Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Bρετανός οικονομολόγος VS Στουρνάρα."Τι φέρνει το 2013 στην Ελλάδα; Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι η οικονομία της εξακολουθεί να επιδεινώνεται".



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
12.2.2013 | 09:23

"Τι φέρνει το 2013 στην Ελλάδα; Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι η οικονομία της εξακολουθεί να επιδεινώνεται".

Bρετανός οικονομολόγος VS...Στουρνάρα.

Magnify Image


Κόντρα στο κλίμα ορισμένων κυβερνητικών κύκλων περί αλλάγής κλιματος, ο ανεξάρτητος οικονομολόγος Shaun Richards, μας δίνει την δική του εκδοχή περί ενός ακόμη δυσκολότερου έτους.

  Ο Richards πιστεύει οτι στην ουσία η Ελλάδα είναι παγιδευμένη σε μια οικονομική ύφεση που δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι υποχώρησης. Σε αυτή την ύφεση, θα προστεθούν τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που προβλέπονται για το τρέχον έτος από την κυβέρνησή, τα οποία θα εφαρνοστουν σε μια οικονομία η οποία, με τις τελευταίες επίσημες μετρήσεις (3ο τρίμηνο του 2012), συρρικνώνεται με ετήσιο ρυθμό λίγο κάτω από 7%.

"Βιομηχανία
Ο τομέας αυτός έχει πληγεί σοβαρά από την οικονομική αδυναμία στην Ελλάδα και η τελευταίοι δείκτες συνεχίζουν να δέιχνουν,δυστυχώς, μια ζοφερή τάση.

Ο βιομηχανικός τομέας στην Ελλάδα συνέχισε να συρρικνώνεται τον Δεκέμβριο, με την παραγωγή να σημειώνει ραγδαία πτώση, εν μέσω μια παρατεταμένης ύφεση στις νέες παραγγελίες.
Ο δείκτης Markit PMI ήταν στο 41,4, ελαφρώς χειρότερος από ό, τι το Νοέμβριο και σε σύγκριση με τον μέσο όρο 42, που ήταν για το τρίτο τρίμηνο του 2012. Έτσι, εκείνοι που πίστευαν ότι μια κακή κατάσταση δεν θα μπορούσε να πάει χειρότερα, έκαναν λάθος καθώς κινούμαστε πιο μακριά από ποτέ, από το σημείο αναφοράς των 50 μονάδων, το οποίο αντιπροσωπεύει την αμετάβλητη παραγωγή.

Βλέπουμε επίσης ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στην υπόλοιπη οικονομία, καθώς προχωρούμε περαιτέρω στο 2013.

Οι μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής επηρέασαν αρνητικά τη δραστηριότητα της απασχόλησης και την αγοραστικότητα κατά την διάρκεια του μήνα και οι τα δυο μειώθηκαν σημαντικά και με ρυθμούς που ήταν ελαφρώς ταχύτερες από τις αντίστοιχες μέσες τιμές για το έτος.

Αν λάβουμε υπόψη ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν ήδη 26% το Σεπτέμβριο,οι περαιτέρω μετρήσεις θα είναι, το λιγότερο, εξαιρετικά δυσάρεστες".

Όντως ήταν, το κείμενο γράφτηκε πριν την δημοσίευση των στοιχείων για τον Οκτώβριο του 2012, όπου το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 26,8%.

Επίσης, ο βρετανός οικονομολόγος αναφέρει οτι οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία έχουν πλέον μειωθεί εδώ και 40 μήνες σερί και παράλληλα οι Έλληνες πιέζονται μεταξύ της αύξησης των τιμών των εισαγωγών και την αδυναμία να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους σε αδύναμες αγορές.

"Λιανικές Πωλήσεις

Αυτοί μπορεί να είναι οι χειρότεροι αριθμοί, που έχει η Ελλάδα, ακόμη και σε αυτήν την θλιβερή οικονομική ιστορία.

Ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, μειώθηκε κατά 18,1% τον Οκτώβριο του 2012 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2011. Ο Γενικός Δείκτης τον Οκτώβριο του 2011 κατέγραψε μείωση της τάξης του 10,8% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2010.

Ναι, ένα 18,1% μείωση πάνω σε ένα 10,8% μείωση το προηγούμενο έτος!

Οι αντίστοιχοι δείκτες ήταν 66,2 τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το σημείο αναφοράς του 2005, που ήταν 100. Ο πιο αδύναμος τομέας είναι τα είδη ένδυσης και υπόδησης που έπεσε σε 46,3 στην ίδια βάση. Αν κοιτάξουμε πίσω για κάποια προοπτική, βλέπουμε ότι αυτός είναι ο πιο αδύναμος αριθμός για τον όγκο των λιανικών πωλήσεων αυτού του αιώνα και ότι ο Οκτώβριος είναι συνήθως πιο δυνατός μήνας από τον Σεπτέμβριο, ο οποίος το τρέχον έτος παρουσίασε μείωση 6,9%.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση που κάνει ο στον όγκο του λιανικού εμπορίου το 2000, προ ευρώ εποχή με το 2012.

"Πράγματι, αν συγκρίνουμε όμοιους μήνες δηλ. τον Οκτώβριο 2000 με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, βλέπουμε ότι ο όγκος λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά  23% και τώρα γίνεται σαφές ό, τι στην Εποχή του Ευρώ για την Ελλάδα, οι λιανικές πωλήσεις έχουν πέσει".

Επίσης κάνει λόγο σε δημοσίευμα της Καθημερινής που αναφέρει ότι "η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), συλλέγει ακόμη στοιχεία για την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι τα Χριστούγεννα, οπου η πτώση του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε μεταξύ 20 και 50% σε ετήσια βάση, ανάλογα με την τοποθεσία".

"Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διασώζονται.

Η Τράπεζα της Ελλάδα αναφέρθηκε στο θέμα αυτό στο τέλος του έτους και κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα.
Η προκύπτουσα ανάγκη κεφαλαίου για όλες τις τράπεζες ανήλθε στα € 40,5 δισεκατομμύρια.

Από το ποσό αυτό περίπου 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το αναγκαίο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών στην Ελλάδα (Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, πρέπει να αυξήσει τα κεφάλαια της κατά € 9,8 δισεκατομμύρια, η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. χρειάζεται € 7,3 δισεκατομμύρια, η Eurobank χρειάζεται € 5,8 δισεκατομμύρια και η Alpha χρειάζεται € 4,6 δισεκατομμύρια.

Μέχρι η Τράπεζα της Ελλάδας να  προσθέσει ορισμένες κεφαλαιακές εφεδρείες και άλλους παράγοντες εκτίμησης κόστους, τελικά συμπίπτει όμορφα με τα 50 δισ. ευρώ που διατίθενται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν, απο την συμφωνία για το κούρεμα του χρέους της άνοιξης του 2012. Βολικό ε;

Εν τω μεταξύ, στον πραγματικό κόσμο, η ελληνική οικονομία συνέχισε να αποδυναμώνει και φαίνεται πιθανό να συνεχίσει η αποδυνάμωση της, η οποία δεν μπορεί παρά να επηρεάσει αρνητικά και τον τραπεζικό τομέα της.

Τουλάχιστον η χρηματιστηριακή αγορά ανεβαίνει.

Το 2012 ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης στην Αθήνα αυξήθηκε κατά 33%.
Λόγω του κουρέματος του χρέους (PSI), η ελληνική αγορά ομολόγων έκανε ένα ράλι, αλλά ουσιαστικά παίζουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές  και δεν είναι κάτι που συνδέεται με την πραγματική οικονομία.

Εν κατακλείδι, μπήκαμε στο 2013 με ακόμα περισσότερα σημάδια ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε όλο και βαθύτερα προβλήματα. Δυστυχώς, αυτό γίνεται καθώς η οικονομία είχε φθάσει ήδη πολύ χαμηλά επίπεδα. Ενώ βλέπει βελτίωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα της (κάτω από 40% σε 12,58 δισεκατομμύρια ευρώ το έτος έως τον Νοέμβριο) αυτό επιτυγχάνεται με πολύ μεγάλο κόστος σε όρους οικονομικής παραγωγής της χώρας. Θα πάρετε μια ιδέα για αυτό από το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα είναι μειωμένα κατά 4% σε ετήσια βάση μέχρι το Νοέμβριο, παρά την επιδρομή των φορολογικών αυξήσεων".

Κλείνοντας ο Richards δηλώνει οτι "αν έπρεπε να διαλέξω ένα πρόβλημα που έβαλε την Ελλάδα σε αυτό το χάλι, αυτό θα ήταν η αδυναμία της να αυξήσει τους φόρους για τους ιδιαίτερα πλουσιότερους πολίτες της".

Παράλληλα σε δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, σε ένα δείγμα 46 οικονομολόγων, διαφαίνεται το 2013 θα είναι έτος ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, σε ποσοστό ανώτερο του προβλεφθέντος.

http://www.lifo.gr/now/economy/22551 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.