Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

VIDEO. EURONEWS / INDEPENDENT "H Ρουμανία απορρίπτει το Καναδική λίμνη κυανίου”. Στοπ των Ρουμάνων στο Καναδικό μεταλλείο χρυσού, μετά από πολύχρονο αγώνα.




Στη Ρουμανία, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή απέρριψε το ορυχείο χρυσού στη Rosia Montana, έργο της Καναδικής εταιρείας Gabriel Resources.

Είναι μια καθαρή νίκη του Ρουμανικού λαού, που αγωνίστηκε με συνέπεια επι 14 χρόνια.







Ήδη από το 2012 διαφαινόταν η αλλαγή στο πολιτικό κλίμα κατά των καναδικών ορυχείων χρυσού, με τον πρωθυπουργό  της Ρουμανίας να δηλώνει τον Σεπτέμβριο ότι οι αρχές της χώρας θα ακυρώσουν την άδεια του ορυχείου της Eldorado Gold λόγω παρατυπιών στη χρήση κυανίου.

Παράλληλα το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας, είχε ξεκινήσε επείγουσα  μια έρευνα  για την περιβαλλοντική άδεια του έργου του ορυχείου χρυσού στο Certej, όπου εκμεταλεύεται η Eldorado Gold.


Η υπουργός Rovana Plumb ζήτησε επίσης να απολυθεί ο επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας περιβάλλοντος καθώς δεν ενημέρωσε το υπουργείο για την έκδοση άδειας για ένα έργο "εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος".

Για να διαβάσετε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, πατήστε ΕΔΩ

Ο εκάστοτε Υπ. Περιβάλλοντος είναι εύλογα προσεκτικός, καθώς οι Ρουμάνοι, αλλά και οι Ούγγροι γείτονές τους,  δεν έχουν ξεπεράσει την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή σημάδεψε τη Ρουμανία στη Μπάια Μάρε, το 2000, όπου έσπασε η δεξαμενή λυμάτων ενός χρυσορυχείου, που ακολουθούσε την ίδια μέθοδο με αυτό που σχεδιάζει η Rosia Montana Gold Corporation.

100,000 κυβικά μέτρα νερό, μολυσμένα με 100 τόνους κυανίου, χύθηκαν στον γειτονικό ποταμό Σόμες με την μόλυνση να περνά τα σύνορα, ρυπαίνοντας τον Τίζα, τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ουγγαρίας, σκοτώνοντας κάθε ζωή στα νερά του, και καταστρέφοντας τα αποθέματα πόσιμου νερού 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων.






Παρόμοιες εκδηλώσεις “λατρείας” για τα Καναδικά ορυχεία χρυσού είχαμε φέτος σε σχεδόν όλο τον κόσμο με χαρακτηριστική την περίπτωση της Γουατεμάλας, όπου τον Μάιο του 2013, η κυβέρνηση, έθεσε σε στρατιωτικό νόμο, κοινότητες της χώρας, που διαμαρτύρονταν ενάντια στο Καναδικό ορυχείο χρυσού  ενώ είχαμε διαμαρτυρίες και στον Καναδά.





Η Ρουμανία απορρίπτει το Καναδικό σχέδιο «λίμνης κυανίου για το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο χρυσού της Ευρώπης
 
Δευτέρα 11 Νοενβρίου 2013
 
Alison Mutler

Μια ρουμανική κοινοβουλευτική επιτροπή απέρριψε το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε τη λειτουργία του μεγαλύτερου ανοιχτού ορυχείου χρυσού της Ευρώπης.

Η απόφαση έρχεται μετά από 14 χρόνια διαμαρτυριών και συζήτησης σχετικά με το αν οι ξένες επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, αντισταθμίζουν το περιβαλλοντικό κόστος.

Η καναδική Gabriel Resources  ήθελε  να χρησιμοποιήσει κυάνιο για την εξαγωγή 314 τόνους χρυσού και 1.500 τόνους αργύρου στην πόλη της Rosia Montana στη βορειοδυτική Ρουμανία. Το σχέδιο περιελάμβανε την ισοπέδωση τεσσάρων βουνών και την δημιουργίας μια λίμνης κυανίου.

Την Δευτέρα η Επιτροπή, απέρριψε το νομοσχέδιο που απεστάλλει από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα με 17 ψήφους κατά και 2 αποχές.

Η κυβέρνηση άλλαξε την απόφαση της μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων σχετικά με τις  ανησυχίες για το περιβάλλον και την κριτική ότι η Ρουμανία εέχει πολύ λόγα να κερδίσει, από τη συμφωνία.











Ακυρώνονται τα σχέδια στη Ρουμανία, για το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο χρυσού της Ευρώπης.







Στο Βουκουρέστι μια διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή καταψήφισε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσει το  μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο χρυσού της Ευρώπης.

Η καταψήφιση του πρότζεκτ στη Rosia Montana ήταν ομόφωνη. Η Επιτροπή συνέστησε ένα νέο σχέδιο νόμου για την εξόρυξη στην περιοχή.

"Στέλνουμε το ίδιο μήνυμα και για την εκμετάλλευση του σχιστόλιθουι. Αλλά και για τα δύο έργα και για τα μελλοντικά πρέπει να έχουμε ψηφίσει σαφείς νόμους για τη διατήρηση των έργων", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα στους δημοσιογράφους.



Οι αναλυτές εκτιμούν πως το ορυχείο εν λειτουργία, το οποίο βασίζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού στην Ευρώπη, θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 2.300 θέσεις εργασίας στο μέλλον και να ενισχύσει την οικονομία της Ρουμανίας με το ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εκμετάλλευση αυτή αναμενόταν να ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2016.

Περιβαλλοντικά ζητήματα γύρω από τις προτάσεις όμως έχουν οδηγήσει σε διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι 300 εκτάρια θα καλυφθούν με κυάνιο που χρησιμοποιείται στη διεργασία εκχύλισης του χρυσού. Ισχυρίζονται ότι η τουριστική βιομηχανία στην γραφική περιοχή Rosia Montana θα πληγεί επίσης.


Μετάφραση - Απόδοση: LEFTeria-news 









ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκοτούρες για Gabriel στη Rosia Montana & για Eldorado στο Certej. DEUTSCHE WELLE. Λαϊκή οργή στη Ρουμανία για το καναδικό ορυχείο χρυσού.




BLOOMBERG. 2012."Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ζητά να ακυρωθεί η άδεια της Eldorado Gold, λόγω παρατυπιών στη χρήση κυανίου"



Σε στρατιωτικό νόμο, από 2 Μαίου κοινότητες της Γουατεμάλας, που διαμαρτύρονται ενάντια στο Καναδικό ορυχείο χρυσού.Διαμαρτυρίες και στον Καναδά.



GLOBE & MAIL (CANADA) "Ιερισσός.Το μεγάλο πρόβλημα της Eldorado" ΚΑΙ "Το σχέδιο εξόρυξης των Καναδών στην Ελλάδα"



REUTERS Η Eldorado, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες εξόρυξης χρυσού, θα καθυστερήσουν έργα. Χάρτης με όλα τα πρότζεκτς των Καναδών




VICE (US). Νίκησαν πραγματικά οι διαδηλωτές στις Σκουριές την ΕΕ, τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού και την αστυνομική τρομοκρατία στην Ελλάδα;



INDEPENDENT «Το βαρύ τίμημα του Ελληνικού χρυσού». Καταστροφή με ευθύνη της κυβέρνησης, που αρνήθηκε να σχολιάσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.