Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

FORBES. "ΔΝΤ : Στην Ελλάδα τα θαλασσώσαμε, αλλά βασικά φταίει η Ευρωζώνη"

Προφανώς στα πλαίσια προσπάθειας αποποίησης ευθυνών, (ίσως και απεμπλοκής), το ΔΝΤ ξεκίνησε να διαρρέει σε φιλικά έντυπα «εμπιστευτικές εκθέσεις».



Τα «συντροφικά» μαχαιρώματα της τρόικας, λίγο μας ενδιαφέρουν. Ποιός όμως θα λογοδοτήσει για τους  4.000 αυτόχειρες και 1.800.000 ανέργους;




 




6/05/2013


IMF On Greece: We Screwed Up But It's Really The Eurozone's Fault


Karl Whelan, Contributor
Εconomist, covering news on European macro issues.


For Euro crisis enthusiasts, today’s IMF review of its Greek program is a real treat. By official standards, the document is thoroughly honest and clear. The report contains two clear messages. Message One: We screwed up. (This is widely accepted outside the IMF but the admission is refreshing all the same.) Message Two: Dealing with the Eurozone countries was impossible and it’s really they’re fault.







ΔΝΤ για Ελλάδα: Τα θαλασσώσαμε , αλλά βασικά φταίει η Ευρωζώνη.

Για τους λάτρεις της κρίσης του ευρώ, η σημερινή επισκόπηση του ελληνικού προγράμματος του ΔΝΤ,  είναι μια πραγματική απόλαυση. Με βάση τα επίσημα στάνταρντς, το έγγραφο είναι πλήρως ειλικρινές και σαφή. Η έκθεση περιλαμβάνει δύο σαφή μηνύματα. Μήνυμα Πρώτο: Τα Θαλάσσωσαμε (Αυτό είναι ευρέως αποδεκτό έξω από το ΔΝΤ, αλλά η αποδοχή είναι αναζωογονητική επίσης.) Μήνυμα Δεύτερο: Είναι αδύνατον να ασχοληθείς με τις χώρες της Ευρωζώνης και είναι πραγματικά δικό τους σφάλμα.



Σε σχέση με το Πρώτο μήνυμα, υπάρχει ένα δίκαιο μερίδιο αυτομαστίγωσης. Ήξεραν από την αρχή ότι το πρόβλημα του χρέους θα χρειαστεί αναδιάρθρωση


«το Ταμείο είχε αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Και η έκθεση καθιστά σαφές ότι παραβιάστηκαν τα συνήθη κριτήρια τους να δανείζουν μόνο, όπου υπήρχε "μεγάλη πιθανότητα το δημόσιο χρέους να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα."




Το Ταμείο παραδέχεται, επίσης, ότι υποτίμησε τις αρνητικές συνέπειες της λιτότητας και δεν έκρινε σωστά την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προβεί  γρήγορα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις,


« το βάθος της κυριότητας του προγράμματος και η ικανότητα να εφαρμόστουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπερεκτιμήθηκαν».

Αν διαβάζεται τις δηλώσεις του ΔΝΤ κατά τα τελευταία χρόνια, τίποτε από αυτά δεν είναι πολύ περίεργο. Αυτό που είναι το πιο ενδιαφέρον σχετικά με το έγγραφο είναι το Δεύτερο μήνυμα . Είναι εξαιρετικά (αλλά και δικαίως) σκληρό για το ρόλο που διαδραμάτισαν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Στο κρίσιμο ερώτημα αν θα έπρεπε να υπάρξει μια έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους, το δάχτυλο είναι στραμμένο προς τους Ευρωπαίους. Σε αυτήν την ενότητα, αξίζει να αναφερθούμε εκτενώς.



«Ωστόσο, στην Ελλάδα, την παραμονή του προγράμματος, οι αρχές απέρριπταν την αναδιάρθρωση του χρέους ως «παραπλανητική» (“red herring”)  και ήταν εκτός συζήτησης για την ελληνική κυβέρνηση και ούτε είχε προταθεί από το Ταμείο (Παπακωνσταντίνου, 2010). Στην πραγματικότητα, η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν υπο σκέψη από τα διαπραγματευόμενα μέρη, αλλά είχε αποκλειστεί από την Ευρωζώνη.
Ορισμένοι εταίροι στην ευρωζώνη τόνιζαν επικίνδυνα ηθικά επιχειρήματα κατά της αναδιάρθρωσης. Ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα που θα ενσωμάτωνε αναδιάρθρωση του χρέους θα έβρισκε πιθανόν δυσκολία να εγκριθεί, από όλα τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης, καθώς αυτό θα ήταν απαραίτητο,


Η αναδιάρθρωση του χρέους θα έπλητε άμεσα τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Αυτό θα συνεπαγόταν μια έκκληση για χρηματοδότηση του προγράμματος που θα υπερέβαινε το ποσό που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο πλαίσιο του ΤΧΣ.


Η αναδιάρθρωση του χρέους διακινδύνευε μετάδοση του προβλήματος σε άλλα μέλη της Ευρωζώνης και, ενδεχομένως, άλλη μια εκδήλωση τύπου-Lehman, αλλά το EFSF δεν ήταν ακόμη έτοιμο. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν μεγάλες συμμετοχές στα ελληνικά ομόλογα - αλλά επίσης, και μεγαλύτερη ανησυχία δεδομένου του μεγέθους της έκθεσής τους, είχαν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι που είχαν στα χέρια τους μεγάλες ποσότητες ομολόγων , που θα έπεφτε η αξία τους, όπου οι πιστωτές της Ελλάδας θα έμπαιναν στην διάσωση. Για την Ευρωζώνη στο σύνολό της, θα μπορούσε να υπάρχει περιορισμένο κέρδος από την διάσωση από  πιστωτές, οι οποίοι στην συνέχεια θα έπρεπε να διασωθούν οι ίδιοι».



Οι Ευρωπαίοι στη συνέχεια κατηγορήθηκαν ότι έκαναν κόλπα ενώ η Αθήνα καιγόταν.


«το ελληνικό πρόγραμμα υπήρξε επίσης αντικείμενο  σημαντικής αβεβαιότητας καθώς εξελισόταν η ανταπόκριη πολιτικής της Ευρωζώνης. Για παράδειγμα, η αρχική θέση της ζώνης του ευρώ ότι η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν έκτός διαπραγμάτευσης, τελικά αντιστράφηκε, αν και αυτό τους πήρε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Παρομοίως, υπήρξε μια εκτεταμένη διαδικασία πριν οι εταίροι του ευρώ,  καταλήξουν σε συμφωνία για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής».



Τέλος, είναι σαφές ότι το ΔΝΤ θεώρησε ότι οι απαιτήσεις που καθορίζονταν από την ΕΕ ήταν υπερβολικά λεπτομερείς (το έγγραφο δεν χρησιμοποιεί την φράση «μικρο-διαχείριση", αλλά είναι σαφές ότι αυτό εννοείται).
Και βρήκαν ότι είναι πολύ δύσκολο να συντονίστούν τα πράγματα με την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή

«Δεν υπήρχε η όποια σαφήνεια στην κατανομή των ευθυνών ανάμεσα στην τρόικα».



Μετάφραση: LEFTeria-news





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ


ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΝΤ.Mea Culpa.Παραδέχεται ότι έπεσε έξω στις προβλέψεις του για την Ελλάδα.


Oι Πειρατές της Καραιβικής.

Πως η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από το ΔΝΤ με την ιδια συνταγή (EFF) των Νησιων της Μπανανας!



FINANCIAL TIMES.Ο Πίνακας απο το Eurogroup που διέρρευσε & το Εμπιστευτικό 10σελιδο Memo της Τρόικας.



Μαρτιος 2012,το δντ προτεινει επαναπροσαρμογη μνημονιου και η κυβερνηση αρνειται. Ολη η Εκθεση του Ταμειου




ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΝΤ.Η τελευταία Έκθεση, Πίνακες, Αξιολογήσεις, τι έχει δρομολογηθεί για τα επόμενα χρόνια





ΆΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ FORBES


FORBES Ο μεγαλος φοβος των Ευρωπαιων.οι Έλληνες θα μιμηθούν τους Αργεντινούς, οι οποίοι αρνούνται να πληρώσουν τα διεθνή χρέη τους και ανταμείβονται γι 'αυτό




FORBES Ξεχάστε Ισπανία και Ελλάδα, τα σημάδια της Γερμανικής Αποδυνάμωσης φερνουν προβληματα στην Ευρώπη


 

 


FORBES. Το χαράτσι στην ΔΕΗ φέρνει ενεργειακό μπλακάουτ, χρεοκωπεί και την ΔΕΠΑ. Η λαμπρή ιδέα Βενιζέλου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.