Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. Προς Καναδική Κυβέρνηση: Αποσύρετε τη στήριξη στην Eldorado Gold στη Βόρεια Ελλάδα


Προς Καναδική Κυβέρνηση: Αποσύρετε τη στήριξη στην Eldorado Gold στη Βόρεια Ελλάδα



logo

Συλλογή Υπογραφών

Προς την Καναδική Κυβέρνηση


Εκτιμώντας τα ακόλουθα:


Η καναδική εξορυκτική εταιρεία Eldorado Gold Corp. έχει επιδιώξει με επιθετικό τρόπο μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Βόρεια Ελλάδα,
Οι δραστηριότητες πρόκειται να, και ήδη έχουν, σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες,


Υπάρχει μαζική αντίσταση στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή,


Η καναδική κυβέρνηση προωθεί ενεργά το έργο μέσω της Πρεσβείας μας στην Ελλάδα και παρέχει υποστήριξη στην Eldorado Gold Corp. μέσω του Export Development Canada (EDC),
Οι εισφορές σύνταξης των καναδών, επενδύονται σε τέτοιες μεταλλευτικές δραστηριότητες,
Η στήριξη του Καναδά σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ανεύθυνες δραστηριότητες έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή φήμη του Καναδά,


Οι ανεύθυνες μεταλλευτικές δραστηριότες υποδαυλίζουν τις προσπάθειες να επιβληθεί στις εξορυκτικές εταιρείες να ακολουθούν πιο αποδεκτές πρακτικές τόσο στον Καναδά όσο και σε όλο τον κόσμο.


Εμείς οι υπογράφοντες, καλούμε την Καναδική Κυβέρνηση να καταδικάσει ανεύθυνες και ανήθικες εξορυκτικές πρακτικές στην Ελλάδα και να αποσύρει την στήριξη της καναδικής κυβέρνησης στην Eldorado Gold και τα σχέδιά της.


Ζητούμε ακόμη, η καναδική κυβέρνηση να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός, νομικά εκτελεστού, κώδικα δεοντολογίας για υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα που θα διασφαλίζει ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες ακολουθούν τις υψηλότερες προδιαγραφές  όσον αφορά στα διεθνή περιβαλλοντικά, εργατικά και ανθρώπινα δικαιώματα.


Προς: Καναδική Κυβέρνηση


Αποσύρετε την καναδική υποστήριξη προς την Eldorado Gold Corp. στη Βόρεια Ελλάδα


Η στήριξη της καναδικής κυβέρνησης προς τα μεταλλευτικά σχέδια της Eldorado Gold Corp. στις Σκουριές και το Πέραμα, οδήγησε σε αυξανόμενη διεθνή αρνητική φήμη για τον Καναδά. Η Καναδική Κυβέρνηση εμπλέκεται μέσω της Πρεσβείας στην Ελλάδα, με χρηματοδοτήσεις από την Export Development Canada και με επενδύσεις  από τα δημόσια συνταξιοδοτικά προγράμματα.


Σύμφωνα με τους ελληνικούς μεταλλευτικούς κανόνες, η εταιρεία έχει πλήρη κατοχή των μεταλλευμάτων που βρίσκονται στην παραχωρηθήσα περιοχή και το κράτος δεν έχει δικαιώματα – γεγονός που σημαίνει μικρή οικονομική ασφάλεια για την περιοχή ή το κράτος. Λόγω της σημερινής πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα και τα μέτρα λιτότητας, οι ελληνικές αρχές έχουν επιδείξει ελάχιστη ανοχή στις παραστάσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής.


Οι οικονομικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες τροφοδοτούν τις κοινωνικές επιπτώσεις των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Η Χαλκιδική και η Θράκη είναι κοντά στις περιοχές όπου η Eldorado Gold έχει αρχίσει τις εργασίες ανοιχτής εξόρυξης και αποψίλωσης δασικών εκτάσεων. Από τα τέλη του 2011, υπάρχει αυξανόμενη αντίσταση των κατοίκων και αυξανόμενη εμπλοκή της αστυνομίας.


Η σιωπή της Ελληνικής Κυνέρνησης έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Τον Οκτώβριο του 2012, η αστυνομία συγκρούστηκε με πάνω από 2.500 διαδηλωτές, με τους πολίτες να καταγγέλλουν αναίτιες συλλήψεις, απρόκλητη βιαιότητα και υπέρμετρη καταστολή. Τέτοιες συγκρούσεις γίνονται όλο και συχνότερες όσο η αντίδραση ενάντια στα μεταλλεία μεγαλώνει. Πρόσφατο βίντεο δείχνει την αστυνομία να χρησιμοποιεί  υπέρμετρη βία προς ομάδα γυναικών που διαμαρτυρόταν κόντα στο εργοτάξιο την Ημέρα της Μητέρας (12 Μαϊου 2013). Μια ομάδα κατοίκων που διαδήλωνε ενάντια στην αποψίλωση του δάσους αντιμετωπίστηκε από ειδικές μονάδες της αστυνομίας. Υπήρξαν αναφορές για ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, οδηγώντας σε ανησυχίες για πιθανή προβοκάτσια της αστυνομίας προκειμένου να κατηγορηθούν άδικα οι αντιδρώντες για ένοπλη βία.


Ο καναδός πρέσβης στην Ελλάδα έχει κάνει σαφή την εμπλοκή και στήριξη του καναδά στα εξορυκτικά σχέδια, γεγονός που έχει καταγραφεί σε βίντεο. Η Eldorado Gold είναι καναδική εταιρεία που υποστηρίζεται από κονδύλια του Καναδά. Το καναδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (CPP) και το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του Κεμπέκ (RRQ) έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στις εξορυκτικές δραστηριότητες της Eldorado Gold, ενώ η Export Development Canada (EDC) ορίστηκε πρόσφατα ως κύριος δανειστής της Eldorado Gold ως μέρος μιας “τροποποιημένης και αναδιατυπωμένης σύμβασης πίστωσης (AARC)” προκειμένου να υποστηριχθούν ευκαιρίες ανάπτυξης και γενικά εταιρικοί στόχοι.


Σας ζητώ να αποσύρετε την καναδική στήριξη στις εξορυκτικές δραστηριότητες της Eldorado Gold Corp. στη Βόρεια Ελλάδα,

Με εκτίμηση
[Υπογραφή]

 

Υπογράψτε εδώ

Μετάφραση από soshalkidiki







ΔΙΑΒΑΣΤΕ-ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ


GLOBE & MAIL (CANADA) "Ιερισσός.Το μεγάλο πρόβλημα της Eldorado" ΚΑΙ "Το σχέδιο εξόρυξης των Καναδών στην Ελλάδα"


LIBERATION. Ιερισσός! Ιερισσός!



VIDEO.FRANCE2. Eλλάδα,το μεγάλο παζάρι? Ρεπορτάζ για το σκάνδαλο των Μεταλλείων στην Χαλκιδική.



BLOOMBERG. 2012."Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ζητά να ακυρωθεί η άδεια της Eldorado Gold, λόγω παρατυπιών στη χρήση κυανίου"



EL PAIS: Ο πυρετός του χρυσού φτωχαίνει την Ελλάδα



VIDEO Η επιδρομή των ΜΑΤ κατά των κατοίκων της Ιερισσού



VIDEO.Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης βάζει στην θέση του, τον Καναδό Πρέσβη-πλασιέ της Ελντοράντο.



VIDEO.RT."Ελλάδα: Παιδιά δηλητηριάστηκαν με αέρια καθώς τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην χερσόνησο της Χαλκιδικής".


Μαρτυρίες κατοίκων της Χαλκιδικής που κρατήθηκαν χωρίς λόγο στο τμήμα εως 16 ώρες.
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/02/16.html



VIDEO.H αστυνομία γκετοποιεί Ιερισσό και Σκουριές ενώ υπάρχουν ανακοινώσεις φορέων και καταγγελίες δικηγόρων προσαχθέντων.
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/02/videoh.html


VIDEO.RT."Ελλάδα: Ισχυρη διαδήλωση κατά της εξόρυξης, ταρακουνά την Θεσσαλονίκη"


Ψήφισμα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας,κατά των "επενδύσεων σε μεταλλεία χρυσού"


VIDEO.NEW YORK TIMES."Αμφιλεγόμενη Ελληνική Ανάπτυξη".Ο αγώνας των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. 


FRANCE24 "Ιερισσός, η μικρή ελληνική πόλη που δεν ενδίδει στην εξόρυξη χρυσού"

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.