Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

NEW YORK TIMES. Άφθονος σκεπτικισμός για τον αναπτυξιακό προυπολογισμό της Ελλάδας. Έχασε την αυτονομία διαχείρισης των οικονομικών της.



- Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί και πάλι το επόμενο έτος.


- Η Ελλάδα απέχει πολύ ακόμη από την αυτόνομία, όταν πρόκειται για τη διαχείριση των οικονομικών της.


- Η ελληνική οικονομία, η οποία έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο από το 2007, προβλέπεται να αυξηθεί 0,6% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης που κυκλοφόρησε την Πέμπτη. Όμως, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο ΟΟΣΑ, ο οποίος αντιπροσωπεύει τις πιο προηγμένες οικονομίες του κόσμου, προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί 0,4% το επόμενο έτος.


- Οι προβλέψεις της κυβέρνησης στοχεύουν να δημιουργήσουν κάποια αισιοδοξία στην Ελλάδα.


- Οι δανειστές εκτιμούν σήμερα το κενό σε περισσότερα από 1,5 δισ. - τρεις φορές την αρχική εκτίμηση της Ελλάδας.


- Η Penny Pritzker, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, κάλεσε την κυβέρνηση «να αυξήσει  τη διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες" για να βοηθήσει τις μη-ελληνικές εταιρείες να ανταγωνίζονται για κρατικές συμβάσεις σε τομείς όπως η ενέργεια και η υγειονομική περίθαλψη.







Ο Προϋπολογισμός της Ελλάδας Προβλέπει Ανάπτυξη, αλλά Αφθονούν οι Σκεπτικιστές

ΑΘΗΝΑ Η Ελλάδα, την Πέμπτη περιέγραψε τον προϋπολογισμό του 2014 που προβλέπει επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, βάζοντας τις προοπτικές της χώρας κάτω από ένα αισιόδοξο φως.

Αλλά ήρθε μόλις δύο ημέρες αφότου ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί και πάλι το επόμενο έτος. Και ο προϋπολογισμός, ο οποίος παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο, δεν έχει λάβει την απαραίτητη έγκριση της τρόικας των τρίο διεθνών πιστωτών της χώρας.

Την Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των πιστωτών έφυγαν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία με την κυβέρνηση σχετικά με το μέγεθος του προβαλλόμενου ελλείματος του προϋπολογισμού το επόμενο έτος και για την πιθανή ανάγκη για πρόσθετες περικοπές δαπανών.


Σε συνέντευξη Τύπου αργότερα την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Simon O'Connor, εκπρόσωπος ενός από αυτούς τους πιστωτές, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι υπήρχαν ακόμη «ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν» πριν οι δανειστές μπορέσουν να εγκρίνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό.


Ήταν μια υπενθύμιση ότι η Ελλάδα - η οποία έχει λάβει δύο γύρους των διεθνών bailouts ύψους 240 δισ. ευρώ, ή 323 δις.δολαρίων, από το 2010 απέχει πολύ ακόμη από την αυτόνομία, όταν πρόκειται για τη διαχείριση των οικονομικών της.

 
Η ελληνική οικονομία, η οποία έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο από το 2007, προβλέπεται να αυξηθεί 0,6% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης που κυκλοφόρησε την Πέμπτη. Όμως, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο ΟΟΣΑ, ο οποίος αντιπροσωπεύει τις πιο προηγμένες οικονομίες του κόσμου, προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί 0,4% το επόμενο έτος


Οι προβλέψεις της κυβέρνησης "στοχεύουν να δημιουργήσουν κάποια αισιοδοξία στην Ελλάδα, όσο και στις αγορές, αλλά είναι επισφαλείς - εξαρτώνται από τόσες πολλές μεταβλητές, όπως το αν οι Έλληνες θα πληρώνουν τους φόρους τους και άλλους αστάθμητους παράγοντες", δήλωσε ο Μάνος Γιακουμής, οικονομολόγος και επικεφαλής της Euroxx Securities, μίας χρηματιστηριακής εταιρείας στην Αθήνα. "Είναι κάθε άλλο παρά σίγουρο ότι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι."


Το σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεψε επίσης ένα πρωτογενές πλεόνασμα - ένα πλεόνασμα του προϋπολογισμού που δεν περιλαμβάνει τις πληρωμές του χρέους - από € 812 εκατομμύρια για το τρέχον έτος και € 2.950 εκατομμύρια για το 2014. Αυτό ήταν μια αναθεώρηση προς τα πάνω από τις προηγούμενες προβλέψεις € 344 εκ. και € 2,8 δισ. αντίστοιχα.


Η ανεργία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα βελτιωθεί ελαφρώς, στο 24,5%  το επόμενο έτος από 25,5% αυτό το έτος.


«Είναι ένα σχέδιο που λαμβάνει υπόψη τα πρώτα θετικά σημάδια που εμφανίζονται το 2013, που είναι το αποτέλεσμα των μεγάλων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας»,  δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στους δημοσιογράφους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για να επιστρέψει η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές ομολόγων το επόμενο έτος, μετά από τρία χρόνια εξάρτησης από τα δάνεια διάσωσης.



Οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες δεν συμμερίζονται κατ 'ανάγκη την αισιοδοξία του. "Η Ελλάδα θα έχει δυσκολίες να επιστρέψει στις αγορές πριν από κάποιο είδος μείωσης του χρέους της χώρας, την οποία, όπως γνωρίζουμε, οι πιστωτές είναι απρόθυμοι να προσφέρουν", δήλωσε ο οικονομολόγος κ. Γιακουμής.


Όμως, ο προϋπολογισμός είναι μόνο θεωρητικός στο σημείο αυτό. Το κοινοβούλιο σχεδιάζει να τον ψηφίσει στις 7  ή 8 Δεκεμβρίου. Μετά από αυτό, θα απαιτηθεί αναθεώρηση. καθώς η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα συνεχίσουν να παζαρεύουν πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα για το επόμενο έτος. Οι δανειστές εκτιμούν σήμερα το κενό σε περισσότερα από 1,5 δισ. - τρεις φορές την αρχική εκτίμηση της Ελλάδας.


Το αδιέξοδο έχει τροφοδότησε εικασίες στα ελληνικά ΜΜΕ σχετικά με την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα λιτότητας, αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι οποιοδήποτε κενό θα πρέπει να συνδεθεί με "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" και όχι με περαιτέρω περικοπές δαπανών. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη ότι δεν θα υπάρξουν "άλλα οριζόντια μέτρα," μια αναφορά στις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που μείωσαν τα ελληνικά πρότυπα διαβίωσης.


Σε μια κοινή δήλωση την Πέμπτη το πρωί, οι τρεις διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - είπαν ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά μερικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα», προσθέτοντας ότι η αναθεώρηση θα επαναληφθεί στο αρχές Δεκεμβρίου.


Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί με τους πιστωτές πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 9 Δεκεμβρίου. Όμως, οι πιστωτές είναι ανήσυχοι. Σε σχόλιο του στην καθημερινή εφημερίδα Nέα, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο Jeroen Dijsselbloem, ο επικεφαλής του Eurogroup, είπε ότι μια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί γρήγορα, επειδή "πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους."


Εκτός από το επικείμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ξένους ελεγκτές έχουν επίσης σκαλώσει σε θέματα όπως ένας μη δημοφιλής φόρος ακίνητης περιουσίας που συνδυάζει διάφορες εισφορές, μεταξύ των οποίων μία που συνδέεται με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των ιδιοκτήτών ακινήτων.
Οι πιστωτές έχουν δηλώσει ότι αμφιβάλλουν ότι θα συγκεντρωθούν αρκετά χρήματα.



Ούτε, πριν φύγουν από την Αθήνα, οι πιστωτές κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τις οικονομικές αλλαγές που η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση των χρημάτων διάσωσης, ύψους 1 δις €. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για αναγκαστικές μετακινήσεις και απολύσεις στο Δημόσιο και τον εξορθολογισμό της ΕΑΣ, μιας μη αποδοτικής κρατικής επιχείρησης παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού.


Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της ικανοποίησης των ξένων πιστωτών, διατηρώντας παράλληλα έναν όλο και πιο εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, θα συναντηθεί στο Βερολίνο την Παρασκευή με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Η κα Μέρκελ, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο την Πέμπτη, δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε επιτύχει "πολύ αξιόλογες μεταρρυθμίσεις."


Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να τονίσει την αδυναμία της κυβέρνησής του να επιβάλει περαιτέρω μέτρα λιτότητας εν μέσω της αυξανόμενης πολιτικής και κοινωνικής έντασης. Αυτό το μήνα, η λεπτή πλειοψηφία του συνασπισμού του στο Κοινοβούλιο μειώθηκε στους τέσσερεις βουλευτές, αφότου μια βουλευτής της συγκυβέρνησης υποστήριξε μια πρόταση μομφής, από το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και εκδιώχθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι αριστεροί, οι οποίοι αντιτίθενται στο bailout της Ελλάδας, έχασαν την πρόταση, αλλά κερδίζουν στις δημοσκοπήσεις.


Μιλώντας με δημοσιογράφους την Πέμπτη, μετά από μια συνάντηση στην Αθήνα με την Penny Pritzker, την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην Ελλάδα - συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων για πρωτογενές πλεόνασμα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου- "προσφέρουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας."

Η Κα Pritzker είπε ότι είδε "πολλές ευκαιρίες" για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα να κάνουν  περισσότερες δουλειές μαζί, και κάλεσε την κυβέρνηση «να αυξήσει  τη διαφάνεια στις δημόσιες προμήθειες" για να βοηθήσει τις μη-ελληνικές εταιρείες να ανταγωνίζονται για κρατικές συμβάσεις σε τομείς όπως η ενέργεια και η υγειονομική περίθαλψη.


Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news





ΔΙΑΒΑΣΤΕ – ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ


VIDEO. AL JAZEERA. Ο κόσμος στην Ελλάδα και οι ευρωπαικές χώρες, δεν αισιοδοξούν για ανάπτυξη.



BUSINESS TIMES Ούτε στα μισά η Ελλάδα. Φοροδιαφυγή και κατεστημένα συμφέροντα ανέγγιχτα, εύθραστη η συγκυβέρνηση.




Η νεοφιλελεύθερη CITY AM & Capital Economics “απαντούν” στον Μιχελάκη: “Η ελληνική ύφεση δεν δείχνει σημάδια τέλους”.




Shaun Richards. “Η οικονομία της Ελλάδα επιδεικνύει αποπληθωρισμό , αντιπληθωρισμό , χρέος και ύφεση”



DW “Έρευνα για τη δράση της τρόικας”. 2011 εμπιστευτικό μέμο τρόικας ενώ 2012 η κυβέρνηση αρνήθηκε επαναπροσαρμογή μνημονίου. Είχαμε πετύχει πλεόνασμα 1,8 δις, το β 6μηνο 2011




REUTERS/Business World. “Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να πέφτει”




Η Ελλάδα υποβιβάστηκε 3 φορές σε ένα εξάμηνο σε «αναδυόμενη αγορά». Έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που το “κατάφερε”.



VIDEO.Δριμεία επίθεση και έρευνα Ευρωβουλής στην Τρόικα για τις “διασώσεις”. Όλο το ρεπορτάζ της Τηλεόρασης του Ευρ.Κοινοβουλίου.



Περισσότερα άρθρα των New York Times για την Ελλάδα.



NEW YORK TIMES. EDITORIAL. “Τι δεν μπορεί να αντέξει η Ελλάδα”. Η κοινωνική ένταση και η άδικη φορολόγηση υπέρ των πλουσίων.



NEW YORK TIMES Το επιθετικό φοροκυνήγι στην Ελλάδα φέρνει πιο πολύ θυμό από λεφτά. 22 φορολογικοί νόμοι σε 2 χρόνια.




NEW YORK TIMES. Ολόκληρο το άρθρο σχετικά με το πως η Ελλάδα χαρίζει τώρα στους τραπεζίτες ποσό ίσο με 4 φορές της πώλησης ΔΕΣΦΑ. Ο ρόλος Σάλλα.




VIDEO.NEW YORK TIMES."Αμφιλεγόμενη Ελληνική Ανάπτυξη".Ο αγώνας των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.




New York Times. Tα χρηματα της τροικας δεν πανε σε μισθους και συνταξεις! Η τροικα πληρωνει τον εαυτο της! Πηγαινουν στα δανεια που οι ιδιοι εδωσαν!




The New York Times ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΑΤΟΥΣ





NEW YORK TIMES. "Περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα πεινούν"





Paul Krugman στους New York Times για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα




New York Times Αν συνεχιστει το Προγραμμα,Πόνος χωρίς τέλος Paul Krugman




N.Y.TIMES Η μεγάλη ευρωπαϊκή ψευδάισθηση , του Πωλ Κρούγκμαν





NEW YORK TIMES. Όταν ο Paul Krugman γνώρισε τον Μαρξ. “Μην μιλάτε για προσόντα, να μιλάτε για τα κέρδη και για το ποιος κατέχει το κεφάλαιο”.

 



NY TIMES : Κρίνοντας την Ελληνική κρίση μέσα απο στοιχεία & διαγράμματα, η Μεγάλη Ύφεση του ΄30 φαίνεται καλή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.