Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ECONOMIST. “Ελλάδα και αυτοκτονίες”. Οι επίσημες στατιστικές υποβαθμίζουν το φαινόμενο.










Greece and suicide



A hard subject for a sermon



Oct 21st 2013



ONE of the saddest consequences of the economic crisis ravaging Greece is that suicide has risen steadily in a country where the number of people taking their own life used to be comparatively low. The official statistics are bad enough, but they almost certainly under-state the phenomenon. In 2011 it was recorded that 393 Greek men and 84 women had taken their own lives; that was up from 336 men and 41 women in 2010. Klimaka, a Greek NGO which drew attention to these figures, reckons that serious suicide attempts (regardless of the outcome) are 15-20 times more frequent than recorded suicides.







Ελλάδα και αυτοκτονία.

Ένα δύσκολο θέμα για ένα κήρυγμα


ΜΙΑ από τις πιο θλιβερές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μαίνεται στην Ελλάδα είναι ότι η αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί σταθερά σε μια χώρα όπου ο αριθμός των ανθρώπων που αυτοκτονούσαν, συνήθως ήταν συγκριτικά χαμηλός. 


Οι επίσημες στατιστικές είναι αρκετά άσχημες, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι υποβαθμίζουν το φαινόμενο. Το 2011 είχε καταγραφεί ότι 393 άνδρες και οι 84 γυναίκες είχαν αυτοκτονήσει, κάτι που ήταν ανεβασμένο από τους 336 άνδρες και 41 γυναίκες του 2010. Η Κλίμακα, μια ελληνική ΜΚΟ, η οποία επέστησε την προσοχή σε αυτά τα στοιχεία, εκτιμά ότι οι σοβαρές απόπειρες αυτοκτονίας (ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα) είναι 15-20 φορές πιο συχνές από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες.




Κάθε τόσο μια δραματική πράξη απελπισίας ακουμπάει το θυμικό της χώρας. Την άνοιξη του περασμένου έτους ένας 77χρονος συνταξιούχος φαρμακοποιός αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι στην κεντρική πλατεία της Αθήνας, αφήνοντας ένα σημείωμα που έλεγε ότι δεν μπορούσε να αντέξει την ιδέα ότι "θα ψάχνω σε σκουπιδοτενεκέδες για φαγητό και θα γίνω βάρος στο παιδί μου. .. "









Και όποιος γνωρίζει καλά την Ελλάδα μπορεί πιθανώς να σκεφτεί τουλάχιστον μία περίπτωση που γνωρίζει κάποιον που ο θάνατος είχε προκληθεί , εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, από την οικονομική απόγνωση.


Ένας λόγος για τον οποίο τα επίσημα ποσοστά αυτοκτονιών είναι παραπλανητικά χαμηλά.  είναι το κοινωνικό και πνευματικό στίγμα που συνδέεται με την πράξη. Όπως στα περισσότερα Χριστιανικά δόγματα, η αυτοκτονία έχει καταδικαστεί από την ορθόδοξη εκκλησία, στην οποία οι περισσότεροι Έλληνες, με πολύ διαφορετικά επίπεδα πεποιθήσεων, τυπικά ανήκουν. Με βάσει τους δικούς της κανόνες, η εκκλησία θα πρέπει να αρνηθεί τις συνήθεις τελετές ταφής σε ένα άτομο που έχει αυτοκτονήσει, αν και οι κανόνες μπορεί να απλοποιηθούν, εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι είχε διαταραχθεί η ισορροπία του μυαλού του.


Για όλους αυτούς τους λόγους, η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για το θέμα των αυτοκτονιών, μας εφιστά την προσοχή. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μια πιο συμπαθητική φιγούρα και λιγότερο φλύαρη, από μερικούς από τους πρόσφατους προκατόχους του, απευθύνθηκε για το ζήτημα σε μια στήλη εφημερίδας χθες, χρησιμοποιώντας έναν τόνο που ήταν αρκετά ανθρώπινος. Η αυτοκτονία, έγραψε στην Καθημερινή, μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους, κανένας από αυτούς όμως τελικά δεν είναι βάσιμος: κυμαίνονται από την απλή απελπισία στην επιθυμία να τιμωρήσουμε τον κοντινότερο μας και πιο αγαπημένο, ή ακόμη και να επανακτήσουμε την αγάπη των ανθρώπων που μας βλέπουν ως μια αποτυχία . Μερικές φορές αντανακλά την απώλεια της σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό ή την επιθυμία να τιμωρήσουμε τον Θεό.


 "Εγώ δεν θα συνεχίσω άλλο, έτσι ώστε να μην δωθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι κρίνω αυστηρά τους ανθρώπους που καταφεύγουν στην εν λόγω πράξη. Ο σεβασμός μας στη μνήμη τους και η αγάπη που αισθανόμαστε για αυτούς ως μοναδικοί άνθρωποι πρέπει να παραμένει αμείωτη ", πρόσθεσε. (Αυτά δεν είναι εύκολα λόγια να λεχθούν από έναν ορθόδοξο επίσκοπο. Θυμίζουν και μερικές από τις πιο ανθρώπινες πρόσφατες δηλώσεις του Πάπα Francis), όμως, ο αρχιεπίσκοπος κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να μην καθιστούν ελκυστικές τις πράξεις αυτοκτονίας για διαμαρτυρία.



Όπως θα περιμένατε από έναν Χριστιανό ιεράρχη, ο ίδιος απέρριψε την κοσμική-ανθρωπιστική άποψη για την αυτοκτονία ως μια έγκυρη προσωπική επιλογή, μια άποψη που συνοψίζεται από τον τίτλο ενός δημοφιλούς βρετανικού θεατρικού έργου: "Ποιανού ζωή είναι τέλος πάντων".  Όπως το έθεσε ο ίδιος: ". Οι οικουμενικές αρχές της προσωπικής ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ... αλλά έχουν όρια και αυτά δεν μπορεί να παραμένουν απεριόριστα, όταν εφαρμόζονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και προκαλούν τόσο πόνο." Ενώ επέμεινε ότι η αυτοκτονία είναι ο λάθος τρόπος για να αρθρώσει κάποιος μια κραυγή απελπισίας, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε όλους όσους επηρεάζονται ή τους πενθούντες από την πράξη να προβληματιστούν σχετικά με την αποτυχία τους να προσφέρουν συμπαράσταση εγκαίρως.


Όταν ο ελληνικός κλήρος απασχολούσε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τα τελευταία χρόνια, ήταν συχνά για αξιοθρήνητους λόγους: για ενδοεκκλησιαστικά παιχνίδια ή για εμπλοκή σε οικονομικά σκάνδαλα. Προς τιμήν του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέφυγε σε μεγάλο βαθμό αυτές τις παγίδες, και ο ίδιος έχει μιλήσει ανοιχτά, ενάντια στον αντιμεταναστευτικό ρατσισμό, ο οποίος είναι σε άνοδο στην Ελλάδα, κάποιες φορές με σχεδόν θρησκευτική ρητορική, . Και αν ο κόσμος συμφωνεί πλήρως με αυτή ή όχι, αυτή η τελευταία παρέμβαση θα πρέπει, επίσης, να ακουστεί με σεβασμό.



Μετάφραση-Απόδοση: LEFTeria-news



 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ



REUTERS.Οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξάνονται στην Ελλάδα της κρίσης.




THE LANCET. Έρευνα σε κορυφαίο ιατρικό περιοδικό για την υγεία σε Ελλάδα και Ευρώπη, εν μέσω πολιτικών λιτότητας.




VIDEO.RT.Τι έφεραν 3 χρόνια μνημονίου στην Ελλάδα.Ανεργία, μείωση ΑΕΠ,αυτοκτονίες και ρεπορτάζ για τα φάρμακα.




GUARDIAN."Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση-Nτροπή για την Eλληνική κυβέρνηση & ΕΕ να κάνουν οτι δεν το βλέπουν".




Απεσταλμένος του ΟΗΕ επιτίθεται στις πολιτικές λιτότητας & Ανθρ. Δικαιωμάτων. 10% των Ελλήνων σε ακραία φτώχεια, σχεδόν μόνο 10% των ανέργων παίρνει επίδομα.



Telegraph Η Ελλάδα διέρχεται μια ανθρωπιστική κρίση. Το απόστημα έχει εκραγεί





GUARDIAN."Επισιτιστική κρίση στην Ελλάδα: Οικογένειες αντιμέτωπες με την πείνα, κατά την διάρκεια του θερινού κλεισίματος των δομών αλληλεγγύης".

 

  
BBC.Συγκλονιστικές ιστορίες της χρεοκωπημένης Αθήνας,πίσω απο τον τουρισμό




NEW STATESMAN. Ελλάδα. Ο θάνατος ενός «τζαμπατζή»: Πότε θα αποδεχθούμε τα αποτελέσματα της λιτότητας;




People's Daily και Washington Post. Τραγωδίες απο σόμπες λόγω του ακριβού πετρελαίου. ΑΙΣΧΡΕΣ δηλώσεις Τζήμερου-Άδωνι Γεωργιάδη





WASHINGTON POST.Σε τραγωδία που σχετίζεται με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, 3 νεαρά αδέρφια νεκρά απο πυρκαγιά στο σπίτι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.