Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Μια Καταγραφή τραμπουκισμών και ανεξέλεγκτου ακροδεξιού παροξυσμού, ελεγκτών & οδηγών ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ-ΟΑΣΘ




 Αποτύπωμα απο κλωτσιές που δέχθηκε επιβάτης ΑΜΕΑ, απο ελεγκτές λεωφορείου.




Επειδή κάποιοι έπεσαν απ τα σύννεφα με την συμπεριφορά του μοιραίου ελεγκτή του τρόλεϊ, κατά την διάρκεια του περιστατικού με το άτυχο παιδί αλλα και μετά, σκεφτήκαμε να κάνουμε μια πρόχειρη καταγραφή της ακροδεξιάς επιρροής στον χώρο των εργαζομένων στις Συγκοινωνίες, καθώς και τα "κατορθώματα" των - ανεξέλεγκτων - ελεγκτών και οδηγών σε γυναίκες, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες ή μετανάστες....

Όπου τους παίρνει, δηλαδη.







 Συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ, οι «άγνωστοι κουκουλοφόροι».


Τέλη Ιουνίου 2011 και το δελτίο ειδήσεων του ALTER, προβάλλει το παρακάτω βίντεο.




Οι «αγνωστοι κουκουλοφόροι» που φέρονται να συνεργάζονται με τα ΜΑΤ, ήταν τελικά συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ.Το επιβεβαίωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΘΕΛ, Μιχάλης Λιάγουρης,  το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΛ Απόστολος Κασιμέρης καθώς και ο ΓΓ του ΟΑΣΑ, Αλέξανδρος Κομίνης.


Η παρακάτω ανάρτηση είναι από το ιστολόγιο των εργαζομένων στον ΟΣΥ και στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (ΣΤΑΣΥ).

Καλούν τους συναδέλφους τους ανοιχτά σε χρυσαυγίτικη φιέστα.







Λίγο πιο ξεκάθαρη, ως προς την πολιτική της τοποθέτηση, με τσιτάτα του Ρούντολφ Ες, το ιστολόγιο «ΕΘΕΛ-Συνάδελφος».





Καταγγελίες για ελεγκτές και οδηγούς.

Αξίζει τον κόπο να ψάξετε στο διαδίκτυο για καταγγελίες επιβατών προς τραμπούκους ελεγκτές και οδηγούς. Είναι δεκάδες.

Σταχυολογήσαμε τις παρακάτω:


Καταγγελία επιβάτη. εθελοντές ελεγκτές, με τη συνέργεια του οδηγού τρόλεϊ, τον έσπασαν στο ξύλο.








 «Σύμφωνα με καταγγελία επιβάτη, εθελοντές ελεγκτές, με τη συνέργεια του οδηγού τρόλεϊ, τον έσπασαν στο ξύλο, επειδή διαμαρτυρήθηκε για ρατσιστική και παράτυπη συμπεριφορά σε αλλοδαπούς επιβάτες».


Από άρθρο του Δημήτρη Αγγελίδη από την Εφημερίδα των Συντακτών, 22/07/13


Εθελοντές ελεγκτές τρόλεϊ έφτασαν στο σημείο να σπάσουν στο ξύλο, με τη συνέργεια του οδηγού, επιβάτη που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για ρατσιστική και παράτυπη συμπεριφορά σε αλλοδαπούς επιβάτες, σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία του ίδιου προς την εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), από την οποία ζητάει να του δοθούν τα ονόματα των εμπλεκομένων για κάθε νόμιμη χρήση.

Σύμφωνα με την καταγγελία που πρωτοκολλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη, 10 Ιουλίου, γύρω στις 3.00 μ.μ. με 3.20 μ.μ. στο τρόλεϊ 21 με κατεύθυνση από Νίκαια προς Αθήνα. Στη στάση Ρουφ, επί της Πέτρου Ράλλη, μπήκαν δύο ελεγκτές, έλεγξαν δύο αλλοδαπούς και τους ζήτησαν να πληρώσουν πρόστιμο, χωρίς να επιδείξουν το μπλοκ βεβαίωσης παράβασης. Ο καταγγέλλων παρενέβη και, όταν του είπαν να «κάνει τη δουλειά του» μπήκε ανάμεσα στην αλλοδαπή επιβάτισσα και στον ελεγκτή και του ζήτησε να τους αφήσει να αποβιβαστούν.

Εκλεισε τις πόρτες

Τότε «ο οδηγός κατέβηκε από το όχημα κλείνοντας και τη δική του πόρτα από έξω (οι άλλες ήταν ήδη κλειστές) και άρχισε να τηλεφωνεί στην αστυνομία [...]. Στην προσπάθειά μου να απεγκλωβιστώ εγώ αλλά και οι υπόλοιποι επιβάτες, άνοιξα την πίσω πόρτα κάνοντας χρήση του κουμπιού έκτακτης ανάγκης. Αυτό μάλλον δεν άρεσε στον οδηγό και όταν κατέβηκα από το όχημα με χτύπησε και με έριξε στο πεζοδρόμιο. Επειτα μαζί με τους ελεγκτές που κατέβηκαν και αυτοί από το τρόλεϊ άρχισαν να με χτυπούν πεσμένο στο έδαφος με κλοτσιές στο κεφάλι και στο σώμα. Ακόμα άρχισαν να φωνάζουν ότι είμαι κλέφτης και πορτοφολάς, “πιάστε τον” κτλ. Προφανώς το έκαναν για να δικαιολογήσουν την πράξη τους μπροστά σε θαμώνες παρακείμενης καφετέριας που έβλεπαν το γεγονός».

Για εθελοντές ελεγκτές-κεφαλοκυνηγούς, που δεν καλύπτονται από κανένα νομικό πλαίσιο για τέτοιου είδους ενέργειες, κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο Σταύρος Μανίκας, οδηγός στα μπλε λεωφορεία και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. «Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που δίνει στον οδηγό το δικαίωμα να κλείνει την πόρτα του οχήματος, παρεμποδίζοντας την έξοδο επιβατών, ή στον ελεγκτή το δικαίωμα να κρατά κάποιον με τη βία προκειμένου να έρθει αστυνομία» λέει.






Ελεγκτής τρόλεϊ σε αλλοδαπούς: «Εγέρθητω, ρε, εδώ είναι Ελλάδα»

Από το Βήμα και το newsbeast.Μάιος 2012.



Οργισμένοι οι επιβάτες αντέδρασαν στην εντολή του


Σήμερα το μεσημέρι στη γραμμή του τρόλεϊ 13 στην Ακαδημίας ένας ελεγκτής μπαίνει στο όχημα. Για καλή τους τύχη δύο νεαροί αλλοδαποί, που έχουν μπει στο τρόλεϊ χωρίς εισιτήριο δέχονται την προσφορά δύο κυριών που τους δίνουν από τα δικά τους. Αλλά, φεύ, το ακυρωτικό μηχάνημα έχει ήδη κλείσει με την εμφάνιση του ελεγκτή, με αποτέλεσμα και άλλοι επιβάτες - αλλοεθνείς και ημεδαποί - οι οποίοι κρατούσαν τα μαγικά χαρτάκια στα χέρια να μην προλάβουν να τα «χτυπήσουν» για να αποφύγουν το τσουχτερό πρόστιμο των 75 ευρώ ως λαθρεπιβάτες.

Παρόλα αυτά ο ελεγκτής αδιαφορεί για τους... παράνομους Έλληνες και στρέφει σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη του ελέγχου όλο το ενδιαφέρον του στους δύο νεαρούς από το Μπαγκλαντές, γράφει το tovima.gr.

Οι διαθέσεις του είναι άγριες και στην πρώτη λέξη που ξεστομίζει οι επιβάτες παγώνουν: «Εγέρθητω, ρε. Εδώ είναι Ελλάδα» ουρλιάζει και αρχίζει να τους σπρώχνει προς τη μεσαία πόρτα του τρόλεϊ από το βάθος όπου βρίσκονταν.

Μια επιβάτης, η οποία επίσης δεν είχε προλάβει να ακυρώσει το εισιτήριό της, επιπλήττει τον ελεγκτή για τη συμπεριφορά του και τον ακολουθεί, όπως και μια ακόμα γυναίκα, στη στάση που κάνει το τρόλεϊ απέναντι από τη Βουλή. Κατεβαίνουν όλοι, ο ελεγκτής, οι αλλοδαποί και οι δύο γυναίκες.

Δίπλα είναι σταθμευμένη μια κλούβα των ΜΑΤ, όπως πάντα σε εκείνο το σημείο. Η γυναίκα που είχε αντιδράσει λέει στον ελεγκτή ότι θα του κάνει μήνυση.

Αλλά ο ελεγκτής επιμένει. Στην παρατήρηση, ενώπιον των ανδρών των ΜΑΤ, ότι δεν έχει δικαίωμα να σηκώνει χέρι πάνω σε κανέναν επιβάτη και να μιλά κατ' αυτόν τον τρόπο δηλώνει επί λέξει, φωνάζοντας πάντα: «Eγώ είμαι φασίστας και Χρυσή Αυγή και θα μιλάω όπως θέλω και θα κάνω ό,τι θέλω».

Έπειτα από μια λογομαχία τουλάχιστον 10 λεπτών, όπου ο ελεγκτής συνέχιζε να εκθειάζει τον φασισμό, χωρίς να ξεχνά και να χειρονομεί κάθε λίγο απειλητικά στους μετανάστες - και αφού είχαν αρχίσει να αντιδρούν και άλλοι που μαζεύονταν, όπως ένας ταξιτζής που σταμάτησε και του φώναξε ότι θα έπρεπε να ντρέπεται, αυτό το επεισόδιο έληξε.

Ο ελεγκτής παράτησε τους μετανάστες και έφυγε, έφυγαν και οι μετανάστες. Έμειναν πίσω να συζητούν οι περαστικοί ότι ο ελεγκτής θα έπρεπε να διωχθεί όχι μόνο πειθαρχικά αλλά και ποινικά.





Μια μαρτυρία επιβάτη όπως αναρτήθηκε στο insomnia.gr

«Αληθινή ιστορία:


Συνέβη το απόγευμα της 21.03.2011. Ήμουν επιβάτης στη λεωφορειακή γραμμή 852 που συνδέει το Αιγάλεω με την Νεάπολη της Νίκαιας. Στο ύψος του γενικού κρατικού μπήκε στο λεωφορείο ελεγκτής της ΕΘΕΛ.


Του έδειξα το μηνιαίο εισιτήριο που κατείχα και συνέχισε τον έλεγχο. Στις πίσω θέσεις του λεωφορείου καθότανε μια παρέα παιδιών, μαθητών λυκείου υποθέτω, οι οποίοι δεν είχαν ακυρώσει εισιτήριο.


 Η συνέχεια γνωστή: απειλές και λεκτικοί προπηλακισμοί από το ''όργανο'' και τα παιδιά να παρακαλούν να μην κοπεί το πρόστιμο. Σε μια στιγμή απείλησε ότι θα τους πάει στο αστυνομικό τμήμα... Ως εκεί καλά... εγώ ωστόσο περίμενα να πει την μαγική πρόταση: ''οδηγέ, κλείσε τις πόρτες''. Και φυσικά την είπε. Και τότε μίλησα: '' σας ενημερώνω ότι μόλις πράξατε το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης. Το αδίκημα διώκεται αυτεπάγγελτα και όχι μετά από μήνυση. Στο αστυνομικό τμήμα θα έρθω και εγώ μαζί με τα παιδιά για να ζητήσω την ποινική σας δίωξη από τις αρμόδιες αρχές.''


Μου απάντησε: '' δεν είπα να κλείσει τις πόρτες, είπα να κατέβουν οι παραβάτες στην επόμενη στάση και να ειδοποιηθεί η αστυνομία''. Εγώ συνέχισα: ''θα διαπράξετε και το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης, αφού οι επιβάτες θα δηλώσουν απερίφραστα ότι τους εγκλωβίσατε στο λεωφορείο. Προσωπικά θα σας καταθέσω μήνυση για το αδίκημα αυτό και χαλάλι το κατοστάρικο του παραβόλου''.

Για να μην πολυλογώ, τα παιδιά κατέβηκαν από το λεωφορείο και πήγαν στην ευχή του Θεού, χωρίς πρόστιμο. Ο ελεγκτής ακόμα το φυσάει και δεν κρυώνει, αφού αν έκοβε 7 κλήσεις, προς 80 πάνω-κάτω ευρώ η καθεμία, σύνολο 560 ευρώ, βάσει κανονισμού θα καρπωνόταν το 50% του ποσού, ήτοι 280 ευρώ. Έτσι άλλωστε εξηγείται και η μανία του να βεβαιώσει τα πρόστιμα σώνει και καλά.


Είμαι αναπληρωτής εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακό και παίρνω 1100 ευρώ το μήνα... Είναι ελεγκτής, απόφοιτος δημοτικού που μπήκε με κομματικό βύσμα και παίρνει 2,5 με 3 χιλιάρικα.... Και πήγε να βγάλει λεφτά από τους μαθητές.....



Συμμαζευτείτε ''κύριοι''. Θα έρθει η ώρα που θα σας πετάνε από τα λεωφορεία εν κινήσει και καλά θα σας κάνουν. Το κείμενο αυτό το αφιερώνω στον ακατανόμαστο χοντρό ελεγκτή (με φάτσα νταβατζή) που ''συχνάζει'' στις γραμμές 3, 13 και 10 του τρόλεϊ στην Κηφισίας, ο οποίος εδώ και κάτι μήνες μου έκοψε πρόστιμο επειδή το εβδομαδιαίο εισιτήριο που κατείχα, είχε λήξει 10 λεπτά πριν τον έλεγχο.


Τότε δεν ήξερα τη νομοθεσία και τα περί παράνομης κατακράτησης. Τώρα όμως ξέρω. Και ξέρετε και εσείς».






Τον Νοέμβριο του 2012 ο ΣΚΑΙ βγάζει την εξής απίστευτη είδηση: Οδηγός της ΕΘΕΛ έκανε ηλεκτροσόκ σε μαθητές μέσα στο λεωφορείο!


Mία απίστευτη καταγγελία έκανε ο πατέρας ενός ανήλικου παιδιού....

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πατέρας, ήταν επτά το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ένας  οδηγός λεωφορείου της ΕΘΕΛ στο Ολυμπιακό Χωριό χτύπησε με Taser (όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ) τρεις μαθητές! Ο λόγος;

Γιατί όπως υποστηρίζει ο πατέρας, όταν ο οδηγός ρώτησε με έντονο ύφος και άσχημο τρόπο τα παιδιά αν έχουν εισιτήριο, εκείνα του απάντησαν χρησιμοποιώντας έναν χαρακτηρισμό! Αυτό το σκηνικό έγινε η αιτία, σύμφωνα πάντα με τον πατέρα, για να τα χτυπήσει με Taser.

Και το θέμα δε σταμάτησε εκεί, αφού όταν οι επιβαίνοντες μαθητές άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα τότε ο οδηγός ξεκίνησε το λεωφορείο, κινούμενος ανάποδα στους δρόμους του Ολυμπιακού Χωριού, με αποτέλεσμα να χτυπήσει με το λεωφορείο ένα παιδί (τον γιο του καταγγέλοντα) στον ώμο, που βρισκόταν πεζός στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Σύμφωνα με τον πατέρα, ο οδηγός και τα παιδιά - ακόμα και το παιδί που τραυματίστηκε στον ώμο - οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όλοι κατηγορούμενοι για το περιστατικό.

Σημείωσε ότι τα παιδιά κατηγορούνται για φθορά ξένης περιουσίας, επειδή μετά το περιστατικό έσπασαν τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματος και πως θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Ο πατέρας τόνισε ότι το Taser έχει αφήσει τα σημάδια του πάνω στο δέρμα των παιδιών.

Από την πλευρά του ο διευθύνοντας σύμβουλος του ΟΑΣΑ Δημήτρης Δημητρίου, ξεκαθάρισε πως ο Οργανισμός είναι ενήμερος για το περιστατικό από την πρώτη στιγμή του συμβάντος και θα πράξουν τα δέοντα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από την αστυνομία και την εισαγγελία.







VIDEO. Τραμπουκισμός ελεγκτή λεωφορείου σε επιβάτη και οργανωμένη παρέμβαση πολιτών.



Από το kinimadenplirono.gr 10 Απριλίου 2013




Σήμερα Τετάρτη, 10/4/13,  το μεσημέρι στις 14:40, συναγωνιστής του Κινήματος Δεν Πληρώνω δέχθηκε τηλεφώνημα- καταγγελία οτι στην Ηλιούπολη, στο λεωφορείο της γραμμής 216, ελεγκτής τραμπούκισε έναν νεαρό επιβάτη που αρνήθηκε τον έλεγχο που έκανε.

Ο ελεγκτής έριξε τα προσωπικά αντικείμενα του νεαρού στο έδαφος και  τον άρπαξε από τον ώμο παρεμποδίζοντας τον να φύγει. Του ζήτησε ταυτότητα την οποία ο επιβάτης αρνήθηκε να του δείξει λέγοντας του ότι αυτό αποτελεί αντιποίηση αρχής.

Όταν κατέφθασαν επί τόπου και μέσα σε 5 λεπτά, οι συναγωνιστές του Κινήματος Δεν Πληρώνω Ηλιούπολης, ο ελεγκτής άλλαξε ύφος . Οι συναγωνιστές παρέλαβαν τον επιβάτη και αποχώρησαν από την περιοχή. Το Κίνημα μαζί με τον νεαρό επιφυλάσσονται να καταθέσουν μήνυση σε βάρος του ελεγκτή. Ήδη το νομικό μας τμήμα έχει επιληφθεί του θέματος. Υπάρχουν πλήθος μαρτύρων για τα αδικήματα και την βιαιοπραγία που διέπραξε ο ελεγκτής. Είναι ένα ακόμη περιστατικό τραμπουκισμού από μεριάς των ελεγκτών ΜΜΜ.



Δείτε το βίντεο ΕΔΩ, ο ελεγκτής είναι αυτός με το κίτρινο μπλουζάκι.













 Φωτογραφίες με αποτυπώματα απο τις κλωυσιές που δέχθηκε επιβάτης ΑΜΕΑ
(Άτομο με αναπηρία 67%, λόγω εγκεφαλίτιδας), απο ελεγκτές λεωφορείου



Ξυλοδαρμός ΑΜΕΑ από ελεγκτές λεωφορείου

Από το kinimadenplirono.gr Φεβρουάριος 2013


Μια απρόσμενη επίσκεψη δέχτηκαν οι συμμετέχοντες στην ανοιχτή συνέλευση του Κινήματος Δεν Πληρώνω το βράδυ της Τρίτης 12/2/13. Ήρθε κατασυγχυσμένος, ασθμαίνων και κάτωχρος ένας άνδρας και διέκοψε την συνέλευση.

"Θέλω να σας κάνω μια σοβαρή καταγγελία" μας είπε, και σωριάστηκε σε μια καρέκλα. Κάποιος συναγωνιστής του έδωσε αμέσως νερό και αφού ήπιε λίγο και πήρε δυό ανάσες μας είπε:

"Πήρα το λεωφορείο Β9 από την οδό Χαλκοκονδύλη. Γύρω στις 8 μμ. Στο ύψος του Αγίου Παντελεήμονα μπήκαν μέσα 3 ελεγκτές. Ήταν άνδρες γύρω στα 40 με 50. Κανονικού αναστήματος. Ο ένας ήταν φαλακρός. Όταν ζήτησαν εισιτήριο τους είπα ότι δεν έχω και πως είμαι ΑΜΕΑ (Άτομο με αναπηρία) 67%, λόγω εγκεφαλίτιδας. Σηκώθηκα και πήγα να κατέβω. Με εμπόδισαν και μου είπαν δεν πας πουθενά.


Συνέχισα και τότε οι δύο βρίζοντας , με κλώτσησαν δυνατά στο σώμα και ο ένας με χτύπησε δυνατά στο κεφάλι!


Κατέβηκα συγχισμένος από το όχημα. Στο δρόμο ζαλιζόμουν και έκανα εμετό. Τώρα νοιώθω αδυναμία και ζάλη". Οι συναγωνιστές γιατροί του ιατρείου αλληλεγγύης του Κινήματος Δεν Πληρώνω, αφού τον εξέτασαν έκριναν σκόπιμο να μεταβεί σε νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο από ειδικούς γιατρούς. Ειδοποιήθηκε το 166 το οποίο αμέσως ήλθε και διεκομίσθη στο εφημερεύον νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή τον έχουν εξετάσει γιατροί από τρεις ειδικότητες έχουν βγάλει ακτινογραφίες και τώρα ετοιμάζονται για αξονική. Για ότι νεότερο θα ενημερώσουμε.






Θεσσαλονίκη: Τα ίδια και χειρότερα.






Σε άρθρο της Ελευθεροτυπίας, στις 6 Μαρτίου 2011, διαβάζουμε για παράνομη κράτηση μαθήτριας από ελεγκτές λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη


«Για «παράνομη κατακράτηση» μαθήτριας που δεν πλήρωσε εισιτήριο σε αστικό λεωφορείο της Θεσσαλονίκης απο ελεγκτές κάνει λόγο το Συντονιστικό των Επιβατών Θεσσαλονίκης με δηλώσεις του Γ. Θεοδωρόπουλου, μέλος του συντονιστικού των Επιβατών Θεσσαλονίκης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ .

Όπως αναφέρει το περιστατικό σημειώθηκε στη γραμμή Άνω Τούμπα - Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

Τρεις ελεγκτές του ΟΑΣΘ δεν άφησαν την κοπέλα να κατέβει μέχρι και τον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου κάνει τέρμα το λεωφορείο.

Μετά από αίτημα της νεαρής σε αστυνομικούς που είχαν ειδοποιηθεί, οι ελεγκτές οδηγήθηκαν στο τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας για να εξακριβωθεί αν ευσταθεί η κατηγορία το συμβάν καταγράφηκε και αφέθησαν ελεύθεροι».






Εισαγγελέας για τον ελεγκτή λεωφορείου που πέταξε έξω δύο Αφρικανούς

Πρώτο Θέμα 12/04/2013

«Ναι ρε! Είμαι Χρυσαυγίτης! Τρέχει κάτι;» φέρεται να είπε ο ελεγκτής

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε αναφορά που υπέβαλε ομάδα δικηγόρων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για ρατσιστική συμπεριφορά οδηγού του εις βάρος δύο Αφρικανών επιβατών.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα σε βάρος του καταγγελλόμενου οδηγού.

Την έρευνα την ανέλαβε το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Στην αναφορά τους, η οποία υποβλήθηκε και στον Συνήγορο του Πολίτη, οι δικηγόροι, επικαλούμενοι μαρτυρία γυναίκας-επιβάτιδας, υποστηρίζουν ότι ο οδηγός του αστικού λεωφορείου, με επιθετικό τρόπο και επιμονή, απαίτησε από δύο Αφρικανούς επιβάτες να κατέβουν από το όχημα, επειδή, όπως είπε, δεν είχαν ακυρώσει τα εισιτήρια.

Οι δύο αλλοδαποί αποβιβάστηκαν τελικά, γεγονός που προκάλεσε τα δυσμενή σχόλια του επιβατικού κοινού για τη συμπεριφορά του οδηγού, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να ακινητοποιήσει το λεωφορείο, φωνάζοντας: «Έχει κανείς πρόβλημα; Να έρθει εδώ να μου το πει τώρα!».

Μάλιστα, ακούγοντας ψιθύρους περί φασιστικής συμπεριφοράς, εξερράγη: «Ναι ρε! Είμαι Χρυσαυγίτης! Τρέχει κάτι;», φέρεται να είπε, σύμφωνα με την αναφορά.





Παρακολουθήστε απόσπασμα από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον Αντέννα, τον Φεβρουάριο του 2011, σχετικά με καταγγελίες απαράδεκτων περιστατικών με ελεγκτές στα λεωφορεία Θεσσαλονίκης







Ενα διαφωτιστικό απόσπασμα απο άρθρο των Βαγγέλη Στολάκη  και  Λευτέρη Ζαβλιάρη στο karfitsa.gr με τίτλο «Ελεγκτές ΟΑΣΘ: «Τα στοιχεία σου και το …κινητό σου!», 28 Ιανουαρίου, 2013.


Στο μεταξύ, πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες των επιβατών που κατηγορούν τους ελεγκτές του Οργανισμού για «απαράδεκτη συμπεριφορά». Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση, όπως καταγγέλλεται στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα των «Επιβατών Θεσσαλονίκης», όπου ελεγκτής «κλώτσησε μετανάστρια».


 Άλλη καταγγελία γίνεται στην ίδια ιστοσελίδα από την κ. Καλλιόπη Στασινοπούλου. «Η μαθήτρια κόρη μου επιστρέφοντας από το σχολείο της που απέχει λιγότερο από τρεις στάσεις από το σπίτι – μια διαδρομή που κάνει κατά κανόνα πεζή- επιβιβάστηκε στο μέσο της διαδρομής σε διερχόμενο λεωφορείο του ΟΑΣΘ για να διασχίσει μία μόνο στάση, καθώς τη συγκεκριμένη στιγμή αισθάνθηκε αδιαθεσία. Δεν είχε εισιτήριο μαζί της, ούτε χρήματα γιατί δεν χρησιμοποιεί λεωφορείο γι αυτή τη διαδρομή, παρά μόνο το πάσο της.


Ταυτόχρονα επιβιβάστηκε στο λεωφορείο και ελεγκτής, ο οποίος βλέποντας ότι η μαθήτρια ετοιμάζεται να αποβιβαστεί στην πρώτη στάση, τη σταματά, της ζητά τα στοιχεία και επειδή το παιδί τα έχασε κι έμεινε διστακτικό, την απείλησε ότι αν δεν δώσει τα στοιχεία της θα την πάει στο αστυνομικό τμήμα (!), ζητώντας παράλληλα και το κινητό της, που καλώντας ο ίδιος από το δικό του ήθελε να επιβεβαιώσει ότι το νούμερο που του έδωσε ήταν το πραγματικό» αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Στασινοπούλου.


Ένα τρίτο περιστατικό αναφέρεται σε επιστολή φοιτήτριας της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον τότε υφυπουργό υποδομών, μεταφορών και δικτύων, Σπύρο Βούγια.


 «Επιβιβάστηκα στο λεωφορείο κρατώντας το εισιτήριο μου (των 0,40 ευρώ) στο χέρι και μιλώντας στο κινητό μου τηλέφωνο με αποτέλεσμα να ξεχάσω να ακυρώσω το εισιτήριο μου. Μία στάση αργότερα, επιβιβάστηκε στο λεωφορείο μία ελεγκτής καθώς και ένα τηλεοπτικό συνεργείο με κάμερες από γνωστό κρατικό κανάλι. Θυμήθηκα εκείνη την ώρα ότι δεν έχω ακυρώσει το εισιτήριό μου και έτσι, το ακύρωσα εκείνη τη στιγμή.


 Η ελεγκτής με πλησίασε λέγοντάς μου ότι το εισιτήριο θεωρείται άκυρο από τη στιγμή που το επικύρωσα αφού είχε ανέβει εκείνη στο λεωφορείο και απαιτώντας με ιδιαίτερα απρεπή τρόπο να της δώσω τα στοιχεία μου. Όταν της είπα πως δεν έχω μαζί μου την αστυνομική μου ταυτότητα και το φοιτητικό μου πάσο, καθώς είχα αμελήσει να τα πάρω μαζί μου, η ελεγκτής με παρακράτησε χωρίς τη θέληση μου μέσα στο λεωφορείο διατάζοντας τον οδηγό να μην ανοίξει τις πόρτες για να αποβιβαστώ.


Ταυτόχρονα με απείλησε ότι θα καλέσει την αστυνομία, ενώ οι κάμερες κατέγραφαν το περιστατικό. Στη συνέχεια, με απείλησε λέγοντάς μου πως αν δεν της δώσω τον αριθμό του τηλεφώνου μου, δεν θα με αφήσει να αποβιβαστώ, ενώ ταυτόχρονα καλούσε από το κινητό της στο δικό μου για να διαπιστώσει αν όντως ισχύει ο αριθμός που της έδωσα».





Κλείνουμε με την ανάρτηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (αναδημοσίευση από το alterthess.gr, με τίτλο «Ρατσιστική συμπεριφορά ελεγκτών στον ΟΑΣΘ» και ημερομηνία 22/02/2013


«Σήμερα (18/02) το απόγευμα σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ, στο νούμερο 17 υπήρξα μάρτυρας των παρακάτω γεγονότων:


Επιβιβάστηκα στο λεωφορείο μαζί με δυο ελεγκτές. Με το που ανέβηκαν, κατευθύνθηκαν στην γαλαρία του λεωφορείου όπου καθόντουσαν τέσσερα άτομα νεαρής ηλικίας, αφρικανικής καταγωγής.

Με ιδιαίτερα τραμπούκικο τρόπο και μιλώντας ελληνικά, ο ένας από τους ελεγκτές ζήτησε από τα παιδιά τα εισιτήρια τους. Μετά από αρκετές χειρονομίες και φωνές και αφού τα παιδιά τον έπεισαν ότι δεν μπορούν να τον καταλάβουν, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την λέξη «τικετσ» αντι για «εισιτήριο ρε» όπως επέμενε να λέει. Κατ” ευθείαν τα παιδιά έδωσαν τα εισιτήριά τους που ήταν μειωμένα και παρουσίασαν και κάρτες επιβίβασης.

Ο τραμπούκος θεωρώντας ότι οι κάρτες είναι πλαστές φώναξε στον συνάδελφό του που είχε μετακινηθεί προς την μεριά του οδηγού, «έλα εδώ έχει μπόλικο φαΐ. Ο έτερος τραμπούκος, ήρθε και εξακολουθώντας να μιλάει στα παιδιά σε έντονα επιθετικό ύφος -στα ελληνικά και αυτός-, ζητούσε να δει «την άλλη κάρτα» όπως έλεγε χαρακτηριστικά. Τα παιδιά κατάλαβαν ότι τους ζητούσαν κάποιο έγγραφο και παρουσίασαν τις κάρτες παραμονής τους.

Αμέσως ο τραμπούκος πήρε τις κάρτες παραμονής των παιδιών χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις και προσπάθησε να απομακρυνθεί φωνάζοντας στον οδηγό να μην ανοίξει τις πίσω πόρτες.

Σε αυτό το σημείο το ένα από τα παιδιά σηκώθηκε από την θέση του και προσπάθησε να ζητήσει εξηγήσεις. Ο τραμπούκος τον έσπρωξε και του μίλησε για πρώτη φόρα στα αγγλικά λέγοντάς του να κρατήσει τα χέρια του κάτω.

Σε αυτό το σημείο επενέβην και ρώτησα τον τραμπούκο γιατί το κάνει αυτό και παίρνει έτσι τα χαρτιά των παιδιών και μου είπε να μην ανακατεύομαι. Απευθύνθηκα στα παιδιά στα αγγλικά και τους ρώτησα αν έχουν πάσο, φοιτητικό ή μαθητικό μαζί τους. Αμέσως όλα έβγαλαν και έδειξαν το μαθητικό τους πάσο, ενώ εξήγησαν ότι είναι μαθητές σε σχολειό της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό το σημείο, ο τραμπούκος επέστρεψε τις κάρτες πίσω και μιλώντας σε πολύ καλά αγγλικά -κάτι που δεν είχε κάνει μέχρι τότε- εξήγησε στα παιδιά ότι «όταν κάποιος σε λεωφορείο σου ζητάει την κάρτα εννοεί ότι εσύ πρέπει να δείχνεις το πάσο». Τότε τον ρώτησα έκπληκτη γιατί δεν μιλούσε αγγλικά πιο πριν και μου απάντησε «εντάξει κοπελιά τα μιλήσαμε και τα αγγλικά μας για σήμερα».

Είμαι ιδιαίτερα εκνευρισμένη με τον εαυτό μου που κατέβηκα στην αμέσως επόμενη στάση από τα νευρά μου και δεν το συνέχισα απαιτώντας τα στοιχεία των τραμπούκων, μιας και η όλη συμπεριφορά άξιζε μια σωστή καταγγελία, την επόμενη φορά όμως δεν θα το αφήσω έτσι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.