Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

AFP “Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του "τοξικού" ορυχείου χρυσού στην Ελλάδα”. Επιτυχημένη πανελλαδική και διεθνής κινητοποίηση. Μηνύματα από Ναόμι Κλάιν και αλληλέγγυους






Η αστυνομία τελικά μετράει χειρότερα και από το MEGA . Μια διαδήλωση 2 χλμ τουλάχιστον , με περισσότερα από 15000 άτομα, την μέτρησε στα 5000.


Εντύπωση προκαλεί ότι ακόμη και οι Καναδοί, του δικτύου CBC, τους μέτρησαν πάνω από 10000!





Στο πλαίσιο της παγκόσμιας μέρας δράσης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, στις 9 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κομοτηνή, Σπάρτη, Λιβαδειά, Σύρος, Τρίκαλα, Αίγινα, Βόλο, Καβάλα, Πάτρα, Μυτιλήνη, Γιάννενα, Ηράκλειο, αλλά και σε Λονδίνο, Παρίσι, Αμστερνταμ, Μόντρεαλ, Βερολίνο, ενώ έγινε και  συμβολική κατάληψη στο ελληνικό προξενείο στο Ντίσελντορφ.


Αναρτούμε την ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου καθώς και μηνύματα συμπαράστασης από διεθνείς προσωπικότητες




Μηνύματα συμπαράστασης διεθνών προσωπικοτήτων


Ναόμι Κλάιν, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Ακτιβίστρια :



«Στις Σκουριές, στη Χαλκιδική, δεν είναι "δύο άκρα" που βρίσκονται σε σύγκρουση, όπως θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δύο διαμετρικά αντίθετες κοσμοθεωρήσεις.


Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι δυνάμεις που μάχονται για την απρόσκοπτη επιδίωξη του κέρδους και της οικονομικής μεγέθυνσης, θυσιάζοντας τη δημοκρατία, αποσταθεροποιώντας τη ζωή πάνω στον πλανήτη και θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των παιδιών μας. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται απλοί άνθρωποι που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να ζουν σε αρμονία με το περιβάλλον τους και να αποφασίζουν από κοινού για τα θέματα που τους επηρεάζουν όλους.


Η ειρηνική αλλά σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της Χαλκιδικής δεν αποτελεί εγκληματική πράξη, αλλά, αντιθέτως, ηρωική. Τέτοιες πράξεις είναι απαραίτητες, αν πρόκειται η ανθρωπότητα να αποφύγει την καταστροφή. Οι πραγματικοί βάνδαλοι δεν είναι αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους, αλλά αυτοί που στέλνουν μπουλντόζες και αποψιλωτικά μηχανήματα σε εκείνο το υπέροχο δάσος.


Στις 9 Νοεμβρίου, μαζί με χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, καλώ την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις άδικες νομικές διώξεις ενάντια στους ακτιβιστές κατά των ορυχείων και να εγκαταλείψει την εσφαλμένη και καταστροφική λογική που υπαγορεύει ότι η μόνη λύση στην οικονομική κρίση είναι να θυσιαστεί το περιβάλλον».



Δρ Peter Bohmer, Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, Evergreen State College, Olympia, ΗΠΑ.


  «Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των γενναίων κατοίκων της Χαλκιδικής και της υπόλοιπης Ελλάδας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού σε αυτή την περιοχή. Ο αγώνας αυτός είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ολοένα διογκούμενης αντίδρασης ενάντια στην καταστροφική μεταλλευτική δραστηριότητα, μίας αντίδρασης που αποκτάει παγκόσμια εμβέλεια.


Απαιτούμε την παύση όλων των κατασταλτικών ενεργειών ενάντια σε όσους αγωνίζονται για τη δημοκρατία και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η συνεχείς δράσεις αντίστασης του ελληνικού λαού και των κοινωνικών κινημάτων ενάντια στη λιτότητα και το χρηματοπιστωτικό και διεθνές κεφάλαιο και υπέρ της οικονομικής δικαιοσύνης προκαλούν θαυμασμό και αποτελούν πηγή έμπνευσης.


 Εμείς από την Olympia, Washington, ΗΠΑ θα είμαστε με τη σκέψη μας στη Θεσσαλονίκη στις 9 Νοεμβρίου 2013 στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, αγώνα και αλληλεγγύης».


Oscar Olivera Foronda, Πολεμιστές του Νερού - Cochabamba Βολιβία.


«Προς τους άνδρες και τις γυναίκες, τη νεολαία, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, προς όλους τους απλούς και εργατικούς ανθρώπους της Χαλκιδικής. Προς όλους αυτούς και αυτές που εδώ και εκατοντάδες χρόνια συνυπάρχουν μεταξύ τους με ειρήνη, με αδελφοσύνη, με ισότητα, ως βασικές αξίες για την καθημερινή οικοδόμηση της χαράς και της ελπίδας, καθώς και μιας μόνιμης αρμονικής σχέσης με την Πατσαμάμα, τη Μητέρα Γη.


Σε όλους εσάς, που είστε σαν εμάς, εδώ στην Κοτσαμπάμπα, στη Βολιβία, σας λέμε σήμερα ότι δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί σας, γιατί ο αγώνας για τη ζωή, για τη γη, για τη χαρά, για τα όνειρά μας, είναι αγώνας όλων των λαών, ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στις πολυεθνικές, ενάντια στις κυβερνήσεις που ξεπουλούν τον τόπο μας, ενάντια στην αλαζονεία των ισχυρών, ενάντια στη λεηλασία των κοινών. Ξεπερνώντας το φόβο, με αμοιβαία εμπιστοσύνη, απέναντι στον τρόμο προτάσσουμε τον αγώνα, απέναντι στο ψεύδος την αξιοπρέπεια, απέναντι στο θάνατο... τη ζωή.


Εμπρός λοιπόν αδελφοί και αδελφές μας από τη Χαλκιδική... γιατί ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Ενα ηλιόλουστο απόγευμα στη νότια πλευρά του κόσμου, μια όμορφη μέρα του Νοεμβρίου του 2013».



Niki Ashton, Βουλευτής του Καναδικού Κοινοβουλίου, Ελληνικής καταγωγής.


 «Βρέθηκα στη βόρεια Ελλάδα και είδα από κοντά για ποιο λόγο αγωνίζεται ο κόσμος. Αγωνίζονται για τη γη τους, για το νερό τους, για τον αέρα τους και για το μέλλον όλων μας. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος. Με αλληλεγγύη από τον Καναδά».







Thousands protest "toxic" gold mine in Greece






Demonstrators shout slogans during a protest against a gold mine project on the World Day of Action against gold mines in Thessaloniki, Greece, 9 November, 2013. (AFP/Sakis Mitrolidis)




Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του "τοξικού" ορυχείου χρυσού στην Ελλάδα


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Ελλάδα: Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, βγήκαν στους δρόμους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ελλάδα το Σάββατο, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του αμφιλεγόμενου ορυχείου χρυσού που έχει φθείρει σχέσεις σε ένα χωριό στον βορρά.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έλεγε «η τοξική σκόνη δεν έχει όρια. Όχι στα ορυχεία χρυσού" στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα, περισσότερα από 500 άτομα συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν συνθήματα καταγγέλλοντας αστυνομική βία, που όπως ισχυρίζονται, απευθύνεται σε όσους έχουν αναλάβει δράση κατά του ορυχείου.


Τον Φεβρουάριο κάποιοι έριξαν βόμβες μολότοφ στην περιοχή, τραυματίζοντας ένα φρουρό και καταστρέψαν εξοπλισμό.

Ακολούθησε δύο μήνες αργότερα η λεηλασία του τοπικοϋ αστυνομικού τμήματος σε αντίποινα για αυτά που οι κάτοικοι είδαν ως υπερβολική δύναμη η οποία χρησιμοποιήθηκε για την σύλληψη δύο υπόπτων που συνδέονται με την προηγούμενη επίθεση.

Για περισσότερα από 200 άτομα της περιοχής γύρω από το ορυχείο εκκρεμεί δίκη από ποινικές διώξεις που συνδέονται με τις διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται οι αρχές ότι έχουν ποινικοποιήσει το κίνημα διαμαρτυρίας.


Οι ακτιβιστές κατά του ορυχείου ισχυρίζονται ότι θα δηλητηριάσει τις τοπικές παροχές νερού με υδράργυρο, μόλυβδο και αρσενικό, αλλά η κυβέρνηση λέει ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε μια χώρα με ποσοστό ανεργίας 27%.



Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news




ΔΙΑΒΑΣΤΕ - ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 




MINING WEEKLY. Πως η Eldorado Gold εξαγοράζει την Glory Resources, που έχει ως πολυτιμότερο κεφάλαιο το έργο στις Σάπες, στην Ελλάδα


ΕΓΓΡΑΦΟ 39 σελ της Κομισιόν. Περιουσία και γη του Δημοσίου πουλήθηκαν στην Hellas Gold σε κατώτερη τιμή & αφορολόγητα .Άρνηση της κυβέρνησης να πάρει πίσω δεκάδες εκατομμύρια από την εταιρεία.


New Internationalist Magazine (UK). “Μεταλλευτικά συμφέροντα υπερισχύουν της τοπικής δημοκρατίας στην Ελλάδα”.


Σε κάθε ρεπορτάζ για τις Σκουριές, το MEGA ξεχνάει την πρόσθεση αλλά πετάει στον πολλαπλασιασμό!


Η Ελλαδα στο σκαμνι για τον Μπομπολα!


Σκοτούρες για Gabriel στη Roșia Montana & για Eldorado στο Certej. DEUTSCHE WELLE. Λαϊκή οργή στη Ρουμανία για το καναδικό ορυχείο χρυσού.

INDEPENDENT «Το βαρύ τίμημα του Ελληνικού χρυσού». Καταστροφή με ευθύνη της κυβέρνησης, που αρνήθηκε να σχολιάσει.


GLOBE & MAIL (CANADA) "Ιερισσός.Το μεγάλο πρόβλημα της Eldorado" ΚΑΙ "Το σχέδιο εξόρυξης των Καναδών στην Ελλάδα"


REUTERS Η Eldorado, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες εξόρυξης χρυσού, θα καθυστερήσουν έργα. Χάρτης με όλα τα πρότζεκτς των Καναδών


VICE (US). Νίκησαν πραγματικά οι διαδηλωτές στις Σκουριές την ΕΕ, τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού και την αστυνομική τρομοκρατία στην Ελλάδα;


ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ.Οι κατασκευές που έχει κάνει μέσα στο δάσος η "Ελληνικός Χρυσός" είναι παράνομες


ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. Προς Καναδική Κυβέρνηση: Αποσύρετε τη στήριξη στην Eldorado Gold στη Βόρεια Ελλάδα


BLOOMBERG. 2012."Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ζητά να ακυρωθεί η άδεια της Eldorado Gold, λόγω παρατυπιών στη χρήση κυανίου"


VIDEO.FRANCE2. Eλλάδα,το μεγάλο παζάρι? Ρεπορτάζ για το σκάνδαλο των Μεταλλείων στην Χαλκιδική.


Σε στρατιωτικό νόμο, από 2 Μαίου κοινότητες της Γουατεμάλας, που διαμαρτύρονται ενάντια στο Καναδικό ορυχείο χρυσού.Διαμαρτυρίες και στον Καναδά.


LIBERATION. Ιερισσός! Ιερισσός!


EL PAIS: Ο πυρετός του χρυσού φτωχαίνει την Ελλάδα


VIDEO Η επιδρομή των ΜΑΤ κατά των κατοίκων της Ιερισσού


 VIDEO.Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης βάζει στην θέση του, τον Καναδό Πρέσβη-πλασιέ της Ελντοράντο.



VIDEO.RT."Ελλάδα: Παιδιά δηλητηριάστηκαν με αέρια καθώς τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην χερσόνησο της Χαλκιδικής".


Μαρτυρίες κατοίκων της Χαλκιδικής που κρατήθηκαν χωρίς λόγο στο τμήμα εως 16 ώρες.
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/02/16.html


VIDEO.H αστυνομία γκετοποιεί Ιερισσό και Σκουριές ενώ υπάρχουν ανακοινώσεις φορέων και καταγγελίες δικηγόρων προσαχθέντων.


VIDEO.RT."Ελλάδα: Ισχυρη διαδήλωση κατά της εξόρυξης, ταρακουνά την Θεσσαλονίκη"


Ψήφισμα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας,κατά των "επενδύσεων σε μεταλλεία χρυσού"


VIDEO.NEW YORK TIMES."Αμφιλεγόμενη Ελληνική Ανάπτυξη".Ο αγώνας των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. 


FRANCE24 "Ιερισσός, η μικρή ελληνική πόλη που δεν ενδίδει στην εξόρυξη χρυσού"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.