Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

DEUTSCHE WELLE. "Η Τούρκικη αντίσταση μέσω twitter"




Τούρκικη αντίσταση μέσω twitter


06.06.2013










Ενώ οι διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης Ερντογάν συνεχίζονται, σφοδρή κριτική ασκείται στα τουρκικά ΜΜΕ για τον τρόπο μετάδοσης των γεγονότων. Σημαντικός ο ρόλος του twitter στην άμεση ενημέρωση των τούρκων πολιτών.



Το πάρκο Γκεζί στη περίφημη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης έχει γίνει το αδιαμφισβήτητο σύμβολο των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία την τελευταία εβδομάδα. Πολλοί νέοι Τούρκοι, οι οποίοι χαρακτηρίζονταν «απολιτίκ», βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Βασικό τους «όπλο» κατά των δυνάμεων της αστυνομίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το twitter.



H κυβερνητική απόφαση να ανεγερθεί εμπορικό πολυκατάστηκα στη θέση που βρίσκεται σήμερα το πάρκο Γκεζί και οι αντιδράσεις των διαδηλωτών υποτιμήθηκαν αρχικά από τα τουρκικά ΜΜΕ. Αντίθετα τα πρώτα βίντεο, εικόνες και μαρτυρίες διαδηλωτών για την πραγματική διάσταση των διαμαρτυριών και των οδομαχιών με την τουρκική αστυνομία κυκλοφόρησαν ήδη από την πρώτη στιγμή μέσω του facebook και του twitter. Tην ίδια ώρα η αδιαφορία των μεγάλων καναλιών ήταν επιδεικτική, προβάλλοντας είτε την κανονική ροή του προγράμματος χωρίς έκτακτες μεταδόσεις είτε ακόμη… ντοκιμαντέρ με πιγκουίνους!



Ο ρόλος του twitter στην άμεση πληροφόρηση



Το μέσο που συνέβαλε καθοριστικά στην άμεση ενημέρωση μέσω ίντερνετ για τις εξελίξεις στους δρόμους ήταν το twitter. H ευκολία και η ταχύτητα ανάρτησης μικρών κειμένων μέχρι 140 χαρακτήρων, αποτέλεσε το γρήγορο και αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο των νέων κυρίως διαδηλωτών. Μέσω twitter έγινε και ο συντονισμός των διαδηλώσεων, αλλά και οι εκκλήσεις για παροχή ιατρικής βοήθειας και τροφίμων στο πάρκο.



Μέσω twitter διαδόθηκαν οι εξελίξεις και εκτός τουρκικών συνόρων, μιας και κάποιοι από τους διαδηλωτές έχουν μέχρι και 50.000 επαφές μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν χαρακτήρισε μάλιστα σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα το twitter ως «το βασικό μέσο που δημιουργεί προβλήματα» αλλά και «κίνδυνο για την κοινωνία». Δέκα μέρες νωρίτερα ωστόσο, σε επίσκεψή του στο Silicon Valley των ΗΠΑ, είχε πει πως «η γνώση είναι το παγκόσμιο εργαλείο από το οποίο όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε».



Συλλήψεις χρηστών του twitter και παραπληροφόρηση



Στη Σμύρνη συνελήφθησαν 20 χρήστες του twitter με την αιτιολογία ότι «διέγειραν το μίσος μεταξύ των πολιτών» μέσω των μηνυμάτων που αναρτούσαν στο διαδίκτυο, «σκορπίζοντας πανικό». Από την άλλη πλευρά, πολλοί υποστηρίζουν ότι το twitter χρησιμοποιήθηκε και από τις δύο πλευρές προς την αντίθετη κατεύθυνση, παραποιώντας τα γεγονότα. Aναρτήσεις περί μαζικών παραιτήσεων αστυνομικών ή ακόμη και βίντεο με μη επιβεβαιωμένους θανάτους διαδηλωτών αποδείχθηκαν σύντομα αναληθής. Τέλος, πολλοί καταγγέλλουν παρεμβάσεις σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών με στόχο να επηρεαστεί η ταχύτητα λειτουργίας του διαδικτύου και να εμποδιστεί η επικοινωνία μεταξύ των διαδηλωτών. Οι αρμόδιοι δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο, αν και δέχονται πως υπήρξαν προβλήματα με το ίντερνετ στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ.



Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μένει ως εικόνα είναι η άγρια αντίδραση των διαδηλωτών απέναντι στην απουσία ή τη μερική μόνο μετάδοση των διαδηλώσεων από πολλά μέσα. Πολλοί διαδηλωτές μάλιστα επιτέθηκαν σε φορτηγάκι του μεγαλύτερου τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV. To NTV αναγκάστηκε εν τέλει να απολογηθεί για τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων αλλά με καθυστέρηση, όπως εκτιμούν πολλοί.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ - ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ





WASHINGTON POST.Ερντογάν : «Δεν είμαι δικτάτορας - Υπάρχει τώρα μια απειλή που ονομάζεται Twitter".



Απρίλιος. Επεισοδιακή διαδήλωση με τον Κώστα Γαβρά στην Πόλη για την «ανάπλαση». Επιστολή στον Ερντογάν να εγγυηθεί την «πολιτιστική ακεραιότητα της Κωνσταντινούπολης».




GUARDIAN.Ρεπορτάζ από το Gezi "Η Τουρκία διαδηλώνει ενωμένη σε έναν πολύχρωμο συνασπισμό οργής κατά του Ερντογάν"



Συνεχή VIDEO. Ολη η Πόλη τραγουδάει Bella Ciao!




VIDEO.FRANCE 24.“Online καμπάνια για μποϊκοτάζ στις φράουλες του αίματος". Η καμπάνια μέσω του ελληνικού twitter.





BUSINESS INSIDER Έλληνας δημοσιογράφος αναρτά στο Twitter τον ξυλοδαρμό του απο την Χρυσή Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.