Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΕΓΓΡΑΦΟ: Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαΐκό Δικαστήριο για τις ώρες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία Ολόκληρη η Οδηγία για τον χρόνο εργασίας στην ΕΕ.








Χρόνος εργασίας: η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη τήρηση των κανόνων της ΕΕ στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας
20/11/2013
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα όρια του χρόνου εργασίας για τους γιατρούς στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.


Ειδικότερα, η Ελλάδα αδυνατεί να διασφαλίσει ότι αυτοί οι γιατροί δεν θα εργάζονται περισσότερο από 48 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών.


Στην πράξη, οι γιατροί που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην Ελλάδα συχνά πρέπει να εργάζονται ένα ελάχιστο μέσο όρο 64 ωρών την εβδομάδα και πάνω από 90 ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς νόμιμο μέγιστο όριο. Δεν υπάρχει κανένα νομικό όριο στο πόσες συνεχόμενες ώρες μπορούν να απαιτούνται για εργασία στο χώρο εργασίας, και συχνά πρέπει να εργάζονται χωρίς επαρκή χρονικά διαστήματα για ανάπαυση ή ύπνο.


Η Επιτροπή θεωρεί την κατάσταση αυτή ως σοβαρή παράβαση της οδηγίας για τον χρόνο εργασίας της ΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία και την ασφάλεια των γιατρών, αλλά και τους ασθενείς τους καθώς οι ιατροί με υπερκόπωση ρισκάρουν να κάνουν λάθη.





Η Επιτροπή έλαβε γνώση της παράβασης μετά από πολυάριθμες καταγγελίες από τους γιατρούς, και ήδη ζήτησε από την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει ότι η εθνική νομοθεσία και η πρακτική των δημόσιων αρχών συμμορφώνεται με την Οδηγία. Ωστόσο, καμία συγκεκριμένη πρόοδος προς  συμμόρφωση δεν έχει γίνει ακόμη.


 Οι φωτογραφίες είναι απο την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ – ΑΠΟΔΟΣΗ: LEFTeria-news


Κατεβάστε το έγγραφο της Κοινοτικής Οδηγίας για τον χρόνο εργασίας στην ΕΕ (2003/88/EΚ),για όλους τους εργαζόμενους, στα Ελληνικά, 2003/88/EC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.