Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Shaun Richards. “Η οικονομία της Ελλάδα επιδεικνύει αποπληθωρισμό , αντιπληθωρισμό , χρέος και ύφεση”





Τον Φεβρουάριο του 2013, κόντρα στο κλίμα Στουρνάρα, περί αλλάγής κλιματος, ο ανεξάρτητος οικονομολόγος από το LSE, Shaun Richards, μας ανέλυε, με στοιχεία, την εκδοχή περί ενός ακόμη δυσκολότερου έτους.

  Ο Richards πίστευε και πιστεύει οτι στην ουσία η Ελλάδα είναι παγιδευμένη σε μια οικονομική ύφεση που δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι υποχώρησης.


Μάλιστα είχε δηλώσει ότι "αν έπρεπε να διαλέξω ένα πρόβλημα που έβαλε την Ελλάδα σε αυτό το χάλι, αυτό θα ήταν η αδυναμία της να αυξήσει τους φόρους για τους ιδιαίτερα πλουσιότερους πολίτες της".



Ενώ έπεσε απολύτως μέσα στις προβλέψεις του, έχει έκτοτε δημοσιεύσει μια σειρά αναλύσεων, με το τελευταίο του άρθρο, που δημοσιεύθηκε την 1η Νοεμβρίου, να το παραθέτουμε εδώ, συνοπτικά..








Η οικονομία της Ελλάδα επιδεικνύει αποπληθωρισμό , αντιπληθωρισμό ,  χρέος και ύφεση

Shaun Richards



Ένα από τα θλιβερά χαρακτηριστικά της οικονομικής κρίσης που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα είναι ότι συνεχίζει να ανεβαίνει και να ανεβαίνει. Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη ρητορική των πολιτικών και εκείνων που υποσχέθηκαν ότι θα πάει γρήγορα καλύτερα . 


Ας μην ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με τον επίσημο σχεδιασμό, η ελληνική οικονομία υποτίθεται ότι θα είχε αυξηθεί κατά 1,1 % πέρυσι και 2 % το τρέχον έτος και στη συνέχεια να αυξηθεί ακόμη ταχύτερα κατά τα επόμενα έτη .

Όσοι προέβαλλαν τέτοιες φαντασιώσεις , επίσης, προέβαλλαν ως ντροπιαστικά σκουπίδια εναλλακτικές λύσεις , όπως η αθέτηση (default) και η υποτίμηση υποστηρίζοντας ότι αυτά θα καταστρέψουν την οικονομία !

Γνωρίζουμε τώρα ότι ορισμένοι σε οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφώνησαν με μια τέτοια άποψη, αλλά τους κράτησαν έξω από τη δημόσια θέα, το οποίο είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουν με τη συνείδησή τους . Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουν εμπλακεί σε μια πράξη οικονομικής καταστροφής άνευ προηγουμένου στην σύγχρονη εποχή .


Όπως είχα τονίσει και στις 3 Σεπτεμβρίου, η "διάσωση" η ίδια αποτελεί θεμελιώδη πρόκληση για την έννοια του ευρώ.


Έτσι, αύξηση 3% στη Γερμανία και συρρίκνωση 7% στην Ελλάδα, άφησε την ψαλίδα στο 10% το 2011. Αν τώρα προσθέσετε και το 2012 βλέπουμε ότι το χάσμα αυξήθηκε κατά 6,4%. Μέχρι στιγμής, στο 2013, η διαφορά αυξήθηκε και πάλι πάνω από 3%. Έτσι, σε στρογγυλούς αριθμούς, ένα άνοιγμα του 20% ....

Πώς ακριβώς δουλεύει αυτό μέσα σε μια νομισματική ένωση;

Στην πραγματικότητα το βάσανο είναι ακόμη σε εξέλιξη, όπως τα τελευταία στοιχεία μας λένε δυστυχώς. Αν η Ελλάδα έπαιρνε πράγματι την στροφή, θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάποια σημάδια, από τον τομέα της μεταποίησης της. Όμως…


Βιομηχανία

Η Έρευνα για τις επιχειρήσεις από την Markit είναι μια ιστορία θλίψης.

Ταχύτερη μείωση τόσο στις νέες παραγγελίες όσο και την απασχόληση

Η παραγωγής πέφτει αμετάβλητα από το Σεπτέμβριο

Οι μέσες τιμές εισροών ελαφρώς προς τα κάτω

Υπήρχε επίσης ένα κακό προμήνυμα για το μέλλον κρυμμένο στις λεπτομέρειες, μια ταχύτερη μείωση του επιπέδου των νέων παραγγελιών απο τους κατασκευαστές.
Συγκεκριμένα, ήταν αξιοσημείωτο ότι οι νέες παραγγελίες για τους εξαγωγείς έπεσαν και πάλι, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη Mantra σχετικά με την βελτίωση στον τομέα των εξαγωγών. Σε αυτό προστέθηκε και το δυσοίωνο σημάδι για τα ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο παρατηρήθηκε, επίσης, πτώση του ποσοστού θέσεων εργασίας στην μεταποίηση, που είχε ανέβει για πρώτη φορά σε επτά μήνες, ακολουθώντας τώρα τα ευρύτερα ποσοστά ανεργίας.



Λιανικές Πωλήσεις

Μια ακόμη ιστορία θλίψης από τον ελληνικό τομέα του λιανικού εμπορίου.

Ο Δείκτης όγκου λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, μειώθηκε κατά 7,8% τον Αύγουστο του 2013, σε αντίθεση με τον Αύγουστο του 2012. Ο Δείκτης, τον Αύγουστο 2012, παρουσίασε μείωση 9,3% σε σύγκριση με το Αύγουστο του 2011

Όσοι βρίσκονται με νευρική διάθεση ισως θα ήθελαν να μην κοιτάζουν τώρα, πριν σας δώσω τον υποκείμενο δείκτη. Βρίσκεται τώρα στο 70,5% του μέσου όρου του 2005, και αυτό, να με συγχωρήσετε για τα κεφαλαία, ΕΙΝΑΙ ΥΦΕΣΗ.

Είχα την ελπίδα ότι η βελτίωση που αναφέρθηκε στον τουρισμό μπορούσε να βοηθήσει εδώ και όντως υπήρξε μια βελτίωση σε σχέση με τους αριθμούς του Ιουλίου (3,7%), ίσως το έκανε,  αλλά πρέπει να το δούμε με την προοπτική της ετήσιας πτώσης και του υποκείμενου δείκτη.




Πτώση τιμών

Αν δούμε ότι η μείωση της παραγωγής είναι ένα σημάδι μιας οικονομίας σε ύφεση, ένα άλλο είναι η πτώση των τιμών και μετά από μια μακρά αναμονή για το σκοπό αυτό, για την Ελλάδα , το 2013 υπήρξε το έτος που έβγαλε το παρακάτω .


Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ( ΔΤΚ ) τον Σεπτέμβριο του 2013 σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο 2012, μειώθηκε κατά 1,1 % ....... Στη δωδεκάμηνη περίοδο Οκτωβρίου 2012 - Σεπτεμβρίου 2013 σε σύγκριση με την περίοδο Οκτωβρίου 2011-Σεπτεμβρίου 2012 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΔΤΚ διαμορφώθηκε σε -0,1 %


Ένας κορυφαίος δείκτης για αυτό είναι αυτός με τις τιμές παραγωγού, οπότε ας τον εξετάσουμε.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία ( PPI ) τον Σεπτέμβριο του 2013 σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο 2012, παρουσίασε μείωση κατά 1,7 % . Ο δείκτης τον Σεπτέμβριο του 2012 είχε καταγράψει αύξηση 5,0 % σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2011.




Μισθοί

Όπως είχα επισημάνει ξανά στις 9 Ιουλίου αυτοί πέφτουν εδώ και καιρό.


 Από τότε που το πρόγραμμα λιτότητας τέθηκε σε ισχύ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 22,3%.

Οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά ένα αξιοσημείωτο 10,1% μέσα σε μόλις ένα χρόνο, δηλαδή από το πρώτο τρίμηνο του 2012, μέχρι την ίδια περίοδο του τρέχοντος έτους, επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2006.




Χρέος

Όταν έχετε πτώση των τιμών και σίγουρα μισθών στη συνέχεια αυτό που δεν θέλετε να προστεθεί είναι και μια αύξηση των επιπέδων του χρέους. Παρακάτω είναι μια δημοσίευση από την Eurostat.

Τα υψηλότερα ποσοστά του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2013 καταγράφηκαν στην Ελλάδα (169,1%), την Ιταλία (133,3%), την Πορτογαλία (131,3%) και την Ιρλανδία (125,7%).

Τώρα, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω πίσω στο χρόνο, σε μερικά από τα πρωτότυπα έγγραφα του ΔΝΤ.

Ανώτατη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ συνεπάγεται μια ελαφρά μείωση του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, ο οποίος τώρα θα φτάσει στο υψηλότερό του, στο 144% του ΑΕΠ το 2013 (σε σύγκριση με το 149% τον Μάιο του 2010, σύμφωναμε τις προβλέψεις του προγράμματος).



Εντελώς λάθος! Ειδικά αν θυμηθούμε ότι υπήρξε και ένα κούρεμα χρέους το 2012 για να πέσουν τα νούμερα. Το αποτέλεσμα του, δεν κράτησε και πολύ, ετσι;

Δεδομένου ότι ο Ελληνικός δείκτης αυξήθηκε περαιτέρω κατά 8,6% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η κατάσταση μοιάζει εκτός ελέγχου ειλικρινά. Η Ελλάδα  μάχεται να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της, αλλά αυτό παρεμποδίζεται από τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα λιτότητας συνεχίζει να δίνει στην οικονομία της μια άλλη ώθηση, προς τα κάτω.


  Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 9μηνο του 2013 ανήλθε σε 2.657 εκατ. ευρώ

Πολλή βοήθεια έχει παρασχεθεί εδώ από τη μείωση των δαπανών για τόκους του χρέους οι οποίες συνέβαλαν το 2013 κατά 5,4 δισ. ευρώ. Η Τρόικα έχει βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα, έχονας πλέον ένα παράδειγμα του πώς κάτι σωστό μπορεί να είναι πολύ λίγο και να γίνει πολύ αργά.

Για να διορθώσει τα παραπάνω προβλήματα η Ελλάδα χρειάζεται ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα το οποίο θα τρέχει για αρκετό διάστημα και περιμένουμε να δούμε αν μπορεί να κάνει μια αρχή το 2014.


Σχόλιο

Τα στοιχεία εδώ είναι ντροπιαστικά και όλοι όσοι συμμετέχουν θα πρέπει να νιώθουν ντροπή. Όχι μόνο έχει αποδειχθεί ότι είναι ανίκανοι και λάθος, αλλά είχαν κάνει τα πάντα για να δυσφημήσουν αυτό που θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση


Έτσι, επιτρέψτε μου να πω πάλι, αυτό που είχα προτείνει στις αρχές του τρέχοντος έτους και να προτείνω ξανά, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αθέτηση και υποτίμηση  (εγκαταλείπωντας το ευρώ) αυτά τα Χριστούγεννα. Θα είναι το είδος του δώρου που οι άνθρωποι τόσο πολύ θα έχουν ανάγκη μετά την οικονομική ύφεση που τους έχει ρημάξει.



Μετάφραση - Απόδοση: LEFTeria-news 





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ




Bρετανός οικονομολόγος VS Στουρνάρα."Τι φέρνει το 2013 στην Ελλάδα; Ανησυχητικό είναι το γεγονός, ότι η οικονομία της εξακολουθεί να επιδεινώνεται".





DW “Έρευνα για τη δράση της τρόικας”. 2011 εμπιστευτικό μέμο τρόικας ενώ 2012 η κυβέρνηση αρνήθηκε επαναπροσαρμογή μνημονίου. Είχαμε πετύχει πλεόνασμα 1,8 δις, το β 6μηνο 2011





REUTERS/Business World. “Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να πέφτει”





Η Ελλάδα υποβιβάστηκε 3 φορές σε ένα εξάμηνο σε «αναδυόμενη αγορά». Έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που το “κατάφερε”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.