματος



Η λογοκρισία συνεχίζεται.Ο Λιάτσος έκοψε την εκπομπή του Αρβανίτη απο την ΕΡΤ



ΔΗΜΑΡ Ρεσιτάλ λογοκρισίας σε ΕΡΤ και 9.84




ΗΧΟΣ.RADIO NPR (USA).Παλιά ελληνική νομοθεσία περί βλασφημίας,αναστατώνει το Σύγχρονο Θέατρο & το Facebook




INFOSHOP."Έκλεισαν το Athens Indymedia - Καταστολή στην Ελλάδα"



DAILY MAIL.O νέος μεσαίωνας της Ευρώπης & της Ελλάδας.



Guardian/Observer.Η Ελλάδα φλερτάρει με την τυραννία και η Ευρώπη κοιτάζει μακριά.



ΑΡΧΕΙΟ.VIDEO.BBC.Κινδυνεύει η Ελλάδα να μην πληροί τα κριτήρια της Κοπενχάγης και να μην είναι μια Δημοκρατια



GUARDIAN.Editorial.Λιτότητα στην Ελλάδα: Η δημοκρατία δοκιμάζεται στην καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.