ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΟΡΓΗ ΓΟΝΕΩΝ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εγκλημα εις βάρος μικρών παιδιών που διαπράττεται εδώ και δύο χρόνια, αποδεικνύεται το κλείσιμο της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (ΕΚΑΣΚΑΠ), του μοναδικού δημόσιου κέντρου, καθώς η υπόθεση αυτή φαίνεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε μικρά παιδιά.
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 και με αφορμή την έλλειψη προσωπικού έκλεισε αιφνίδια η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα, με αποτέλεσμα τα χειρουργημένα βρέφη να μεταφερθούν σε εντατικές μονάδες άλλων ορόφων, υπό τριτοκοσμικές και άκρως επικίνδυνες συνθήκες.
Αμέσως μετά και με την -αρχική- δικαιολογία της «αναβάθμισης», έκλεισε, το ίδιο αιφνίδια, ολόκληρο το Κέντρο και τα παιδιά που ανέμεναν χειρουργεία παραπέμφθηκαν στο Ωνάσειο, το οποίο όμως δεν διαθέτει κάλυψη παιδιατρικού νοσοκομείου και σε περίπτωση άλλης επιπλοκής οι μικροί ασθενείς μεταφέρονται πίσω στο «Αγία Σοφία»
Από το σύνολο των άνω των 50 περιστατικών που ανέμεναν χειρουργείο, το Ωνάσειο αναφέρει ότι «νοσηλεύονται» ή «αντιμετωπίζονται» 39, χωρίς να διευκρινίζεται αν έχουν ή όχι χειρουργηθεί, ενώ φαίνεται να είναι αναλογικά αυξημένος ο αριθμός επισυμβάντων θανάτων ασθενών. Πρωτοφανές, όσο και τραγικό, είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις λόγω της αδυναμίας συνεννόησης με τους γιατρούς, γονείς αναγκάζονται να στέλνουν εξώδικα προκειμένου να χειρουργηθούν τα παιδιά τους!
Ηδη 10 βουλευτές της Ν.Δ. έχουν καταθέσει από τον Δεκέμβριο του 2012 ερώτηση στη Βουλή, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητη, για τον αριθμό των νοσηλευόμενων παιδιών, τον αριθμό των επεμβάσεων και την πορεία αυτών.
Θάνατοι
Την υπόθεση επιβεβαιώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» Χρυσάνθη Κοκολάκη. Οπως αναφέρει στην «Ε»: «Υπάρχουν παιδιά που έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν πρόλαβαν και δεν χειρουργήθηκαν από το Ωνάσειο. Ειδικά για ένα παιδί ανασφάλιστο αλβανικής καταγωγής η καθυστέρηση έφθασε τον έναν χρόνο, από τον Μάιο του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Οι καθυστερήσεις φυσικά οφείλονται και στο γεγονός ότι ήταν ανασφάλιστο».
Με τα πιο γκρίζα λόγια περιγράφει το τραγικό γεγονός ο πατέρας του παιδιού αυτού, ο οποίος, όπως λέει σε ένορκη κατάθεσή του, πήγε το παιδί του στο Ωνάσειο το 2011 αφού είχε εξεταστεί αρχικά το βρέφος στο «Αγία Σοφία» και είχε κριθεί ότι είχε ανάγκη άμεσου χειρουργείου: «Ετσι πήγα με το παιδί στο Ωνάσειο τον Νοέμβριο του 2011, όπου εξετάστηκε από τους γιατρούς. Επειδή το παιδί δεν είχε ασφάλεια, μου είπαν να ξαναπάω μόνον αφού θα έχει ασφαλιστεί το παιδί Ομως εγώ δεν κατάφερα να ασφαλίσω το παιδί και επειδή η κατάστασή του χειροτέρευε, ξαναπήγα με το παιδί στο Ωνάσειο τον Φεβρουάριο του 2012. Εκεί μας αντιμετώπισαν σαν ζώα, αρνήθηκαν ακόμη και να εξετάσουν το παιδί μου, αφού ήταν ανασφάλιστο, και το μόνο που κατάφερα ήταν να μου υποσχεθούν ότι θα μου δώσουν ένα χαρτί για την κατάσταση του παιδιού ώστε να μπορέσω να βγάλω τα χαρτιά για την ασφάλεια.
Ετσι τον Μάρτιο του 2012 έλαβα ένα πιστοποιητικό με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2012, το οποίο αναφέρει ότι το παιδί μου: "...πάσχει από σοβαρή σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια, τετραλογία του Fallot... Ο ασθενής παρουσιάζει σοβαρότατη κυάνωση και πιθανές υπερκυανωτικές κρίσεις... Λόγω της σοβαρότητος και επικινδυνότητος της κατάστασης από τη σοβαρότατη κυάνωση, συνιστάται επείγουσα αιμοδυναμική και αγγειογραφική μελέτη και πιθανότατα επείγουσα χειρουργική επέμβαση"».
Ομως ακόμη και τότε οι γονείς δεν κατάφεραν να μπει το παιδί τους στο Ωνάσειο. Τρεις μήνες μετά, η υγεία του παιδιού επιδεινώθηκε και οι γονείς το πήγαν στο «Αγία Σοφία», όπου έκανε εισαγωγή στη Γενική Εντατική Μονάδα. Ακόμη και τότε, για να κινητοποιηθεί κάπως το σύστημα, απαιτήθηκε η αποστολή εξωδίκου από τη δικηγόρο του Συλλόγου των Γονέων, με το οποίο ζητούσε την άμεση διακομιδή του παιδιού στο Ωνάσειο, καθώς και την άμεση διενέργεια της επέμβασης. Μόνον τότε και μάλιστα την ίδια μέρα, όπως λέει ο πατέρας, πήραν το παιδί στο Ωνάσειο, όπου ύστερα από 4-5 μέρες τού έκαναν καθετηριασμό. Στη συνέχεια, όμως, άφησαν να περάσουν άλλες δέκα μέρες, και τελικά στις 18 Ιουνίου 2012 έβαλαν το παιδί στο χειρουργείο, όπου και κατέληξε κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Ο πατέρας του άτυχου βρέφους Α.Ζ. καταλήγει: «Το παιδί μου μπορούσε να ζει σήμερα αν δεν μας είχαν φερθεί έτσι οι αρμόδιοι του "Αγία Σοφία" που έκλεισαν το Κέντρο, και το Ωνάσειο που μας φέρθηκε σαν να είμαστε ζώα, ενώ ακόμα και σήμερα μετά το θάνατο του παιδιού μας έχουν το θράσος να ρίχνουν τα βάρη σε μας τους χαροκαμένους γονείς».
Μια άλλη ιστορία φαίνεται ότι κόστισε τη ζωή ενός βρέφους καθώς οι αρμόδιοι του Ωνασείου, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος των Γονέων, αδιαφόρησαν και αρνήθηκαν ακόμη και να έρθει ειδικός από το εξωτερικό παρ' ότι υπήρχε και η έγγραφη διαβεβαίωσή του ότι μπορούσε να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να πραγματοποιήσει δωρεάν την επέμβαση για την οποία δεν υπήρχε εμπειρία στη χώρα μας.
Οι γονείς του βρέφους, αφού έβλεπαν το παιδί τους να αργοσβήνει χωρίς προοπτική χειρουργείου, αναγκάστηκαν κι αυτοί να στείλουν εξώδικο στο Ωνάσειο, στο οποίο αναφέρουν: «Σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των ιατρών, μόνη διέξοδος είναι η μεταμόσχευση καρδιάς, όμως αυτό προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης συσκευής μηχανικής υποστήριξης, για την οποία όμως επέμβαση δεν υπάρχει εμπειρία στην Ελλάδα. Κατόπιν αυτού απευθυνθήκαμε οι ίδιοι σε κέντρα του εξωτερικού και μάθαμε για τον ειδικό παιδοκαρδιοχειρουργό, διευθυντή του καρδιοχειρουργικού κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων της Γενεύης, καθηγητή κ. Αυξέντιο Καλαγκό, ο οποίος σε επικοινωνία μας προσφέρθηκε να έλθει στο νοσοκομείο και να προβεί στην εν λόγω επέμβαση άνευ αμοιβής.
Κατόπιν αυτού σας ζητήσαμε να προχωρήσετε στην πρόσκληση του κ. Καλαγκού, όμως εσείς αρνηθήκατε με κάθε είδους δικαιολογίες, μεταξύ των οποίων ισχυριστήκατε ότι δεν έχετε έγγραφη διαβεβαίωση ότι ο εν λόγω καρδιοχειρουργός μπορεί να έλθει, οπότε εμείς του ζητήσαμε και την 1η Οκτωβρίου σας απέστειλε επιστολή, στην οποία διαβεβαιώνει ότι διατίθεται να έλθει και να σας συνδράμει στην επέμβαση αυτή, άνευ αμοιβής».
Ομως πέρασαν άλλες 15 ημέρες και οι αρμόδιοι του Ωνασείου δεν απάντησαν και πάλι, με αποτέλεσμα οι γονείς του άτυχου βρέφους να ζητήσουν να μεταφερθεί στο εξωτερικό, αφού όπως ανέφεραν στο εξώδικο «...το βρέφος μας κινδυνεύει άμεσα, λόγω της βαριάς καρδιακής ανεπάρκειας, ευρισκόμενο σε ισχυρή και ανεπίτρεπτα μακρά ινότροπη υποστήριξη της καρδιάς, σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής καθώς και σε τόνωση της νεφρικής λειτουργίας».
Ομως με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις το παιδί έσβησε μέσα Νοεμβρίου του 2012, σε αναμονή μετάβασης στην Ιταλία για την επέμβαση μηχανικής υποστήριξης.
Οι γονείς των καρδιοπαθών παιδιών μέσω του Συλλόγου τους διαμαρτύρονται και για τη στάση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος, αφού επέρριψε όλες τις ευθύνες στους γιατρούς του «Αγία Σοφία», ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε αιχμές και για τους γονείς των άρρωστων παιδιών, καθώς μίλησε για «κροκοδείλια δάκρυα». Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση στις 21/01/2013, αναφέρει: «Η υπόθεση με απασχολεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου. Κάλεσα τους ιατρούς να συμφωνήσουν και να εγκαταλείψουν τις πρακτικές τις οποίες ακολουθούσαν. Είναι αμετανόητοι. Το λέω ευθέως. Η ευθύνη ανήκει στους ιατρούς... Είναι ανίκανοι να συνεργαστούν μεταξύ τους. Ο ένας καταγγέλλει τον άλλον. Και βρίσκονται υπό διαρκή πειθαρχικό έλεγχο. Πώς θα ανοίξει η κλινική; Εγώ εμποδίζω να ανοίξει η κλινική; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και τα κροκοδείλια δάκρυα, όχι από σας, από ορισμένους, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Ομως οι γονείς δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο τις δικαιολογίες για τους «γιατρούς που μαλώνουν», αφού εκτός από 3 περιστατικά για τα οποία υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά, έχουν γίνει μηνύσεις για τα άλλα 2 παιδιά που κατέληξαν τον Ιούνιο και Νοέμβριο του 2012.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία», Χρυσάνθη Κοκολάκη, αναφερόμενη στο κλείσιμο του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, δηλώνει στην «Ε»:
«Ηταν έγκλημα. Δεν είναι απαράδεκτο μόνο το γεγονός ότι έκλεισαν το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας. Ακόμα πιο απεχθής είναι ο τρόπος που αυτό έγινε: με κατάπτυστα ψέματα, που συνεχίζονται ώς σήμερα, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Υπουργοί, διοικητές, ΜΜΕ, όλα εναντίον μας. Εμείς όμως έχουμε την αλήθεια και δεν θα σταματήσουμε να τη λέμε. Το χρωστάμε στα παιδιά που χάθηκαν άδικα και σε αυτά που περιμένουν ακόμη να χειρουργηθούν από τους άξιους χειρουργούς του "Αγία Σοφία" τους οποίους εμπιστευόμαστε απόλυτα».
Ελευθεροτυπία via https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1456104
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Εγκλημα διαρκείας στο «Η Αγία Σοφία»
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Εγκλημα εις βάρος μικρών παιδιών που διαπράττεται εδώ και δύο χρόνια, αποδεικνύεται το κλείσιμο της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (ΕΚΑΣΚΑΠ), του μοναδικού δημόσιου κέντρου, καθώς η υπόθεση αυτή φαίνεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε μικρά παιδιά.
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 και με αφορμή την έλλειψη προσωπικού έκλεισε αιφνίδια η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα, με αποτέλεσμα τα χειρουργημένα βρέφη να μεταφερθούν σε εντατικές μονάδες άλλων ορόφων, υπό τριτοκοσμικές και άκρως επικίνδυνες συνθήκες.
Αμέσως μετά και με την -αρχική- δικαιολογία της «αναβάθμισης», έκλεισε, το ίδιο αιφνίδια, ολόκληρο το Κέντρο και τα παιδιά που ανέμεναν χειρουργεία παραπέμφθηκαν στο Ωνάσειο, το οποίο όμως δεν διαθέτει κάλυψη παιδιατρικού νοσοκομείου και σε περίπτωση άλλης επιπλοκής οι μικροί ασθενείς μεταφέρονται πίσω στο «Αγία Σοφία»
Από το σύνολο των άνω των 50 περιστατικών που ανέμεναν χειρουργείο, το Ωνάσειο αναφέρει ότι «νοσηλεύονται» ή «αντιμετωπίζονται» 39, χωρίς να διευκρινίζεται αν έχουν ή όχι χειρουργηθεί, ενώ φαίνεται να είναι αναλογικά αυξημένος ο αριθμός επισυμβάντων θανάτων ασθενών. Πρωτοφανές, όσο και τραγικό, είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις λόγω της αδυναμίας συνεννόησης με τους γιατρούς, γονείς αναγκάζονται να στέλνουν εξώδικα προκειμένου να χειρουργηθούν τα παιδιά τους!
Ηδη 10 βουλευτές της Ν.Δ. έχουν καταθέσει από τον Δεκέμβριο του 2012 ερώτηση στη Βουλή, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητη, για τον αριθμό των νοσηλευόμενων παιδιών, τον αριθμό των επεμβάσεων και την πορεία αυτών.
Θάνατοι
Την υπόθεση επιβεβαιώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» Χρυσάνθη Κοκολάκη. Οπως αναφέρει στην «Ε»: «Υπάρχουν παιδιά που έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν πρόλαβαν και δεν χειρουργήθηκαν από το Ωνάσειο. Ειδικά για ένα παιδί ανασφάλιστο αλβανικής καταγωγής η καθυστέρηση έφθασε τον έναν χρόνο, από τον Μάιο του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Οι καθυστερήσεις φυσικά οφείλονται και στο γεγονός ότι ήταν ανασφάλιστο».
Με τα πιο γκρίζα λόγια περιγράφει το τραγικό γεγονός ο πατέρας του παιδιού αυτού, ο οποίος, όπως λέει σε ένορκη κατάθεσή του, πήγε το παιδί του στο Ωνάσειο το 2011 αφού είχε εξεταστεί αρχικά το βρέφος στο «Αγία Σοφία» και είχε κριθεί ότι είχε ανάγκη άμεσου χειρουργείου: «Ετσι πήγα με το παιδί στο Ωνάσειο τον Νοέμβριο του 2011, όπου εξετάστηκε από τους γιατρούς. Επειδή το παιδί δεν είχε ασφάλεια, μου είπαν να ξαναπάω μόνον αφού θα έχει ασφαλιστεί το παιδί Ομως εγώ δεν κατάφερα να ασφαλίσω το παιδί και επειδή η κατάστασή του χειροτέρευε, ξαναπήγα με το παιδί στο Ωνάσειο τον Φεβρουάριο του 2012. Εκεί μας αντιμετώπισαν σαν ζώα, αρνήθηκαν ακόμη και να εξετάσουν το παιδί μου, αφού ήταν ανασφάλιστο, και το μόνο που κατάφερα ήταν να μου υποσχεθούν ότι θα μου δώσουν ένα χαρτί για την κατάσταση του παιδιού ώστε να μπορέσω να βγάλω τα χαρτιά για την ασφάλεια.
Ετσι τον Μάρτιο του 2012 έλαβα ένα πιστοποιητικό με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2012, το οποίο αναφέρει ότι το παιδί μου: "...πάσχει από σοβαρή σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια, τετραλογία του Fallot... Ο ασθενής παρουσιάζει σοβαρότατη κυάνωση και πιθανές υπερκυανωτικές κρίσεις... Λόγω της σοβαρότητος και επικινδυνότητος της κατάστασης από τη σοβαρότατη κυάνωση, συνιστάται επείγουσα αιμοδυναμική και αγγειογραφική μελέτη και πιθανότατα επείγουσα χειρουργική επέμβαση"».
Ομως ακόμη και τότε οι γονείς δεν κατάφεραν να μπει το παιδί τους στο Ωνάσειο. Τρεις μήνες μετά, η υγεία του παιδιού επιδεινώθηκε και οι γονείς το πήγαν στο «Αγία Σοφία», όπου έκανε εισαγωγή στη Γενική Εντατική Μονάδα. Ακόμη και τότε, για να κινητοποιηθεί κάπως το σύστημα, απαιτήθηκε η αποστολή εξωδίκου από τη δικηγόρο του Συλλόγου των Γονέων, με το οποίο ζητούσε την άμεση διακομιδή του παιδιού στο Ωνάσειο, καθώς και την άμεση διενέργεια της επέμβασης. Μόνον τότε και μάλιστα την ίδια μέρα, όπως λέει ο πατέρας, πήραν το παιδί στο Ωνάσειο, όπου ύστερα από 4-5 μέρες τού έκαναν καθετηριασμό. Στη συνέχεια, όμως, άφησαν να περάσουν άλλες δέκα μέρες, και τελικά στις 18 Ιουνίου 2012 έβαλαν το παιδί στο χειρουργείο, όπου και κατέληξε κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Ο πατέρας του άτυχου βρέφους Α.Ζ. καταλήγει: «Το παιδί μου μπορούσε να ζει σήμερα αν δεν μας είχαν φερθεί έτσι οι αρμόδιοι του "Αγία Σοφία" που έκλεισαν το Κέντρο, και το Ωνάσειο που μας φέρθηκε σαν να είμαστε ζώα, ενώ ακόμα και σήμερα μετά το θάνατο του παιδιού μας έχουν το θράσος να ρίχνουν τα βάρη σε μας τους χαροκαμένους γονείς».
Μια άλλη ιστορία φαίνεται ότι κόστισε τη ζωή ενός βρέφους καθώς οι αρμόδιοι του Ωνασείου, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος των Γονέων, αδιαφόρησαν και αρνήθηκαν ακόμη και να έρθει ειδικός από το εξωτερικό παρ' ότι υπήρχε και η έγγραφη διαβεβαίωσή του ότι μπορούσε να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να πραγματοποιήσει δωρεάν την επέμβαση για την οποία δεν υπήρχε εμπειρία στη χώρα μας.
Οι γονείς του βρέφους, αφού έβλεπαν το παιδί τους να αργοσβήνει χωρίς προοπτική χειρουργείου, αναγκάστηκαν κι αυτοί να στείλουν εξώδικο στο Ωνάσειο, στο οποίο αναφέρουν: «Σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των ιατρών, μόνη διέξοδος είναι η μεταμόσχευση καρδιάς, όμως αυτό προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης συσκευής μηχανικής υποστήριξης, για την οποία όμως επέμβαση δεν υπάρχει εμπειρία στην Ελλάδα. Κατόπιν αυτού απευθυνθήκαμε οι ίδιοι σε κέντρα του εξωτερικού και μάθαμε για τον ειδικό παιδοκαρδιοχειρουργό, διευθυντή του καρδιοχειρουργικού κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων της Γενεύης, καθηγητή κ. Αυξέντιο Καλαγκό, ο οποίος σε επικοινωνία μας προσφέρθηκε να έλθει στο νοσοκομείο και να προβεί στην εν λόγω επέμβαση άνευ αμοιβής.
Κατόπιν αυτού σας ζητήσαμε να προχωρήσετε στην πρόσκληση του κ. Καλαγκού, όμως εσείς αρνηθήκατε με κάθε είδους δικαιολογίες, μεταξύ των οποίων ισχυριστήκατε ότι δεν έχετε έγγραφη διαβεβαίωση ότι ο εν λόγω καρδιοχειρουργός μπορεί να έλθει, οπότε εμείς του ζητήσαμε και την 1η Οκτωβρίου σας απέστειλε επιστολή, στην οποία διαβεβαιώνει ότι διατίθεται να έλθει και να σας συνδράμει στην επέμβαση αυτή, άνευ αμοιβής».
Ομως πέρασαν άλλες 15 ημέρες και οι αρμόδιοι του Ωνασείου δεν απάντησαν και πάλι, με αποτέλεσμα οι γονείς του άτυχου βρέφους να ζητήσουν να μεταφερθεί στο εξωτερικό, αφού όπως ανέφεραν στο εξώδικο «...το βρέφος μας κινδυνεύει άμεσα, λόγω της βαριάς καρδιακής ανεπάρκειας, ευρισκόμενο σε ισχυρή και ανεπίτρεπτα μακρά ινότροπη υποστήριξη της καρδιάς, σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής καθώς και σε τόνωση της νεφρικής λειτουργίας».
Ομως με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις το παιδί έσβησε μέσα Νοεμβρίου του 2012, σε αναμονή μετάβασης στην Ιταλία για την επέμβαση μηχανικής υποστήριξης.
Οι γονείς των καρδιοπαθών παιδιών μέσω του Συλλόγου τους διαμαρτύρονται και για τη στάση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος, αφού επέρριψε όλες τις ευθύνες στους γιατρούς του «Αγία Σοφία», ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε αιχμές και για τους γονείς των άρρωστων παιδιών, καθώς μίλησε για «κροκοδείλια δάκρυα». Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση στις 21/01/2013, αναφέρει: «Η υπόθεση με απασχολεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου. Κάλεσα τους ιατρούς να συμφωνήσουν και να εγκαταλείψουν τις πρακτικές τις οποίες ακολουθούσαν. Είναι αμετανόητοι. Το λέω ευθέως. Η ευθύνη ανήκει στους ιατρούς... Είναι ανίκανοι να συνεργαστούν μεταξύ τους. Ο ένας καταγγέλλει τον άλλον. Και βρίσκονται υπό διαρκή πειθαρχικό έλεγχο. Πώς θα ανοίξει η κλινική; Εγώ εμποδίζω να ανοίξει η κλινική; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και τα κροκοδείλια δάκρυα, όχι από σας, από ορισμένους, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Ομως οι γονείς δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο τις δικαιολογίες για τους «γιατρούς που μαλώνουν», αφού εκτός από 3 περιστατικά για τα οποία υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά, έχουν γίνει μηνύσεις για τα άλλα 2 παιδιά που κατέληξαν τον Ιούνιο και Νοέμβριο του 2012.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία», Χρυσάνθη Κοκολάκη, αναφερόμενη στο κλείσιμο του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, δηλώνει στην «Ε»:
«Ηταν έγκλημα. Δεν είναι απαράδεκτο μόνο το γεγονός ότι έκλεισαν το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας. Ακόμα πιο απεχθής είναι ο τρόπος που αυτό έγινε: με κατάπτυστα ψέματα, που συνεχίζονται ώς σήμερα, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Υπουργοί, διοικητές, ΜΜΕ, όλα εναντίον μας. Εμείς όμως έχουμε την αλήθεια και δεν θα σταματήσουμε να τη λέμε. Το χρωστάμε στα παιδιά που χάθηκαν άδικα και σε αυτά που περιμένουν ακόμη να χειρουργηθούν από τους άξιους χειρουργούς του "Αγία Σοφία" τους οποίους εμπιστευόμαστε απόλυτα».
Ελευθεροτυπία via https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1456104
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.