Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

DW “Έρευνα για τη δράση της τρόικας”. 2011 εμπιστευτικό μέμο τρόικας ενώ 2012 η κυβέρνηση αρνήθηκε επαναπροσαρμογή μνημονίου. Είχαμε πετύχει πλεόνασμα 1,8 δις, το β 6μηνο 2011



Με το ΔΝΤ να απέχει από την διαδικασία, η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βάλει στο μικροσκόπιο τη δράση της τρόικας στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, ώστε να αξιολογήσει τη μεθοδολογία της κατά τη συγκέντρωση στοιχείων, τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις της αλλά και το κατά πόσο υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεών της.














Τον Ιούνιο του 2013, το FORBES.δημοσίευε άρθρο με τίτλο  "ΔΝΤ : Στην Ελλάδα τα θαλασσώσαμε, αλλά βασικά φταίει η Ευρωζώνη"


Τότε στο LEFTeria-news σχολιάζαμε:

Προφανώς στα πλαίσια προσπάθειας αποποίησης ευθυνών, (ίσως και απεμπλοκής), το ΔΝΤ ξεκίνησε να διαρρέει σε φιλικά έντυπα «εμπιστευτικές εκθέσεις».



Τα «συντροφικά» μαχαιρώματα της τρόικας, λίγο μας ενδιαφέρουν. Ποιός όμως θα λογοδοτήσει για τους  4.000 αυτόχειρες και 1.800.000 ανέργους;



Όλα όμως είχαν αρχίσει από πολύ νωρίτερα. 

Τον Φεβρουάριο του 2011 οι Financial Times δημοσίευσαν ένα εμπιστευτικό memo 10σελίδων, από αναλυτές της τρόικας, με τίτλο Greece: Preliminary Debt Sustainability Analysis που προειδοποιούσε τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ότι οι ελληνικές διασώσεις θα μπορούσαν εν τέλει να καταστρέψουν την ελληνική οικονομία.









Καλό είναι να μην ξεχνάμε τρία πράγματα ακόμη.


Το ένα είναι η αμέσως επόμενη Έκθεση που δημοσίευσε το ΔΝΤ, αφότου δηλάδή είχε λεχθεί το Mea Culpa. Ήταν τουλάχιστον απαισιόδοξη.



Το δεύτερο είναι ότι η λάθος συνταγή που μας εφάρμοσε το ΔΝΤ, ήταν copy-paste της αποτυχημένης συνταγής που αποδιέλυσε τις οικονομίες των Νησιών της Kαραιβικής και της Βουλγαρίας, τα προγούμενα χρόνια, όπως διαβάζουμε από μελέτες και έγγραφα του Ταμείου.




Και τρίτο, τον Μάρτιο του 2012, το ΔΝΤ είχε προτείνει επαναπροσαρμογή μνημονίου και η τότε κυβέρνηση αρνήθηκε  









Συγκεκριμένα στην Έκθεση IMF Country Report No. 12/57 , στην σελ. 18 διαβάζουμε ότι το Προσωπικό του ΔΝΤ υποστήριξε ότι λόγω των επιπτωσεων της ζήτησης από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και των ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών στην Ευρώπη,έκανε  έκκληση για μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής (επιτρέποντας έτσι επίσης μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική στο εγγύς μέλλον).



Σύμφωνα πάντα με την Έκθεση οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν ότι η παράταση της πορείας προσαρμογής μετά το 2014 θα έθεταν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας  και δεδομένου της αντίστασης από τους ευρωπαίους εταίρους τους, ανησυχούν ότι αυτό θα εκληφθεί ως έλλειψη δέσμευσης για τους στόχους Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στην επόμενη παράγραφο, η Έκθεση του ΔΝΤ σημειώνει ότι ενώ η προβλεπόμενη πορεία προσαρμογής είναι εντός του εύρους που βίωσαν άλλες χώρες και η Ελλάδα πέτυχε ένα πρωτογενές αποτέλεσμα αυτού του μεγέθους κατά το διάστημα 1999-2000, ο ρυθμός παραμένει εξαιρετικά φιλόδοξος.

Απλά η Ελλάδα, είχε πρωτογενή πλεονάσματα και χωρίς το ΔΝΤ, το έκανε το 2000.

Και δυστυχώς η κυβέρνηση μας το 2012, απλά απέρριψε την πρόταση του ΔΝΤ για κάποια επαναπροσαρμογή του μνημονίου. Ενώ μας έλεγε ότι διαπραγματευόταν δηλαδή την επιμήκυνση, την απέρριψε, όταν την πρότεινε το ΔΝΤ.

Παπαδήμος και Βενιζέλος, τράπεζες και Funds, έβλεπαν μπροστά τους μόνο PSI.


  
Επίσης τον Ιανουάριο του 2012, το BBC είχε δημοσιεύσει μια ανάλυση η οποία δεν αξιολογήθηκε ιδιαίτερα. Σύμφωνα με αυτήν το δεύτερο εξάμηνο του 2011, η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δις ευρώ, που σημαίνει ότι ήταν σε θέση να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της οικονομίας της και ότι με τα δάνεια που λαμβάνει αποπληρώνει πια αποκλειστικά τους… ατελείωτους τόκους.





Όπως αναφέρει η Stephanie Flanders που υπογράφει το άρθρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2011 η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τον πρώτο εξάμηνο που το έλλειμμα ήταν 5,1 δις ευρώ με μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 7,4% και αύξηση των εσόδων κατά 1,4%. 

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της οικονομίας της και ότι με τα δάνεια που λαμβάνει αποπληρώνει πια αποκλειστικά το χρέος της.

Στο σύνολο του το 2011 έκλεισε με έλλειμμα, όμως σύμφωνα με την αναλύτρια το γεγονός αυτό αποτελεί μία ενδιαφέρουσα ένδειξη ότι κάτι αλλάζει καθότι αυτό σημαίνει ότι το κόστος  αποχώρησης της χώρας από τις διαπραγματεύσεις και η κήρυξη πτώχευσης θα είχε μικρότερο κόστος σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι.

Επισημαίνεται δε ότι η προοπτική μεγαλύτερων περικοπών λιτότητας τυγχάνει πιο δύσκολα υπεράσπισης όταν αποσκοπεί μόνο στην πληρωμή τόκων.





  Ακολουθεί η δημοσίευση σχετικά με την έρευνα για τη δράση της τρόικας από το dw.de




04.11.2013

Αρχίζει η έρευνα για τη δράση της τρόικας


Η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκινά αύριο Τρίτη την έρευνα για το ρόλο και τις δραστηριότητες της τρόικας στις χώρες της κρίσης. Τα πορίσματα της έρευνας θα κατατεθούν πριν από τις ευρωεκλογές.

Στην επιτροπή που σύμφωνα με τον πράσινο ευρωβουλευτή, Σβεν Γκίγκολντ, αρχίζει αύριο την έρευνα θα κληθούν να καταθέσουν καθηγητές Οικονομικών, ειδικοί εμπειρογνώμονες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα Κλάους Μάζουχ.

Το ΔΝΤ έχει αρνηθεί να στείλει εκπρόσωπο στη δημόσια συνεδρίαση, αναφέρει ο Σβεν Γκίγκολντ.


Το τελικό πόρισμα αναμένεται να κατατεθεί τον Μάιο


Η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βάλει στο μικροσκόπιο
τη δράση της τρόικας σε τέσσερεις χώρες της κρίσης και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Σύμφωνα με το σχέδιο, υπό αξιολόγηση τίθενται η μεθοδολογία της τρόικας κατά τη συγκέντρωση στοιχείων, τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις της αλλά και το κατά πόσο υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεών της.
Προς τον σκοπό αυτόν, μέλη της Επιτροπής θα μεταβούν το επόμενο διάστημα σε χώρες που πλήττονται από την «ευρωκρίση» και θα συζητήσουν με εκπροσώπους κεντρικών τραπεζών, κυβερνήσεων καθώς και με υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους. Το τελικό πόρισμα αναμένεται να κατατεθεί τον Μάιο πριν από τις ευρωεκλογές.


Κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για την καταστροφική διαχείριση

Η πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της έρευνας ανήκει σε Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους. «Οι αυστηροί όροι που έχει επιβάλει η τρόικα οδηγούν όλο και πιο βαθιά στην ύφεση τις χώρες που πλήττονται από την κρίση», υποστηρίζει ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Ούντο Μπούλμαν, ειδικός σε δημοσιονομικά θέματα, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν το κόμμα του σε αυτή την πρόταση.

 «Κι όμως κανείς δεν θέλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την καταστροφική και μη δημοκρατική διαχείριση της κρίσης από την τρόικα», προσθέτει ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας ότι οι εκπρόσωποι της τριμερούς θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις για την εκτίναξη της ανεργίας και της φτώχειας στις χώρες της κρίσης».


Διευκρινίζεται ότι το πόρισμα δεν θα προβλέπει απόδοση νομικών ευθυνών, θα είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που ευρωπαϊκό όργανο αξιολογεί τους ίδιους τους αξιολογητές και μάλιστα σε δημόσια συζήτηση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ


Oι Πειρατές της Καραιβικής.

Πως η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από το ΔΝΤ με την ιδια συνταγή (EFF) των Νησιων της Μπανανας!



FINANCIAL TIMES.Ο Πίνακας απο το Eurogroup που διέρρευσε & το Εμπιστευτικό 10σελιδο Memo της Τρόικας.



Μαρτιος 2012,το δντ προτεινει επαναπροσαρμογη μνημονιου και η κυβερνηση αρνειται. Ολη η Εκθεση του Ταμειου




ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΝΤ.Η τελευταία Έκθεση, Πίνακες, Αξιολογήσεις, τι έχει δρομολογηθεί για τα επόμενα χρόνια




FORBES. "ΔΝΤ : Στην Ελλάδα τα θαλασσώσαμε, αλλά βασικά φταίει η Ευρωζώνη"





BBC Μια ειδηση που δεν αξιολογηθηκε 
Το δεύτερο εξάμηνο του 2011, η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δις ευρώ, που σημαίνει ότι είναι σε θέση να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες της οικονομίας της και ότι με τα δάνεια που λαμβάνει αποπληρώνει πια αποκλειστικά το… χρέος της!!!







Μάρτιος 2012,το ΔΝΤ προτείνει επαναπροσαρμογή μνημονίου και η κυβέρνηση αρνείται. ΄Ολη η Έκθεση του Ταμείου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.