Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

THE INDEPENDENT "Special Report: Η μοίρα του βασανισμένου ακτιβιστή Yayla, λέει στους Τούρκους διαδηλωτές: Mην αναζητήσετε καταφύγιο στην Ελλάδα".











Special Report: The tortured activist whose fate tells Turkish protesters: don’t seek refuge in Greece



Nathalie Savaricas

Athens

Friday 07 June 2013







Bulut Yayla, a Turkish archaeology student and left-wing activist, says he travelled to Greece in April this year to escape imprisonment and torture he endured under the government of Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan.




Once in Athens he tried to seek asylum as a political refugee to escape an international arrest warrant issued against him after being accused of having links with an outlawed Marxist organisation.








Special Report: Η μοίρα του βασανισμένου ακτιβιστή, λέει στους Τούρκους διαδηλωτές: Mην αναζητήσετε καταφύγιο στην Ελλάδα.

Nathalie Savaricas
Αθήνα
Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013




Ο Bulut Yayla, ένας Τούρκος φοιτητής αρχαιολογίας και αριστερός ακτιβιστής, λέει ότι ταξίδεψε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους για να ξεφύγει από την φυλάκιση και τα βασανιστήρια που υπέμεινε υπό την κυβέρνηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Μόλις έφτασε στην Αθήνα προσπάθησε να ζητήσει άσυλο ως πολιτικός πρόσφυγας, για να ξεφύγει από ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του, αφού κατηγορήθηκε για δεσμούς με μια εκτός νόμου μαρξιστική οργάνωση.



Στις 30 Μαΐου, ο Bulut, 26 ετών, έφυγε από το εστιατόριο όπου εργαζόταν, στα Εξάρχεια, κεντρική συνοικία της Αθήνας, για να συναντήσει μερικούς φίλους. Δεν τα κατάφερε ποτέ. Γύρω στις 21:00, μάρτυρες λένε ότι είδαν πέντε άνδρες να τον χτυπούν κοντά στο εστιατόριο, αναγκάζοντάς τον να μπει σε ένα αυτοκίνητο και έφυγαν μακρυα. Δύο ημέρες αργότερα, η οικογένειά του δέχθηκε μια κλήση από τις τουρκικές αρχές, ενημερώνοντάς τους ότι ήταν υπό την εποπτεία τους, σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας. Ο επικεφαλής της ελληνικής αστυνομίας επιβεβαιώσε αργότερα, οτι οι πινακίδες του αυτοκινήτου έδειξαν ότι επρόκειτο για όχημα της αστυνομίας.



"Συνελήφθη, του πέρασαν χειροπέδες και τον έσπρωξαν με το ζόρι σε ένα αυτοκίνητο όπου του έκλεισαν τα μάτια, την μύτη και το στόμα και τον βασάνισαν", έγραψε η δικηγόρος του Bulut, η Evrim Deniz Karatana, σε ένα e-mail που έστειλε στον Independent, αφότου είδε τον πελάτη της στην Τουρκία. Λέει ότι όλο το μακρύ ταξίδι από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη, μπορούσε μετά βίας να αναπνέει, καθώς του είχαν βάλει στο κεφάλι μια μαύρη κουκούλα και μια μάσκα του σκι. Μόλις έφτασαν στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, ισχυρίζεται ότι οι απαγωγείς του τον ανάγκασαν να συρθεί κάτω από ένα συνοριακό φράχτη, όπου η ελληνική ομάδα τον παρέδωσε σε μια αγγλόφωνη ομάδα. Εκεί χτυπήθηκε ξανά.


Σύμφωνα με την δικηγόρο του, η Τουρκική αστυνομία αστειεύτηκε καθώς του τράβηξε την κουκούλα από το κεφάλι του, λέγοντας: "Καλώς ήρθατε στη χώρα μας". Ο Bulut ήταν τώρα στην πόλη του Edirne (Αδριανούπολη), κοντά στα Ελληνικά σύνορα. Λίγες ώρες αργότερα, μια ομάδα από την αντιτρομοκρατική ομάδα της Τουρκίας τον πήρε και τον οδήγησε στην Κωνσταντινούπολη, όπου η δικηγόρος και οι γονείς του ενημερώθηκαν για την κράτησή του. 



"Ως πρόσφυγας θα έπρεπε να είχε πρόσβαση στην διαδικασία ασύλου από την πρώτη στιγμή και το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να τον προστατεύσει από την Τουρκία και να μην τον αφήσει αβοήθητο", δήλωσε ο Σπύρος Κουλοχέρης, από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), το οποίο επεξεργάζεται αιτήσεις χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. "Ο τρόπος που κατέληξε στην Τουρκία είναι πολύ ασαφής."



Ο κ. Κουλοχέρης τόνισε ότι ανεξάρτητα από το για τι εγκλήματα κατηγορείται ο Bulut, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του μέσω νομικών διαδικασιών, αντί να κρατείται αυθαίρετα. Μέχρι στιγμής, οι δύο χώρες αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή τους στη μεταφορά του από την Ελλάδα στην Τουρκία.


Ο κ. Ερντογάν, αυτή τη στιγμή προσπαθεί να κυριαρχήσει απένατι στις μαζικές διαδηλώσεις που έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Τουρκία από την περασμένη εβδομάδα - μια μεγάλης κλίμακας εμφάνιση του θυμού εναντίον του, καθώς πολλοί θεωρούν ως αυταρχική την πολιτική της κυβέρνησής του. Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον μιας ειρηνικής δαμαρτυρίας στο Πάρκο Gezi της Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαΐου, η οποία αντιτασσόταν στην κατεδάφιση του πάρκου για εμπορική ανάπτυξη.



Ο Bulent Arinc, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, ζήτησε συγγνώμη για τη βία της αστυνομίας απέναντι στους ειρηνικούς διαδηλωτές αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την "λανθασμένη και άδικη". Ο κ. Ερντογάν, ωστόσο, έχει δεσμευθεί να συνεχίσει το έργο της ανάπτυξης και κατηγόρησε εξτρεμιστικά στοιχεία για την ενορχήστρωση των διαδηλώσεων. "Εμείς δεν θα χαρίσουμε τίποτα σε εκείνους που βρίσκονται χέρι-χέρι με την τρομοκρατία", είπε.



Καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, η απαγωγή του Bulut στην Ελλάδα, ρίχνει φως σχετικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση Ερντογάν ασχολείται με την αντιπολίτευση. Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον Bulut ότι έχει  δεσμούς με την εκτός νόμου μαρξιστική-λενινιστική οργάνωση DHKP-C , κοινώς γνωστή στην Τουρκία ως Dev Sol, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά βομβιστικών επιθέσεων, και έχει χαρακτηριστεί ως  τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η δικηγόρος του Bulut λέει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς είναι η συμμετοχή του τον Μάιο στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, οι δημόσιες εκκλήσεις του για δωρεάν εκπαίδευση και η συμμετοχή του στην Τούρκικη Ομοσπονδία Νεολαίας, μια αριστερή επαναστατική οργάνωση νεολαία που εναντιώνεται στην ένταξη στην ΕΕ και στην συμμαχία με τις ΗΠΑ. 



Σχεδόν 1.000 φοιτητές κρατούνται στις Τουρκικές φυλακές για παρόμοιες κατηγορίες με τον Bulut, λένε οι δικηγόροι. Τον Φεβρουάριο, ένας Γαλλοτουρκος φοιτητής φυλακίστηκε για πέντε χρόνια για "διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας" μετά τη συμμετοχή του σε μια αριστερή διαμαρτυρία.



Τα Ελληνικά δικαστήρια διερευνούν την υπόθεσης του Bulut. Σε μια δήλωση, η αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπάρχει καταγραφή της παρουσίας του στη χώρα και ότι ο ίδιος ποτέ δεν έκανε αίτηση ασύλου. Η δήλωση αναφέρει ότι αν και η ΕΣΠ υπέβαλε αίτηση για λογαριασμό του για να αρχίσει η διαδικασία ασύλου, ο Bulut ποτέ δεν εμφανίστηκε στη συνέντευξη - πράγμα το οποίο αμφισβητεί η ΕΣΠ.



«Έστειλα το φαξ να αιτηθώ [συνέντυξη ώστε να ξεκινήσει], η διαδικασία χορήγησης ασύλου, αλλά ... ποτέ δεν πήραμε καμία απάντηση από τις αρχές», λέει ο κ. Κουλοχέρης. Αυτό άφησε τον Bulut χωρίς την προστασία που παρέχεται στους εγγεγραμμένους αιτούντες άσυλο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.




Ένας Έλληνας βουλευτής της αντιπολίτευσης πιστεύει ότι οι Τούρκικες  και οι Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν για να αρπάξουν τον Bulut. "Υποψιάζομαι ότι έχουμε συμμετοχή Ελληνικών και ξένων μυστικών υπηρεσιών να συμμετέχουν στη απαγωγή του Yayla," δήλωσε ο βουλευτής του Σύριζα, Δημήτρης Τσουκαλάς στον Independent. Έχει θέσει το θέμα στο κοινοβούλιο και ζήτησε από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης να εξηγήσει τι συνέβη. "Αυτή [η απαγωγή] διεξήχθη για να δείξει ότι τα Ελληνικά δικαστήρια θα πρέπει να μένουν έξω από όλο αυτό. Διότι όταν το Ελληνικό δικαστικό σώμα εμπλέκεται, τείνει να να αθωώνει [τους Τούρκους πολιτικούς ακτιβιστές]. Οι Τουρκικές αρχές ήθελαν να σταματήσει αυτό και το επέλυσαν έτσι – για αυτό τον απήγαγαν ", πρόσθεσε. 



"Το μήνυμα από τηνΤουρκία είναι σαφές: Μπορώ να κάνω τα πάντα, μπορώ να σας πάρω από τα Εξάρχεια και να σας κλειδώσω σε μια φυλακή στυλ Γκουαντάναμο".


Οι αρχές στην Ελλάδα, απέρριψε την αίτηση του Independent για συνέντευξη, προσθέτοντας: «Η υπόθεση είναι ήδη υπό διερεύνηση. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει καμία δήλωση για όσο διάστημα η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη».




Μετάφραση:LEFTeria-news



ΔIΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ



Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία της για τις καταγγελίες απαγωγής Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα.




Καταγγελία. "Εξι Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες έχουν απαχθεί από τον Φεβρουάριο"




GUARDIAN.Ρεπορτάζ από το Gezi "Η Τουρκία διαδηλώνει ενωμένη σε έναν πολύχρωμο συνασπισμό οργής κατά του Ερντογάν"





WASHINGTON POST.Ερντογάν :«Δεν είμαι δικτάτορας - Υπάρχει τώρα μια απειλή που ονομάζεται Twitter".
 



 http://www.independent.co.uk/news/world/europe/special-report-the-tortured-activist-whose-fate-tells-turkish-protesters-dont-seek-refuge-in-greece-8650289.html


On 30 May, Bulut, 26, left the restaurant where he worked, in the central Athens neighbourhood of Exarhia, to meet some friends He never made it. At around 9pm, witnesses say they saw five men beating him near the restaurant, forcing him into a car and driving off. Two days later, his family got a call from Turkish authorities, informing them he was in their custody, in a high-security prison. The head of Greek police later confirmed the car’s licence plates showed it was a police vehicle.

“He was seized, handcuffed and shoved by force in a car where they closed his eyes, nose and mouth, and tortured him,” Bulut’s lawyer, Evrim Deniz Karatana, wrote in an email to The Independent after seeing her client in Turkey. She says that throughout the long journey from Athens to Istanbul, he could hardly breathe as a black hood and a ski mask were placed over his head. Once at the Greek-Turkish border, she claims his abductors forced him to crawl under a border fence, where the Greek team handed him over to an English-speaking team. He was beaten again.



According to his lawyer, Turkish police joked as they pulled the hood off his head, saying: “Welcome to our country.” Bulut was now in the town of Edirne, close to the Greek border. A few hours later, a team from Turkey’s anti-terrorist squad picked him up and drove him to Istanbul where his lawyer and parents were informed of his detention. “As a refugee he should have access to asylum procedure from the first moment, and the Greek state should protect him from Turkey and not leave him helpless,” said Spiros Kouloheris, of the Greek Council for Refugees (GCR), which processes asylum claims in Greece. “The way he ended up in Turkey is very vague.”
Mr Kouloheris underlined that irrespective of what crimes Bulut is charged with, he is entitled to defend himself by legal proceedings instead of being arbitrarily detained. So far, both countries deny any involvement in his transfer from Greece to Turkey.
Mr Erdogan is currently trying to reign in mass protests that have spread across Turkey over the past week – a large-scale show of anger against what many view as his government’s authoritarian policies. The protests gained momentum after police used tear gas against a peaceful sit-in in Istanbul’s Gezi Park on 31 May, objecting to the demolition of the park for a commercial development.


Bulent Arinc, Turkey’s Deputy Prime Minister, apologised for police violence towards peaceful protesters this week, calling it “wrong and unjust”. Mr Erdogan, however, has vowed to continue the development project, and blamed extremist elements for orchestrating the protests. “We will not give away anything to those who live arm-in-arm with terrorism,” he said. 

As the protests continue, Bulut’s abduction in Greece has shed light on the way the Erdogan government deals with opposition. The Turkish authorities accuse Bulut of having links with the outlawed Marxist-Leninist DHKP-C group, commonly known as Dev Sol in Turkey, which has declared responsibility for a series of bombings, and has been branded a terrorist organisation by Turkey, the US and the EU.

Bulut’s lawyer says the evidence to back those claims is his attendance at May Day protests, his public calls for free education and his membership of Turkey’s Youth Federation, a left-wing revolutionary youth organisation which opposes membership to the EU and alliance with the US. Nearly 1,000 students are now being held in




Turkish prisons on similar charges to Bulut, lawyers say. In February, a French-Turkish student was jailed for five years for “spreading terrorist propaganda” after taking part in a left-wing protest.

The Greek courts are investigating Bulut’s case. In a statement, the police said there was no record of his presence in the country and that he never made a request to seek asylum. The statement says although the GCR submitted a request on his behalf to begin the asylum proceedings, Bulut never showed up at the interview – which the GCR disputes.

“I sent the fax to request [the appointment to begin] the asylum procedure but… we never got any reply from the authorities,” says Ms Kouloheris. This left Bulut without the protection given to registered asylum-seekers under international law.




A Greek opposition MP has suggested Turkish and Greek secret services co-operated to seize Bulut. “I suspect that we have Greek and foreign secret services involvement to kidnap Yayla,” Syriza party MP Dimitris Tsoukalas told The Independent. He has raised the issue in parliament and asked the Minister of Public Order to explain what happened. “This [kidnapping] was carried out to show that Greek courts should be kept out of this. Because when the Greek judiciary is involved they tend to acquit [Turkish political activists]. Turkish authorities wanted to stop this and resolve this – so they kidnapped him,” he added. “The message from Turkey is clear: I can do everything, I can take you out of Exarhia and lock you up in a Guantanamo-style prison.”

Authorities in Greece denied The Independent’s request for an interview, adding: “The case is already under investigation. Therefore there can be no statement as long as this procedure is still ongoing.”





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.