Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Το σχέδιο Άδωνι για την ιδιωτικοποίηση του ΕΟΠΥΥ και η μισή αλήθεια για τα γενόσημα.



Πώς η Υγεία θα περάσει στους ιδιώτες


Το σχέδιο Αδώνιδος για την ιδιωτικοποίηση του ΕΟΠΥΥ


Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Ηδη μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κάνουν πάρτι και σχεδιάζουν την επέκτασή τους. Γην και ύδωρ φαίνεται ότι δίνει τελικά ο Αδωνις Γεωργιάδης για να αλλάξει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και να δημιουργήσει το «Νέο ΕΟΠΥΥ».





Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης σπρώχνει τον ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες  


Σε μια προσπάθεια να μετατραπεί σε μεγάλο... μεταρρυθμιστή, ο κ. Γεωργιάδης επιχειρηματολογεί υπέρ του ιδιωτικού τομέα από τον οποίο δηλώνει ότι θα εξοικονομήσει χρήματα για τα ταμεία του κράτους.


Ετσι η κατεύθυνση και το μοντέλο λειτουργίας που θα δώσει στο νέο σύστημα είναι να εισβάλουν παντού ιδιώτες, οι οποίοι με χαμηλές αμοιβές θα προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες λόγω του χαμηλού κόστους.


Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης μας προετοίμασε καταλλήλως δηλώνοντας πρόσφατα: «Ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο φθηνός απ' ό,τι ο δημόσιος».


Για αυτό και το σχέδιο που θα υλοποιήσει θα περιλαμβάνει: ελάχιστα δημόσια πολυϊατρεία, με μηδαμινό προσωπικό και κόστος λειτουργίας, τα οποία θα παρέχουν τα απολύτως απαραίτητα.

Εργαστήρια δεν θα υπάρχουν, καθώς οι δομές θα περιοριστούν σε λίγες αιμοληψίες και δη σε εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις.


Ολες οι διαγνωστικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται με παραπεμπτικό στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα αναλάβει μαζικά να βγάζει αποτελέσματα για χιλιάδες ασθενείς. Αυτό θα επιτευχθεί με «πακέτο» αποδοχών ανά αριθμό ασφαλισμένων και εξετάσεων.


Δεν θα αποφευχθεί φυσικά η... απαραίτητη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Ηδη μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κάνουν πάρτι για τις επιλογές του Αδώνιδος και σχεδιάζουν την επέκτασή τους.
Ταυτόχρονα, για να καμφθούν οι αντιδράσεις για τις απολύσεις και τα λουκέτα στον ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον ιδιώτη το επιθυμεί να συμβληθεί με τον Οργανισμό, ώστε να παρέχει τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους.



Ετσι, ο Αδωνις Γεωργιάδης θα μπορεί με περηφάνια να δηλώνει ότι στέλνει τους 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε... καθαρά και περιποιημένα ιδιωτικά ιατρεία αντί να στοιβάζονται σε ουρές στα πολυϊατρεία του πρώην ΙΚΑ.


Και αφού θα έχει στη διάθεσή του τους ιδιώτες γιατρούς με τα... καθαρά ιατρεία, θα μπορεί με άνεση να απολύσει τους περίπου 2.300 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που έχουν χειρουργικές και εργαστηριακές ειδικότητες.


Και για να γίνει η... δουλειά με πιο εύκολο τρόπο, ο κ. Γεωργιάδης είχε αρχίσει να αποδομεί το προφίλ των «ΙΚΑτζήδων» γιατρών λέγοντας ότι ο ίδιος δεν θα έστελνε το παιδί του να το χειρουργήσουν. Βασική λεπτομέρεια που ξέχασε ο Αδωνις Γεωργιάδης όταν εκστόμιζε τις κατηγορίες κατά των γιατρών: οι περισσότεροι έχουν διοριστεί από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, και σήμερα είναι υπουργός Υγείας της κυβέρνησης αυτών των δύο κομμάτων.


Και για να... χρυσώσει το χάπι στον κλάδο, ο Αδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι για όσους απολυθούν τόσες θέσεις θα προκηρυχθούν στο ΕΣΥ, ενώ οι απολυμένοι θα μοριοδοτηθούν για να κάνουν και εκείνοι αίτηση πρόσληψης.


Βέβαια, ο κ. Γεωργιάδης γνωρίζει καλά ότι πολύ λίγοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που θα επιλέξουν να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο και να γίνουν αποκλειστικής απασχόλησης στα νοσοκομεία και μάλιστα με κουρεμένες αποδοχές.


Εξάλλου, στους γιατρούς του ΙΚΑ είχε δοθεί το δικαίωμα και να λαμβάνουν το μισθό τους από το σύστημα και να παρέχουν ιδιωτικό έργο. Πάντως, αναμένεται οι συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών να ανανεωθούν, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στους απολυμένους να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά τους ιατρεία.


Στο πλαίσιο των αλλαγών οι συνολικά 10.000 εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ θα μπούνε σε κινητικότητα για να αλλάξουν θέση εργασίας και να καλύψουν τις τρύπες που υπάρχουν. Αλλωστε τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ συγχωνεύονται διοικητικά με τα Κέντρα Υγείας και περνάνε στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Συνεπώς και κάθε εργαζόμενος μπορεί να μεταφερθεί όπου του δείξει το ...φύλλο πορείας του.


Βέβαια αυτό σημαίνει εκτός των άλλων και λουκέτα στα αποδυναμωμένα πολυϊατρεία, ειδικά σε όσα είναι με ενοίκιο ή βρίσκονται κοντά σε Κέντρα Υγείας.


Οσα παραμείνουν (κυρίως τα Κέντρα Υγείας) φιλοδοξία του Αδ. Γεωργιάδη είναι να λειτουργούν κανονικά σε 24ωρη βάση για να εξυπηρετούν τους πολίτες. Πώς θα γίνει αυτό με τα άκρως ψαλιδισμένα κονδύλια που διατίθενται για άλλη μία φορά στον τακτικό προϋπολογισμό για την Υγεία, είναι απορίας άξιον. Ή μάλλον όνειρο θερινής νυκτός...


Για τους πολίτες πάντως η διαδικασία θα γίνει πιο σύνθετη, καθώς θα πρέπει να περνούν από γιατρό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να παίρνουν παραπεμπτικό προτού κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομείο, διαφορετικά θα πληρώνουν από την τσέπη τους.


Προς στιγμήν όσοι πίεζαν να μπει ο «οικογενειακός γιατρός» ως βασικός κρίκος της αλυσίδας από όπου θα έπρεπε να περνούν οι ασθενείς τόσο για να δουν εξειδικευμένο γιατρό όσο και για να εισαχθούν σε νοσηλευτικό ίδρυμα, δεν φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη.


Η επίσκεψη σε οικογενειακό γιατρό (κυρίως γενικοί γιατροί και παθολόγοι) θα αποτελεί απλώς δικαίωμα και όχι υποχρέωση για τον ασφαλισμένο. Ομως οι γιατροί δεν θα έχουν άπειρη δυνατότητα να χορηγούν φάρμακα, καθώς αναμένεται να μπει πλαφόν σε κάθε συνταγή που θα δίνουν σε ασθενή.




Ο Αδωνις, οι κορόνες, η μισή αλήθεια για τα γενόσημα και η απάντηση Τσίπρα

Ελευθεροτυπία, Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013



Παιχνίδι εντυπώσεων με τα φάρμακα συνεχίζει να παίζει ο Αδωνις Γεωργιάδης, γνωρίζοντας βεβαίως ότι ελάχιστοι έχουν γνώση επί του αντικειμένου άρα και ελάχιστοι μπορούν να επιχειρηματολογήσουν. 




Χθες, ακόμη μία φορά, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων», για να του απαντήσει λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».


Ωστόσο εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει δίκιο, αφού δηλώνει ότι θέλει να μειώσει τις τιμές σε 6.000 γενόσημα και βρήκε... εμπόδιο στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψηφίζει την τροπολογία. Ομως η αλήθεια απέχει παρασάγγας.


Τα γενόσημα που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι ακόμη και κατά 880% ακριβότερα από τη Σουηδία, όπως είχε αποκαλύψει η «Ε». Οι μειώσεις συνεπώς είναι δικαιολογημένες. Ωστόσο οι δεσμεύσεις του Αδ. Γεωργιάδη προς τους Ελληνες φαρμακοβιομηχάνους ήταν να μειωθούν οι τιμές, αλλά από την άλλη να αυξηθεί ο όγκος πωλήσεων ώστε να «ρεφάρουν» σε τζίρο. Γι' αυτό άλλωστε ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωνε εδώ και καιρό και λάμβανε μέτρα για αύξηση της χρήσης γενοσήμων.

Κάτι όμως που μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.


Η προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν άλλωστε στα σχέδια όλων των κυβερνήσεων, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή.


Τιμή και κατανάλωση


Ομως με τη δραστική μείωση των τιμών των γενοσήμων, χωρίς παράλληλα να ελεγχθεί η κατανάλωση στα ακριβά ξένα πρωτότυπα φάρμακα, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη δαπάνη, η υπόθεση έρχεται... μία η άλλη.


Ταυτόχρονα γεννιέται ο κίνδυνος δύο μεγάλες ξένες εταιρείες παραγωγής γενοσήμων, αμερικανικής και ισραηλινής προέλευσης, να σαρώσουν την ελληνική αγορά, δεδομένου ότι διαθέτουν μεγάλη αλυσίδα παραγωγής και μπορούν με άνεση να ρίξουν τις τιμές στα... τάρταρα.


Η κόντρα πάντως Αδώνιδος-ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τα φάρμακα δεν φαίνεται να λήγει εύκολα, καθώς από τη μία ο υπουργός Υγείας βρήκε πεδίο για να... πάρει τα πάνω του μετά τις αναταραχές που προκάλεσε με τις απολύσεις, αλλά και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει μπροστά επιδιώκοντας επίσης να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.