Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

GUARDIAN “Η ΕΡΤ συμβολίζει αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου. Ενδεικτικό της βάναυσης λιτότητας που μας επιβάλλεται"



Ακούγοντας την μια δαπάνη μετά την άλλη να δέχονται άγριες περικοπές, πιστεύω ότι όλο αυτό δεν συνοψίζεται σε τίποτα λιγότερο από εγκληματικές πράξεις εναντίον του λαού της Ελλάδας”.


 "Μερικοί γιατροί προβλέπουν μια κρίση θνησιμότητας να ξεσπάσει μετά το 2016".
 














Η ΕΡΤ συμβολίζει αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου


Το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης από την συγκυβέρνηση είναι ενδεικτικό της βάναυσης λιτότητας που μας επιβάλλεται.



Την περασμένη Δευτέρα, ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, μου είπε, όπως και μια ντουζίνα συνάδελφοι ότι η κυβέρνηση" χρησιμοποιεί όλους τους κρατικούς μηχανισμούς" κατά των δημοσιογράφων που είχαν καταλάβει την έδρα της ΕΡΤ. Λιγότερο από 72 ώρες αργότερα, το κτίριο είχε δεχτεί επίθεση από τα ΜΑΤ, ο Καλφαγιάννης ήταν υπό κράτηση και στις οθόνες έπεσε μαύρο, για πρώτη φορά σε πέντε μήνες από τότε που ο σταθμός έκλεισε από τους υπουργούς.



Εμείς - μια ομάδα δημοσιογράφων που δουλεύει για συνδικάτα από μακρινούς προορισμούς όπως η Γκάνα, οι ΗΠΑ και η Λιθουανία - ήμασταν στην Αθήνα για ένα πρότζεκτ μιας εβδομάδας και ήμασταν οι τελευταίοι άνθρωποι που πήραν συνέντευξη από το προσωπικό της ΕΡΤ, μέσα στο τεράστιο κέντρο εκπομπής,  πριν από την έξωσή τους . Μία από τις εκπροσώπους τους, η δημοσιογράφος της τηλεόρασης Μάχη Νικολάρα, μας είπε ότι πιστεύει πως καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός,  έχασε έναν εταίρο, όταν η Δημοκρατική Αριστερά αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ, θα αναγκαστεί να καταλήξει σε μια πολιτική λύση , διότι και η ίδια η απόφαση να τραβήξει την πρίζα υπήρξε πολιτική. Από τα λίγα που γνωρίζουμε, η κυβέρνηση θα ενεργήσει αρκετά σύντομα.


Δεν ήταν, φυσικά, το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους ή τις πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές που ήταν έξω από το κτίριο κατά τη διάρκεια της επιδρομής την αυγή και για τους χιλιάδες άλλους που συγκεντρώθηκαν αργότερα εκείνο το βράδυ. Ήμουν κι εγώ μεταξύ αυτών και η διάθεση μου ήταν ήρεμη, αλλά πολύ θυμωμένη. Ακούστηκαν επευφημίες όταν ένας ομιλητής ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ
εκείνο το βράδυ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης , που όπως αναμενόταν, δεν πέρασε στο κοινοβούλιο την Κυριακή το βράδυ μετά από τεταμένες λογομαχίες.


Με την οικονομική και κοινωνική πολιτική που υπαγορεύεται από την μισητή τρόικα τους τρεις διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας (την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) για την επιβολή βάναυσης λιτότητας σε αντάλλαγμα για τα δάνεια - το μέλλον της πολιτικής στο λίκνο της δημοκρατίας είναι σχεδόν αδύνατο να το γνωρίζουμε. Για πολλούς, η ΕΡΤ έχει γίνει ένα σύμβολο του τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Ενώ η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τον τηλεοπτικό φορέα ότι ήταν υπεράριθμος και διεφθαρμένος, οι εργαζόμενοι εκεί έλεγαν ότι οι μόνοι υψηλοί μισθοί ήταν αυτοί που καταβάλλονταν στα σχεδόν 100 άτομα που διόρισε η κυβέρνηση.


Θα δυσκολευτήτ
αι να βρείτε κάποιον στην Ελλάδα, ο οποίος να πιστεύει ότι η οικονομία τους και το πολιτικό σύστημα ήταν σε καλή υγεία πριν από την κρίση. Αλλά κανείς από όσους μίλησα δεν ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από κατεστραμένος από την τρόικα και, κυρίως, περιμένουν πολλοι το έχουν ακόμη και αποδεχθεί - ότι τα πράγματα μόνο θα γίνονται χειρότερα.
 
Πολλές από τις εθνικές στατιστικές είναι γνωστές στο Ηνωμένο Βασίλειο: η ανεργία στα ύψη από 7,5% το 2008 σε 27% κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους,  η ανεργία των νέων καταστροφικά ζοφερή, στο 62%, οι περικοπές στον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση έφτασαν στο  45%, Οι δαπάνες για την υγεία περικόπηκαν κατά 50%, η τοπική αυτοδιοίκηση έχασε το 55% της χρηματοδότησής της από την κυβέρνηση.
 
Πολλά άλλα αποτελέσματα δεν είναι γνωστά. Μιλήσαμε στους εργαζόμενους από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι οποίοι μας είπαν οτι η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την αποκατάσταση μετά τις φυσικές καταστροφές,καταργήθηκε.                                                                                                                                         Αυτό σε μια χώρα που κατατάσσεται στην πέμπτη θέση στον κόσμο στη σεισμική δραστηριότητα.



Ακούγοντας την μια δαπάνη μετά την άλλη να δέχονται άγριες περικοπές, πιστεύω ότι όλο αυτό δεν συνοψίζεται σε τίποτα λιγότερο από εγκληματικές πράξεις εναντίον του λαού της Ελλάδας. Προσθέστε στο άμεσο αντίκτυπο, τους επαγγελματίες που μιλούν για επικείμενα προβλήματα περιβάλλοντος και υγείας που θα είναι αισθητά για πολλά χρόνια στο μέλλον. Μερικοί γιατροί προβλέπουν μια κρίση θνησιμότητας να ξεσπάσει μετά το 2016.
 



Όταν έφτασα έξω από την ΕΡΤ για τη διαδήλωση την Πέμπτη το βράδυ, ο συνεργάτης της Guardian  Άρης Χατζηστεφάνου - ο οποίος δούλευε μαζί μας για μια εβδομάδα - μου είπε ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα φορητό στούντιο. Το πέτυχαν, και εκείνο το βράδυ, το δελτίο ειδήσεων τους, φέρεται να παρακολουθήθηκε από περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια άνθρωπους σε απευθείας σύνδεση - επτά φορές περισσότερο από το μέσο όρο μέτρησης τους από ό, τι πριν από την έφοδο της αστυνομίας.
 

Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός μπορεί ακόμα να έχει ρίξει στον εαυτό του μια σανίδα σωτηρίας. Μένει να δούμε αν οι Έλληνες μπορούν να κάνουν το ίδιο.



Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news








ΔΙΑΒΑΣΤΕ - ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ



Η Διεθνής & η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζουν έντονα την βίαιη επιδρομή της αστυνομίας στην ΕΡΤ








ΗΧΟΣ. BBC Radio 4 Η ανταπόκριση στο Today, δημοσιογράφου της ΕΡΤ, μέσα από το κατειλημμένο από τα ΜΑΤ ραδιομέγαρο







VIDEO. REUTERS. Θυμός στην Ελλάδα για την επιδρομή στην ΕΡΤ







ΕΓΓΡΑΦΟ.Διαφάνεια-Αγνοείται. Πέφτουν βροχή οι απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες από την ΔΤ







ΕΓΓΡΑΦΟ.Ιδιώτης στη ΔΤ! Εδωσαν σε εταιρεία τον σχεδιασμό, υλοποίηση του φορέα καθώς και επιλογή προσωπικού αντί ΑΣΕΠ, με κόστος €58500 πλην φπα & φόρους








NEW EUROPE (ΒΕΛΓΙΟ). Παράνομο το κλείσιμο της ΕΡΤ κατά παράβαση 2 συγκεκριμένων Εθνικών Νόμων-Κοινοτικών Οδηγιών, σύμφωνα με διαρροές Κομισιόν!








Κερδοφόρος η ΕΡΤ. Έδινε στον προυπολογισμό πάνω από 80 εκ ευρώ, θα έδινε το 2013 και 2014, 80-84 εκ







Πονοκέφαλος για Καψή.Η ΕΡΤ θα καλύψει την ΔΕΘ ενώ είναι η μόνη με ανταποκριτή στην Μ.Ανατολή.







Σφιχταγκάλιασμα ΔΟΛ-MEGA σε ΝΕΡΙΤ από Καψή & Καραπαναγιώτη. Όλο το απίστευτο Εποπτικό Συμβούλιο.








IRISH TIMES. Ο Σαμαράς προσέβαλε τους Έλληνες & με την εκπληκτική του αλαζονεία έστρεψε την διεθνή κοινή γνώμη εναντίον του.









THE INDEPENDENT. H νεα Ελληνική Κρατική Τηλεόραση, έρχεται από το παρελθόν.






VIDEO FRANCE2. «Ελλάδα: ο θάνατος της δημόσιας τηλεόρασης» 2 ρεπορτάζ για το κλείσιμο της ΕΡΤ.






Κυβερνητική δέσμευση εκκένωσης της ΕΡΤ μέχρι τέλος Οκτωβρίου






VIDEO. ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ.Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να εργάζονται δωρεάν με περισσότερους θεατές από ποτέ.









VIDEO FRANCE2. «Ελλάδα: ο θάνατος της δημόσιας τηλεόρασης» 2 ρεπορτάζ για το κλείσιμο της ΕΡΤ.









Το κείμενο της έκκλησης που απευθύνει η 70η Γενική Συνέλευση της EBU από την Μάλτα, για την επείγουσα ανάγκη της αποκατάστασης της ΕΡΤ.








Freedom House: Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι η πιο ανησυχητική εξέλιξη για την ελευθερία του τύπου. «Αρνητική η επίδραση στη βαθμολόγηση της Ελλάδας του χρόνου».







ΑΡΧΕΙΟ.Ασφαλιστικές εισφορές «αποκλειστικά» για τους καναλάρχες με Βασιλικό Διαταγμα του 1958 σε ΦΕΚ του 2012!







Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου.«Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ξεκάθαρο βήμα ενάντια στην δημοκρατία και την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα»








VIDEO Ολόκληρη η συνέντευξη τύπου των εργαζομένων της ΕΡΤ. Πάνω από 300 εκατ.ζημιά στον προϋπολογισμό









Σίμος Κεδίκογλου.Παγκόσμιο φαινόμενο εκπροσώπου , τα έργα του στην ΕΡΤ και η τραγική εμφάνιση "πανελίστα" στο RT.









24 Απριλίου. Συνέντευξη Τύπου εργαζομένων ΕΡΤ: «26 νεοπροσληφθέντες σύμβουλοι πλήρώνονται σχεδόν όσο 600 δημοσιογράφοι» Ονομαστική λίστα.








Η NEW EUROPE (ΒΕΛΓΙΟ) δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή στον Μπαρόζο για την ΕΡΤ. "Στο Φως και στο Σκοτάδι"
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/06/new-europe_22.html



Neue Zürcher Zeitung (Ελβετία) «Ο Σαμαράς επιδεικνύει αυταρχικά χαρακτηριστικά»








LIBERATION.Ο Αντώνης Σαμαράς φέρει την πλήρη ευθύνη για ΕΡΤ, ενώ δεν μπορεί να πείσει ούτε έναν επενδυτή!







De Morgen (Belgium). Το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ένα χτύπημα στην Δημοκρατία και την Eλευθερία του Τύπου







Γιατί πραγματικά κλείνουν την ΕΡΤ. Με ποιο τρόπο δίνουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ στους καναλάρχες της Digea.






GUARDIAN Σαμαράς , Στουρνάρας και Πρέσβης στο Ισραήλ έδωσαν αγώνα για να πέσει το σήμα της ΕΡΤ από ιδιωτικό δορυφόρο. Απειλές Στουρναρα σε EBU








BUSINESS INSIDER «Η απόφαση της Ελλάδας να σκοτώσει την ΕΡΤ ήταν καταστροφική» Πως επηρεάστηκε η τιμή των Ελληνικών ομολόγων!





VIDEO Ενθουσιασμός και μαχητικός παλμός με το Άξιον Εστί στην ΕΡΤ







VIDEO.Ρεπορτάζ FRANCE 24 Πως σχολίασαν οι Γαλλικές εφημερίδες το μαύρο στην ΕΡΤ.








L'Humanité : “Αποκαλύψεις: Η ΕΡΤ ήταν επικερδής” Έγγραφο που δείχνει κερδοφορία της ΕΡΤ, κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.




VIDEO.Ρεπορτάζ FRANCE 24 Πως σχολίασαν οι Γαλλικές εφημερίδες το μαύρο στην ΕΡΤ.








«Η ΕΡΤ ανήκει στον Ελληνικό λαό». Διαμαρτυρία Αλληλεγγύης στην Ελλ.Πρεσβεία στις Βρυξέλλες από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ)







 Κατατέθηκε Πρόταση προς συζήτηση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για την ΕΡΤ!!







MORNING STAR Οι Έλληνες δημοσιογράφοι αψηφούν τον «πολιτιστικό βανδαλισμό». Οργισμένη δήλωση Προέδρου IFJ







Η επείγουσα επιστολή που έστειλε στον Σαμαρά η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ). Καλεί σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης έξω από τις Ελληνικές πρεσβείες.








LE MONDE. Το κλείσιμο της ΕΡΤ : ποτέ δεν ξαναείδαμε κάτι τέτοιο, "ακόμη και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Θυμίζει Ρουμανία του Τσαουσέσκου"






 


AP. "Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει το κλείσιμο της Ελληνικής κρατικής τηλεόρασης" 









ΦΩΤΟ.ΕΞΩΦΥΛΛΟ LIBERATION “ΕΛΛΑΔΑ.Ποιός έκλεισε την τηλεόραση?”



VIDEO.EURONEWS. EBU «Στη χειρότερη σελίδα της ιστορίας της Ευρώπης, όταν δεν υπήρχε απολύτως καθόλου δημοκρατία σε διάφορες χώρες, ποτέ, δεν συνέβη κάτι τέτοιο»




ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ Tο κλείσιμο της ΕΡΤ στην Ελλάδα είναι «Πλήγμα για την Δημοκρατία»









VIDEO.Σίμος Κεδίκογλου.Παγκόσμιο φαινόμενο εκπροσώπου , τα έργα του στην ΕΡΤ και η τραγική εμφάνιση "πανελίστα" στο RT.

 



Απο τα γηπεδα και το ράδιο-Αλιβέρι,στην ΕΡΤ,μέσω Κεδίκογλου. 








VIDEO.EURONEWS Διαμαρτυρία αλληλεγύης στην ΕΡΤ από δημοσιογράφους, έξω από την Ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες








ΑΡΧΕΙΟ. ΚΛΟΠΗ. Με υπογραφή Κεδίκογλου, 75 εκατ.ευρω απο το ανταποδοτικο της ΕΡΤ,δωρο στους ιδιωτες της ενεργειας!

 





BLOOMBERG Το nerit.gr δεν είναι πλέον διαθέσιμο, προσπαθήστε στο "Pitsaria-pou-eskise.gr"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.