Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

THE INDEPENDENT.Έρευνα στην Ελλάδα."Οι Ναζί στα σχολεία.Πώς η Χρυσή Αυγή γαλουχεί την επόμενη γενιά".

The Independent


Greece’s ‘Nazis’ are on the rise... and now they’re going into schools: How Golden Dawn nurture the next generation


In a special investigation, Nathalie Savaricas reveals the tactics used to recruit children to its hateful political creed.

Nathalie Savaricas
Friday 01 February 2013Οι «Ναζί» της Ελλάδας είναι σε άνοδο ... και τώρα μπαίνουν στα σχολεία: Πώς η Χρυσή Αυγή γαλουχεί την επόμενη γενιά.
Σε ειδική έρευνα, η Nathalie Savaricas αποκαλύπτει τις τακτικές που χρησιμοποιούνται,  για να στρατολογήσει παιδιά στο μισητό πολιτικό της δόγμα.


Πρόσφατα, ένα βράδυ Πέμπτης, επτά έφηβοι στην πόλη της Λάρισας, στην Κεντρική Ελλάδα, αποφάσισαν κάνουν αυτό που οι ίδιοι περιέγραψαν ως «διασκέδαση». Οπλισμένοι με πέτρες και ξύλινα ρόπαλα, η ομάδα των 15χρονων επιτέθηκε στο κατάστημα ενός Πακιστανού. Ο γιος του νοσηλεύτηκε για τραυματισμούς στο κεφάλι.

Επιθέσεις από παιδιά είναι σπάνιες, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι βρίσκονται σε άνοδο καθως μια σκληρή αντι-μεταναστευτική ρητορική, με υπόγεια ρεύματα βίας, ριζώνει στο εύπλαστο μυαλό των φιλοπατριωτικών νέων, καθώς βλέπουν την κυριαρχία της χώρας τους να διαβρώνεται από τους ξένους πιστωτές.

Η δυνατότητα να αξιοποιήσει αυτή τη δυσαρέσκεια και να κερδίσει τους μελλοντικούς Έλληνες ψηφοφόρους  στην Ελλάδα δεν έχει χαθεί για το αμφιλεγόμενο κόμμα της Χρυσής Αυγής: μια έρευνα από τον Independent έδειξε ότι το νεοφασιστικό κόμμα κερδίζει έδαφος μεταξύ των νέων της χώρας, διαδίδοντας επιθετικά το αντιμεταναστευτικό,ακροδεξιό τους μήνυμα, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του διαδικτύου και των κέντρων νεότητας.


Τα τιμωρητικά, άγρια και αντισυστημικά χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής προσφέρουν μια δελεαστική εναλλακτική λύση από τα τα ριζοσπαστικά αριστερά ή αναρχικά κινήματα που παραδοσιακά τραβούσαν τους εφήβους στην Ελλάδα. Ο Independent πήρε συνεντεύξεις σε πάνω από 50 καθηγητές, γονείς και έφηβους μαθητές από σχολεία σε όλη την Αθήνα, οι οποίοι συμφωνούν ότι το κόμμα αυτό σταδιακά, γίνεται της μόδας, όταν πριν από τρία χρόνια ήταν ελάχιστα γνωστό."Είναι το χαρακτηριστικό της ζωτικότητας: μια ανάγκη να δείξουν ότι είναι δυνατοί, νέοι, φρέσκοι και ότι δημιουργούν κάτι νέο: είτε πρόκειται για ένα νέο κόμμα, ή μια νέα χώρα", εξηγεί η Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδικός στον ακροδεξιο ριζοσπαστισμό και η οποία μελετά την Χρυσή Αυγή εδώ και χρόνια.. "Έχουν απορρίψει την ετικέτα του Ναζισμού και στην θέση του παίζουν το χαρτί του εθνικισμού.
Χρησιμοποιούν την αρχαία ελληνική ιστορία ως καμουφλάζ για να κρύψουν την αληθινή ταυτότητά τους: ότι είναι οπαδοί του Χίτλερ και του αντισημιτισμού".


Ο δεκαεξάχρονος Σταύρος δεν βλέπει τους γονείς του συχνά, γιατι δουλεύουν σκληρά για να φέρουν φαγητό στο τραπέζι. Η μητέρα του είναι ένθερμη υποστηρικτής του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Σταύρος συντάχθηκε με την εθνικιστική ρητορική της Χρυσής Αυγής. Παραδέχεται ότι έχει ρίξει πέτρες και φρούτα κατά το παρελθόν, σε σπίτια Πακιστανών.

"Το έκανα αυτό για να τους κάνω να σεβαστούν τη χώρα μας, γιατί αγαπώ την Ελλάδα πάρα πολύ",  υπερηφανεύεται. "Τα παιδιά της Χρυσής Αυγής δεν είναι δολοφόνοι, αλλά άνθρωποι που ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να βρούν δουλειά, εξαιτίας όλων αυτών των παράνομων μεταναστών».

Η επίσης 16χρονη Ευδοξία, θέλει να γίνει δικηγόρος. Φοράει ροζ γυαλιά και στο περιποιημένο μικρό της δάχτυλο, φοράει ένα χρυσό δαχτυλίδι με μια αστραφτερή καρδιά. Τα νύχια και τα ρούχα της είναι μαύρα - το αγαπημένο χρώμα πολλών εφήβων, αλλά και του αγαπημένου πολιτικό της κόμματος.

"Η Χρυσή Αυγή δεν είναι απόγονος του ναζισμού», επιμένει η Ευδοξία, καθώς παίζει με το μενταγιόν σε σχήμα κεράσι, που κρέμεται από τον λαιμό της "Όποιος το νομίζει αυτο, δεν ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό το κόμμα".

Είναι μια τυπική νεα οπαδός της Χρυσής Αυγής.  Το τιμωρητικό πρόγραμμα  λιτότητας που έχει συμπαρασύρει την Ελλάδα, καθώς αγωνίζεται να παραμείνει στην ευρωζώνη, έχει διαβρώσει ριζικά την ποιότητα ζωής της μεσαίας τάξης. Τα εβδομαδιαία ψώνια στο σούπερ μάρκετ έγιναν μηνιαία. Τα δώρα των γενεθλίων και των Χριστουγέννων, εξαφανίστηκαν. Η Ευδοξία είναι εξαιρετικά ανήσυχη για το μέλλον της.

"Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να προσφέρει λύσεις εν μέσω δύσκολων στιγμών και σε αντίθεση με άλλα κόμματα, στην πραγματικότητα κάνει αυτό που λέει οτι θα κάνει", μας εξηγεί με ευφράδεια. Οι τακτικές σωτήρων στυλ-Ζορό, που υιοθετεί το κόμμα, ελκύουν επισης την Ευδοξία, η οποία μας λέει ότι ο ξάδελφός της δέχθηκε επίθεση και ληστεύθηκε από έναν Αφρικανό μετανάστη.


Ανακάλυψε την Χρυσή Αυγή στο διαδίκτυο - το ακροδεξιό κίνημα χρησιμοποιεί ενεργά τα social media για να επεκτείνει την παρουσία του. Πριν από λίγους μήνες, το Facebook αφαίρεσε τα προφίλ των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και άλλων σχετικών σελίδων για παραβίαση όρων του site σχετικά με τον ρατσισμό και την προώθηση βίας, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες ιστοσελίδες που φιλοξενούν τις απόψεις τους.

Το κόμμα δρέπει τους καρπούς της ακούραστης εκστρατεία του. Η κινηματική κινητοποίηση είναι η κύρια τεχνική στρατολόγησης, και το κόμμα συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες γειτονιάς, ειδικά σε περιοχές με αύξηση εγκληματικότητας και ισχυρής εισροής μεταναστών.

Ένας έφηβος μας είπε πως τα μέλη του κόμματος μερικές φορές δίνουν αριθμούς κινητών σε νέους, λέγοντας τους ότι είναι για να τους βοηθήσουν να προστατευτούν, όταν επιστρέφουν αργά από το σχολείο.


Γυμναστήρια, αθλητικοί σύλλογοι και σύλλογοι πολεμικών τεχνών, είναι πρόσφορο έδαφος για να στρατολογήσουν νέους και υπάρχει ακόμη και ένα πατριωτικό κλαμπ οπαδών, η Γαλάζια Στρατιά, η οποία αντλεί τα μέλη της από τη νεολαία. Η μουσική είναι επίσης σημαντική για την προσέλκυση νέων οπαδών.

Δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι μουσικοί. Ένας από αυτούς, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ήταν ο μπασίστας του white power ροκ συγκροτήματος, Πογκρόμ, που τραγουδούσε εγκώμια για το Χιτλερικό στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς. Ένα άλλο δικό τους εθνικιστικό τραγούδι, είχε τίτλο "Μίλα Ελληνικά ή Ψόφα".


Το πρόβλημα για εκπαιδευτικούς και αξιωματούχους είναι πώς να αντιμετωπίσουν την άνοδο της άκρας δεξιάς. Ένα mainstream πολιτικό κόμμα που προσπαθεί να στρατολογήσει νέα μέλη δεν είναι παράνομο και η Χρυσή Αυγή δεν είναι πλέον ένα περιθωριακό κίνημα. Μετά την έξοδο της από την αφάνεια για να κερδίσει 7% των ψήφων στις εκλογές του περασμένου έτους, το κόμμα έχει δει τη δημοτικότητά του σχεδόν να διπλασιάζεται

Εάν οι εκλογές λάβουν χώρα σύντομα, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το κόμμα θα ανέβει πιθανότατα στην τρίτη θέση.

Ενώ ο Γιάννης Βουλδής, βουλευτής της Χρυσής Αυγής και επικεφαλής  του κλάδου νεολαίας του κόμματος, συμφώνησε να δεχθεί τον Independent στα γραφεία τους, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητές τους, λέγοντας μόνο ότι: "Προς το παρόν υπάρχει απόφαση να μην μιλάμε στον Τύπο ".

Η Χρυσή Αυγή αρνείται ότι έχει σχέση με οποιαδήποτε ρατσιστική βία, αν και οι μεταναστευτικές οργανώσεις το αμφισβητούν έντονα αυτό, ενώ οι αναλυτές λένε ότι η ρητορική τους  ώθησε πολλούς από τους οπαδούς να ενεργούν βάσει  συνθημάτων όπως "καθαρίστε την Ελλάδα από την μπόχα" - αναφερόμενοι στους παράνομους μετανάστες. Πριν από λίγους μήνες, βουλευτές της Χρυσής Αυγής έσπασαν τους πάγκους μεταναστών-πωλητών οι οποίοι δεν είχαν τις απαραίτητες άδειες για πώληση αγαθών σε λαϊκές αγορές. Η κόρη του ηγέτη του κόμματος ήταν επίσης υπό κράτηση κατά τη διάρκεια μιας ρατσιστικής επίθεσης τον περασμένο Ιούνιο.

Αυτές οι πολιτισμικές συγκρούσεις φαίνεται να εξαπλώνονται και στην παιδική χαρά. Γκράφιτι με ελληνικές σημαίες, εθνικιστικά συνθήματα και σύμβολα που φέρουν ομοιότητα με αγκυλωτούς σταυρούς, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται γύρω από τα σχολεία. Ο 12χρονος Νικηφόρος, κατηγορεί την Χρυσή Αυγή για την πρόσφατη αύξηση της βίας μεταξύ των Ελλήνων και των ξένων συμμαθητών του. "Έχουμε γίνει Age of Empires", αστειεύεται ντροπαλά, κάνοντας αναφορά στο δημοφιλές πολεμικό παιχνίδι, όπου συγκρούονται βασίλεια, σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν τον πολιτισμό τους.

Ο 17χρονος Ερνέστο, είναι ένας Αλβανός που μεγάλωσε μαζί με τον Έλληνα φίλος του Κώστα, στο κέντρο της Αθήνας. Μοιραζόντουσαν το φαγητό τους, συζητούσαν για κορίτσια και έπαιζαν ποδόσφαιρο. Αλλά πριν από λίγα χρόνια, ο Κώστας άρχισε να περνά τον χρόνο του με μια ομάδα μαυροντυμένων νεαρών με ξυρισμένα κεφάλια, που έλεγαν ότι υποστήριζαν την Χρυσή Αυγή.

"Ο Κώστας αισθάνθηκε ότι ήταν διαφορετικός, επειδή έκανε παρέα μαζί τους: ήταν οι κακοί και οι μάγκες που όλοι φοβόντουσαν», θυμάται. "Μισούσαν τους μετανάστες, μέχρι και στα σκυλιά τους είχαν μάθει να γαβγίζουν τους Αφρικανούς, ήταν τρελλό".


Η ευρέως διαδεδομένη οργή, που έχουν βιώσει οι Έλληνες από την αρχή της οικονομικής κρίσης, έχει διοχετευθεί στα παιδιά και διαμορφώνει την ψυχή τους, λένε οι ειδικοί. Η παιδοψυχολόγος Αμαλία Λουίζου εξηγεί ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα παιδιά είναι οι πιο εύκολοι παραλήπτες των εξτερμιστικών μηνυμάτων.

Περίπου 50 δάσκαλοι έστησαν το εκπαιδευτικό αντιφασιστικό μέτωπο, για να να ασχοληθούν με την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού, αλλά και με τις βαθιές περικοπές στον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση, καθώς υπάρχουν λίγοι πόροι για να τους βοηθήουν να κερδίσουν τη σκληρή μάχη για τα μυαλά των νέων. Έννοιες όπως ο ναζισμός, ο φασισμός και η προκατάληψη θα πρέπει να ενδύονται με σημασία για τους νέους, οι οποίοι δεν μπορούν να συνδεόνται με αυτές, λένε οι ειδικοί.

«Τα παιδιά πρέπει να αρχίσουν να αγαπούν τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί στο χρώμα και την θρησκεία και αυτό μπορεί να συμβεί πραγματικά μόνο μέσα από τα σχολεία», υποστηρίζει ο κ. Γεωργιάδης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.
"Διδάσκονται μόνο για την αρχαία Ελλάδα και όχι τι είναι δημοκρατία και τα οφέλη να ζείς σε αυτήν, αντί μιας δικτατορίας."

Εν τω μεταξύ, σε ένα φεστιβάλ νεολαίας της Χρυσής Αυγής, στους πρόποδες του όρους Υμηττού στην Αθήνα, πριν από μερικούς μήνες, ο ηγέτης του κόμματος βρυχώταν μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του: "Μας λένε κακοποιούς, φασίστες, ρατσιστές αλλά η απάντηση είναι: είμαστε το μέλλον , είστε το παρελθόν. "
"Είμαστε η Ελλάδα που έρχεται."Χρυσή Αυγή: Αξιοποιώντας την λιτότητα

Richard Hall


Μέχρι πρόσφατα, η Χρυσή Αυγή ήταν ένα περιθωριακό κόμμα, οι περισσότεροι Έλληνες το θεωρούσαν πολύ ακραίο. Όμως, καθώς η οικονομία επιδεινώθηκε, η τύχη του κόμματος βελτιώθηκε.
Ιδρύθηκε το 1993 και το ξεπέταγμα του κόμματος ήρθε στις εκλογές του 2012 το οποίο χαρακτηρίστηκε από βαθιά οικονομική ύφεση και περικοπές στον προϋπολογισμό. Η Χρυσή Αυγή πήρε περίπου 7%, υποσχόμενη να απελάσει νόμιμους και παράνομους μετανάστες. Στις προηγούμενες εκλογές που συμμετείχε, είχε λάβει μόλις 0,2%.


Η Χρυσή Αυγή αρνείται ότι πρόκειται για νεοναζιστικό κόμμα, προτιμώντας να αυτοαποκαλείται εθνικιστικό. Αλλά τα μέλη της κατηγορούνται για πράξεις βίας κατά μεταναστών και μειονοτήτων. Σημαία του κόμματος είναι ένα αρχαιοελληνικό σύμβολο παρόμοιο με τη σβάστικα και ο ηγέτης της, Νικόλαος Mιχαλολιάκος, χαιρέτισε ναζιστικά σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, το 2011.
Το κόμμα έγινε πρωτοσέλιδο το περασμένο έτος, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, μέλος με υψηλή θέση, χαστούκισε μια γυναίκα βουλευτή, ζωντανά στην τηλεόραση.


Μετάφραση: LEFTeria-news 
On a recent Thursday night, seven teenage boys in the central Greek city of Larissa decided to have what they described as “fun”. Armed with rocks and wooden batons, the group of 15-year-olds attacked the shop of a Pakistani resident. His son was treated for head injuries.

Attacks by children are rare, but there are fears that they are on the rise as a harsh anti-immigrant rhetoric with undercurrents of violence takes root in the malleable minds of patriotic youths as they watch their country's sovereignty being eroded by foreign creditors.

The potential to tap into this dissatisfaction and win over Greece's future voters has not been lost on the controversial Golden Dawn party: an investigation by The Independent found the neo-fascist party gaining ground among the country's youth, aggressively spreading their anti-immigrant, far-right message through social media, the internet, and youth clubs.The vigilante, truculent and anti-establishment features of Golden Dawn offer a seductive alternative to the radical left or anarchist movements that have traditionally appealed to Greece's teenagers. Over 50 teachers, parents and teenage students from schools across Athens interviewed by The Independent agree that the party is slowly becoming fashionable, when three years ago it was barely known.

"It's the feature of vitality: a need to show they're strong, young and fresh and are creating something new: be it a new party, a new country," explains Vassiliki Georgiadou, professor at Panteion University and an expert of far-Right wing radicalism who has studied Golden Dawn for years. "They discard the label of

Nazism and instead play up the nationalist card.
 They use ancient Greek history as a camouflage to hide their true identity: that they're fans of Hitler, anti-Semitism."Sixteen-year old Stavros doesn't see his parents often as they work hard to put food on the table. His mother is a fervent supporter of the left wing Syriza party, but Stavros was drawn to the nationalist rhetoric of Golden Dawn. He admits that he has in the past thrown rocks and fruit at the homes of Pakistani residents.

"I did this to get them to respect our country because I love Greece so much," he boasts. "Golden Dawn kids are not killers but people who are worried that we won't be able to find jobs because of all those illegal immigrants."


Evdoxia, also 16, wants to be a lawyer. She wears pink glasses and her manicured little finger sports a golden ring with a sparkly heart. Her nails and clothes are black – the favourite colour of many adolescents, but also of her favourite political party.

"Golden Dawn is not a descendent of Nazism," Evdoxia insists, playing with the cherry shaped pendant dangling from her neck. "Whoever thinks it is, doesn't know what the party's really about."

She is typical of the new Golden Dawn supporter. The punishing austerity programme that has gripped Greece as it struggles to cling to its eurozone membership has radically eroded her middle class quality of life. The weekly supermarket shopping became monthly. Birthday and Christmas gifts vanished. Evdoxia is extremely worried about her future.

"Golden Dawn is trying to offer solutions amid difficult times and contrary to other parties, they actually do what they say they will," she eloquently explains. The Zoro-style saviour tactics of this party is what also appealed to Evdoxia, who says her cousin was attacked and robbed by an African immigrant.

She discovered Golden Dawn on the internet – the far-right movement actively uses social media to expand their presence. A few months ago, Facebook removed the profile pages of Golden Dawn MPs and other related pages for breaching the site's terms on racism and promoting violence, but there are plenty of other websites hosting their views.


 The party is reaping the fruit of its tireless campaigning. Grassroots mobilisation is its main recruitment technique, and the party is actively involved in neighbourhood initiatives, especially in areas that saw a rise of crime and strong influx of migrants.

One teen told of how party members sometimes hand out mobile phone numbers to youths, claiming they are to help protect them from crime when they return late from school.

Gyms, athletic and martial arts clubs are easy ground to recruit youngsters and there is even a patriotic supporters club, Galazia Stratia (Blue Army), which draws its membership from the youth. Music is also influential in attracting young followers.

Two of Golden Dawn's MPs are musicians. One of them, Artemis Matthaiopoulos, was the bass player of white power rock band Pogrom which sang the praises of Hitler's Auschwitz death camp. Another nationalist song of theirs is entitled "Speak Greek Or Die."


 The problem for teachers and other officials is how to tackle the rise of the far-right. A mainstream political party trying to recruit new members is not illegal, and Golden Dawn is no longer a fringe movement. After emerging from obscurity to win 7 per cent of the vote at last year's elections, the party has seen its popularity nearly double.

If elections were to take place soon, polls predict the party would likely come into third place.

While Ioannis Vouldis, the Golden Dawn MP who heads the party's youth branch, agreed to receive The Independent at their offices, he refused to answer any questions about its activities, saying only that: "At present there is a decision not to talk to the press."Golden Dawn denies ties to any racist violence, although immigrant organisations strongly contest this, while analysts say their rhetoric has prompted many of followers to act on slogans like "clean up Greece of the stench" – in reference to illegal immigrants. A few months ago, Golden Dawn MPs smashed the stalls of immigrant vendors who failed to provide the necessary permits for selling goods at street markets. The daughter of the party's leader was also detained over a racist attack last June.

These culture clashes appear to be spreading into the playground. Graffiti of Greek flags, nationalist slogans, and signs that bear a resemblance to swastikas have started appearing around schools. Nikiforos, 12, blames Golden Dawn for the recent rise of violence between his Greek and foreign schoolmates. "We've turned into Age of Empires," he shyly jokes, making reference to the popular computer war game where kingdoms clash in an effort to expand their civilisation.Ernesto, 17, is an Albanian who grew up with his Greek friend Kostas in central Athens. They shared their food, discussed girls and played football. But a few years ago, Kostas started spending his time with a group of black-clad youths with shaved heads who claimed to support Golden Dawn.

"Kostas felt he was different by hanging out with them: they were the mean and cool guys that everyone was afraid of," he recalls. "They hated immigrants and even taught their dogs to growl at Africans – it was crazy".


 The widespread anger that Greeks have experienced since the beginning of the economic crisis has been channelled to children and is shaping their psyche, experts say. Child psychologist Amalia Louizou explains that in such an environment, children are the easiest recipients of extremist messages.About 50 teachers set up the Anti-Fascist Front of Education to deal with the rise of right-wing extremism, but with deep cuts to the education budget, there are few resources to help them win the fierce battle for the minds of youths. Concepts like Nazism, fascism and prejudice need to be endowed with significance to youths who can't relate to them, experts say.

"Kids need to start loving people who are different in colour and religion and this can only really happen from schools," argues Mr Georgiadou from Panteion University.
"They're being taught about ancient Greece instead of what is a democracy and the benefits of living in it instead of a dictatorship."


 Meanwhile, at a Golden Dawn youth festival at the foot of Mt Ymittos in Athens, a few months ago, the party's leader thundered to thousands of supporters: "They've called us thugs, fascists, racists but we answered: we are the future, you are the past."
"We are the Greece that is coming."Golden Dawn: Exploiting austerity

Until recently, Golden Dawn was a fringe party – thought of by most Greeks as too extreme. But as the economy has worsened, the party's fortunes have improved.

Founded in 1993, the party's breakthrough came in the 2012 elections – marked by deep economic recession and budget cuts. Golden Dawn took around seven per cent, vowing to expel both legal and illegal immigrants. In the previous election it polled just 0.2 per cent.

Golden Dawn denies that it is a neo-Nazi party, preferring to call itself nationalist. But its members are accused of acts of violence against immigrants and ethnic minorities. The party's flag is an ancient Greek symbol similar to the swastika and its leader, Nikolaos Mihaloliakos, gave a Nazi salute at an Athens city council meeting in 2011.

The party made headlines last year when Ilias Kasidiaris, a high-profile member, slapped a female MP on live television.

Richard Hall

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.