Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η επείγουσα επιστολή που έστειλε στον Σαμαρά η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ). Καλεί σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης έξω από τις Ελληνικές πρεσβείες.





IFJ/EFJ Call for Affiliates to Take Action in Support of Greek Colleagues


13 June 2013





The International Federation of Journalists (IFJ) and the European Federation of Journalists (EFJ) have called for affiliates across the world to support their colleagues sacked from Greek broadcasting station TV and fight to reverse the "deplorable" decision. 
The IFJ/EFJ are calling on affiliates to show their support by holding demonstrations outside the Greek embassies in their countries.




Η χθεσινή διαδήλωση αλληλεγγύης στο Παρίσι για το προσωπικό της ΕΡΤ έγινε με την συνεργασία των συναδέλφων από το SNJ και την CGT



IFJ/EFJ προσκαλούν τις δημοσιογραφικές ενώσεις, να αναλάβουν δράση για την ενίσχυση των Ελλήνων συναδέλφων



Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) ζήτησαν από τις ενώσεις τους σε όλο τον κόσμο να στηρίξουν τους συναδέλφους τους που απολύονται από τον Ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό και να αγωνιστούν για να αντιστραφεί η «άθλια» αυτή  απόφαση.


Η ΔΟΔ / ΕΟΔ καλούν τους συνεργάτες τους να δείξουν την υποστήριξή τους οργανώνοντας διαδηλώσεις έξω από τις Ελληνικές πρεσβείες στις χώρες τους. 
IFJ/EFJ, along with the AVBB (General Association of Professional Journalists of Belgium), are calling on journalists and media workers to come along to a protest of solidarity outside the Greek embassy in Brussels, at Karmelietenstraat 10, near Porte de Namur, tomorrow morning at 10am.


Οι ΔΟΔ / ΕΟΔ, μαζί με την AVBB (Γενική Ένωση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων του Βελγίου), καλούν τους δημοσιογράφους και τους εργαζομέμους στα μέσα ενημέρωσης σε μια διαμαρτυρία αλληλεγγύης έξω από την Ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, Karmelietenstraat 10, κοντά στο Porte de Namur, αύριο το πρωί (14/06) στις 10 το πρωί



Μια επιστολή, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της ΔΟΔ, Τζιμ Μπουμέλα, έχει σταλεί στο Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εκφράζοντας "την απογοήτευση και το σοκ" της IFJ για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να σταματήσει την μετάδοση της ΕΡΤ τα μεσάνυχτα της Τρίτης.



Η επιστολή αναφέρει: "Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα την εξέλιξη αυτή – είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωπαϊκής μετάδοσης - και συντασσόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας να σας υπενθυμίσω τη δέσμευσή σας στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη που η χώρα σας υπέγραψε πριν από πέντε χρόνια αναγνωρίζοντας την δημόσια ραδιοτηλεόραση, των οποίων η ύπαρξη και η ανεξαρτησία βρίσκονται στο επίκεντρο των δημοκρατιών μας, ως ένας από τους πυλώνες της πολυφωνίας των μέσων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. "



Η επιστολή εξηγεί ότι η IFJ θα κινητοποιήσει τις180 δημοσιογραφικές της ενώσεις σε «όλο τον κόσμο για να" σταθούν ώμο με ώμο με τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα και να τους βοηθήσουν να αγωνιστούν για να αντιστραφεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση. "



Η επιστολή καταλήγει αναφέροντας ότι η IFJ είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τα μέλη της στην Ελλάδα, για να διερευνήσει λύση, αλλά προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να "παρέμβει και να αποκατασταθεί η μετάδοση της ΕΡΤ αμέσως."



(Ολόκληρη την επιστολή μπορείτε να την διαβάσετε στο τέλος της ανάρτησης.)



 Διαβάστε επίσης την ανακοίνωση της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ,



 Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο πρόεδρος της ΕΟΔ, Mogens Blicher Bjerregård, δήλωσε:. "Είμαι βαθιά ανήσυχος για την απόφαση αυτή, καθώς η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία στην Ελλάδα, πράγματι, είναι πιο σημαντική από ποτέ σε αυτή τη στιγμή της κρίσης Ιστορικά είναι. ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας και είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να αναιρέσει την απόφασή της.




"Οι οργανώσεις που ασχολούμαστε με τα μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση αυτής της απόφασης και οι Ευρωπαϊοι πολιτικοί  πρέπει να αναλάβουν δράση για την αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα. Αυτή δεν είναι μια κατάσταση που πλήττει μόνο την Ελλάδα, θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες και για άλλες χώρες και για την Ευρώπη. " 




Τα μέλη της IFJ σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους με το προσωπικό της ΕΡΤ:


Αντιπρόσωποι της ΕΟΔ που συναντήθηκαν στην Κύπρο για την προώθηση της πολυμορφίας των μέσων ενημέρωσης, εξέδωσαν μια δήλωση, με την υποστήριξη των συμμετεχόντων, να εκφράσουν την "αγανάκτηση και το σοκ του βάναυσου κλείσιμου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα". Έχουν επίσης υπογράψει μια αίτηση ζητώντας από την κυβέρνηση να αλλάξει την απόφασή της, η οποία αποστάλθηκε στην ελληνική πρεσβεία της Κύπρου: http://bit.ly/172lOkP



Στην Ισπανία, η Federación de Servicios a la Ciudadania de CC.OO (FSC-CC.OO), έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και δημοσίευσαν μια δήλωση υποστήριξης: Comunicado Τομέα Cierre ΕΡΤ griega ENG.doc Το προσωπικό από την RTVE οργάνωσε μια διαμαρτυρία στα κεντρικά γραφεία της στη Μαδρίτη για να δείξουν την υποστήριξή τους

Στη Γαλλία, οι SNJ-CGT έχουν εκδώσει μια κοινή δήλωση καταδικάζοντας το κλείσιμο: http://www.snj.fr/


Στη Γερμανία, η Ver.di έχει εκδώσει μια δήλωση υποστηρίζοντας τους εργαζόμενους: 1206_ERT-SchließungGriechenland.pdf


Στην Ιταλία, η FNSI, έδωσε επίσης την υποστήριξή της στους Έλληνες συναδέλφους της: http://www.fnsi.it/Esterne/Fvedinews.asp?AKey=15591


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η NUJ πήρε μέρος στην διεθνή καταδίκη στην ανακοίνωση του κλεισίματος της ΕΡΤ: http://www.nuj.org.uk/innerPagenuj.html?docid=2952


Στην Ελβετία, οι Impressum - Les Journalistes Suisses, έχουν επίσης εκδώσει μια δήλωση λέγοντας ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ένα πλήγμα για τη δημοκρατία: http://www.impressum.ch/


Στην Αφρική, η Ομοσπονδία Αφρικανών Δημοσιογράφων (FAJ) καταδίκασε την ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης και την καλούν να αναθεωρήσει την απόφασή της.


Στη Σερβία, η Ένωση Δημοσιογράφων Σερβίας (UNS) και η Ένωση Συντακτών και Δημοσιογράφων της Σερβίας (SINOS), έχουν δηλώσει την ισχυρή τους υποστήριξη προς τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης των εργαζομένων στην ΕΡΤ.


Στη Ρωσία, η ρωσική Ένωση Δημοσιογράφων (RUJ) έχει δηλώσει ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια συγκλονιστική είδηση ​​και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους Έλληνες συναδέλφους


Δηλώσεις υποστήριξης για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και έχουν γίνει και από άλλους οργανισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο:
 




Μετάφραση: LEFTeria-news



Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου της IFJ προς τον Αντώνη Σαμαρά.



Brussels, 12 June 2013


Prime Minister of the Hellenic Republic
c/o Mr Dimitris Stamatis, Minister to the Prime Minister's office, Athens, Greece


By e-mail


Dear Prime Minister,


I write on behalf of the International Federation of Journalists, representing 600,000 journalists worldwide to express our dismay and shock at the decision of your government to grant emergency powers to your Finance Minister to stop ERT’s transmissions as of midnight last night.


We condemn unreservedly this development – the first in the history of European broadcasting – and join the European Broadcasting Union to remind you of your commitment in the European Treaty your country signed five years ago recognising public service broadcasting, whose existence and independence lie at the heat of our democracies, as one of the pillars of the acquis communautaire and media pluralism throughout the European Union.


We will be mobilising our 180 journalists’ member unions throughout the world to stand shoulder to shoulder with our colleagues in Greece and help them in their fight to reverse this deplorable decision.


The IFJ is willing to be involved with our Greek affiliates to explore solutions but meanwhile we urge you to intervene and re-establish ERT’s broadcasting forthwith.


I await your immediate response to this urgent matter.


Sincerely yours


Jim Boumelha
President
International Federation of Journalists


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.